LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 13, 2018 @ 8:00pm

Nak Tanggalkan Makeup Tapi Susah, Jangan Panik Ini Cara Paling Mudah Untuk Korang!

Bagi kaum wanita solekan amatlah penting untuk menutup cacat-cela di muka. Lebih-lebih lagi bila terdapat beberapa jerawat nakal singgah sekejap diatas permukaan kulit muka. Mula lah level of confident menjunam. Betul tak?

Kulit sihat, licin dan kelihatan flawless adalah berpunca daripada penjagaan kulit dan hilangnya sisa make up di muka  secara 100%. Namun, kadang-kadang wanita ni tak sedar bila makeup remover diorang habis. Nanti mulalah bad mood dan panik!

Opps!!!

Tapi, jangan risau kami akan berikan tips bagaimana nak tanggalkan makeup menggunakan makeup remover yang korang tak sangka pun boleh guna dan hilangkan makeup setebal 3 inci tu. 

  1. Minyak Baby

Yass! minyak baby bukan sahaja digunakan untuk baby yang comel tu. Tapi ianya boleh digunakan untuk menanggalkan makeup korang dan jadikan sebagai makeup remover yang paling selamat. Nanti boleh lah berangan kulit selembut baby.  Tak gitu! kulit pun cantik, poket pun selamat.

 2. Bukan untuk buat Aglio Olio ye, Olive Oil juga baik untuk kulit muka!

Selalunya kita dengar Olive Oil digunakan untuk masak Aglio Olio atau apa sahaja jenis spagheti. Tapi, kalau dah terdesak sangat makeup remover korang yang mahal tu habis, inilah caranya! Pergi ke dapur dan ambik sedikit Olive Oil dan sapukan dimuka. Tadaaa! kulit sihat, make up tertanggal.

 3. Petroleum Jelly atau VASELINE!

Walaupun tampil dengan pelbagai perisa, dan sering dijadikan pelembab bibir semata-mata, tahukah korang yang lip balm ni juga boleh dijadikan sebagai makeup remover korang. Tak caya, cer try

Lip balm atau apa sahaja petroleum jelly boleh dijadikan make up remover yang paling efektif. Bukan sahaja senang dibawa kemana-mana tapi, kegunaannya untuk menanggalkan make up amatlah berguna. Dengan hanya sapukan pada keseluruhan muka, dan hanya lap menggunakan cotton pad. Haa, tak payah beli mahal-mahal kan? Kalau kat surau tu makeup remover korang takde, bolehlah pakai lip balm atau vaseline korang. Senang!

 4. Aloe Vera Gel

Sifatnya yang sejuk dan boleh buat kulit muka kita fresh antara salah satu faktor kenapa golongan wanita sentiasa ada Aloe Vera gel kat rumah. Bukan sahaja sebagai pelembap kulit dikala cuaca panas, Aloe Vera juga berfungsi untuk menjadi salah satu makeup remover korang lepasni. Sapu je, sure muka korang flawless lepasni. Senangkan? Tipsnya adalah, jangan sampai Aloe Vera ni terkena mata.

 

 

Apapun, jika korang nak kulit yang cantik, pastikan bahan yang digunakan ke atas kulit muka bebas dari bahan-bahan kimia. Dan, kenapa perlu cari yang mahal sedangkan kita boleh dapatkan kulit yang sihat dengan menggunakan bahan yang hanya boleh didapati di dapur rumah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 25 Aug 2022

[VIDEO] “Nak Ummi & Daddy” – Disoal Mahu Apa Di Syurga, Jawapan Anak Buat Shakilla Khoriri Terdiam

Alahai, bijaknya awak ni Ameena ☺️ Sebak pula, semoga dilindungi dan dipermudah segalanya ☺️🥰

Hiburan Tue, 7 Jan 2020
Featured Wed, 12 Jul 2023
Hiburan Tue, 11 Sep 2018

Tahniah! Nabil Ahmad Bakal Dapat Anak Ketiga

Isterinya, Zira Ayub disahkan hamil di mana berita gembira tersebut diumumkan menerusi laman Instagram milik pasangan ini semalam.

Hiburan Sat, 7 Jul 2018

Aktivis LGBT Dilantik Jadi Pegawai Di KBS? Ini Jawapan Syed Saddiq!

“Terdapat ‘permata’ yang tersembunyi di seluruh Malaysia. Sebab itu saya mengambil pendirian untuk menerima CV (curriculum vitae) dari sesiapa pun. Haaa, dengar tu semua! Bolehlah korang cuba nasib, siapa tahu anda ‘permata’ yang dicari itu!

Hiburan Wed, 31 Jul 2019

Wow…Isteri Dedah Sikap Sebenar Alif Satar Di Rumah!

Alif ni macam mana agaknya bila di rumah ya?

Featured Thu, 12 Jan 2023

Cara Cakap Kena Tegur, Netizen Terhibur Dengar Maryam Durian Kimchi Mengucap

Comel je Maryam ni! Banyak dah improvement cakap BM

error: Content is protected !!