Featured By: Atiqah Johari November 9, 2022 @ 4:37pm

Susulan Isu Doktor Lelaki Sambut Bersalin, Dr Say Shazril Pula Tampil Buka Mulut Beri Respons Padu!

Susulan tular isu mengenai seorang ustazah melabel golongan suami ‘dayus’ kerana membenarkan isteri bersalin disambut oleh doktor lelaki, pengacara dan doktor selebriti, Dr Say Shazril pula tampil bersuara.

Menerusi hantaran Instagramnya, Dr Say menyatakan bahawa tidak semua orang mampu untuk membawa isteri bersalin di hospital swasta memandangkan kos sara hidup yang tinggi dan tidak perlu semudah itu untuk melabel golongan suami sebagai ‘dayus’.

“Saya faham apa yang ustazah cuba sampaikan tapi tak semua orang ada kemampuan nak bawak isteri bersalin hospital swasta. Nak suruh para suami kumpul dalam tempoh 9 bulan isteri mengandung tu, dah kalau sebelum mengandung kais pagi makan pagi dah acano?

“Cost of living sekarang pun tak murah ustazah ui. Kalau ada kemampuan dan peluang untuk pilih doktor wanita silakan tapi janganlah sewenang-wenangnya label semua suami yang tak mampu sediakan doktor wanita untuk isterinya bersalin ‘dayus’,” ujar Say.

Malah, Dr Say turut menegaskan yang para doktor hanya berniat untuk memastikan keselamatan ibu dan anak sahaja tidak lebih daripada itu.

Katanya lagi, dakwaan Ustazah Afifah itu akan menyebabkan para suami takut untuk membawa para isteri bersalin dengan doktor lelaki.

Lebih parah, andai berlaku kecemasan doktor lelaki tidak dapat untuk membantu kerana tiada latihan dan kepakaran.

“Dari pihak para doktor pula, niat kami dua sahaja yakni memastikan keselamatan nyawa ibu dan anak tersebut. Nothing more, nothing less. Kalau ustazah buat macam ni & semua suami takut nak bawak isteri bersalin dengan doktor lelaki.

“Dan kami doktor lelaki tak tahu macam mana nak sambut anak akibat tiada latihan & lepas tu keadaan darurat contoh dalam kapal terbang, jangan salahkan kami kalau kami cakap “sorry saya tak tahu macam mana nak sambut baby sebab tiada latihan, call ustazah Afifah boleh?,” katanya.

Bukan itu sahaja, Dr Say turut mempersoalkan mengenai aurat wanita sesama wanita.

“Dan correct me if im wrong sebab saya hanyalah suami dayus yang membenarkan doktor lelaki sambut 2 anak lelaki saya, bukankah aurat wanita Islam sesama wanita Islam dari pusat hingga ke lutut? Jadi tidakkan sama ‘dosanya’ kalau doktor wanita sambut baby tu? Ke ada discount dosa 50% yang takde siapa share link kat saya?” seloroh Dr Say.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Artikel berkaitan: [VIDEO] “Begitu Murahnya Maruah Kamu Di Mata Suami” – Isu Bersalin Guna Doktor Lelaki, Ustaz Pula Bagi Pandangan

Artikel Berkaitan: [VIDEO] UAI Jawab Isu Suami Digelar Dayus Gara-Gara Doktor Lelaki Sambut Isteri Bersalin – “Berkaitan Nyawa, Hukumnya Harus!”

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 24 Nov 2022

Ustazah Asma’ Ketuai Bacaan Yassin Buat Nad Zainal, Hampir 4,500 Masuk Sesi Live

Industri seni tanah air dikejutkan dengan berita sedih apabila aktres versatil Nad Zainal dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) akibat jangkitan kuman di paru-paru. Sehubungan dengan itu, satu inisiatif telah di ambil oleh The Khadijah

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

‘Aafiyah Anak Yang Matang’ -Siti Nurhaliza

Selagi boleh, saya akan cuba bawa Aafiyah…

Trending Thu, 26 May 2022

Ratu Elizabeth Cari ‘Bibik’, Dibayar RM43 Sejam

Ratu Elizabeth mengiklankan kerja kosong untuk mencari pembantu rumah.

Trending Mon, 8 Jul 2019

Kes Pelajar UPNM Didera, Diseterika Dan Dibunuh Bakal Diketahui 31 Julai Ini

Keadilan buat Zulfarhan Osman bakal diketahui 31 Julai ini

Hiburan Fri, 25 Oct 2019

Wow! Rihanna Tayang Gambar ‘Nakal’?

Lebih dari 5 tahun menunggu!

Featured Fri, 2 Jul 2021

MEF Usulkan Beri Moratorium Automatik Tanpa Perlu Permohonan

Cadangan untuk menjadikan moratorium pinjaman secara automatik dan bukannya melalui permohonan kepada Kementerian Kewangan dan Bank Negera telah diusulkan oleh Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) Menurut Presiden MEF, Datuk Syed Hussain Syed Husman berkata tidak sepatutnya

Hiburan Fri, 4 Jan 2019

Putus Cinta Tidak Jejas Fokus Jasper, You Go Girl!

Saya memang tak ada masa untuk memikirkan kekecewaan dan luka di hati. Haaa, macam tu lah!

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Julia Farhana Berjuang Bantu Pesakit Mental

Bagusnya Julia, ini antara sikap selebriti yang wajar kita contohi. Terbaiklah!

| Live TV