Featured By: Salma Syahbuddin July 7, 2023 @ 5:30pm

“Tidak Mahu Kedengaran Seperti Ustaz, Tapi Saya Berusaha Utamakan Solat” – Alif Satar

Pelakon, penyanyi dan pengacara versatile, Alif Satar berkongsi, solat adalah kunci kekuatan bagi aktiviti hariannya.

Menurut pemilik nama Muhammad Alif Mohd Satar, 32, bukan mudah untuk bersiap pada awal pagi dan kemudian bergegas ke acara kemudian menghadiri program lain termasuklah jika terlibat dengan sebarang penggambaran, namun solat sentiasa menjadi keutamaan termasuklah menjaga solat di awal waktu.

“Kita jagalah solat. Mungkin kalau tak solat kita akan rasa penat. Mungkin kalau tak solat kita rasa makin tak cukup masa.

“Saya tak sempurna, Allah tutup aib agar orang tak nampak keburukan saya.

“Saya tidak mahu kedengaran seperti ustaz, tapi saya sedaya upaya mengutamakan solat. Saya perasan jika kita solat di awal waktu, Allah akan mudahkan,” katanya.

 

Mengulas lanjut, ayah kepada tiga orang cahaya mata ini juga tegas dengan prinsipnya bahawa ada batas dan sensitiviti yang perlu dijaga memandangkan susuk seorang figura itu sentiasa diperhatikan.

Bahkan, beranggapan bahawa ada anak-anak yang sedang memandangnya untuk dijadikan contoh.

“Walaupun ada yang mahu sekadar bekerja tanpa dilihat oleh masyarakat. Tapi ketahuilah menjadi seorang figura tetap akan diperhatikan.

“Saya tak akan buat apa-apa yang melanggar prinsip saya. Contohnya lakonan, ada batas dan sensitiviti yang perlu kita kena jaga. Lagipun kita kena ingat ada anak-anak yang memandang kita untuk dijadikan contoh jadi kena tunjuk tauladan yang baik,” jelasnya.

Terdahulu, Alif ada berkongsi pengalamannya menunaikan Haji ke Tanah Suci termasuklah pengalaman bermalam di Mina, Makkah.

Menurutnya, pengalaman tersebut tidak dapat diperolehi dimana-mana tempat pun di dunia ini sekaligus mengakui ia mengajar dirinya merasai pengalaman hidup seperti seorang gelandangan.

“Bila aku fikir, rupanya macam ni lah rasa orang ‘homeless’. Tiada tempat mandi, pastu tengah-tengah malam korek tanah cari batu (nak prepare untuk melontar). Aku pasti, siapa datang buat haji insya-Allah rasa sombong takabbur tu mesti hilang.

“Wallahi, walaupun masa ni dah 2 malam tak mandi, tak pergi toilet, badan dah penat ditambah pula kekecohan bunyi dan bau asap ekzos bas, dengan berlapik kan sleeping bag beratapkan langit bintang, Allah bagi nikmat juga dapat aku tidur yang lena. Tak percaya? Zoom lah muka aku tu, tidur pun ada senyum,” tulisnya di ruangan kapsyen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar®️ (@alifsatar)

 

Sumber: Utusan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 13 Jul 2018

Pasangan Gay Kedua Pula Kena Sebat…

Dua lelaki berkenaan dirotan lebih 80 kali kerana mengamalkan gay, yang diharamkan menurut undang-undang Islam, ketika orang ramai memaki hamun mereka.

Trending Wed, 24 Feb 2021

Riena Diana Kini Penyampai Geng Pagi Hot FM

Akak Lailer dah jadi Geng Pagi Hot, confirm letup!

Events Fri, 19 Aug 2022

“Sila Datang Berjumpa Saya” – Alicia Amin Buat Protes di KLFW Tuntut Keadilan

Berani kerana benar! Tak semua berani tuntut keadilan macam Alicia ni.

Trending Wed, 21 Aug 2019

Here are 6 Must-Go Western Eateries in Shah Alam that Promise You Good Food

Now you no longer need to break the bank to get good food.

Featured Wed, 22 Feb 2023