LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 13, 2018 @ 8:00pm

Nak Tanggalkan Makeup Tapi Susah, Jangan Panik Ini Cara Paling Mudah Untuk Korang!

Bagi kaum wanita solekan amatlah penting untuk menutup cacat-cela di muka. Lebih-lebih lagi bila terdapat beberapa jerawat nakal singgah sekejap diatas permukaan kulit muka. Mula lah level of confident menjunam. Betul tak?

Kulit sihat, licin dan kelihatan flawless adalah berpunca daripada penjagaan kulit dan hilangnya sisa make up di muka  secara 100%. Namun, kadang-kadang wanita ni tak sedar bila makeup remover diorang habis. Nanti mulalah bad mood dan panik!

Opps!!!

Tapi, jangan risau kami akan berikan tips bagaimana nak tanggalkan makeup menggunakan makeup remover yang korang tak sangka pun boleh guna dan hilangkan makeup setebal 3 inci tu. 

  1. Minyak Baby

Yass! minyak baby bukan sahaja digunakan untuk baby yang comel tu. Tapi ianya boleh digunakan untuk menanggalkan makeup korang dan jadikan sebagai makeup remover yang paling selamat. Nanti boleh lah berangan kulit selembut baby.  Tak gitu! kulit pun cantik, poket pun selamat.

 2. Bukan untuk buat Aglio Olio ye, Olive Oil juga baik untuk kulit muka!

Selalunya kita dengar Olive Oil digunakan untuk masak Aglio Olio atau apa sahaja jenis spagheti. Tapi, kalau dah terdesak sangat makeup remover korang yang mahal tu habis, inilah caranya! Pergi ke dapur dan ambik sedikit Olive Oil dan sapukan dimuka. Tadaaa! kulit sihat, make up tertanggal.

 3. Petroleum Jelly atau VASELINE!

Walaupun tampil dengan pelbagai perisa, dan sering dijadikan pelembab bibir semata-mata, tahukah korang yang lip balm ni juga boleh dijadikan sebagai makeup remover korang. Tak caya, cer try

Lip balm atau apa sahaja petroleum jelly boleh dijadikan make up remover yang paling efektif. Bukan sahaja senang dibawa kemana-mana tapi, kegunaannya untuk menanggalkan make up amatlah berguna. Dengan hanya sapukan pada keseluruhan muka, dan hanya lap menggunakan cotton pad. Haa, tak payah beli mahal-mahal kan? Kalau kat surau tu makeup remover korang takde, bolehlah pakai lip balm atau vaseline korang. Senang!

 4. Aloe Vera Gel

Sifatnya yang sejuk dan boleh buat kulit muka kita fresh antara salah satu faktor kenapa golongan wanita sentiasa ada Aloe Vera gel kat rumah. Bukan sahaja sebagai pelembap kulit dikala cuaca panas, Aloe Vera juga berfungsi untuk menjadi salah satu makeup remover korang lepasni. Sapu je, sure muka korang flawless lepasni. Senangkan? Tipsnya adalah, jangan sampai Aloe Vera ni terkena mata.

 

 

Apapun, jika korang nak kulit yang cantik, pastikan bahan yang digunakan ke atas kulit muka bebas dari bahan-bahan kimia. Dan, kenapa perlu cari yang mahal sedangkan kita boleh dapatkan kulit yang sihat dengan menggunakan bahan yang hanya boleh didapati di dapur rumah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 23 Jun 2022
Featured Wed, 12 Oct 2022
LIFESTYLE Thu, 24 Oct 2019

这五个时间性爱很伤身!第五项好意外

做任何事都要挑对时间,性爱也是如此!

Hiburan Tue, 8 Oct 2019

‘Saya Tinggalkan Dia Kerana…’- Natasha Hudson Cerai Kali Keempat

Kata Natasha, ini adalah pengalaman perkahwinan yang paling teruk buatnya!

Hiburan Fri, 22 Nov 2019
LIFESTYLE Wed, 19 Dec 2018

努力许久都不见起色,我该选择放弃吗?

努力已久却始终不见起色,放弃有时不是件坏事,但选择放弃是对的吗?

Hiburan Mon, 6 Jan 2020

“I Should Get Married To Mark”, EXO’s Kai Confesses His Love For NCT’s Mark

It’s not that serious people! He’s just showing his support for his junior!

Hiburan Sun, 26 Jan 2020

Isteri Dakwa PU Abu Curang…Rumah Tangga Bergolak Lagi?

Terdahulu, Hana Azraa memuat naik sekeping foto wanita tidak bertudung di Instagram.

Hiburan Mon, 12 Feb 2018

IMPAK JAMPI SANGAT BESAR – AZMEER

Azmeer memberitahu perbezaan markah antara tempat pertama dan kedua tidak begitu jauh namun tidak boleh mendedahkan angka tepat…

| Live TV