LIFESTYLE By: SGMS Enal November 29, 2019 @ 10:14am

Tak Sangka Berjalan Laju Boleh Panjang Umur

Menurut kajian mereka yang berjalan kaki dengan cepat boleh hidup lebih lama berbanding mereka yang mendengar tanpa mengira berat badan mereka.

Penyelidik di Universiti Leicester menganalisis data mengenai 474,919 orang dengan purata usia 52 tahun di UK Biobank antara 2006 dan 2016.

Mereka mendapati wanita yang berjalan dengan cepat mempunyai jangka hayat sebanyak 86.7 hingga 87.8 tahun, dan lelaki yang terus bertahan mempunyai harapan hidup sebanyak 85.2 hingga 86.8.

Wanita mempunyai jangka hayat sebanyak 72.4, dan lelaki berusia 64.8 tahun, jika mereka lebih santai dalam pergerakan mereka.

Namun, ini bukan bermakna pejalan kaki pantas akan hidup lebih lama. Laporan itu hanya membuktikan hubungan, bukan sebab dan akibat tetapi pakar mengatakan ia menunjukkan kelajuan berjalan membolehkan doktor menilai kesihatan umum pesakit mereka bersama-sama ujian lain.

Ia bukanlah kajian pertama yang menunjukan kelajuan berjalan sebagai faktor kuat yang delas untuk menentukan kesihatan seseorang.

Pada tahun 2011, Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) menerbitkan satu kajian oleh profesor perubatan geriatrik Stephanie Studenski, dari University of Pittsburgh, yang mendapati sama: kelajuan berjalan adalah prediktor harapan jangka hayat.

Pada tahun 2013, para penyelidik AS mendapati langkah pantas dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah dan jangka hayat yang lebih lama.

Pada tahun 2018, satu kajian dari University of Sydney mendapati anda mengambil langkah pantas walaupun ‘kelajuan purata’ dapat mengurangkan risiko kematian pramatang dengan kelima.

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 21 May 2018

Apa Di Dapur? Bersama Chef Imelda Harris

Harus tahu, pengambilan bayam adalah amat disarankan sepanjang tempoh berpuasa memandangkan sayuran ini terkenal sebagai sumber zat besi yang sangat baik untuk dikonsumsi lebih-lebih lagi bagi penderita anemia.

LIFESTYLE Tue, 31 Dec 2019
Fab Foodies! Thu, 27 Jun 2019

运动前喝咖啡速燃脂!「3种人」别碰

运动前喝咖啡有助加速燃脂,主要是跟咖啡因会加速心跳、增强血液循环有关,不过营养师警告,「高血压、慢性肾衰竭、肾功能不好者」不建议这样做,恐影响原本病情。

Events Thu, 16 Apr 2020
LIFESTYLE Sun, 6 Oct 2019

体验东京传统与现代合奏曲!探索不为人知的面貌

自2018年开始,东京都政府大力开展「Tokyo Tokyo Old Meets News」这个标志和口号来提升东京在海外的城市魅力,从而提升东京作为全球旅游目的地的形象。

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

Break Fast with a Wide Variety of Malaysia’s Best Dishes at Makan Kitchen, Melaka

You can find almost all of local favourites in one place.

LIFESTYLE Sun, 24 Dec 2017

10 ‘Jangan’ Yang Anda Perlu Ikut Untuk Persediaan Ketika Gawat

Kebelakangan ini ramai yang berkongsi tips-tips pengurusan kewangan dan cara-cara untuk menabung bagi persediaan kegawatan ekonomi yang mungkin terjadi bila-bila masa sahaja.  Akibat kenaikan harga barangan yang semakin tak masuk akal, orang ramai mula bertindak […]

Fab Foodies! Wed, 18 Sep 2019

Dari Ladang Ke Dapur…Minyak Alif Kini Berwajah Baharu!

Semoga masyarakat akan terus teruja dengan penampilan terbaharu minyak masak ‘ALIF’

LIFESTYLE Wed, 10 Jul 2019

觉得自己越来越笨?你犯错误生活习惯

每天总感觉生活节奏超快,压力大到喘不过气吗?其实工作在手,健康要有,但我们却很常忘记要好好照顾身体……

LIFESTYLE Fri, 13 Apr 2018

KLIA2全面启用「自助登机行李托运系统」

准备搭乘AirAsia或其他航空公司的乘客们注意啦!第2吉隆坡国际机场全面启用自助行李托运系统,这将减少每次的行李托运系统大排长龙的情况。

| Live TV