Hiburan By: Alexon May 12, 2018 @ 12:07pm

《娱协30》十大原创(国际组)彭学斌4奖成音乐人大赢家

以「音你而在」为口号的《娱协30》,破天荒在颁奖礼前2个星期率先颁发十大原创歌曲奖(国际组),并公布“杰出表现奖”得主。

十大原创歌曲奖(国际组)得奖名单中,彭学斌一口气以他词曲创作的范玮琪、梁静茹《最好的安排》、自己作曲的杨丞琳《其实我们值得幸福》、张智成《瘀青》及梁静茹《秘果》拿下4奖,率先成为十大原创歌曲奖(国际组)音乐人大赢家。

▲ 彭学斌以他词曲创作拿下4奖,其公司旗下创作人陈君权(右一)也首次夺奖。(图/娱协奖)

其中,黄明志以他词曲创作、featuring王力宏的《漂向北方》首度获《娱协30》十大原创歌曲奖(国际组)肯定,担任流浪动物之家基金会爱心大使的张祖诚,也以他词曲创作并集结海内外16位歌手大合唱的《给它一个家》摘奖而归。堪称是娱协奖十大原创歌曲奖(国际组)得奖常客的Aki黄淑惠,今年再以她为田馥甄作曲的《慢舞》抱走奖项。

十大原创歌曲奖(国际组)
1. 张祖诚、萧敬腾、Selina任家萱、王若琳、王治平、李毓芬、周兴哲、王思佳、AC周予天、方泂镔、黄荻钧、Lulu黄路梓茵、LollipopF棒棒糖、TOP1男子汉、Echo、No Name余荃斌《给它一个家》词曲:张祖诚
2. 范玮琪、梁静茹《最好的安排》词曲:彭学斌
3. 家家《家家酒》 词:葛大为 曲:朱国豪
4. 杨丞琳《其实我们值得幸福》词:管启源 曲:彭学斌
5. 赵传《感谢你》词:曾丽婕、庄蔚义 曲:庄蔚义、雷振光
6. 张智成《瘀青》词:陈君权 曲:彭学斌
7. 梁静茹《秘果》词:饶雪漫 曲:彭学斌
8. 郭修彧ft.葛仲珊《EXTRICATION》词:郭修彧 曲:郭修彧、邝晅恒
9. 王力宏、黄明志《漂向北方》词曲:黄明志
10. 田馥甄《慢舞》 词:姚若龙 曲:黄淑惠

另外,发布会当天率先公布“杰出表现奖”得主,并会于《娱协30》颁奖给大马顶尖录音和混音师张赐麟(Peter Chong),及如今贵为我国首席和音编唱的周翠玲。

▲ 《娱协30》“杰出表现奖”颁奖给张赐麟及周翠玲。(图/娱协奖

张赐麟从马来乐坛跨界中英文乐坛,横跨几个年代、几个族群甚至多个国家,整个马来西亚录音史没有他就不完整。而曾是发片歌手的周翠玲,后转换跑道随资深音乐制作人家飞投身幕后和音工作,移居澳洲后,不时返马配合制作人之邀为流行专辑效力,并频担任国际巨星演唱会和音,特此颁发“杰出表现奖”肯定。

▲ 《娱协30》今届由叶剑锋新鲜配搭Jojo吴俐璇负起司仪重任。(图/娱协奖

《娱协30》今届由叶剑锋新鲜配搭Jojo吴俐璇负起司仪重任;庆功宴主持人为曾洁钰。今年的颁奖典礼不设星光大道,没有电视台直播,由美频进行网络直播。适逢30周年,《娱协30》颜色以七彩为主,欢迎歌手、嘉宾和歌迷以“缤纷”装扮出席,为颁奖典礼增添色彩。

在双威金字塔会展中心举行的《娱协30》颁奖典礼,今年将于傍晚5时至7时举行“音乐嘉年华”,除了摆卖海内外歌手专辑、展示赞助商商品,也设有娱乐周边商品摊位等。颁奖礼将于傍晚6时开放给观众进场,并于晚上7时准时开场。

