Fab Foodies! By: SGMS Putri October 22, 2018 @ 2:42pm

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah itu ginseng?

Ginseng merupakan tanaman yang dipercayai sangat bermanfaat untuk kesihatan, daya tahan tubuh, dan ketahanan daya ingat. Selain itu, ginseng juga dipercayai berfungsi sebagai adaptogen, atau zat yang mampu membantu kita menyesuaikan diri ketika kita dalam keadaan tertekan.

Daripada kebanyakan jenis ginseng yang berada di pasaran, ginseng Korea (Panax ginseng) dan ginseng Amerika (Panax quinqefolius) merupakan dua jenis ginseng yang paling banyak dikenali dan paling banyak dijual di pasaran. Sebenarnya apa perbezaan antara keduanya? Lalu, manakah yang memberikan manfaat yang lebih baik?

Sebenarnya, ginseng Amerika dan ginseng Korea sama dengan ginseng yang lain, iaitu memiliki kandungan aktif yang bernama ginsenosides. Kandungan ginsenosides ini berbeza di dalam dua jenis ginseng ini.

Salah satu sumber menyebutkan bahawa kadar ginsenosides yang dimiliki ginseng Amerika lebih tinggi,iaitu 29 dibandingkan dengan kandungan ginsenosides pada ginseng Korea yang hanya 20. Meskipun demikian, menurut British Columbia Ministry of Agriculture and Food, kandungan ginsenosides yang dimiliki ginseng Korea lebih baik untuk kesihatan.

Oleh sebab itu, ginseng Korea banyak digunakan untuk meningkatkan kesihatan otak, terutamanya untuk daya ingat. Selain itu, ginseng Korea juga dipercayai dapat membantu mengubati diabetes tahap 2, dengan menstabilkan kadar gula darah.

Berbeza dengan ginseng Korea, kandungan ginsenosides pada ginseng Amerika yang lebih tinggi sangat efektif untuk membantu kita menyesuaikan diri ketika sedang menghadapi ‘stress’. Selain itu, kadar ginsenosides yang tinggi pada ginseng Amerika juga membuat kita merasa lebih sihat.

Namun demikian, perlu diingat juga bahawa ginseng tumbuh di dalam alam liar. Kandungan ginesosides di dalam setiap ginseng pada spesies yang sama memiliki kadar yang berbeza. Perbezaan ini bergantung pada usia tanaman dan keadaan tempat ginseng itu ditanam, 

Jadi, ginseng mana yang menjadi pilihan anda, bergantung juga kepada sebab mengapa anda memilih antara salah satunya. Namun perlu diingat, walaupun ginseng dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan anda, ginseng secara umumnya tidak dapat menggantikan ubat yang diberikan oleh doktor.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 2 Jul 2019

‘Tipulah Tak Takut’- Scha Alyahya Komen Isu Penceraian Rakan Selebriti

Pucuk pangkalnya, jodol dan ajal terletak di tangan Tuhan. Namun, sebagai suami isteri, kita harus memainkan peranan masing-masing bagi memastikan rumah tangga terus harmoni dan bahagia.

LIFESTYLE Tue, 27 Nov 2018

Pencarian Safari GROM Kembali Lagi, Jom Ke Cherating Pada 7-9 Disember Ini

Acara tahun ini juga terbuka kepada dua kategori iaitu shortboard dan longboard dan peserta bakal menang hadiah wang tunai RM 3000 dan Modenas Pulsar NS 200. Nak menang? Jumpa anda di sana okay? 

Hiburan Thu, 12 Jul 2018

Usia Baru 20 Tahun, Kekayaan Kylie Jenner Kini Cecah RM3.2 bilion

Pengaruh adik bongsu dalam keluarga selebriti Kardashian ini setanding kakaknya yang lain. Pada usia 20 tahun, Kylie sudah bertaraf jutawan muda. Anda memang hebat!

Hiburan Sun, 21 Oct 2018

Ruhainies Bakal Kahwin Dalam Masa Terdekat?

Kalau betul, kami ucapkan Tahniah! Mesti cantik Ruhainies dalam persalinan perkahwinan, letop gitu…

Events Mon, 6 Jan 2020

Love At First Sight Hanya Di Mangala Resort & Spa

Mangala Resort & Spa, Gambang, Kuantan Memukau dan mempesonakan!

Events Wed, 5 Sep 2018

Ramli Sarip Tak Kesah Nyanyi Dengan BBNU

Beliau amat memilih lagu apa yang sesuai untuk dibawakan olehnya sebelum menerima tawaran

Hiburan Thu, 27 Sep 2018

‘ Kalau Nak Meninggal…Meninggal Juga,’ Siti Nurhaliza Kongsi Detik Manis Bersama Allahyarham Pak Ngah

Allahyarham Pak Ngah atau nama sebenarnya Suhaimi Mohd Zain pada mulanya disangka seorang yang garang tetapi rupanya…

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:羊

羊(1943 / 1955 / 1967 / 1979 / 1991) 肖羊的朋友今年虽然为太岁三合年,人缘可说是相当不错,不过由于今年命宫中有众多凶星汇集,而又无吉星化解;若不提高警惕来应付突变,很可能临时手足无措而溃不成军。 【事业运】 在事业方面,今年必须委曲求存,切勿与人针锋相对,否则便会雪上加霜,令业务发展难上加难!此外,由于今年有多颗是非星在命宫中出现,除了要预防被小人暗箭所伤之外,也切勿冒险作非法勾当,否则必定法网难逃。 【财运】 财运方面,不论是正财或偏才都欠顺,必须量入为出。感情方面因为人缘佳,所以进展也相当不错。 【爱情运】 不过今年心情容易孤独不开朗,偶尔会让身旁的朋友无从可适。此外,伴侣之间的争执问题也相当的多,同时还必须要防范第三者的介入,以免破坏感情。 【健康运】 今年身体健康欠佳,会有旧病复发的情况出现,同时也必须密切注意交通安全,容易有血光之灾。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 4333 、 1424 【开运颜色】 灰色、绿色 【开运贴士】 避免整容、纹眉或出去痣削减运气!报名参加激励课程或多读有关方面的书籍有助于提升运气!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Hiburan Wed, 24 Oct 2018

Sufian Suhaimi Minta Netizen Move On!

Jadi netizen tolong move on okay!

Trending Hari Ini Tue, 12 May 2020

| Live TV