LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 13, 2018 @ 8:00pm

Nak Tanggalkan Makeup Tapi Susah, Jangan Panik Ini Cara Paling Mudah Untuk Korang!

Bagi kaum wanita solekan amatlah penting untuk menutup cacat-cela di muka. Lebih-lebih lagi bila terdapat beberapa jerawat nakal singgah sekejap diatas permukaan kulit muka. Mula lah level of confident menjunam. Betul tak?

Kulit sihat, licin dan kelihatan flawless adalah berpunca daripada penjagaan kulit dan hilangnya sisa make up di muka  secara 100%. Namun, kadang-kadang wanita ni tak sedar bila makeup remover diorang habis. Nanti mulalah bad mood dan panik!

Opps!!!

Tapi, jangan risau kami akan berikan tips bagaimana nak tanggalkan makeup menggunakan makeup remover yang korang tak sangka pun boleh guna dan hilangkan makeup setebal 3 inci tu. 

  1. Minyak Baby

Yass! minyak baby bukan sahaja digunakan untuk baby yang comel tu. Tapi ianya boleh digunakan untuk menanggalkan makeup korang dan jadikan sebagai makeup remover yang paling selamat. Nanti boleh lah berangan kulit selembut baby.  Tak gitu! kulit pun cantik, poket pun selamat.

 2. Bukan untuk buat Aglio Olio ye, Olive Oil juga baik untuk kulit muka!

Selalunya kita dengar Olive Oil digunakan untuk masak Aglio Olio atau apa sahaja jenis spagheti. Tapi, kalau dah terdesak sangat makeup remover korang yang mahal tu habis, inilah caranya! Pergi ke dapur dan ambik sedikit Olive Oil dan sapukan dimuka. Tadaaa! kulit sihat, make up tertanggal.

 3. Petroleum Jelly atau VASELINE!

Walaupun tampil dengan pelbagai perisa, dan sering dijadikan pelembab bibir semata-mata, tahukah korang yang lip balm ni juga boleh dijadikan sebagai makeup remover korang. Tak caya, cer try

Lip balm atau apa sahaja petroleum jelly boleh dijadikan make up remover yang paling efektif. Bukan sahaja senang dibawa kemana-mana tapi, kegunaannya untuk menanggalkan make up amatlah berguna. Dengan hanya sapukan pada keseluruhan muka, dan hanya lap menggunakan cotton pad. Haa, tak payah beli mahal-mahal kan? Kalau kat surau tu makeup remover korang takde, bolehlah pakai lip balm atau vaseline korang. Senang!

 4. Aloe Vera Gel

Sifatnya yang sejuk dan boleh buat kulit muka kita fresh antara salah satu faktor kenapa golongan wanita sentiasa ada Aloe Vera gel kat rumah. Bukan sahaja sebagai pelembap kulit dikala cuaca panas, Aloe Vera juga berfungsi untuk menjadi salah satu makeup remover korang lepasni. Sapu je, sure muka korang flawless lepasni. Senangkan? Tipsnya adalah, jangan sampai Aloe Vera ni terkena mata.

 

 

Apapun, jika korang nak kulit yang cantik, pastikan bahan yang digunakan ke atas kulit muka bebas dari bahan-bahan kimia. Dan, kenapa perlu cari yang mahal sedangkan kita boleh dapatkan kulit yang sihat dengan menggunakan bahan yang hanya boleh didapati di dapur rumah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 20 Jan 2019
Hiburan Wed, 29 May 2019

Skuad Seratus Ikhlas Undur Diri

Skuad Seratus Ikhlas telah melabuhkan tirainya di majlis berbuka puasa yang berlangsung di tapak TV3 Grand Bazar Ramadan Raya semalam.

Hiburan Fri, 29 Nov 2019

Nabil Mahir Mengakui Dilamun Cinta

Tak lama lagi makan nasi minyak lah kita!

Hiburan Wed, 23 May 2018

Bahagia Dengan Anak-Anak, Erma Fatima Tak Fikir Cari Pengganti

Ketika diusik sama ada mana-mana lelaki yang cuba mendekati Erma Fatima sejak kembali solo, beliau dalam nada berlawak memberitahu, “ Buat masa ini tiada langsung, tak ada siapa berani lagi,”

Hiburan Mon, 15 Apr 2019
Hiburan Sun, 5 May 2019

Anak Tak Pegang Handphone Sendiri, Nabil Tak Kisah Dilabel Kolot!

Kalau nak tengok di laptop, hanya Sabtu dan Ahad sahaja. Itu pun sekejap sahaja. Hari Isnin-Jumaat, mereka perlu fokus dengan pelajaran

Events Thu, 20 Sep 2018

[#WinWithxtra] Win FREE TICKETS to Sunway Lagoon’s Nights of Fright 6

Are you ready for a night filled with thrill and horror?

Fab Foodies! Sun, 16 Sep 2018

Jeruk Kulit Limau Dari China Dikesan Ada Plumbum

Sebuah produk jeruk kulit limau yang berasal daripada China dikesan mengandungi plumbum melebihi had yang ditetapkan, menurut laporan akhbar tempatan, South China Morning Post. Produk yang terkenal di negara Tembok Besar itu turut dipasarkan kepada […]

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Julia Farhana Berjuang Bantu Pesakit Mental

Bagusnya Julia, ini antara sikap selebriti yang wajar kita contohi. Terbaiklah!

Hiburan Mon, 15 Oct 2018

Enam Tahun Tanpa Lagu Inggeris, Bunkface Muncul Dengan SHIVER

Video muzik SHIVER akan mengetengahkan Sam sendiri sebagai fokus utama dan menampilkan aksi lagak ngeri dan kumpulan ‘Stunt Legend’ MAPS, Perak.

| Live TV