LIFESTYLE By: SGMS Enal December 29, 2019 @ 11:48am

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka.

Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah masakan yang pedas-pedas seolah-olah sebahagian daripada naluri anda sejak dilahirkan.

Begitupun, adakah anda tahu makan makanan pedas turut mempunyai kebaikan seperti dalam satu kajian yang dikongsikan oleh Hello Doktor ini.

Konsep pinggan suku-suku separuh yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merupakan salah satu alternatif sihat yang boleh diamalkan oleh rakyat negara ini bagi mengelakkan komplikasi kesihatan akibat daripada pengambilan kalori berlebihan.

Namun adakah kalori merupakan kunci kepada kesihatan secara am atau jenis makanan yang diambil? Kajian terbaru menunjukkan bahawa makanan pedas boleh menjadi faktor pelindung kepada masalah jantung. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Insiden penyakit jantung dalam kalangan pemakan makanan pedas

Tidak boleh disangkal lagi bahawasanya gula merupakan pembunuh nombor satu dalam dunia pemakanan. Pengambilannya secara berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan kronik seperti kencing manis, hipertensi dan penyakit jantung.

Sebagai individu yang sentiasa peka dengan isu kesihatan masa kini, anda semestinya menginginkan kualiti penjagaan kesihatan yang optimum.

Kajian terbaru yang dijalankan di Institut Neurologikal Mediterranean, Itali telah menunjukkan satu dapatan yang mencetuskan perbincangan hangat dalam kalangan saintis berkenaan dengan pengambilan cili dan insiden penyakit jantung.

Kajian tersebut melibatkan sejumlah 23,000 subjek dan tempoh pemantauan telah berlangsung selama 8 tahun. Gaya pemakanan mereka dipantau secara berkala dan mereka yang mengambil cili secara kerap mempunyai risiko penyakit jantung 40% lebih rendah berbanding dengan subjek yang lain.

Kajian tersebut telah diterbitkan di laman Jurnal Kardiologi dan Kolej Amerika. Walaupun ia merupakan satu berita baik buat mereka yang suka makan pedas, namun kajian lanjut perlu dijalankan melibatkan sampel yang lebih besar dan lokaliti yang berbeza.

Ini bagi menguji ketepatan hipotesis tersebut seterusnya mengesahkan kesimpulan bahawa cili memang benar-benar memberikan kesan fisiologikal positif terhadap risiko penyakit jantung.

Capsaicin, suspek utama

Ini bukan kali pertama cili dianggap sebagai makanan yang boleh mencegah masalah jantung. Pada awal tahun 2017, Universiti Vermont telah menerbitkan kajian yang mendapati bahawa mereka yang mengambil cili dalam diet harian mempunyai 13% risiko lebih rendah untuk mati disebabkan oleh penyakit jantung dan masalah strok.

Antara kompaun yang menjadi tumpuan para ahli akademik adalah capsaicin. Ia merupakan kompaun yang wujud pada makanan yang memberikan rasa pedas kepada mereka yang memakannya.

Capsaicin berupaya untuk mempengaruhi kadar metabolisme badan dan menggalakkan penggunaan kalori bagi mengekalkan tahap penggunaan tenaga waktu rehat (resting energy expenditure) yang lebih tinggi. Ini bermakna, makanan pedas boleh membantu individu bagi menurunkan berat badan.

Capsaicin mempunyai fungsi antiradang. Ia berupaya membantu mengelakkan masalah jantung melalui penghindaran penyempitan arteri koronari yang membawa darah ke organ tersebut.

Menurut Marialaura Bonaccio, penulis utama bagi kajian tersebut, apa yang menarik berkenaan dengan dapatan kajian mereka adalah, jenis diet yang diikuti oleh subjek tidak mempengaruhi kebarangkalian untuk mendapat masalah jantung.

Ini bermakna, mereka yang mengamalkan diet mediterranean mempunyai dapatan yang hampir sama dengan mereka yang tidak mengamalkan pemakanan seimbang sekiranya makanan pedas diambil secara kerap. Pelik kan?

Peranan cili dalam penurunan berat badan

Obesiti merupakan ancaman kesihatan yang boleh menyebabkan seseorang individu itu untuk mendapat penyakit jantung.

Oleh sebab itu, penurunan berat badan merupakan langkah pencegahan yang penting buat mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2012 oleh Universiti Purdue telah menunjukkan bahawa capsaicin yang terkandung di dalam cili boleh membantu menurunkan berat badan.

Cili mengandungi pelbagai jenis kompaun seperti capsanthin, violaxanthin, lutein dan sebagainya. Walau bagaimanapun, capsaicin merupakan kompaun yang paling banyak dikaji oleh para saintis.

Dapatan kajian yang dijalankan oleh Universiti Hokkaido pada tahun 2012 telah menunjukkan bahawa pengambilan 10 gram serbuk cili boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak badan bagi kedua-dua jantina.

Walau bagaimanapun, pengambilan cili untuk turunkan berat badan perlu disertakan dengan pemakanan seimbang dan aktiviti fizikal yang kerap.

Ini berikutan kerana bahan kimia dan kompaun yang lain, sebagai contoh, boleh menyebabkan individu mengalami kerintangan terhadap capsaicin, sekali gus menjadikan keberkesanannya terhad.

