Events By: Salma Syahbuddin October 8, 2018 @ 6:48pm

Nah! Ini Mungkin Tips Berguna Sebelum Anda Masuk Rumah Hantu, First Timer Boleh Lah Baca

Mungkin pada awalnya, korang mungkin bersemangat nak tahu apa agaknya ada kat dalam rumah hantu kan?  Tapi, bila dah start que nak masuk rumah hantu pastinya ada diantara korang yang tangan berpeluh-peluh, jantung berdegup semakin kencang depends on panjangnya que korang. Jadi kepada first timer yang mula berjinak-jinak nak masuk rumah hantu, mungkin tips ini berguna buat korang!

  1. Pilih Rumah Hantu Ikut Level Ketakutan Korang. 5 Hingga 10?

Bagi first timer yang mahu cuba rasai pengalaman memasuki rumah hantu, mungkin korang perlu uji tahap ketakutan korang dulu. Contohnya, kalau korang pergi ke Sunway Lagoon untuk rasai sendiri  Nights Of Fright 6 baru-baru ini, korang akan dibawa kesemua rumah hantu yang ada untuk rasai pengalaman paling menakutkan disitu. Jadi, korang perlulah bijak! Pilih rumah hantu ikut level ketakutan korang okay! Ikutlah nak yang paling takut dulu ke atau yang ‘bolehlah’ dulu. 

     2. Pejam Mata!

Kalau takut sangat, korang bolehlah berpaut pada rakan yang sedikit berani dari korang. Senang je, jalan nanti pejamlah mata dan ikut je kawan korang tu. Tapi, jangan pula pukul hantu kat situ okay!

     3. Menyanyi

Mungkin ianya sedikit tak masuk akal, tapi tips ini mungkin berguna buat first timer kita. Ya! jawapannya adalah menyanyi. Kenapa? Jika korang sudah mengambil keputusan untuk masuk rumah hantu, maka korang perlu tempuhi perjalanan yang agak menakutkan kerana korang akan ditemani dengan pelbagai jenis hantu sepanjang perjalanan korang. Tapi, dengan menyanyi korang boleh hilangkan distraction disekeliling korang tau! Tak percaya, try lah!

     4. Jangan Minum Mineral Water Banyak Sangat

Ini perkara wajib yang korang kena ikut! Mana taknya, buat first timer, memanglah korang takut berdepan dengan hantu-hantu. Jadi janganlah minum air mineral atau apa sahaja jenis air terlalu banyak. Takut terkencing nanti! Al-maklumlah, rumah hantu tu dah lah menakutkan, laluannya pun panjang tau! Plus, korang memang sejenis penakut! Jadi, ingat!  Jangan minum banyak sangat. 

    5. Pakai Pakaian Yang Selesa, Dan Kasut Yang Bertutup

First timer, kena ingatkan diri awal-awal bahawa, semua rumah hantu memang ada hantu. Dan, rumah hantu sememangnya gelap. Jadi jangan beria sangat nak pakai make up , bulu mata palsu, dan kasut bertumit okay! Tips ini penting, takut kuku korang yang cantik tu tercabut gara-gara tertolak kawan yang lagi penakut dari korang.

     6. Makesure, Ambil Gambar Dan Beli Merchandise!

Dah nama pun first timer, jadi ini adalah masanya untuk korang manfaatkan pengalaman korang tu dengan ambil gambar dengan hantu yang berlegar-legar kat kawasan korang tadi dan belilah merchandise untuk dijadikan kenangan. Takde lah nanti, kawan korang kata, korang ni penipu. Siapa kata macam tu, boleh tunjuk gambar dan merchandise tadi. Betul tak?

    7.  Mindset

Buat semua first timer, korang kenalah fikir logik bahawa hantu yang ada kat dalam rumah hantu tu, bukanlah hantu betul. Mereka pun manusia biasa macam korang jugak!

   8. Have Fun!

Tips yang korang kena manfaatkan adalah, berseronok dengan sepenuh hati! Maksudnya, berseronoklah sepanjang perjalanan dengan menikmati segala hantu yang ada kat dalam rumah tu. Tapi, kalau takut sangat korang masuk je rumah hantu tu dan terus lari cari pintu keluar okay!

 

Diharap tips yang diberikan tadi dapat membantu korang untuk menempuhi perjalanan masuk ke dalam rumah hantu nanti. Dan, bagi sesiapa yang mahu mencuba pengalaman ini, korang bolehlah berkunjung ke Sunway Lagoon, dan merasai pengalaman Nights Of Fright 6. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 12 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Pari Asam Pedas

Nah, korang tak perlu meredah jem hanya semata-mata nak nikmati Pari Asam Pedas, check itu out resepi yang dikongsi oleh Chef Imelda Harris. Mudah!

Hiburan Wed, 15 Jan 2020
Hiburan Fri, 5 Jan 2018

Mana Ada Orang Bela Saya!!

Senangnya berkata-kata yang ada yang membela diri dan anak-anaknya sedangkan penat berkerja siang ke malam

Hiburan Mon, 20 May 2019

Demi Anak, Sharnaaz Ahmad ‘Berkampung’ Di Hospital

Semoga cepat sembuh Jebat Jayden…

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

Elly Mazlein Sangkal Dakwaan, T***k Besar Bukan Pembedahan!

Beliau sedikit pun tidak kisah tentang pandangan masyarakat terhadap saiz payudaranya itu, kerana menurut Elly ia sama sekali diluar kawalannya. Dan, apa yang penting baginya ialah dia masih mampu dan masih diberikan rezeki untuk menyusukan anaknya itu.

Hiburan Thu, 24 May 2018

Syed Saddiq Harap Anggota Kerajaan PH Isytihar Harta

Sebelum ini pengisytiharan aset hanya terhad kepada Perdana Menteri tetapi terdapat pertindihan kepentingan

Hiburan Thu, 15 Nov 2018

Anuar Zain Teringin Nak Kurus?

Siapa kat sini minat abang Nuar kita, jangan lupa tunggu lagu terbaru daripada beliau okay

Hiburan Wed, 23 May 2018
Hiburan Tue, 27 Aug 2019

Nelissa Nezam langgar pantang?

Tapi kalau macam ni punya ‘hot’ lah, terus berkobar-kobar rasa nak ke gim. 

Hiburan Sat, 16 Mar 2019

| Live TV