Events By: Halimey Zamal November 24, 2022 @ 8:26pm

Strim MAMA Awards 2022 Secara Langsung Dengan Percuma!

Satu berita gembira buat ‘fanatik’ K-Pop kerana bertarikh 29 November 2022 dan 30 November 2022 akan diadakan ‘Anugerah K-pop No. 1 Dunia’ iaitu MAMA Awards 2022.

Lebih menarik, penonton dapat melihat anugerah itu secara langsung melalui platform penstriman Media Prima iaitu Tonton pada jam 3 petang waktu Malaysia.

Anugerah berprestij, MAMA Awards akan diadakan di Kyocera Dome Osaka, Jepun. Bukan itu sahaja, penonton akan disajikan dengan persembahan-persembahan hebat dari barisan artis yang cukup terkenal sepanjang anugerah itu berlangsung.

Berikut adalah sedikit latar belakang barisan selebriti yang akan tampil melakukan persembahan pada acara yang akan berlangsung nanti:

 

  • Stray Kid

Kredit gambar: Kpop Wiki – Fandom

https://kpop.fandom.com/wiki/Stray_Kids 

Kumpulan ini menampilkan Bang Chan, Lee Know, Changbin, Hyunjin, Han, Felix, Seungmin dan I.N. Stray Kids ditubuhkan pada tahun 2017 oleh JYP Entertainment.

 

  •   HYOLYN

Kredit gambar: NME

https://www.nme.com/en_asia/news/music/hyolyn-new-single-to-find-a-reason-music-video-release-date-2988564

Penyanyi solo HYOLYN atau nama sebenar Kim Hyo-jung adalah bekas kumpulan gadis Sistar pada mulanya. Pada tahun 2017, bintang ini mula bergerak solo dan berjaya dalam kariernya.

 

  • BIBI

 

Kredit gambar: Kpop-Track

https://www.kpop-track.com/en/act/bibi/ 

Bibi memulakan kerjayanya apabila ikon rap Korea Selatan, Yoon Mi-rae mengesan bakat nyanyiannya dan hasilnya Bibi telah menjadi artis rakaman di bawah Feel Ghood Music.

 

  • Forestella

Kredit gambar: KPOPINFO114

https://kpopinfo114.wordpress.com/male_artist_profiles/f/forestella-profile/ 

Forestella terbentuk menerusi satu pertandingan nyanyian iaitu Phantom Singer 2. Kumpulan muzik ini dengan rasminya memasuki industri pada 2018 dengan album berjudul Evolution.

 

  • TREASURE

Kredit gambar: Forbes

https://www.forbes.com/sites/hughmcintyre/2022/02/23/treasure-scores-their-fourth-no-1-album-in-korea-with-the-second-step-chapter-one/

Kumpulan ini ditubuhkan pada 2019 dan ahlinya terdiri daripada Choi Hyun-suk, Jihoon, Yoshi, Junkyu, Yoon Jae-hyuk, Asahi, Doyoung, Haruto, Park Jeong-woo dan So Jung-hwan. Kumpulan ini membina nama melalui program realiti-ikhitiar hidup berjudul YG Treasure Box.

 

  • ENHYPEN

Kredit gambar: Forbes

https://www.forbes.com/sites/jeffbenjamin/2021/07/22/enhypen-reflect-on-global-success-future-goals–creating-music-that-everyone-can-relate-to/ 

Belift Lab adalah figura pertama yang mewujudkan kumpulan ini. Enhypen memiliki 7 orang ahli iaitu Heeseung, Jay, Jake, Sunghoon, Sunoo, Jungwon dan Ni-ki.

 

  • IVE

Kredit gambar: Koreaboo

https://www.koreaboo.com/news/ive-kpop-girl-group-just-became-second-ever-reach-huge-hanteo-milestone/ 

Memulakan debut dengan album berjudul Eleven, kumpulan ini ditubuhkan oleh Starship Entertainment dan terdiri daripada Yujin, Gaeul, Rei, Wonyoung, Liz dan Leeseo.

 

  • NewJeans

 

Kredit gambar: Korea Times

https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/08/732_334455.html 

Ditubuhkan oleh anak syarikat Hybe Corporation  iaitu ADOR, NewJeans terdiri daripada lima ahli iaitu Minji, Hanni, Danielle, Haerin dan Hyein.

 

PENGUMUMAN PENTING:

Kredit gambar: NME

https://www.nme.com/en_asia/news/music/bts-j-hope-solo-single-more-release-date-details-music-video-3257591 

Telah disahkan, salah seorang ahli kumpulan K-pop hangat BTS iaitu J-Hope akan bersama-sama melakukan persembahan pada majlis anugerah itu nanti.

Oleh itu, buat peminat-peminat selebriti korea selatan, pastikan ada semua tidak terlepas sebarang aksi menarik sepanjang anugerah ini berlangsung. Saksikan MAMA Awards 2022 pada 29 November dan 30 November ini secara langsung menerusi laman web www.tonton.com.my atau dengan memuat turun aplikasi Tonton bermula dari jam 3 petang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 22 Nov 2019

The Void Avengers Damage Control Pastinya Luar Biasa!

Pengalaman virtual realiti yang memang gempak!

Trending Sun, 24 Jun 2018

Pemandu Grab Meninggal Dunia, Dipercayai Dijerut

Mangsa berasal dari Nilai, Negeri Sembilan itu ditemui dalam keadaan terlingkup di tempat duduk penumpang belakang, namun tiada kesan kecederaan yang ketara pada badan mangsa.

Hiburan Tue, 3 Dec 2019

Tiada Penyingkiran! Tujuh Protege Mara Ke Separuh Akhir!

Jangan lupa saksikan separuh akhir Mentor Milenia 2019 Ahad ini jam 9 malam!

Featured Wed, 21 Sep 2022
Trending Wed, 4 Jul 2018

Pihak Pendakwaan Ada Kes Yang Kukuh Terhadap Bekas Perdana Menteri – Tommy Thomas

Sehingga itu beliau akan menerima bahawa Najib Razak adalah tidak bersalah sehingga dibuktikan.

Featured Fri, 11 May 2018

Wahai Para Ibu, Jangan Pernah Rasa Bersalah Lakukan 6 Perkara Ini

Mungkin anda rasa bersalah melakukan 5 perkara ini kepada anak ada.

LIFESTYLE Fri, 23 Nov 2018

Petua Tradisional Hindar Bau Badan

Muka handsome tapi sayang bila angkat tangan bau badan semerbak 2 blok

Featured Mon, 13 Sep 2021

Bergambar Bersama Kereta Mewah Ford GT, Hadiah Peribadi TMJ Buat The Pocket Rocket Man Undang Spekulasi Ramai

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan mengurniakan ganjaran kepada  kepada jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang atau lebih dikenali sebagai The Pocket Rocket Man di atas pencapaiannya di Sukan

| Live TV