Oh Lawa By: Bibi Ramli October 4, 2018 @ 4:30pm

5 Rahsia Anti-Penuaan Yang Pakar Kulit Kongsikan Kepada Kawan-Kawan Mereka

Haih, kan best kalau anda ada seorang pakar kulit sebagai kawan baik? Nak tahu apa-apa pasal penjagaan kulit, call saja dan tanya. Lagi best kalau dia kongsikan tip dan trick yang kebanyakan orang lain tak tahu.

Tak apa, tak apa, kami boleh tolong.

Dr Doris Day, seorang profesor dalam bidang dermatology di New York University Langone Medical Centers, dedahkan beberapa rahsia kecantikan (khususnya yang menjurus kepada anti-penuaan), yang dia selalu beritahu orang-orang yang rapat dengannya.

1. Hentikan pengambilan gula dalam diet anda

Gula menyebabkan keradangan, dan ia akan menyebabkan kulit anda nampak tua dengan lebih cepat. Jika diet anda kaya dengan gula ringkas dan makanan yang diproses, lama-lama kulit anda akan mengeras dan berkedut, dan secara keseluruhan ia akan nampak malap. Kalau nakkan gula, makan saja buah segar.

2. Amalkan pengambilan antioksida

Mineral ini membantu melindungi kulit anda daripada sinaran UV, pencemaran udara, stres dan semua gula yang tak elok untuk badan.

Makan makanan yang kaya dengan antioksida seperti blueberi, bayam, tomato dan kekacang. Sapu juga krim antioksida atau serum di waktu pagi dan malam.

3. Pakai sunscreen yang cukup

Foto: Wirecutter

Paling minimum adalah SPF 30 tapi lagi tinggi lagi bagus kerana anda takkan sempat nak pakai banyak kali seperti yang anda sepatutnya buat. Sikit saja bezanya dari segi peratusan tapi perubahan yang anda akan nampak sangat ketara. 

Dr Day juga suka sunscreen yang mengandungi antioksidan yang melindungi kulit, serta enzim pemulihan DNA yang melindungi kulit anda daripada sinar UV.

Dia juga kongsikan trick untuk memaksimumkan perlindungan: sapu sunscreen sebanyak dua lapisan. Gosok sekali, tunggu sampai kering, kemudian sapukan sekali lagi untuk pastikan ia cukup. 

Jangan lupa sapukan sunscreen di tangan dan bagi mereka yang tidak berhijab, sapu juga pada leher. Bahagian itu pun boleh nampak tua, okay? Ketika anda memandu, kalau nak jaga kulit, pakai sarung tangan yang sesuai. 

4. Pastikan anda dapat “Beauty Sleep” 

8 jam tidur bukan saja untuk mengembalikan tenaga dalam badan. Ia juga sama berkesannya dengan satu sesi spa untuk kulit. Tidur memberikan kulit anda masa untuk memperbaiki segala kerosakan yang terjadi ke atasnya sepanjang hari. 

Pada waktu malam, hormon stres anda, cortisol, menurun manakala hormon pertumbuhan meningkat. Perubahan ini membolehkan repair sel kulit untuk berlaku. 

Jangan lupa bersihkan semua makeup di muka sebelum masuk tidur, termasuklah kotoran daripada pencemaran dan peluh yang terkumpul. 

5. Berpuasa

Aktiviti di mana seseorang menahan diri daripada makan dan minum bukan saja untuk orang Muslim, okay? Sekarang ia dah jadi sebuah trend popular dalam kalangan orang antarabangsa. 

Mereka memanggilnya Intermittent Fasting. Ia membantu mengimbangkan metabolisme dan tenaga lebih daripada tidur. Ini membolehkan kulit untuk repair. 

Berhenti makan pada waktu lewat malam bukan saja boleh bantu anda kuruskan badan. Tapi ia juga mengoptimumkan kebolehan kulit anda untuk berfungsi dengan betul dari segi perlindungan dari ancaman pencemaran. 

“Anda akan perasan yang kulit anda lebih lambat tua dengan puasa sebegini. Kulit anda lebih tegang, kekal hydrated dan lebih kuat apabila melawan pencemaran. 

Sumber: Harper’s Bazaar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Selena Gomez Memakai Loket Batu Kerikil Ke Majlis Keramaian, Cuba Teka Berapa Harganya

Batu kerikil yang kita boleh jumpa di tepi jalan pun boleh dijadikan loket?

Oh Lawa Wed, 24 Jan 2018

AliffbySha V Inspirasi 5 Wanita Hebat

Selepas kejayaan memberangsangkan menerusi kolaborasi AliffbySha X GoHalal, jenama tudung AliffbySha kini memperluaskan empayar tudungnya dengan berkolaborasi bersama lima wanita hebat daripada pelbagai bidang.

Featured Mon, 10 Jun 2019
Featured Tue, 17 Mar 2020

Cetak atas cetak, anda berani memperagakannya?

Benarkah rekaan ini untuk orang cantik saja?

Oh Lawa Tue, 18 Dec 2018
Featured Thu, 10 May 2018

Ini Cara Mudah Untuk Buatkan Kasut Anda Kalis Air, Selamatkannya Daripada Lencun

Selepas ini, tak perlu risau lagi kalau terpijak lecah.

Oh Lawa Mon, 25 Mar 2019

Tiada idea untuk gayakan corak baju berjalur dan kotak-kotak? Cuba 10 gaya ini!

Sekali sekala, cuba variasikan penggunaan corak pada baju anda.

Featured Fri, 14 Dec 2018

3 Jenis Pembedahan Plastik Yang Dijangka Akan ‘In’ Pada Tahun 2019

Tahun 2019, mungkin makin banyak klinik-klinik estetika di Malaysia.

Featured Wed, 31 Oct 2018
Featured Tue, 12 May 2020

| Live TV