LIFESTYLE By: SGMS Enal March 10, 2019 @ 1:14pm

Jalan Kaki Seminggu Sekali Bantu Mengurangkan Risiko Kematian

Penyelidikan yang diketuai oleh Bo Xi, profesor dari Jabatan Epidemiologi Universiti Shandong di Utara China yang mengumpul data seramai 88,140 orang dari Amerika Syarikat antara tahun 1997 hingga 2008, menunjukan bahawa kematian dapat dikurangkan dengan berjalan kaki sekali atau dua minggu sekali untuk mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung, strok dan kanser.

Kajian yang dikeluarkan pada hari ini (19 Mac) di Paris turut dilaporkan di dalam Jurnal British Sport Medicine. Kajian ini dijelaskan lagi bahawa orang yang berjalan dalam 10 minit sehingga satu jam setiap minggu mempunyai risiko kematian yang rendah sebanyak 18% daripada apa juga sebab berbanding dengan mereka yang tidak melakukanya.

Jika mereka melakukan aktiviti fizikal sederhana selama dua setengah jam sehingga lima jam seminggu, mereka dapat mengurangkan risiko kematian sebanyak 31%. Dan mereka yang melakukan hampir 25 jam seminggu mampu mengurangkan hampir separuh dari risiko kematian.

“Walau bagaimanapun, setiap orang mempunyai masa lapang yang berlainan. Namun, sukan berbasikal dan jogging lebih bagus dari melakukan aktiviti intensif sederhana” kata mereka.

Data ini turut dipadankan dengan data kematian berdaftar pada tahun 2011.

Kumpulan pengkaji ini juga mengingatkan orang ramai bahawa kajian ini adalah sekadar pemerhatian yang bermaksud bahawa tidak ada kesimpulan yang tegas dapat dibuat. Hakikatnya, data yang diperolehi ini masih ada kelemahan dan berpotensi tetapi sebilangan besar dari kajian yang dilakukan ini adalah seimbang dan tepat.

Sumber: Channel News Asia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

LIFESTYLE Tue, 15 Oct 2019

不一样的万圣节!云顶让你处处都「遇鬼」

是否感觉到空气中开始弥漫着诡异的气息?整个10月,云顶世界将会上演一连串的惊悚活动~

LIFESTYLE Thu, 4 Jan 2018

‘Workaholic” Sampai Waktu Rehat Terabai

Jangan ”Workaholic” Sampai Waktu Rehat Pun Pulun Kerja, Pesanan Doktor Ini Untuk Semua

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

事业、感情渐平稳?最近在哪方面会有亮眼表现

平凡的生活也需要增添色彩,如果你也好奇接下来的生活,那就和奥斯一起来看看,最近你将在哪方面耀眼夺目吧!

LIFESTYLE Wed, 23 Oct 2019

Jangan Guna Semula Botol Air Plastik Kerana Undang Bahaya

Ada di antara kita yang mempunyai tabiat menyimpan setiap botol air yang dibeli dan menggunakannya kembali. Botol tersebut hanya perlu dibasuh bersih dan diisi dengan air kosong yang telah dimasak, lalu disimpan di dalam peti […]

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

金马仑珍珠玉米和山寨玉米 你有买对吗?

金马伦竟然有三寨玉米?而且还跟珍珠玉米很像。虽然有很多不肯定,不用担心!小编会慢慢为你们解释,只要跟着这片文章,你你就会学到如何分辨出真的珍珠玉米!

LIFESTYLE Wed, 7 Nov 2018

Masih Mengantuk Walaupun Tidur Lebih 10 Jam? Ini Jawapannya

Masih Mengantuk Walaupun Tidur Lebih 10 Jam? Ini Jawapannya

Fab Foodies! Wed, 18 Sep 2019

做错「这些事」你吃的鸡蛋都浪费了!

别再落入误区!做错这4件事,你吃的鸡蛋根本浪费了。

LIFESTYLE Mon, 16 Apr 2018

Cara Memperkenalkan Diri Sewaktu Temuduga

Jawab dengan jujur semasa menjawab soalan. Jangan terlalu gementar. Soalan ini antara tujuannya adalah untuk membantu anda menghilangkan rasa gementar.

| Live TV