Hiburan By: Khairil Khusyairi June 25, 2023 @ 7:19pm

[VIDEO] Anak Istimewa Adi Putra Undang Hiba, Kongsi Alami Masalah Pendengaran Sejak Usia 6 Bulan – “Ini Satu Amanah Allah’

Sayu! Itulah perasaan yang dapat diungkapkan apabila anak perempuan aktor Datuk Adi Putra iaitu Zara Adelia, 11 tampil membacakan doa ketika majlis tayangan perdana filem Syaaban, pada Sabtu.

Zara yang juga anak istimewa (Orang Kurang Upaya) itu dipanggil bapanya dilihat bersungguh-sungguh membacakan doa di hadapan tetamu yang hadir.

Berkongsi mengenai anak syurganya itu, Adi Putra atau nama sebenarnya Mohamed Hadi Putra Halim, menyedari anak keduanya itu mempunyai kelainan ketika masih kecil.

“Saya mengetahui ketika umurnya berusia enam bulan.

“Saya mula menyedari apabila dia tidak memberi respons ketika ada gangguan bunyi bising apabila saya tidur bersamanya.

“Saya terkejut, jadi saya bawa dia untuk buat pemeriksaan lanjut dan dari situlah saya dapat tahu mengenai kesihatannya,” kongsinya kepada XTRA.

Adi Putra ditemui ketika majlis tayangan perdana filem arahan pertamanya yang berjudul Syaaban di DADI Cinema, Pavilion Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Adi juga memaklumkan dia pernah berikhtiar mendapatkan rawatan dan menyifatkan ia adalah anugerah terindah dan amanat daripada Yang Maha Esa.

“Kad OKU dia memang dah tertulis masalah pendengaran. Jadi memang pendengaran kedua telinga mengalami masalah.

“Saya pernah mengikhtiar dengan memasang alunan surah tapi bila direnungkan kembali bagi saya itu adalah anugerah Allah yang berikan.

“Ia satu amanah Allah yang dianguerahkan, jadi kita sebagai ibu bapa menggalasnya sebaik mungkin. Jangan lah ubah sesuatu yang memudaratkan,” jelasnya.

Bagi berkomunikasi dengan anaknya, Adi berkata, dia dan isteri menggunakan bahasa isyarat selain turut berkomunikasi melalui panggilan mesej dan video.

“Dia juga ada bahasa isyarat, jadi kami berkomunikasi dengan menggunakan bahasa isyarat sahaja. Kami juga berhubung melalui panggila WhatsApp dan video.

“Saya juga mempunyai kemahiran untuk menggunakan bahasa isyarat daripada umurnya kecil lagi.

“Apabila dia tak guna bahasa isyarat pun saya sudah faham,” ujarnya lagi.

@xtra_my Replying to @*BUBUN🇮🇩🇲🇾* Buat pertama kali Adi Putra berkongsi mengenai anakanda istimewanya sekaligus meminta membacakan doa bagi filem pertamanya🥹😍 #fyp #xtramy #anak #istimewa #adiputra #baca #doa #beritaditiktok #sembangentertainment ♬ original sound – XTRA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 23 Jan 2024
Featured Wed, 8 May 2024
Hiburan Thu, 28 Nov 2019

Dikecam Nyanyi Tak Sedap, Nazim Minta Tolong Mentor Ernie Zakri

Kalau dah minat, teruskan je lah. Pedulikan tanggapan negatif orang lain!

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

‘Nak Cakap Apa, Cakaplah’, Lan Typewriter Jawab Isu Guna Model Seksi Dalam Video Klip

Guna wanita seksi sebagai strategi pemasaran, apa kata Lan Typewriter?

Hiburan Wed, 14 Feb 2024
Trending Thu, 14 Jun 2018
Hiburan Wed, 16 Oct 2019

Aslan..Pilihan Nama Bayi Kaka & Adam

Tahniah sekali lagi buat ibu bapa baharu, Kaka dan Adam!

Featured Thu, 10 Jun 2021

Nenek Disahkan Positif COVID-19, Elfira Loy Mohon Doa Orang Ramai

Pelakon, Elfira Loy mendedahkan berita menyedihkan apabila nenek kesayangannya disahkan positif Covid -19. Menerusi perkongsian dalam InstaStorynya, Elfira, 27 sempat berkongsi keadaan neneknya yang disahkan positif selepas menjalani ujian calitan buat pertama, sebelum ujian kedua […]