Events By: Salma Syahbuddin October 8, 2018 @ 6:48pm

Nah! Ini Mungkin Tips Berguna Sebelum Anda Masuk Rumah Hantu, First Timer Boleh Lah Baca

Mungkin pada awalnya, korang mungkin bersemangat nak tahu apa agaknya ada kat dalam rumah hantu kan?  Tapi, bila dah start que nak masuk rumah hantu pastinya ada diantara korang yang tangan berpeluh-peluh, jantung berdegup semakin kencang depends on panjangnya que korang. Jadi kepada first timer yang mula berjinak-jinak nak masuk rumah hantu, mungkin tips ini berguna buat korang!

  1. Pilih Rumah Hantu Ikut Level Ketakutan Korang. 5 Hingga 10?

Bagi first timer yang mahu cuba rasai pengalaman memasuki rumah hantu, mungkin korang perlu uji tahap ketakutan korang dulu. Contohnya, kalau korang pergi ke Sunway Lagoon untuk rasai sendiri  Nights Of Fright 6 baru-baru ini, korang akan dibawa kesemua rumah hantu yang ada untuk rasai pengalaman paling menakutkan disitu. Jadi, korang perlulah bijak! Pilih rumah hantu ikut level ketakutan korang okay! Ikutlah nak yang paling takut dulu ke atau yang ‘bolehlah’ dulu. 

     2. Pejam Mata!

Kalau takut sangat, korang bolehlah berpaut pada rakan yang sedikit berani dari korang. Senang je, jalan nanti pejamlah mata dan ikut je kawan korang tu. Tapi, jangan pula pukul hantu kat situ okay!

     3. Menyanyi

Mungkin ianya sedikit tak masuk akal, tapi tips ini mungkin berguna buat first timer kita. Ya! jawapannya adalah menyanyi. Kenapa? Jika korang sudah mengambil keputusan untuk masuk rumah hantu, maka korang perlu tempuhi perjalanan yang agak menakutkan kerana korang akan ditemani dengan pelbagai jenis hantu sepanjang perjalanan korang. Tapi, dengan menyanyi korang boleh hilangkan distraction disekeliling korang tau! Tak percaya, try lah!

     4. Jangan Minum Mineral Water Banyak Sangat

Ini perkara wajib yang korang kena ikut! Mana taknya, buat first timer, memanglah korang takut berdepan dengan hantu-hantu. Jadi janganlah minum air mineral atau apa sahaja jenis air terlalu banyak. Takut terkencing nanti! Al-maklumlah, rumah hantu tu dah lah menakutkan, laluannya pun panjang tau! Plus, korang memang sejenis penakut! Jadi, ingat!  Jangan minum banyak sangat. 

    5. Pakai Pakaian Yang Selesa, Dan Kasut Yang Bertutup

First timer, kena ingatkan diri awal-awal bahawa, semua rumah hantu memang ada hantu. Dan, rumah hantu sememangnya gelap. Jadi jangan beria sangat nak pakai make up , bulu mata palsu, dan kasut bertumit okay! Tips ini penting, takut kuku korang yang cantik tu tercabut gara-gara tertolak kawan yang lagi penakut dari korang.

     6. Makesure, Ambil Gambar Dan Beli Merchandise!

Dah nama pun first timer, jadi ini adalah masanya untuk korang manfaatkan pengalaman korang tu dengan ambil gambar dengan hantu yang berlegar-legar kat kawasan korang tadi dan belilah merchandise untuk dijadikan kenangan. Takde lah nanti, kawan korang kata, korang ni penipu. Siapa kata macam tu, boleh tunjuk gambar dan merchandise tadi. Betul tak?

    7.  Mindset

Buat semua first timer, korang kenalah fikir logik bahawa hantu yang ada kat dalam rumah hantu tu, bukanlah hantu betul. Mereka pun manusia biasa macam korang jugak!

   8. Have Fun!

Tips yang korang kena manfaatkan adalah, berseronok dengan sepenuh hati! Maksudnya, berseronoklah sepanjang perjalanan dengan menikmati segala hantu yang ada kat dalam rumah tu. Tapi, kalau takut sangat korang masuk je rumah hantu tu dan terus lari cari pintu keluar okay!

 

Diharap tips yang diberikan tadi dapat membantu korang untuk menempuhi perjalanan masuk ke dalam rumah hantu nanti. Dan, bagi sesiapa yang mahu mencuba pengalaman ini, korang bolehlah berkunjung ke Sunway Lagoon, dan merasai pengalaman Nights Of Fright 6. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 13 Apr 2019
Hiburan Tue, 12 Nov 2019

Netizen OKU Cari Pasal Dengan Azhan Rani?

Gunalah media sosial untuk kebaikan dan bukan sebaliknya ok?

Hiburan Thu, 13 Jun 2019

Umie Aida- Erra Fazira Sudah Berdamai

Harap netizen tidak bercakap lagi isu ini,

Hiburan Fri, 31 May 2019

Air Mata Norman Hakim, Aliff Satar Jatuh Di Penjara Sungai Buloh

Sepanjang empat jam pertemuan, saya banyak berdiam mendoakan segala yg terbaik buat mereka. Mereka yang lebih banyak berkongsi kisah dan cerita sambil pegang tangan, muka saya.

Hiburan Mon, 3 Feb 2020

KANG GARY Dedah Punca Hilangkan Diri Daripada RUNNING MAN

Teringat masa Gary kena gosip dengan Ji Hyo dahulu.

Hiburan Wed, 20 Mar 2019
Hiburan Fri, 27 Jul 2018

Hebat! Paling Muda, Paling Kaya

Pendapatan lumayan itu menjadikan Kylie, 20, berada di tangga pertama untuk selebriti yang menerima bayaran tertinggi di Instagram. Memang hebat penangan anak bongsu keluarga Kardashian ini!

Hiburan Fri, 16 Aug 2019

Melangkaui Sempadan…Bahang ABP32 Makin Terasa!

Siapa bakal bergelar bintang paling popular tahun ini?

LIFESTYLE Fri, 15 Dec 2017

Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

Pencarum KWSP Umur 55 Tahun Keatas Dibenarkan Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

Hiburan Mon, 2 Dec 2019

Dikecam Kerana ‘Seksi’, Jasmine Suraya Pernah Gemuk Dan Tak Basuh Rambut 3 Bulan?

Mungkin, kalau memakai ‘bustier’ di dalam akan tampak lebih sopan tetapi masih ‘fashion forward’.

| Live TV