TECH By: SGMS Enal January 8, 2020 @ 10:21pm

5 Cara Jimat Kos Baiki Komputer Lembap

Mesti stress setiap kali nak buat kerja tapi komputer korang slow dan selalu hang.  Rasa macam nak campak je sebab kita rasa tak sabar dengan keadaan komputer yang perlahan tiba-tiba dan tersekat-sekat selepas digunakan beberapa kali.

Antara salah satu solusi yang selalu digunakan jika mengalami masalah ini adalah dengan cara reboot kembali atau format secara keseluruhan dengan harapan komputer korang boleh hidup seperti biasa.  Ada juga yang dah tak tahan sangat dan ambil jalan mudah dengan beli komputer atau laptop baru yang lebih canggih.Mari baca perkongsian daripada @matthensem menerusi laman Twitter miliknya tentang beberapa kaedah untuk mengatasi masalah komputer yang perlahan atau mengalami troubleshoot. 

Tak salah mencuba kan , jadi kalau ada tips lain selain ini jom kongsikan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 8 Nov 2019

Cara Alternatif Untuk Menyekat Iklan Pada Chrome

Pelbagai cara yang boleh digunakan untuk menyekat paparan iklan yang bertalu – talu ketika melayari laman sesawang menggunakan Chrome. Berikut kami kongsikan salah satu kaedahnya. Pertama sekali buat carian AdBlock Plus pada carian Google dan buka pautan […]

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Ubah Sistem Elektrik Macam Rumah ‘Iron Man’, Lelaki Ini Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

TECH Fri, 13 Jul 2018

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat […]

TECH Wed, 29 Aug 2018

Instagram开放一般用户申请蓝勾勾!

Instagram为了确保用户帐号安全与资讯透明,增加了三个安全机制,包含显示更多帐号相关资讯、用户自动申请蓝勾勾认证,以及多重验证机制。

TECH Thu, 5 Jul 2018

Meizu 16 Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin, Dilancarkan Pada 26 Ogos Ini

Selepas Vivo memperkenalkan teknologi pengimbas cap jari di dalam skrin pada peranti X20 Plus UD, beberapa pengeluar lain turut menggunapakai teknologi itu pada peranti mereka. Sebuah lagi syarikat pengeluar dari China iaitu Meizu, juga tidak mahu ketinggalan dari menggunakannya. […]

TECH Mon, 5 Feb 2018

DO YOU HATE MEETING PEOPLE? THEN THIS NEW TECHNOLOGY IS FOR YOU

This new technology-slash-service is comparable to a ‘Human Uber’ as you won’t have to meet people in real life anymore.

TECH Fri, 3 May 2019

Jangan Runsing Pilih Kedai Makan, ‘Popular Dishes’ Sedia Membantu!

‘Popular Dishes’ masih belum ditawarkan buat masa ini dan hanya boleh dinikmati melalui aplikasi Google Maps

TECH Wed, 18 Jul 2018

Rusia Miliki Kapal Angkasa Terpantas Di Dunia

Progress 70, sebuah kapal angkasa kargo buatan Rusia dilapor sebagai kapal angkasa paling laju didunia ketika ini. Hanya mengambil masa kurang dari empat jam untuk tiba ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), Progress 70 berlepas dari […]

TECH Mon, 27 Jan 2020

Cara Masukkan Kalendar Cuti Dalam Peranti iPhone

Tak nak cuba ke buat anda pengguna iphone

Automobile Thu, 9 Aug 2018

「下雨」当洗车很省钱?这种想法大错特错

大雨过后,万物看起来都干净许多,所以导致一些懒惰的车主认为,用自然的雨水清洗爱车恰恰好;但这种天真的想法,只会让你的车越洗越脏,还更容易缩短汽车零件的寿命。