LIFESTYLE By: SGMS Enal August 5, 2019 @ 2:32pm

Hadith Palsu Kelebihan Berpuasa 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah

Sebagai umat Islam, kita dianjurkan untuk terus mengumpul pahala sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Salah satu ‘ladang’ untuk mendapatkan pahala adalah dengan menunaikan puasa sunat. Menjelang 10 hari awal dalam bulan Zulhijjah, ramai yang mengambil peluang untuk berpuasa kerana dikatakan menawarkan pelbagai kelebihan.

Walaupun begitu, terdapat kekeliruan mengenai kelebihan berpuasa ini kerana dikatakan berasal daripada hadith palsu. Hadith yang dimaksudkan adalah seperti ini.

 • Daripada Ibn Abbas RA berkata, dikatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

فِي أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ ذِيْ الْحِجَّةِ غَفَرَ اللهُ فِيْهِ لِآدَمَ وَمَنْ صَامَ هَذَا الْيَوْمِ غَفَرَ اللهُ لَهُ كُلّ ذَنْبٍ

Maksudnya: “Pada hari pertama daripada bulan Zulhijjah, Allah telah mengampunkan Nabi Adam padanya dan barangsiapa yang berpuasa pada hari tersebut, maka Allah akan mengampunkan setiap dosanya.”

Berdasarkan hadith ini, ramai yang mengambil peluang untuk mengerjakan puasa sunat bagi meraih ganjaran pahala dan pelbagai kelebihan yang lain. Ikuti penjelasan daripada Mufti Wilayah Persekutuan mengenai hadith ini.

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Kita baru sahaja memasuki 1 Zulhijjah dan telah bermula hari-hari yang paling disukai serta dicintai oleh Allah SWT bagi sesiapa yang melakukan amal soleh padanya. Ini merujuk kepada sebuah hadith yang sahih:

 • Daripada Ibn Abbas R.anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهَا أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الْأَيَّامِ يَعْنِي أَيَّامَ الْعَشْرِ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَلَا الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ قَالَ وَلَا الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ إِلَّا رَجُلٌ خَرَجَ

بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ فَلَمْ يَرْجِعْ مِنْ ذَلِكَ بِشَيْءٍ

Maksudnya: “Tidak ada hari yang mana amal soleh dilakukan padanya lebih dicintai oleh Allah daripada sepuluh hari ini (awal Zulhijjah).” Mereka berkata; Wahai Rasulullah! Tidak juga berjihad di jalan Allah? Baginda SAW berkata: “Tidak juga berjihad di jalan Allah melainkan seseorang itu keluar dengan jiwa dan hartanya kemudian dia tidak kembali (syahid) dengan membawa sesuatu pun.” [Riwayat Abu Daud (2082)][Sanad hadith ini adalah sahih mengikut penilaian Syeikh Syu’aib al-Arna’outh]

Berdasarkan soalan di atas, terdapat lagi beberapa hadith yang menceritakan secara khusus berkaitan kelebihan atau ganjaran yang bakal diperolehi bagi orang yang berpuasa pada setiap hari di dalam sepuluh hari yang pertama bulan Zulhijjah. Hadith-hadith tersebut adalah:

 • Kelebihan berpuasa 1 Zulhijjah seperti di dalam hadith di atas.
 • Kelebihan berpuasa 2 Zulhijjah seperti orang yang beribadat kepada Allah selama setahun dengan tidak melakukan maksiat kepada-Nya sedikitpun kerana pada hari tersebut Allah telah memperkenankan permintaan Nabi Yusuf AS.
 • Kelebihan berpuasa 3 Zulhijjah bahawa Allah akan memperkenankan setiap doanya kerana pada hari tersebut Allah telah memperkenankan doa Nabi Zakaria AS.
 • Kelebihan berpuasa 4 Zulhijjah akan dijauhkan oleh Allah daripada kesempitan, kemiskinan serta akan dihimpunkan di padang mahsyar bersama para malaikat dan padanya juga lahirnya Nabi Isa AS.
 • Kelebihan berpuasa 5 Zulhijjah akan terlepas daripada sifat munafik dan azab kubur serta padanya juga lahirnya Nabi Musa AS.
 • Kelebihan berpuasa 6 Zulhijjah akan dilihat oleh Allah SWT dengan pandangan rahmah serta Allah sama sekali tidak akan mengazabnya. Pada hari tersebut juga Allah telah membuka bagi Nabi Muhammad SAW dengan kebaikan.
 • Kelebihan berpuasa 7 Zulhijjah akan ditutup padanya pintu neraka Jahannam dan barang siapa yang berpuasa padanya akan ditutup kepadanya 30 pintu kesusahan serta dibuka baginya 30 pintu kesenangan.
 • Kelebihan berpuasa 8 Zulhijjah iaitu pada hari Tarwiyah akan diberikan ganjaran kepadanya yang tidak diketahui oleh orang lain melainkan Allah sahaja.
 • Kelebihan berpuasa 9 Zulhijjah iaitu pada hari Arafah akan diampunkan dosanya setahun sebelum dan setahun selepas.

