TECH By: Rosli Ab Rahman November 28, 2018 @ 11:04am

5 Pelayar Internet Terbaik Bagi Peranti Mudah Alih 2018

Browser atau pelayar internet yang pantas dan lancar untuk peranti mudah alihmungkin mudah didapati pada hari ini, namun fungsi-fungsi tambahannya akan membezakan sebuah pelayar dengan pelayar yang lain.

Berikutan itu, mungkin agak sukar untuk kita memilih pelayar manakah yang paling sesuai dengan citarasa masing-masing. Oleh sebab itu, kali ini kami akan bantu anda dengan menyenaraikan lima pelayar terbaik untuk peranti mudah alih pada tahun 2018.

1. Dolphin Browser 

Pelayar ini boleh dikatakan sebagai antara pelayar yang mempunyai paling banyak fungsi. Bukan sahaja dilengkapi dengan penghalang iklan terbina, sokongan flash dan tema menarik, malah ia juga menyokong fungsi kawalan isyarat tangan.

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan isyarat dengan huruf F untuk Facebook. Selepas itu, anda hanya perlu membuat isyarat berbentuk huruf F dan pelayarini akan terus membuka laman Facebook untuk anda.

Muat Turun: Android,  iOS

2. Brave Browser

Brave Browser merupakan salah satu pelayar kegemaran saya. Ia boleh menghalang kuki pihak ketiga, skrip serta mempunyai ciri keselamatan yang agak baik.

Pelayar ini juga mempunyai salah satu penghalang iklan yang paling efektif pada pendapat saya. Laman sesawang sering meminta anda untuk menyah-aktifkan penghalang iklan? Jangan risau, ia tidak akan berlaku jika anda menggunakan pelayar ini.

Muat Turun: Android ,  iOS

3. Kiwi Browser

Kiwi Browser ini merupakan pelayar berasaskan Chromium dan Webkit, maka sekali pandang ia sering tak ubah seperti antaramuka yang ada pada Google Chrome.

Apa yang bagusnya pelayar ini, ia mampu menghalang tetingkap popups dengan sangat baik. Selain itu, mod malamnya juga tidak terlalu gelap dan selesa untuk digunakan bagi membaca artikel.

Muat Turun: Android

4. Samsung Internet Browser

Mungkin ada yang mempersoalkan pelayar ini, namun percayalah, pelayar dari Samsung ini sudah banyak penambaikan berbanding sebelum ini.

Ia lebih ringan, pantas, serta mempunyai pelbagai extension penghalang iklan untuk digunakan oleh pengguna. Malah ia juga mempunyai mod malam, tidak seperti Google Chrome.

Muat Turun: Android

5. Mozilla Firefox

Tahun 2018 adalah merupakan tahun kebangkitan semula bagi Mozilla Firefox. Dengan antaramuka yang lebih ringkas dan penggunaan yang lebih pantas, pelayar ini dengan mudah menjadi antara pilihan pengguna.

Tidak dinafikan ia masih lagi terdapat beberapa kekurangan namun ia layak memasuki senarai ini. Antara alasannya ialah ia melindungi privasi anda serta enjin pencariannya juga lebih pantas dan pintar.

Muat Turun: Android,  iOS

Harus diingatkan bahawa senarai ini tidak menurut sebarang urutan dan semua pelayar yang tersenarai adalah pelayar percuma sahaja.

Diharapkan melalui penyenaraian ini, ia dapat membantu anda untuk memilih aplikasi pelayar terbaik untuk kegunaan anda, selain Google Chrome.

 

Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 18 Feb 2018

Tips Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Thu, 24 May 2018

Buang Rakan Dari Group WhatsApp Kolej, Admin Kena Tikam

WhatsApp diserang seorang dari ahli yang merasa kecewa kerana dibuang dari group itu

TECH Fri, 27 Jul 2018

#MYCYBERSALE to Take Place Again, 5 Years in a Row

The sale offers tremendous discounts!

TECH Thu, 19 Dec 2019

Facebook Boleh Jejak Lokasi Pengguna Walau Matikan Tetapan ‘Location’

Mungkin ramai diantara kita yang tidak tahu bahawa kita sedang diintip oleh Facebook. Betul ke? Ya, pihak Facebook telah menghantar dua surat perakuan mengenai mereka mengetahui jejak lokasi di tempat pengguna Facebook. Paling peliknya,  walaupun […]

TECH Sat, 4 Jan 2020

Elak Ketagih Telefon Bimbit Bawa Anak Mengembara

Sesuatu yang baru yang boleh dicuba buat anak-anak yang ‘melekat’ pada gadjet

TECH Sun, 3 Feb 2019

Cara Mudah Buat Group Video Chat Ramai-Ramai Guna WhatsApp

Mesti korang kadang-kadang pakai Video Chat, tapi asyik berdua jer…kini ada cara mudah untuk video chat lebih dari 2 orang.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Rakyat Malaysia Tidak Boleh Berenggang Dengan Telefon Pintar

Laporan kaji selidik State of Digital Lifestyles yang dikeluarkan oleh Limelight Networks menunjukkan rakyat Malaysia terlampau bergantung kepada peranti pintar. Menurut laporan tersebut, hampir 69% rakyat Malaysia tidak mampu bertahan walaupun sehari tanpa telefon bimbit. Limelight Networks […]

TECH Sat, 12 Jan 2019

Periksa Bateri IPhone Samada Anda Wajib Menukar Bateri IPhone Atau Tidak?

Adakah anda sedar bahawa Apple telah memperkenalkan Battery Health untuk menyemak kesihatan bateri iPhone anda?

TECH Thu, 22 Mar 2018

Cara Mengekalkan Kualiti Gambar dan Video Yang Dimuat Naik Ke Facebook

Memuat naik gambar dan video ke Facebook sememangnya suatu aktiviti yang digemari oleh Facebookers semua.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Now You Can Play Subway Surfers in Snapchat Real-Time!

Subway Surfers takes a leap forward to the next train; SnapChat.

| Live TV