LIFESTYLE By: SGMS Enal October 29, 2018 @ 8:10am

Betul Ke Letak Penama Je Dah Cukup, Kenapa Ramai Penama Sedih Bila Tuntut Harta?

Sering bermain di media sosial sebelum ini pelbagai kisah yang dikongsikan oleh netizen, mereka menceritakan kisah waris yang dinafikan hak mereka untuk mewarisi harta atau wasiat daripada ahli keluarga yang telah meninggal dunia.

Si mati telah mewasiatkan hartanya kepada waris, namun ada pelbagai kisah dan ragam menyebabkan si waris sukar untuk memiliki harta berkenaan, mengapa?

Jadi, benarkah dengan hanya meletakkan penama sudah cukup untuk memastikan waris anda mendapat hak mereka? Jika ia sudah cukup, mengapa masih banyak kisah sedih dikongsikan dan ramai waris yang tidak menerima hak mereka?

Jadi bagaimana kita perlu menguruskan harta supaya kelak waris dan mereka yang kita sayang tidak terpinggir dan menderita? Jom baca untuk tahu caranya

Tahukah anda, sebenarnya penama hanyalah wasi melainkan Hibah kerana Hibah adalah waris atau penama diberi hak mutlak untuk harta ditinggal si mati

RAMAI yang beranggapan dengan adanya penama ia sudah cukup untuk memudahkan waris membuat tuntutan terhadap wang simpanan, KWSP dan SOCSO yang ditinggalkan apabila mereka meninggal dunia.

Jadi ada yang meletakkan nama pasangan, ibu, ayah, anak dan malah ada yang meletakkan nama buah hati sebagai penama, sebagai bukti kasih sayang dan bagi memastikan nasib mereka ini terus terbela selepas kita tiada.

Namun begitu tahukah anda, Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan kali ke-49 pada 19 September 2000 telah memutuskan bahawa wang KWSP dan wang yang disimpan adalah pusaka yang mesti dibahagikan mengikut hukum faraid.

Justeru penama hanyalah wasi atau pemegang amanah dan dia hendaklah membahagikan wang peninggalan si mati mengikut hukum faraid, bukannya mengambil semuanya dan menjadikan wang berkenaan sebagai hak mutlaknya.

Jadi walaupun si suami menamakan isteri sebagai penerima, si isteri bukanlah penerima mutlak, sebaliknya si isteri perlu membahagi-bahagikan wang yang ditinggalkan kepada semua waris suami yang berhak mengikut faraid. Kegagalan berbuat demikian pastinya menyebabkan penama menanggung dosaMalangnya ini adalah hakikat yang tidak diketahui ramai menyebabkan kebanyakan daripada kita beranggapan dengan menetapkan penama, masalah pengurusan harta pusaka telah selesai.

Malah ramai penama yang menjadi tamak dan membolot harta berkenaan, menyebabkan mereka yang berhak tidak menerima pembelaan sewajarnya. Dan bagi yang tidak mahu mengambil tahu, mereka mungkin menanggung dosa kerana menggunakan harta yang bukan milik mereka.

Proses tuntutan juga tidak mudah, wakil waris atau wasi perlu ke makhamah atau Amanah Raya bagi mendapatkan surat kuasa dan probet dan tidak mustahil mengambil masa bertahun-tahun sekiranya waris atau wasi gagal mencapai persetujuan atau berlaku pertelingkahan antara mereka.

Selain mengambil masa, proses tuntutan ini juga mengenakan yuran tertentu bergantung kepada nilai harta yang ditinggalkan seperti yuran guaman dan pentadbiran.

Jadi bayangkan jika anda menamakan ibu anda yang berusia 75 tahun sebagai penama, pastinya sukar baginya sebagai wasi untuk menguruskan harta yang anda tinggalkan. Jika dia tidak berdaya, mungkin harta berkenaan akhirnya menjadi harta yang tidak dituntut dan waris anda yang berhak tidak mendapat hak mereka.

Bagaimanapun, usah bimbang kerana Islam sebenarnya memberi kita banyak pilihan untuk memudahkan urusan pengurusan harta pusaka, termasuklah dengan menggunakan wasiat, hibah, amanah dan wakaf.

Cuma kita perlu mengambil sikap proaktif untuk menguruskan harta dan tidak mengharapkan semuanya dilakukan secara percuma untuk kita.

Sikap ambil mudah inilah yang menyebabkan ramai waris yang menjadi mangsa keadaan, malah ada yang terpaksa menjual harta termasuklah rumah yang ditinggalkan si mati kerana hanya itu saja caranya untuk memastikan semua waris si mati menerima bahagian masing-masing.

Antara kaedah yang diketahui dan sering digunakan ialah wasiat, bagaimanapun harta yang diwasiatkan masih tertakluk kepada undang-undang probet. Ia perlu diuruskan mengikut proses yang telah ditetapkan termasuk mendapatkan surat kuasa wakil sebelum wasiat boleh dilaksanakan.

Jadi antara pilihan terbaik yang boleh digunakan ialah Hibah kerana ia menjadikan penerima sebagai penerima mutlak dan boleh diberikan kepada sesiapa sahaja yang dinginkan termasuklah waris yang tidak layak menerima harta pusaka seperti anak angkat, ibu angkat, sahabat baik dan lain-lain.

Hibah juga boleh membantu sekiranya semua anak-anak anda adalah perempuan, memandangkan tuntutan faraid untuk mereka yang hanya memiliki anak perempuan adalah lebih rumit.

