Oh Lawa By: Ad Ops October 4, 2018 @ 4:30pm

5 Rahsia Anti-Penuaan Yang Pakar Kulit Kongsikan Kepada Kawan-Kawan Mereka

Haih, kan best kalau anda ada seorang pakar kulit sebagai kawan baik? Nak tahu apa-apa pasal penjagaan kulit, call saja dan tanya. Lagi best kalau dia kongsikan tip dan trick yang kebanyakan orang lain tak tahu.

Tak apa, tak apa, kami boleh tolong.

Dr Doris Day, seorang profesor dalam bidang dermatology di New York University Langone Medical Centers, dedahkan beberapa rahsia kecantikan (khususnya yang menjurus kepada anti-penuaan), yang dia selalu beritahu orang-orang yang rapat dengannya.

1. Hentikan pengambilan gula dalam diet anda

Gula menyebabkan keradangan, dan ia akan menyebabkan kulit anda nampak tua dengan lebih cepat. Jika diet anda kaya dengan gula ringkas dan makanan yang diproses, lama-lama kulit anda akan mengeras dan berkedut, dan secara keseluruhan ia akan nampak malap. Kalau nakkan gula, makan saja buah segar.

2. Amalkan pengambilan antioksida

Mineral ini membantu melindungi kulit anda daripada sinaran UV, pencemaran udara, stres dan semua gula yang tak elok untuk badan.

Makan makanan yang kaya dengan antioksida seperti blueberi, bayam, tomato dan kekacang. Sapu juga krim antioksida atau serum di waktu pagi dan malam.

3. Pakai sunscreen yang cukup

Foto: Wirecutter

Paling minimum adalah SPF 30 tapi lagi tinggi lagi bagus kerana anda takkan sempat nak pakai banyak kali seperti yang anda sepatutnya buat. Sikit saja bezanya dari segi peratusan tapi perubahan yang anda akan nampak sangat ketara. 

Dr Day juga suka sunscreen yang mengandungi antioksidan yang melindungi kulit, serta enzim pemulihan DNA yang melindungi kulit anda daripada sinar UV.

Dia juga kongsikan trick untuk memaksimumkan perlindungan: sapu sunscreen sebanyak dua lapisan. Gosok sekali, tunggu sampai kering, kemudian sapukan sekali lagi untuk pastikan ia cukup. 

Jangan lupa sapukan sunscreen di tangan dan bagi mereka yang tidak berhijab, sapu juga pada leher. Bahagian itu pun boleh nampak tua, okay? Ketika anda memandu, kalau nak jaga kulit, pakai sarung tangan yang sesuai. 

4. Pastikan anda dapat “Beauty Sleep” 

8 jam tidur bukan saja untuk mengembalikan tenaga dalam badan. Ia juga sama berkesannya dengan satu sesi spa untuk kulit. Tidur memberikan kulit anda masa untuk memperbaiki segala kerosakan yang terjadi ke atasnya sepanjang hari. 

Pada waktu malam, hormon stres anda, cortisol, menurun manakala hormon pertumbuhan meningkat. Perubahan ini membolehkan repair sel kulit untuk berlaku. 

Jangan lupa bersihkan semua makeup di muka sebelum masuk tidur, termasuklah kotoran daripada pencemaran dan peluh yang terkumpul. 

5. Berpuasa

Aktiviti di mana seseorang menahan diri daripada makan dan minum bukan saja untuk orang Muslim, okay? Sekarang ia dah jadi sebuah trend popular dalam kalangan orang antarabangsa. 

Mereka memanggilnya Intermittent Fasting. Ia membantu mengimbangkan metabolisme dan tenaga lebih daripada tidur. Ini membolehkan kulit untuk repair. 

Berhenti makan pada waktu lewat malam bukan saja boleh bantu anda kuruskan badan. Tapi ia juga mengoptimumkan kebolehan kulit anda untuk berfungsi dengan betul dari segi perlindungan dari ancaman pencemaran. 

“Anda akan perasan yang kulit anda lebih lambat tua dengan puasa sebegini. Kulit anda lebih tegang, kekal hydrated dan lebih kuat apabila melawan pencemaran. 

Sumber: Harper’s Bazaar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 12 Sep 2018
Oh Lawa Thu, 31 May 2018

LOVEbibir Tampil Dengan 12 Warna Gincu Yang Pasti Anda Enggan Melepaskannya

LOVEbibir terdiri daripada 12 jenis rona nude hangat lagi menggoda iaitu Shine, Sexy, Secret, Social, Skin, Super, Selfie dan Summer. Manakala empat daripadanya pula adalah Lip Vinyl iaitu Fame, Foxy serta Fear Fresh.

Oh Lawa Fri, 23 Feb 2018

4 Cara Ketahui Jenis Kulit Anda Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang perfect, anda kena tahu dulu apa jenis kulit anda: kering, berminyak, normal atau kombinasi.

Featured Sun, 19 Apr 2020
Oh Lawa Thu, 23 May 2019
Oh Lawa Fri, 25 May 2018

Tahukah Anda Kecantikan Bidadari Syurga Itu Abadi? Jom Baca Artikel Ini

Bidadari Syurga, pipi mereka seindah mawar dan buah epal. Tubuh mereka padat bagaikan buah delima. Tutur kata yang keluar dari mulut mereka bagaikan batu-batu permata yang teruntai.

Oh Lawa Mon, 17 Dec 2018

Rating Victoria’s Secret Fashion Show Jatuh Merudum!

Hanya mencatatkan jumlah tontonan 3.3 juta berbanding 5 juta tahun lalu.

Oh Lawa Mon, 9 Apr 2018

Jennifer Lopez Bakal Keluarkan Koleksi Makeup Yang Mengandungi 70 Jenis Alat Solek

Tidak kira di dalam television, atau di majlis-majlis keramaian, Jennifer Lopez pastinya sentiasa kelihatan cantik dan ayu.

Oh Lawa Thu, 24 May 2018

Wow! Koleksi Lebaran 2018 Oleh Selebriti-Selebriti Malaysia Ini Memang Memukau

Selebriti Malaysia tampil dengan koleksi raya yang memukau.

Oh Lawa Fri, 1 Jun 2018

Koleksi Raya Picks By Scha Alyahya Beri Kelainan Dan Lari Dari Gaya Konvensional Lebaran

Jika anda ingin tampil dengan gaya yang bukan sinonim dengan busana tradisi, anda patut pilih pakaian daripada H&M LTD Collection.

| Live TV