LIFESTYLE By: SGMS Enal August 5, 2019 @ 2:32pm

Hadith Palsu Kelebihan Berpuasa 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah

Sebagai umat Islam, kita dianjurkan untuk terus mengumpul pahala sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Salah satu ‘ladang’ untuk mendapatkan pahala adalah dengan menunaikan puasa sunat. Menjelang 10 hari awal dalam bulan Zulhijjah, ramai yang mengambil peluang untuk berpuasa kerana dikatakan menawarkan pelbagai kelebihan.

Walaupun begitu, terdapat kekeliruan mengenai kelebihan berpuasa ini kerana dikatakan berasal daripada hadith palsu. Hadith yang dimaksudkan adalah seperti ini.

 • Daripada Ibn Abbas RA berkata, dikatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

فِي أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ ذِيْ الْحِجَّةِ غَفَرَ اللهُ فِيْهِ لِآدَمَ وَمَنْ صَامَ هَذَا الْيَوْمِ غَفَرَ اللهُ لَهُ كُلّ ذَنْبٍ

Maksudnya: “Pada hari pertama daripada bulan Zulhijjah, Allah telah mengampunkan Nabi Adam padanya dan barangsiapa yang berpuasa pada hari tersebut, maka Allah akan mengampunkan setiap dosanya.”

Berdasarkan hadith ini, ramai yang mengambil peluang untuk mengerjakan puasa sunat bagi meraih ganjaran pahala dan pelbagai kelebihan yang lain. Ikuti penjelasan daripada Mufti Wilayah Persekutuan mengenai hadith ini.

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Kita baru sahaja memasuki 1 Zulhijjah dan telah bermula hari-hari yang paling disukai serta dicintai oleh Allah SWT bagi sesiapa yang melakukan amal soleh padanya. Ini merujuk kepada sebuah hadith yang sahih:

 • Daripada Ibn Abbas R.anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهَا أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الْأَيَّامِ يَعْنِي أَيَّامَ الْعَشْرِ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَلَا الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ قَالَ وَلَا الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ إِلَّا رَجُلٌ خَرَجَ

بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ فَلَمْ يَرْجِعْ مِنْ ذَلِكَ بِشَيْءٍ

Maksudnya: “Tidak ada hari yang mana amal soleh dilakukan padanya lebih dicintai oleh Allah daripada sepuluh hari ini (awal Zulhijjah).” Mereka berkata; Wahai Rasulullah! Tidak juga berjihad di jalan Allah? Baginda SAW berkata: “Tidak juga berjihad di jalan Allah melainkan seseorang itu keluar dengan jiwa dan hartanya kemudian dia tidak kembali (syahid) dengan membawa sesuatu pun.” [Riwayat Abu Daud (2082)][Sanad hadith ini adalah sahih mengikut penilaian Syeikh Syu’aib al-Arna’outh]

Berdasarkan soalan di atas, terdapat lagi beberapa hadith yang menceritakan secara khusus berkaitan kelebihan atau ganjaran yang bakal diperolehi bagi orang yang berpuasa pada setiap hari di dalam sepuluh hari yang pertama bulan Zulhijjah. Hadith-hadith tersebut adalah:

 • Kelebihan berpuasa 1 Zulhijjah seperti di dalam hadith di atas.
 • Kelebihan berpuasa 2 Zulhijjah seperti orang yang beribadat kepada Allah selama setahun dengan tidak melakukan maksiat kepada-Nya sedikitpun kerana pada hari tersebut Allah telah memperkenankan permintaan Nabi Yusuf AS.
 • Kelebihan berpuasa 3 Zulhijjah bahawa Allah akan memperkenankan setiap doanya kerana pada hari tersebut Allah telah memperkenankan doa Nabi Zakaria AS.
 • Kelebihan berpuasa 4 Zulhijjah akan dijauhkan oleh Allah daripada kesempitan, kemiskinan serta akan dihimpunkan di padang mahsyar bersama para malaikat dan padanya juga lahirnya Nabi Isa AS.
 • Kelebihan berpuasa 5 Zulhijjah akan terlepas daripada sifat munafik dan azab kubur serta padanya juga lahirnya Nabi Musa AS.
 • Kelebihan berpuasa 6 Zulhijjah akan dilihat oleh Allah SWT dengan pandangan rahmah serta Allah sama sekali tidak akan mengazabnya. Pada hari tersebut juga Allah telah membuka bagi Nabi Muhammad SAW dengan kebaikan.
 • Kelebihan berpuasa 7 Zulhijjah akan ditutup padanya pintu neraka Jahannam dan barang siapa yang berpuasa padanya akan ditutup kepadanya 30 pintu kesusahan serta dibuka baginya 30 pintu kesenangan.
 • Kelebihan berpuasa 8 Zulhijjah iaitu pada hari Tarwiyah akan diberikan ganjaran kepadanya yang tidak diketahui oleh orang lain melainkan Allah sahaja.
 • Kelebihan berpuasa 9 Zulhijjah iaitu pada hari Arafah akan diampunkan dosanya setahun sebelum dan setahun selepas.

