Featured By: Atiqah Johari February 14, 2023 @ 9:26pm

Susulan Langgar Perintah Injuksi, Puteri Sarah Dibenarkan Mula Prosiding Hina Mahkamah Terhadap Ira Kazar & Keluarga

Keputusan mahkamah hari ini telah membenarkan permohonan pelakon Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin untuk memulakan persidangan menghina mahkamah terhadap isteri kedua pengarah filem Syamsul Yusof, Ira Kazar dan ahli keluarganya.

Susulan itu, Ira Kazar bersama bapa dan kakaknya, Yasmin perlu menjawab kepada Mahkamah Sesyen berkenaan tindakan mereka yang mengingkari perintah injuksi yang telah dikenakan pada Julai 2022.

Memetik laporan Harian Metro, Puteri Sarah (isteri pertama) memperoleh perintah injuksi pada Julai tahun lalu yang menghalang Ira atau sesiapa yang berkaitan dengannya menjejaskan ketenteraman dan keharmonian Puteri Sarah, keluarga dan keluarga mentuanya serta suaminya, Syamsul Yusof.

Bukan itu sahaja, Ira atau nama sebenarnya Faghira Fatini Kazaruddin juga dihalang untuk berada dekat dalam jarak 500 meter daripada Puteri Sarah, keluarga, keluarga mentua, suaminya dan sesiapa yang mempunyai kaitan dengan Puteri Sarah.

Untuk makluman, perintah injuksi tersebut adalah daripada tuntutan saman yang telah difailkan oleh Puteri Sarah terhadap Ira pada Jun tahun lalu atas dakwaan mengganggu keharmonian rumah tangganya bersama Syamsul.

Sehubungan itu, Datuk Akberdin Abdul Kader, peguam mewakili Puteri Sarah dihubungi oleh wartawan Harian Metro berkata, permohonan Puteri Sarah telah dibenarkan oleh Hakim Morakhmar Mohd Sani dalam perbicaraan yang dilakukan secara atas talian dengan peguam anak guamnya, Puteri Ummi Kartini Abd Latiff.

Ekoran kebenaran tersebut, Akberdin memaklumkan bahawa pihaknya perlu memberi sesalinan permohonan komital kepada Ira, Kazar dan Yasmin.

“Selepas penyampaian permohonan komital disempurnakan, mahkamah akan menetapkan tarikh bagi pihak sana menjawab permohonan kami.

“Setakat ini, mahkamah belum menetapkan tarikh lanjut,” ujarnya.

Terdahulu, Puteri Sarah telah memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya, Syamsul di Mahkamah Syariah atas alasan tidak dapat lagi hidup sebagai suami isteri kerana tiada persefahaman dan berlaku shiqaq (perbalahan berpanjangan).

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 28 May 2019
Hiburan Mon, 23 Jul 2018

10 Male Hollywood Celebrities Who are Shorter than 170cm

They always look taller in screens.

Trending Tue, 16 Jun 2020
Featured Thu, 7 Jun 2018

5 Manfaat Buah Nangka Untuk Kesihatan Dan Kecantikan Anda

Selain isinya yang manis, buah nangka juga mempunyai khasiat yang berguna untuk anda.

Trending Tue, 30 Mar 2021

Kumpulan Antarabangsa COLDPLAY Jadikan Malaysia Lokasi Pertama, Taja Interceptor 005

Bagusnya, walaupun nampak kecil tapi besar maknanya ☺

Trending Tue, 25 Aug 2020
Featured Sun, 5 Apr 2020
Events Mon, 27 Aug 2018

What a Great Year to Celebrate #KitaPunya Merdeka!

Our 61st independence day feels like a brand new one.

| Live TV