(图/娱协奖)

《娱协30》已宣布特别贡献奖得主是激荡工作坊,当晚将出席的歌手及颁奖嘉宾包括光良、戴佩妮、品冠、山脚下男孩、江家荣、黄一飞、关德辉、邓智彰、张栋梁、黄明志、方泂镔、郭晶丽、东于哲、钟盛忠、Aki黄淑惠、陈威全、方炯镓、李吉汉、何芸妮、宇田、李佳薇、郭修彧、陈慧恬、云镁鑫、赖淞凤、凌加峻、M-Girls、温力铭、赵洁莹、颜慧萍、林文荪、刘界辉、罗忆诗、李佩玲、车志立、四叶草、许佳麟和蔡恩雨等人。

《娱协30》索票详情可留意娱协奖脸书专页;由mm2全力支持,Red Box与Green Box Karaoke以及Cuckoo赞助的《娱协30》颁奖典礼将于5月26日(星期六)晚上7时,在双威金字塔会展中心(Sunway Pyramid Convention Centre)举行。

 

相关新闻:《娱协30》主题曲:重新改编《Star》 

 

阿勒神/报导

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 26 Jul 2018

Tahniah! Comelnya Baby Keempat Pasangan Pelakon Ini

Kata pelakon dan pengusaha hotel butik, Fauzi Nawawi, Lisdawati sepatutnya melahirkan pada 20 Julai lalu tetapi terlewat beberapa hari.

Hiburan Wed, 17 Jul 2019

Tujuh Tahun Berkahwin,Betty Banafe Kembali Solo…

Saya anggap antara kami sudah tiada jodoh dan persefahaman untuk terus hidup bersama.

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Mungkin Ini Adalah Watak Paling ‘Win’ Buat Reen Rahim?

Halah, Hala, Halah! korang tak reti-reti lagi standby kat depan TV, setiap hari jam 7 malam?

Hiburan Sat, 6 Oct 2018

Kaki Terseliuh, Anggota Kugiran Masdo Bertongkat Atas Pentas?

Mungkin terlalu penat membuat persiapan konsert, saya hilang fokus dan terseliuh sedikit, itu yang jadi macam ni…

Hiburan Wed, 23 Jan 2019

Video Hari Terakhir Mila Di Makkah Buat Netizen Sebak

Ustaz ada beritahu saya, kita mampu datang ke sini bukan sebab kita banyak duit tapi sebab Allah jemput kita datang…

Events Wed, 20 Nov 2019

OST Ejen Ali The Movie Bukan CIPLAK!

sesuailah dengan hashtag #KitaJagaKita

Events Tue, 12 Nov 2019

Fauziah Latiff Kembali Galas Tanggunggjawab Besar Dalam ‘Mahathir The Journey’

Wah, tak sabar rasanya nak tengok perjalanan kisah hidup Tun M!

Events Wed, 29 Aug 2018

Berita Baik! Tonton Kini Ditayangkan Secara Percuma

Langkah ini sekaligus membolehkan tonton  menjangkau lebih ramai khalayak dan mengurangkan kos dengan memasukkan pemain video YouTube dan Daily Motion pada laman web dan platform mudah alihnya

Hiburan Thu, 13 Dec 2018

Nora Danish Hoping for a Baby Girl in 2019

Having three sons, the actress and her husband hope to get a baby girl next year.

Hiburan Wed, 24 Apr 2019

Demi Avenger: Endgame, Penonton Sanggup Bangun Awal & Serbu Pawagam!

Ratusan peminat filem Avenger mula menunggu di premis pawagam seawal jam 6 pagi, hari ini. Filem Avenger: Endgame yang mula ditayangkan hari ini memecah rekod apabila menerima kutipan sebanyak RM10 juta bagi pembelian tiket awal. […]

| Live TV