Melihat kepada hadith-hadith di atas, kami katakan bahawa kesemua fadhilat atau kelebihan yang disebutkan adalah tidak sahih daripada Nabi SAW melainkan kelebihan yang terdapat pada hari Arafah. Ini berdasarkan kepada sebuah hadith yang sahih:

 • Daripada Abi Qatadah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda apabila ditanya tentang puasa pada hari Arafah:

يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَةَ وَالْبَاقِيَةَ

Maksudnya: “Puasa pada hari tersebut akan menghapuskan dosa setahun yang lalu dan akan datang”. [Riwayat Muslim (1977)]

Penutup

Kesimpulannya, hadith yang menceritakan berkaitan kelebihan-kelebihan di atas adalah tidak sahih daripada Nabi SAW. Akan tetapi, kita amat digalakkan untuk memperbanyakkan serta meningkatkan amal soleh dan ketaatan kita kepada Allah SWT pada 10 hari yang pertama ini dengan memperbanyakkan solat-solat sunat, berpuasa, bersedekah, membaca al-Quran, berzikir, qiyamullail dan sebagainya berdasarkan umum hadith yang menceritakan kelebihan 10 hari pertama bulan Zulhijjah. Semoga Allah SWT menjadikan kita daripada kalangan hamba-hamba-Nya yang mendapat kerahmatan, keampunan serta pelepasan daripada api neraka. Amin.

Wallahua’lam

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 23 Jul 2018

「做决定死都不会改」6大星座

每个人处理事情的态度都不一样,有些人优柔寡断、想东想西,有些人则是速战速决,一旦下定决心就没有商量的余地。

Fab Foodies! Wed, 6 Feb 2019
LIFESTYLE Mon, 8 Apr 2019

Be the Heat with Sevenfriday’s ‘The Urban Explorer’

There is a selection of sunnies to complete the look too!

FESYEN Mon, 17 Jun 2019
LIFESTYLE Mon, 20 Aug 2018

变瘦靠饿肚子or狂运动?直觉选张图测「减肥是否成功」!

你认为减重是什么呢?其实对于减重印象也会影响到减重成功关键……

Events Tue, 3 Sep 2019

“Just Four Drops! It is Truly a Life Saver”, Siti Saleha Unveiled Her Secret in Keeping Radiant and Confident

Guested on the launch of L’Oréal Paris All-New Rivitalift Crystal Mirco-Essence, Siti Saleha tipped off the audience with sneak peaks of her beauty regimen on busy days.

LIFESTYLE Wed, 26 Jun 2019

最近的投资运势如何?

上班只能赚到死薪水,要累积财富就要靠投资;但投资有赚有赔,有时又觉得怕怕的不敢乱来。

LIFESTYLE Fri, 6 Sep 2019

5 Bunga Yang Selamat Untuk Dimakan, Siap Ada Khasiat Tau!

Jadi tak semestinya bunga untuk hiasan saja kan sebab ada yang boleh makan.

Fab Foodies! Wed, 14 Mar 2018

Epal Merah VS Hijau, Mana Lebih Baik?

Satu cawan epal hijau mengandungi 14 gram kabohidrat manakala epal merah, 15 gram kabohidrat. Tidak banyak beza dan pakar diet mengesyorkan untuk kamu mengambil 45% kalori daripada kabohidrat.

LIFESTYLE Sun, 24 Mar 2019

Harman Studio正式登入大马!提供一站式音响服务

Harman Studio正式登入大马,为音响爱好者提供一站式音响服务。

| Live TV