Featured By: Salma Syahbuddin June 29, 2022 @ 8:10pm

“Tinggal 10 Peratus… Selagi Bateri Ini Tidak Mati, Selagi Itu Saya Bernafas…” – Bob Lokman Akui Keadaan Jantung Makin Kritikal

Pelakon dan penulis lirik, Bob Lokman mengakui keadaan jantungnya kini berada ditahap yang kritikal dan hanya mengharapkan pada penggunaan jantung kombinasi bateri iaitu alat bantuan jantung, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IADC).

Menurut Bob Lokman atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman, 58, tahap penggunaan jantungnya kini hanya tinggal 10 peratus sahaja.

“Saya kini berada di rumah dan tidak berapa sihat. Keadaan jantung saya juga kini tinggal 10 peratus sahaja lagi.

“Selagi bateri ini tidak mati, selagi itu saya bernafas. Apabila sudah sampai ajal, habislah. Tunggu waktu sampai sahajalah.

“Selagi sempat, selagi itulah kita mencari kesempatan untuk menjadi lebih baik,” katanya.

Memetik laporan Utusan, Bob bukan sahaja perlu bergantung kepada ubat-ubatan malah,  perlu menjalani rawatan susulan setiap tiga bulan bagi memantau tahap kesihatan dirinya.

“Rawatan susulan adalah setiap tiga bulan sekali. Jantung ini perlu bateri… setiap hari kena cas, tapi bila setiap hari cas, makin lama, makin kurang juga.

“Jadi kita boleh jangka apa…badan pula gemuk, banyak yang tidak sihat, jantung tak kuat… tapi perlu banyak menggunakan jantung,” jelasnya.

Justeru itu, pelakon yang terkenal menerusi siri sitkom popular, Pi Mai Pi Mai Tang Tu ini hanya mampu bersyukur dengan jangka umur yang panjang.

“Tidur pakai jantung, makan dan buang air pun pakai jantung. Jadi, semakin teruk jantung itu. Tidak boleh nak jangka apa, cuma bersyukur sahaja. Selagi ada umur, saya bersyukur sahaja,” katanya.

 

Sumber: Utusan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 4 Jul 2018

Ellie Suriaty Hadir Di Mahkamah Beri Sokongan Kepada Najib Razak

Tommy terpaksa membatal sidang medianya namun orang ramai terus menjerit dengan laungan ‘bahasa Melayu’.

Trending Tue, 23 Oct 2018

ALAMAK! Persalinan Percutian Neelofa Serupa Dengan Kain Tudung Pula?

Dah la photoshoot kat Maldives…sorry eh…kita kan kawan baik selamanya!

Hiburan Tue, 2 Jan 2018

ALICIA AMIN BUNUH DIRI?

Alicia Amin membuat pengakuan tersebut selepas melihat semakin ramai artis mahupun individu mengambil keputusan untuk membunuh diri disebabkan tekanan jiwa yang melampau

Hiburan Sun, 29 Dec 2019
Hiburan Tue, 11 Sep 2018

Pengunjung Kelab Malam Kecewa Dengan Sikap Dua Selebriti Ini?

I used to respect them since dorang dah pakai tudung. I heard a lot of gossips about them. Ni bila dah tengok depan mata & cari pasal dengan kitaorang, I lose respect, sumpah hilang respect. They’re so cheap.

Hiburan Thu, 4 Jul 2019

Jonas- Turner Dirai Dalam Majlis Resepsi Mewah

Pasangan yang berkahwin pada 1 Mei lalu dilaporkan berkahwin di sebuah lokasi menarik di Perancis

Featured Wed, 6 May 2020
Hiburan Sun, 29 Jul 2018

Rita Rudaini Terima Ajakan Keluar Dengan Lelaki Muda

Ramai lelaki muda yang menghantar mesej ajak keluar dan ada yang ingin melamar saya sebagai pasangan hidup

Hiburan Thu, 14 Nov 2019

云顶户外主题乐园即将营业!号召全国演艺人参与开幕仪式

如果您是一个充满热情、活力及拥有非凡才艺的表演者,云顶世界需要您!

| Live TV