Hiburan By: Del14 September 16, 2019 @ 1:15pm

Swafoto di Makam? Anggun Kecewa!

Kecewa….itulah perasaan penyanyi Indonesia, Anggun apabila melihat segelintir rakyat Indonesia yang seperti lupa adab apabila melawat kubur bekas Presiden Indonesia Bacharuddin Jusuf Habibie atau BJ Habibie.

 

Bayangkan keadaan di kubur bekas presiden itu apabila terdapat individu-individu yang berebut-rebut untuk mengambil gambar bersama batu nisan termasuklah berswafoto di kawasan makam tersebut. 

 

“Melihat foto ini saya rasa sangat sangat sedih. Mungkin sudah sampai waktunya untuk kita mendidik ‘Generasi Selfie’ yang seharusnya belajar menilai situasi dan melihat konteks terlebih dahulu. Ada masanya kita boleh selfie dan ada masanya tidak.  Ada banyak hal yang boleh kita muatnaik tetapi banyak juga yang tidak perlu.” ujar Anggun dalam entri instagramnya. 

 

 

Manakah adab kita apabila melawat kawasan perkuburan? Sesungguhnya mati itu perlu menginsafkan, bukan menjadi ‘opportunis’ dan mengambil peluang berswafoto hanya kerana kita rasa ia sesuatu yang mengujakan untuk dimuatnaik dan mengambil kesempatan untuk meraih ‘likes’ dari ‘followers’.  

 

Walaupun anaknya, Thareq Kemal Habibie mengatakan dia tidak keberatan apabila pusara bapanya menjadi sasaran orang ramai mengambil swafoto, Menteri Sosial Indonesia, Agus Gumiwang Kartasasmita telah mengambil inisiatif untuk meletakkan pasukan pengaman untuk menjaga kawasan makam tersebut untuk mengelak apa-apa kejadian yang tidak diingini daripada berlaku. Bekas presiden ke-3 Indonesia ini meninggal pada hari Rabu lalu akibat komplikasi masalah jantung pada usia 83 tahun.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Zulin Aziz Did Achey Justice, Winning RM10,000 Weekly Prize Again!

Will Achey be in the running to become the grand winner at this rate?

Events Sat, 8 Feb 2020

[TRENDING] Khabarnya Masdo Bawa Satu Kampung Naik Pentas #AJL34?

Tak sabar rasanya nak tengok MASDO bawa orang-orang kampung mereka kan?

Hiburan Thu, 12 Sep 2019

Fazura Terpaksa Selektif Kerana?

Rasa tidak sabar untuk menonton filem Dendam Pontianak lakonan Fazura dan Remy Ishak yang akan ditayangkan pada 12 September nanti kerana sudah lama Fazura tidak berlakon di dalam mana-mana drama ataupun filem. Filem terakhirnya adalah […]

Hiburan Tue, 27 Feb 2018

“Saya Tahu Apa Saya Buat” – Neelofa Jawab Isu Kelab Malam

Tindakan Lofa yang katanya ingin mengikut tema itu nyata mengundang kontroversi pelbagai pihak sehingga ada yang melabel beliau sebagai biadap kerana menyentuh sensitiviti masyarakat

Hiburan Sat, 23 Dec 2017

Hati Hans Isaac Tertutup Sudah …

Soal mencari pengganti selepas putus tunang tertutup sudah kerana tidak dapat menerima hakikat

Hiburan Tue, 1 Jan 2019

‘2019, Please Be Nice To Me’ Elyana Mohon Kekuatan Sempena Tahun Baru

Elyana menerusi status sama turut mengingatkan dirinya agar menjadi insan yang kuat fizikal dan mental dalam mengharungi cabaran hidup termasuk penyakit dihadapinya.

Contest Fri, 16 Nov 2018

#xtra好康头 | 让你跟「爱冒险的朵拉」一起去探险

送你VIP入门票,让你跟「爱冒险的朵拉」一起去探险!

Hiburan Thu, 25 Apr 2019
Hiburan Thu, 8 Feb 2018

蔡依林♥潘玮柏?情人节礼卡露馅 粉丝狂拱:在一起!

Jolin蔡依林最近送了巧克力给李冰冰,还附上亲笔卡片,意外让工整秀丽的字迹曝光,成为话题焦点。近日,「潘帅」潘玮柏也收到她的礼物,没想到一样的礼物,「待遇」却大不同,让好友收到超傻眼,让男方私下小名曝了光,还被粉丝力拱「快点在一起!」

Hiburan Wed, 23 Oct 2019

| Live TV