LIFESTYLE By: SGMS Enal November 29, 2019 @ 10:14am

Tak Sangka Berjalan Laju Boleh Panjang Umur

Menurut kajian mereka yang berjalan kaki dengan cepat boleh hidup lebih lama berbanding mereka yang mendengar tanpa mengira berat badan mereka.

Penyelidik di Universiti Leicester menganalisis data mengenai 474,919 orang dengan purata usia 52 tahun di UK Biobank antara 2006 dan 2016.

Mereka mendapati wanita yang berjalan dengan cepat mempunyai jangka hayat sebanyak 86.7 hingga 87.8 tahun, dan lelaki yang terus bertahan mempunyai harapan hidup sebanyak 85.2 hingga 86.8.

Wanita mempunyai jangka hayat sebanyak 72.4, dan lelaki berusia 64.8 tahun, jika mereka lebih santai dalam pergerakan mereka.

Namun, ini bukan bermakna pejalan kaki pantas akan hidup lebih lama. Laporan itu hanya membuktikan hubungan, bukan sebab dan akibat tetapi pakar mengatakan ia menunjukkan kelajuan berjalan membolehkan doktor menilai kesihatan umum pesakit mereka bersama-sama ujian lain.

Ia bukanlah kajian pertama yang menunjukan kelajuan berjalan sebagai faktor kuat yang delas untuk menentukan kesihatan seseorang.

Pada tahun 2011, Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) menerbitkan satu kajian oleh profesor perubatan geriatrik Stephanie Studenski, dari University of Pittsburgh, yang mendapati sama: kelajuan berjalan adalah prediktor harapan jangka hayat.

Pada tahun 2013, para penyelidik AS mendapati langkah pantas dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah dan jangka hayat yang lebih lama.

Pada tahun 2018, satu kajian dari University of Sydney mendapati anda mengambil langkah pantas walaupun ‘kelajuan purata’ dapat mengurangkan risiko kematian pramatang dengan kelima.

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 13 Aug 2018
LIFESTYLE Sun, 8 Jul 2018

暧昧好久没结果?这3大星座谈恋爱「喜欢慢慢来」

有的人因为一见钟情3秒就能订终生,也有的人谈恋爱时需要花上大把时间深入了解另一半,而你属于哪一种呢?

LIFESTYLE Tue, 1 May 2018

Suka Mandi Lambat? Nah, Sedikit Perkongsian Untuk Anda!

Kerap demam, selesema dan berhingus itu semua punca dari sikap mandi lewat. Kajian mendapati mandi pagi boleh menghasilkan lebih darah putih untuk meningkatkan sistem imuninasi badan.

LIFESTYLE Thu, 7 Jun 2018

Ruhainies成为Guerisson马来西亚首位代言人!

继去年Guerisson品牌代言人李光洙来马后,如今Y.I.T Sdn Bhd、Claire’s Korea以及合作伙伴 SaSa Malaysia再次联手,找来大马知名女演员Ruhainies成为首位马来西亚品牌代言人!

LIFESTYLE Thu, 25 Oct 2018

没安全感、疑心病重?感情中你是个控制狂吗?

每个人谈感情总有不同个性,但你会总怀疑且控制对方吗?

Events Wed, 22 Aug 2018

Selepas 40 Tahun, Aktiviti Qurban Temukan Bekas Pelajar Kg Pandan

Seronok dapat berkumpul dengan bekas rakan sekolah. Menerusi program ini juga, kami dapat mengaturkan beberapa pertemuan. Beberapa sesi mesyuarat turut diadakan bagi memastikan program Qurban kali ini berjalan lancar.

Fab Foodies! Mon, 27 Jan 2020

8 Makanan Rutin Ini Mampu Memberikan Kesan Buruk

Memang 8 makanan rutin nie sedap dan nikmat tetapi sedarkah anda apa akibatnya jika di makan berterusan

Fab Foodies! Thu, 28 Mar 2019
Fab Foodies! Mon, 25 Mar 2019

Jom Buka Puasa at Vasco’s Royal Themed Buffet This Coming Ramadan

What better way to buka puasa than by having a feast fit for a King.

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

Bijan: The Handbag Every Malaysian is Talking About Now

Bye bye Birkin. You’re not hot anymore.

| Live TV