Hiburan By: SGMS Faida July 6, 2019 @ 5:08pm

‘Sekat’ Anak Bukan Cara Ajak Shiro

Pelawak, Ajak Shiro mengaku sebagai bapa, dia tidak pernah menyekat kebebasan anak dalam memilih cita-cita yang bersesuaian dengan jiwa mereka.

Ajak atau pemilik nama penuh, Mohamad Hanaffi Razak berkata, anak sulungnya, Mohd Jad Thaqif, 9, dilihat cenderung ke arah bidang kreatif. Selain meminati bidang tarian, anak lelakinya itu turut mengambil kelas mempertahankan diri Muay Thai pada masa lapang.

“Sebenarnya saya bukanlah jenis ibu bapa yang menekankan hala tuju dan masa depan anak-anak kerana jika dikawal dengan ketat sekali pun, akhirnya mereka akan memilih bidang yang dekat dengan diri mereka.

“Sejak kecil ini kita sebenarnya sudah dapat melihat corak pemilihan bidang yang bersesuaian dengan mereka. Jika minat bersukan, saya akan menyokong mereka untuk bergerak lebih aktif dalam bidang itu. Begitulah juga dengan cabang-cabang lain yang menjadi minat mereka.

“Apa pun, saya tetap menitik beratkan pendidikan kerana ia menjadi keutamaan, cuma tidaklah sehingga memaksa mereka membuat sesuatu yang tidak kena dengan jiwa mereka,” katanya kepada Xtra.

Ajak di temui di majlis pelancaran single terbaharunya yang berjudul Yang Mano bertempat di ibu pejabat, Warner Music Malaysia, baru-baru ini.

Anggota Shiro itu mendirikan rumah tangga bersama Nur Afifah Amin pada 6 Jun 2009 dan dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Mohamad Jat Thaqif ,9, Mohamad Had Thaqif, 6, dan Nada Soffea, 4.

Single ketiga pertaruhan Ajak itu adalah ciptaan Altimet dan Ezra Kong untuk bergerak lebih aktif dalam bidang nyanyian.

Oleh: Zaara Talita

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

Hiburan Mon, 24 Feb 2020

[VIDEO] “3 ,4 Kali Ulang Still Hilarious” – Netizen Puji Senang Terhibur Minggu Kedua Bikin Pecah Perut

Senang Terhibur minggu kedua diteruskan lagi dengan persembahan pembukaan iaitu nyanyian daripada Shuk Sahar dan Jihan Muse dengan lagu Pening nyanyian asal Ezlynn  dan kemeriahan terus dihangatkan dengan artis jemputan seperti Neeta, Aepul Roza, Myo […]

Hiburan Fri, 17 Nov 2017

Cinta Lokasi Bukan Pilihan Zul Ariffin

Tolak cinta lokasi kenapa ye ? Takut terputus ditengah jalan lagi ke seperti yang sebelum ini

Hiburan Sat, 15 Jun 2019

Tak Kisah Pulangan, Awi Rafael Beramal Seikhlas Hati

Banyak program menarik disediakan di Great Amal Fest 2019 yang bakal berlangsung pada 23 Jun ini bermula jam 12 tengahari hingga 10 malam.

Hiburan Wed, 21 Aug 2019

Catriona Ross Diburu Anak Ikan?

Peminat mesti pandai menilai antara realiti dan fantasi

Fab Foodies! Thu, 18 Apr 2019

Celebrate Mother’s Day with Mummy Dearest at Toh Yuen’s Dim Sum Brunch Special

Mother’s Day is fast approaching so don’t forget to make necessary arrangements.

Hiburan Fri, 18 May 2018

Nama Pengiring Meghan Markle Akhirnya Terjawab

Thomas Markle menarik diri dari menghadiri majlis perkahwinan itu selepas dilaporkan terpaksa menjalani pembedahan jantung awal minggu ini.

Trending Hari Ini Mon, 1 Jun 2020
Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Hebat! Pesanan Ayahanda Dapat Sentuhan Lima Komposer

Muzik video Pesanan Ayahanda boleh mula ditonton bermula 31 Januari 2019. Dengarnya ada kemunculan seseorang istimewa, siapa tu agaknya?

| Live TV