Melihat kepada hadith-hadith di atas, kami katakan bahawa kesemua fadhilat atau kelebihan yang disebutkan adalah tidak sahih daripada Nabi SAW melainkan kelebihan yang terdapat pada hari Arafah. Ini berdasarkan kepada sebuah hadith yang sahih:

 • Daripada Abi Qatadah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda apabila ditanya tentang puasa pada hari Arafah:

يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَةَ وَالْبَاقِيَةَ

Maksudnya: “Puasa pada hari tersebut akan menghapuskan dosa setahun yang lalu dan akan datang”. [Riwayat Muslim (1977)]

Penutup

Kesimpulannya, hadith yang menceritakan berkaitan kelebihan-kelebihan di atas adalah tidak sahih daripada Nabi SAW. Akan tetapi, kita amat digalakkan untuk memperbanyakkan serta meningkatkan amal soleh dan ketaatan kita kepada Allah SWT pada 10 hari yang pertama ini dengan memperbanyakkan solat-solat sunat, berpuasa, bersedekah, membaca al-Quran, berzikir, qiyamullail dan sebagainya berdasarkan umum hadith yang menceritakan kelebihan 10 hari pertama bulan Zulhijjah. Semoga Allah SWT menjadikan kita daripada kalangan hamba-hamba-Nya yang mendapat kerahmatan, keampunan serta pelepasan daripada api neraka. Amin.

Wallahua’lam

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 1 Dec 2018

Harga Petrol RON 97 Turun Sepanjang Disember

Berita baik bagi pengguna RON 97, harga minyak turun ke RM 2.50 seliter sepanjang Disember 2018.

Fab Foodies! Tue, 21 Aug 2018

炒饭先下料or蛋?搞懂4步骤…简单煮出「神级炒饭」

炒饭不软、不油腻主要在于煮饭的要领,饭如果煮得太软就不能炒饭。因此煮饭时……

Fab Foodies! Sat, 11 May 2019

轻熟男注意「这五类饮食」让你更快变秃子

掉发危机是现代人面临的问题之一,随着年纪增长,很多男性因为遗传因素,发线愈来愈高,加上生活压力加速劣化,最终「失守」变成秃头……

Fab Foodies! Wed, 5 Dec 2018
LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik, Jadi Tak Perlu Pelik Jika Perfume Dah Tak Wangi Lepas Ini

Fab Foodies! Mon, 7 Oct 2019

Get Bountiful Beef Ribs, Spicy Chicken Pasta and More for Free with Tony Roma’s ‘Bite & Bites’ Mobile App

Tony Roma’s celebrates its 13th anniversary with gifts and rewards to customers.

LIFESTYLE Tue, 7 Jan 2020

「全马最大型」年货市集又回来啦!11日开幕云集大马天王天后

「全马最大型」年货市集又回来啦!11日开幕惊喜连连,除了云集大马天王天后唱响2020年,更是出动399台无人机队,呈现空前特效灯光秀。

LIFESTYLE Sun, 13 Jan 2019

Bringing Indian Traditional Costumes into the Modern Fashion Scene

Designer Hariharan Arasu has just launched his inaugural menswear collection, which comprises loose tops and pants in breathable materials, writes Nadia Badarudin FROM the day he rolled out his first collection in 2012, Hariharan Arasu […]

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Raya Macam VIP Di tonton Sehingga 30 Jun

Pengarah tonton, Pelesenan & Pembarangan, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Airin Zainul memaklumkan usaha ini merupakan transformasi baharu yang terbaik tahun ini dari Tonton.

LIFESTYLE Mon, 21 Oct 2019

Wanpaku Sandwich Menu “Clean Diet” Betul Ke?

Nutritionist Ini Jelaskan Realiti Sebenar Yang Mengejutkan

| Live TV