Capsaicin bukanlah satu alternatif shortcut yang boleh anda ambil untuk menguruskan badan. Ia boleh membantu mempercepatkan proses tersebut namun bergantung kepada aspek yang lain seperti pemakanan, tidur, stres dan aktiviti fizikal.

Selain daripada memberi tumpuan terhadap kompaun capsaicin, hubungan di antara berat badan dan pemalar yang lain juga perlu diambil kira.

Melegakan kesakitan

Percaya atau tidak, bahan bioaktif capsaicin yang terkandung di dalam cili boleh melegakan kesakitan. Ia merupakan salah satu daripada fungsi unik cili yang seringkali tidak diketahui oleh masyarakat umum.

Ini berikutan ramai yang tidak suka makan pedas disebabkan oleh kesakitan yang terasa pada lidah. Jangan risau, lama-kelamaan lidah anda akan rintang terhadap kesakitan tersebut.

Oleh sebab itulah ramai orang mempunyai tahap ketahanan yang berbeza apabila mengambil makanan pedas.

Capsaicin berupaya untuk berinteraksi dengan reseptor kesakitan. Ini akan menyebabkan timbulnya rasa sakit seakan-akan terbakar walaupun tiada luka kebakaran secara nyata.

Jika anda merupakan seorang yang kerap mengambil makanan pedas, lama-kelamaan reseptor tersebut akan menjadi nyahpeka (desensitize). Ini akan mengakibatkan penurunan pada kebarangkalian untuk mendapat rasa terbakar selepas mengambil makanan pedas.

Menurut kajian yang diterbitkan di New England Journal of Medicine pada tahun 2002, pengambilan 2.5 gram cili oleh 30 individu yang mengalami masalah pedih ulu hati menyebabkan kesakitan dalam tempoh 5 minggu.

Namun, selepas tempoh masa tersebut, kesakitan itu berkurangan dan hilang. Kajian ini menunjukkan kebolehan reseptor sakit untuk menjadi nyahpeka apabila diberikan stimulasi yang sama secara kerap.

Kajian tersebut telah disokong oleh satu kajian lain yang dijalankan pada tahun 2009. Dalam kajian itu, 3 gram cili telah diberikan kepada penderita sakit ulu hati. Kesakitan tersebut berkurangan dalam 6 minggu.

Namun, fenomena nyahpeka tersebut tidak kekal. Ia kebiasaannya akan berbalik kepada keadaan asal jika makanan pedas tidak diambil dalam tempoh masa 3 hari.

Kesimpulan

Berkenaan dengan sama ada makanan pedas boleh melindungi seseorang individu itu daripada penyakit jantung, ia perlu diselidiki dengan lebih teliti. Walaupun manfaat makanan pedas telah dibuktikan dalam pelbagai jenis kajian, namun terdapat beberapa kajian lain yang tidak mempunyai dapatan yang sama, bahkan bertentangan.

Lihat sahaja pada kajian yang membuktikan bahawa makanan pedas boleh menyebabkan penurunan berat badan. Dalam kajian yang dijalankan di Institut Neurologikal Mediterranean, mereka yang sering mengambil makanan pedas, kebanyakkannya mempunyai masalah obesiti, kencing manis dan kolesterol yang tinggi.

Jika pemakanan pedas bukanlah faktor yang utama dalam mengawal berat badan, maka faktor makanan secara amnya perlu dijaga dan dititikberatkan. Mungkin makanan pedas boleh mencegah penyakit jantung, namun tanpa kawalan pengambilan kalori yang baik, risiko untuk seseorang itu mendapat penyakit jantung tetap tinggi.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

世界上最健康的人不用上健身房!

世界上最长寿的人,会跑跑步机、做重量训练吗?研究指出,住在世界长寿热点「蓝区」的人们,不跑马拉松,也不上健身房。

Hiburan Mon, 26 Aug 2019
Hiburan Wed, 27 Nov 2019

Looking For The Tips To Buy A House? Catch This New TV Series ‘Misi Rumah Impian’ On TV3

Looking for the ultimate 101 guide on buying a house? Watch this!

LIFESTYLE Tue, 13 Feb 2018

儿童玩手机不应超过17分钟

家长们注意了!一项全球研究的结果指出,儿童玩平板电脑或手机每日不应该超过17分钟,以避免孩子的实力严重受损。

Events Mon, 5 Aug 2019

Artificially Intellect Robot by A&S will Magically Clean Your House with its Futuristic Innovation!

Easy peasy, lemon squeezy! Cleaning your house now doesn’t even require you to move a single inch! WOW!

LIFESTYLE Wed, 13 Feb 2019

6 Places to Prove Why Malaysia is Worth Falling in Love With

They’re also great destinations for both couple and solo travelling!

LIFESTYLE Thu, 29 Mar 2018

5 Tips Tentang Khasiat Bawang Putih

Bawang putih nampak sahaja kecil tetapi banyak khasiatnya diantaranya

LIFESTYLE Mon, 2 Sep 2019

9 Fungsi Luar Biasa Daun Pandan Kepada Kesihatan

Ingatkan kerana rasa, bau dan aromanya yang wangi, kuat dan menyelerakan rupanya ada khasiat yang lain

LIFESTYLE Sat, 23 Dec 2017

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Dulu Macam Kertas Pasir, Tips Kulit Licin Ramona Zamzam

Automobile Mon, 25 Nov 2019

10 Hak Anda Perlu Tahu Sebelum Kereta Kena Tarik !

Kereta Kena Tarik? Apa perlu anda buat

| Live TV