LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 13, 2018 @ 8:00pm

Nak Tanggalkan Makeup Tapi Susah, Jangan Panik Ini Cara Paling Mudah Untuk Korang!

Bagi kaum wanita solekan amatlah penting untuk menutup cacat-cela di muka. Lebih-lebih lagi bila terdapat beberapa jerawat nakal singgah sekejap diatas permukaan kulit muka. Mula lah level of confident menjunam. Betul tak?

Kulit sihat, licin dan kelihatan flawless adalah berpunca daripada penjagaan kulit dan hilangnya sisa make up di muka  secara 100%. Namun, kadang-kadang wanita ni tak sedar bila makeup remover diorang habis. Nanti mulalah bad mood dan panik!

Opps!!!

Tapi, jangan risau kami akan berikan tips bagaimana nak tanggalkan makeup menggunakan makeup remover yang korang tak sangka pun boleh guna dan hilangkan makeup setebal 3 inci tu. 

  1. Minyak Baby

Yass! minyak baby bukan sahaja digunakan untuk baby yang comel tu. Tapi ianya boleh digunakan untuk menanggalkan makeup korang dan jadikan sebagai makeup remover yang paling selamat. Nanti boleh lah berangan kulit selembut baby.  Tak gitu! kulit pun cantik, poket pun selamat.

 2. Bukan untuk buat Aglio Olio ye, Olive Oil juga baik untuk kulit muka!

Selalunya kita dengar Olive Oil digunakan untuk masak Aglio Olio atau apa sahaja jenis spagheti. Tapi, kalau dah terdesak sangat makeup remover korang yang mahal tu habis, inilah caranya! Pergi ke dapur dan ambik sedikit Olive Oil dan sapukan dimuka. Tadaaa! kulit sihat, make up tertanggal.

 3. Petroleum Jelly atau VASELINE!

Walaupun tampil dengan pelbagai perisa, dan sering dijadikan pelembab bibir semata-mata, tahukah korang yang lip balm ni juga boleh dijadikan sebagai makeup remover korang. Tak caya, cer try

Lip balm atau apa sahaja petroleum jelly boleh dijadikan make up remover yang paling efektif. Bukan sahaja senang dibawa kemana-mana tapi, kegunaannya untuk menanggalkan make up amatlah berguna. Dengan hanya sapukan pada keseluruhan muka, dan hanya lap menggunakan cotton pad. Haa, tak payah beli mahal-mahal kan? Kalau kat surau tu makeup remover korang takde, bolehlah pakai lip balm atau vaseline korang. Senang!

 4. Aloe Vera Gel

Sifatnya yang sejuk dan boleh buat kulit muka kita fresh antara salah satu faktor kenapa golongan wanita sentiasa ada Aloe Vera gel kat rumah. Bukan sahaja sebagai pelembap kulit dikala cuaca panas, Aloe Vera juga berfungsi untuk menjadi salah satu makeup remover korang lepasni. Sapu je, sure muka korang flawless lepasni. Senangkan? Tipsnya adalah, jangan sampai Aloe Vera ni terkena mata.

 

 

Apapun, jika korang nak kulit yang cantik, pastikan bahan yang digunakan ke atas kulit muka bebas dari bahan-bahan kimia. Dan, kenapa perlu cari yang mahal sedangkan kita boleh dapatkan kulit yang sihat dengan menggunakan bahan yang hanya boleh didapati di dapur rumah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 16 Jan 2020

Sambut Hari Jadi ke-24, #JennieDeservesBetter Trending Di Twitter

Selamat Hari Jadi Jennie! Jangan sedih-sedih ok?

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

Tanda-Tanda Kanser Limfoma

Bengkak Tidak Surut, Demam, Letih Dan Lesu Tanda-Tanda Kanser Limfoma

LIFESTYLE Tue, 2 Oct 2018

俄罗斯超模亲授IG美照拍法!「Do’s & Don’ts」避开地雷

俄罗斯模特MASHAПAK除了在IG分享穿搭之外,还会教授全球的网美们如何拍美照,并且用「Do’s & Don’ts」区分,一目了然让你马上知道拍照的正确姿势。

Hiburan Mon, 9 Sep 2019
Hiburan Tue, 7 May 2019

Adele Janji Lebih Kejutan Tahun Ini, Bakal Tampil Lagu Tentang Penceraian?

Sentiasa menjadi terbaik pada diri sendiri, ambil masa untuk semua benda, letak telefon anda di tepi seketika dan ketawalah sepuasnya

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

‘Terlalu Peribadi Untuk Dikongsi’- Lufya, Suami Bercerai

Cukuplah ini sahaja penjelasan daripada saya…

Hiburan Mon, 1 Apr 2019
Hiburan Fri, 24 May 2019
Hiburan Tue, 3 Dec 2019

“Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

Siapa agaknya yang akan ke peringkat separuh akhir?? Jangan lupa undi peserta ‘favourite’ anda!

| Live TV