Fab Foodies! By: SGMS Putri October 22, 2018 @ 2:42pm

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah itu ginseng?

Ginseng merupakan tanaman yang dipercayai sangat bermanfaat untuk kesihatan, daya tahan tubuh, dan ketahanan daya ingat. Selain itu, ginseng juga dipercayai berfungsi sebagai adaptogen, atau zat yang mampu membantu kita menyesuaikan diri ketika kita dalam keadaan tertekan.

Daripada kebanyakan jenis ginseng yang berada di pasaran, ginseng Korea (Panax ginseng) dan ginseng Amerika (Panax quinqefolius) merupakan dua jenis ginseng yang paling banyak dikenali dan paling banyak dijual di pasaran. Sebenarnya apa perbezaan antara keduanya? Lalu, manakah yang memberikan manfaat yang lebih baik?

Sebenarnya, ginseng Amerika dan ginseng Korea sama dengan ginseng yang lain, iaitu memiliki kandungan aktif yang bernama ginsenosides. Kandungan ginsenosides ini berbeza di dalam dua jenis ginseng ini.

Salah satu sumber menyebutkan bahawa kadar ginsenosides yang dimiliki ginseng Amerika lebih tinggi,iaitu 29 dibandingkan dengan kandungan ginsenosides pada ginseng Korea yang hanya 20. Meskipun demikian, menurut British Columbia Ministry of Agriculture and Food, kandungan ginsenosides yang dimiliki ginseng Korea lebih baik untuk kesihatan.

Oleh sebab itu, ginseng Korea banyak digunakan untuk meningkatkan kesihatan otak, terutamanya untuk daya ingat. Selain itu, ginseng Korea juga dipercayai dapat membantu mengubati diabetes tahap 2, dengan menstabilkan kadar gula darah.

Berbeza dengan ginseng Korea, kandungan ginsenosides pada ginseng Amerika yang lebih tinggi sangat efektif untuk membantu kita menyesuaikan diri ketika sedang menghadapi ‘stress’. Selain itu, kadar ginsenosides yang tinggi pada ginseng Amerika juga membuat kita merasa lebih sihat.

Namun demikian, perlu diingat juga bahawa ginseng tumbuh di dalam alam liar. Kandungan ginesosides di dalam setiap ginseng pada spesies yang sama memiliki kadar yang berbeza. Perbezaan ini bergantung pada usia tanaman dan keadaan tempat ginseng itu ditanam, 

Jadi, ginseng mana yang menjadi pilihan anda, bergantung juga kepada sebab mengapa anda memilih antara salah satunya. Namun perlu diingat, walaupun ginseng dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan anda, ginseng secara umumnya tidak dapat menggantikan ubat yang diberikan oleh doktor.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 24 Aug 2018

Tips Pilih Ketam Segar

Ketam kalau salah pilih boleh berbau hanyir dan apabila di masak rasa pahit. Macam mana nak tahu ketam segar ke tak ? Jom baca

Hiburan Mon, 24 Jun 2019

‘Sumpah Saya Tak Ingat’- Radhi OAG Lupa Frasa Cerai

“Saya berharap dia jujur kepada mahkamah kerana proses ini sangat rumit. Malah, saya juga terikat dengan komitmen kerja,” kata Ayu.

Hiburan Tue, 30 Apr 2019

‘Kami Rasa Lebih Selamat’- NAMA

Kumpulan NAMA yang mencipta fenomena tersendiri selepas menjadi pilihan juri pada Asia’s Got Talent (AGT) lalu rasa lebih ‘selamat’ apabila masyarakat lebih mengenali NAMA berbanding secara individu. “Orang hanya kenal NAMA tapi bukan individu, kalau […]

Hiburan Fri, 12 Apr 2019
Hiburan Wed, 20 Nov 2019
Hiburan Tue, 16 Jul 2019

Nama Belum Dikenali, Muna Shahirah Tak Mahu Mengalah!

Saya percaya, Allah menguji saya terlebih dahulu sebelum kerjaya saya berjalan lancar…

LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

Fab Foodies! Thu, 25 Apr 2019

Buka Puasa at with a Variety of the Best Malaysian Cuisines All in One Place

You won’t have to travel far and wide just to find all your favourites.

Hiburan Wed, 20 Jun 2018

Penat Kerja Kot… Elvina Kongsi Detik Cemas!

Kejadian berlaku ketika masih berpuasa. Memang saya risau memandangkan ini pengalaman pertama saya hamil.

Hiburan Thu, 18 Apr 2019

‘ Saya Belum Sampai Tahap Jadi Ustaz’- Syafiq Kyle Harap Penonton Faham

Jangan fikir saya seperti Ustaz Adam yang imannya betul-betul kukuh…

| Live TV