Featured By: Salma Syahbuddin June 29, 2022 @ 8:10pm

“Tinggal 10 Peratus… Selagi Bateri Ini Tidak Mati, Selagi Itu Saya Bernafas…” – Bob Lokman Akui Keadaan Jantung Makin Kritikal

Pelakon dan penulis lirik, Bob Lokman mengakui keadaan jantungnya kini berada ditahap yang kritikal dan hanya mengharapkan pada penggunaan jantung kombinasi bateri iaitu alat bantuan jantung, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IADC).

Menurut Bob Lokman atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman, 58, tahap penggunaan jantungnya kini hanya tinggal 10 peratus sahaja.

“Saya kini berada di rumah dan tidak berapa sihat. Keadaan jantung saya juga kini tinggal 10 peratus sahaja lagi.

“Selagi bateri ini tidak mati, selagi itu saya bernafas. Apabila sudah sampai ajal, habislah. Tunggu waktu sampai sahajalah.

“Selagi sempat, selagi itulah kita mencari kesempatan untuk menjadi lebih baik,” katanya.

Memetik laporan Utusan, Bob bukan sahaja perlu bergantung kepada ubat-ubatan malah,  perlu menjalani rawatan susulan setiap tiga bulan bagi memantau tahap kesihatan dirinya.

“Rawatan susulan adalah setiap tiga bulan sekali. Jantung ini perlu bateri… setiap hari kena cas, tapi bila setiap hari cas, makin lama, makin kurang juga.

“Jadi kita boleh jangka apa…badan pula gemuk, banyak yang tidak sihat, jantung tak kuat… tapi perlu banyak menggunakan jantung,” jelasnya.

Justeru itu, pelakon yang terkenal menerusi siri sitkom popular, Pi Mai Pi Mai Tang Tu ini hanya mampu bersyukur dengan jangka umur yang panjang.

“Tidur pakai jantung, makan dan buang air pun pakai jantung. Jadi, semakin teruk jantung itu. Tidak boleh nak jangka apa, cuma bersyukur sahaja. Selagi ada umur, saya bersyukur sahaja,” katanya.

 

Sumber: Utusan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021

Dipanggil Menghadap TMJ 3 Kali, Rupanya Penyanyi Lagu Parodi Ini Diminta Untuk…

Baru-baru ini tular kisah mengenai penyanyi parodi lagu My Sejahtera Way, Azman Naim yang telah dititahkan ntuk menghadap Sultan Johor. Memetik laporan Harian Metro, rupa-rupanya sudah tiga kali Azman dipanggil pihak istana untuk menghadap TMJ. […]

Featured Mon, 9 Mar 2020

Kira kalori minimum untuk turunkan berat badan

Hasilnya pasti mengujakan, jom buat!

Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Raja Mukhriz Bengang 7ujuh Jadi Mangsa Muat Turun Haram

Semudah telefon dan lambong ayat “aku tak jadi buat tapi aku ambik idea engkau ya bro” aku percaya engkau dan rakan rakan engkau sama species semua ke laut!

Featured Fri, 5 May 2023
Trending Sat, 5 Jun 2021
Trending Thu, 27 Aug 2020

Larangan Rentas Daerah Di Kedah

Kita tunggu jelah keputusannya nanti okay!

Featured Wed, 5 Jul 2023
error: Content is protected !!