Fab Foodies! By: SGMS Putri October 22, 2018 @ 2:42pm

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah itu ginseng?

Ginseng merupakan tanaman yang dipercayai sangat bermanfaat untuk kesihatan, daya tahan tubuh, dan ketahanan daya ingat. Selain itu, ginseng juga dipercayai berfungsi sebagai adaptogen, atau zat yang mampu membantu kita menyesuaikan diri ketika kita dalam keadaan tertekan.

Daripada kebanyakan jenis ginseng yang berada di pasaran, ginseng Korea (Panax ginseng) dan ginseng Amerika (Panax quinqefolius) merupakan dua jenis ginseng yang paling banyak dikenali dan paling banyak dijual di pasaran. Sebenarnya apa perbezaan antara keduanya? Lalu, manakah yang memberikan manfaat yang lebih baik?

Sebenarnya, ginseng Amerika dan ginseng Korea sama dengan ginseng yang lain, iaitu memiliki kandungan aktif yang bernama ginsenosides. Kandungan ginsenosides ini berbeza di dalam dua jenis ginseng ini.

Salah satu sumber menyebutkan bahawa kadar ginsenosides yang dimiliki ginseng Amerika lebih tinggi,iaitu 29 dibandingkan dengan kandungan ginsenosides pada ginseng Korea yang hanya 20. Meskipun demikian, menurut British Columbia Ministry of Agriculture and Food, kandungan ginsenosides yang dimiliki ginseng Korea lebih baik untuk kesihatan.

Oleh sebab itu, ginseng Korea banyak digunakan untuk meningkatkan kesihatan otak, terutamanya untuk daya ingat. Selain itu, ginseng Korea juga dipercayai dapat membantu mengubati diabetes tahap 2, dengan menstabilkan kadar gula darah.

Berbeza dengan ginseng Korea, kandungan ginsenosides pada ginseng Amerika yang lebih tinggi sangat efektif untuk membantu kita menyesuaikan diri ketika sedang menghadapi ‘stress’. Selain itu, kadar ginsenosides yang tinggi pada ginseng Amerika juga membuat kita merasa lebih sihat.

Namun demikian, perlu diingat juga bahawa ginseng tumbuh di dalam alam liar. Kandungan ginesosides di dalam setiap ginseng pada spesies yang sama memiliki kadar yang berbeza. Perbezaan ini bergantung pada usia tanaman dan keadaan tempat ginseng itu ditanam, 

Jadi, ginseng mana yang menjadi pilihan anda, bergantung juga kepada sebab mengapa anda memilih antara salah satunya. Namun perlu diingat, walaupun ginseng dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan anda, ginseng secara umumnya tidak dapat menggantikan ubat yang diberikan oleh doktor.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 15 Oct 2019

IMAGINATRICKS; A Thrilling Spectacular Stunt Show Only at Resort’s World Genting

The adrenaline pumping variety show, awe-worthy when the show comes alive.

Hiburan Mon, 24 Jun 2019

Soundman Rebah Di Lapangan Terbang, Rossa Kongsi Situasi Panik

Semoga dipermudahkan segala urusan Datuk Rossa & team…

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

EXO vs. BTS: Who’s Song Will be Playing at the FIFA World Cup 2018

It’s a bloodbath between to two artists’ fandom!

Events Sat, 2 Nov 2019

EXO “EXplOration” Fifth World Tour in Kuala Lumpur on December 14

Mark you calendar! This stage is about to take you into an out-of-the-world experience.

LIFESTYLE Tue, 12 Feb 2019

睡觉时有这「3症状」请即刻就医

每个人的心愿都是睡顿好觉,不过每10个人就有一人为失眠问题所苦;医师提醒您,要是在睡觉时出现三个状况,那就该找医师咨询了!

Hiburan Thu, 24 Oct 2019
Hiburan Sun, 21 Apr 2019

Sam Shaffik Juara Mister Planet Nation Malaysia 2019, Tahniah!

Begitu juga para pemenang 5 gelaran istimewa – Sam Syaffik (Mister Favorite), Aidil Amin (Mister Fitness), Azri Rahim (Mister Friendship), Izwan Ali (Mister Talented) telah membawa pulang sash beserta pakej percutian tajaan Erya by Suria dan pakej fotografi ekslusif tajaan Blackpepper Production khas buat Mister Photogenic, Ezrul Rizwan.

Hiburan Mon, 12 Nov 2018

Shiha Zikir Kongsi Tips Buat Peserta Mentor 7

Bukan senang, nak senang ya…Jom dengar apa kata salah seorang senior dari program Mentor ni!

Hiburan Sun, 8 Jul 2018

Fuh…Video Menteri Kutip Sampah Jadi Viral!

Pelbagai pihak turut memuji tindakan beliau dan menularkan gambar serta video berkenaan termasuk ketua jurulatih hoki wanita negara, Muhammad Dharma Raj Abdullah

| Live TV