Oleh kerana Hibah merupakan hadiah atas dasar kasih, jumlah harta yang boleh dihibah adalah tidak terhad dan harta yang sudah dihibahkan tidak lagi menjadi sebahagian harta pusaka.

Menggunakan Hibah bukanlah menidakkan kehebatan pembahagian harta pusaka menerusi Faraid, cuma ia dapat membantu mengurangkan masalah yang sering timbul apabila harta ditinggalkan begitu sahaja, sedangkan harta yang diurus dengan baik akan terus memberi manfaat kepada mereka yang kita sayang.

Bagaimanapun ada yang bimbang sekiranya selepas menghibahkan harta milik mereka, penerima enggan pula berkongsi, menyebabkan pemberi berputih mata, sedangkan dia masih hidup lagi.

Menyedari kesukaran yang sering timbul dalam pengurusan harta pusaka dalam Islam, syarikat seperti Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) yang lebih 90 peratus pelaburnya adalah pelabur Islam memperkenalkan Hibah Amanah khusus untuk memudahkan pelabur menetapkan penerima untuk pelaburan dalam unit amanah ASNB seperti ASB.

Hibah Amanah ASNB ini istimewa kerana ia menggabungkan konsep Hibah dan Amanah bagi melindungi pemberi dan memastikan pemberi terus memiliki unit amanah yang telah dihibahkan selagi dia hidup.

Untuk setiap wang pelaburan yang dihibahkan, ASNB akan bertindak sebagai pemegang amanah, jadi wang yang dihibahkan belum lagi menjadi milik penerima, sebaliknya ia hanya akan diserahkan kepada penerima selepas pelabur meninggal dunia.

Justeru pelabur masih boleh menggunakan wang yang dihibahkan selagi mereka masih hidup.

Pelabur boleh menamakan sehingga 10 penerima termasuk bukan waris dan proses tuntutannya juga lebih mudah kerana wang pelaburan ASNB yang telah dihibahkan bukan lagi sebahagian harta pusaka.

Oleh kerana ia bukan lagi sebahagian harta pusaka, waris boleh menuntut wang pelaburan ASNB yang ditinggalkan pelabur sementara menunggu proses tuntutan harta pusaka lain selesai dan menggunakan wang berkenaan jika perlu, untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Selain ASNB, banyak syarikat lain juga telah memperkenalkan perkhidmatan yang sama untuk memudahkan proses pengurusan harta pusaka memandangkan kerumitan yang sering timbul akibat persengketaan antara waris atau ketamakan penama, telah menyebabkan banyak harta yang ditinggalkan terbiar begitu saja atau menjadi punca dosa.

Apa yang perlu kita lakukan sebagai pemilik harta ialah mengambil langkah menguruskan harta yang dimiliki dan tidak terlalu berkira untuk mengeluarkan sedikit wang bagi menguruskannya, supaya kelak selepas kita tiada, harta berkenaan dapat terus digunakan waris, bukannya terbiar begitu sahaja kerana masalah yang tidak pernah kita jangka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 3 Nov 2018

Jangan Minum Sejuk Atau Makan Ais Krim Ketika Batuk?

Kenapa Orang Tua Selalu Pesan Jangan Minum Sejuk Atau Makan Ais Krim Ketika Batuk? Ini Jawapannya

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

You MUST Go to Iketeru for Their All-You-Can-Eat Sushi Promotion

Psst… kids below 6-years-old eat for FREE!

Fab Foodies! Sat, 4 Aug 2018

鱼油预防心脏病?最新大型研究:其实没用

每天早上打开食物柜,吞一颗鱼油来预防心脏病,是广被消费者接受的「常识」,但最近一个大型综合研究表明,长期服用鱼油对预防心脏病、中风等,根本没什么帮助。

Hiburan Mon, 18 Feb 2019

Age Beautifully and Healthily with Anti-Ageing Recommendations

Gotta look good to keep up with the flow!

Fab Foodies! Wed, 28 Feb 2018

Stress Di Pejabat? Cuba kunyah ini!

Berdepan dengan deadline, overload kerja dan target tak sampai, pasti tertekan dibuatnya! Apa kata sambil menghabiskan kerja korang, boleh cuba dapatkan makanan seperti di bawah untuk membantu kurangkan sikit tekanan di pejabat.

FESYEN Wed, 31 Jul 2019

Actress Farah Nabilah Gives E! News on Tips to Looking Flawless in the Perfect Fit

Malaysian actress Farah Nabilah shares with us to her secret tips on giving the blush to her perfect fit! Finding the perfect shade to your skin tone has always been a struggle for literally anyone […]

LIFESTYLE Fri, 15 Dec 2017

Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

Pencarum KWSP Umur 55 Tahun Keatas Dibenarkan Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

LIFESTYLE Mon, 30 Jul 2018

Cantikkan Wajah Dengan Air Cucian Beras

Tidak sangka yang air cucian beras ada kelebihannya terutama pada kecantikan wajah.

LIFESTYLE Sun, 22 Sep 2019

Antara 4 Jawapan Paling Cool Buat Makcik Bawang

Tak salah mencuba bukan , dari menjawab yang sakit hati boleh mencuba yang ini

Events Sun, 12 Aug 2018

Hari Raya Aidiladha 22 Ogos Ini

Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, Malaysia mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Korban bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Rabu, 22 Ogos 2018.

| Live TV