TECH By: Rosli Ab Rahman November 28, 2018 @ 11:04am

5 Pelayar Internet Terbaik Bagi Peranti Mudah Alih 2018

Browser atau pelayar internet yang pantas dan lancar untuk peranti mudah alihmungkin mudah didapati pada hari ini, namun fungsi-fungsi tambahannya akan membezakan sebuah pelayar dengan pelayar yang lain.

Berikutan itu, mungkin agak sukar untuk kita memilih pelayar manakah yang paling sesuai dengan citarasa masing-masing. Oleh sebab itu, kali ini kami akan bantu anda dengan menyenaraikan lima pelayar terbaik untuk peranti mudah alih pada tahun 2018.

1. Dolphin Browser 

Pelayar ini boleh dikatakan sebagai antara pelayar yang mempunyai paling banyak fungsi. Bukan sahaja dilengkapi dengan penghalang iklan terbina, sokongan flash dan tema menarik, malah ia juga menyokong fungsi kawalan isyarat tangan.

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan isyarat dengan huruf F untuk Facebook. Selepas itu, anda hanya perlu membuat isyarat berbentuk huruf F dan pelayarini akan terus membuka laman Facebook untuk anda.

Muat Turun: Android,  iOS

2. Brave Browser

Brave Browser merupakan salah satu pelayar kegemaran saya. Ia boleh menghalang kuki pihak ketiga, skrip serta mempunyai ciri keselamatan yang agak baik.

Pelayar ini juga mempunyai salah satu penghalang iklan yang paling efektif pada pendapat saya. Laman sesawang sering meminta anda untuk menyah-aktifkan penghalang iklan? Jangan risau, ia tidak akan berlaku jika anda menggunakan pelayar ini.

Muat Turun: Android ,  iOS

3. Kiwi Browser

Kiwi Browser ini merupakan pelayar berasaskan Chromium dan Webkit, maka sekali pandang ia sering tak ubah seperti antaramuka yang ada pada Google Chrome.

Apa yang bagusnya pelayar ini, ia mampu menghalang tetingkap popups dengan sangat baik. Selain itu, mod malamnya juga tidak terlalu gelap dan selesa untuk digunakan bagi membaca artikel.

Muat Turun: Android

4. Samsung Internet Browser

Mungkin ada yang mempersoalkan pelayar ini, namun percayalah, pelayar dari Samsung ini sudah banyak penambaikan berbanding sebelum ini.

Ia lebih ringan, pantas, serta mempunyai pelbagai extension penghalang iklan untuk digunakan oleh pengguna. Malah ia juga mempunyai mod malam, tidak seperti Google Chrome.

Muat Turun: Android

5. Mozilla Firefox

Tahun 2018 adalah merupakan tahun kebangkitan semula bagi Mozilla Firefox. Dengan antaramuka yang lebih ringkas dan penggunaan yang lebih pantas, pelayar ini dengan mudah menjadi antara pilihan pengguna.

Tidak dinafikan ia masih lagi terdapat beberapa kekurangan namun ia layak memasuki senarai ini. Antara alasannya ialah ia melindungi privasi anda serta enjin pencariannya juga lebih pantas dan pintar.

Muat Turun: Android,  iOS

Harus diingatkan bahawa senarai ini tidak menurut sebarang urutan dan semua pelayar yang tersenarai adalah pelayar percuma sahaja.

Diharapkan melalui penyenaraian ini, ia dapat membantu anda untuk memilih aplikasi pelayar terbaik untuk kegunaan anda, selain Google Chrome.

 

Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 16 Jan 2018

WILL YOU BUY THESE DIGITAL CARTOON CATS – CRYPTOKITTIES?

A product that is meant to attract tech geeks and noobs alike! MEOWWW!

TECH Sat, 19 Oct 2019

Cara Simpan Gambar Dalam iPhone Sampai 10,000 Keping

Tidak kira telefon pintar jenis apa pun sampai satu tahap pasti akan berhadapan dengan masalah internal memory tidak cukup ataupun gambar terlalu banyak seihingga storage tidak mencukupi. Ya, tambah-tambah kalau orang yang jenis suka simpan foto-foto katanya […]

TECH Fri, 5 Oct 2018

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

maklumat yang penting untuk kita semua

TECH Wed, 28 Feb 2018

Apple Inc Rancang Tamat Keluaran iPhone X

Apple bakal  menghentikan pengeluaran iPhone X memandangkan penjualan peranti itu tidak melonjakkan graf penjualan telefon pintarnya.

TECH Tue, 5 Nov 2019

Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’, Gadis Maut Direnjat Elektrik

Awas ye jangan Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’

Automobile Fri, 27 Jul 2018

Love Cars and Bikes? Then You HAVE to Go to Art of Speed 2018

It’s all about hot engines and sexy builds.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan […]

Automobile Tue, 26 Jun 2018

露营车大到可以「停超跑」!移动式豪宅颠覆你想像

对很多人来说,拥有一栋房子已经算是完成人生中最大的梦想了,但你有想过拥有了一台「移动式豪宅」,根本就是想都不敢想的奢侈幻想吧?

TECH Wed, 18 Apr 2018

Facebook Mahu Bangunkan Cip Pemprosesan Mereka Sendiri

Facebook kini dalam proses untuk membentuk satu pasukan bagi membangunkan cip pemprosesan mereka sendiri, mengikut laporan Bloomberg. Perkara ini dijangka akan mengejutkan pelbagai pihak memandangkan mereka bukanlah berada dalam industri pembuatan peranti elektronik secara langsung sebelum ini. Seperti kita ketahui, […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Palam Kuasa Pengecasan iPhone Dengan Sambungan USB Type-C Tertiris

Sebelum ini telah tular beberapa ura-ura berkenaan penggunaan sambungan USB Type-C pada model iPhone keluaran tahun ini. Ura-ura berkenaan semakin hampir untuk menjadi kenyataan apabila beberapa imej palam kuasa bagi perantiiPhone dengan sambungan USB Type-C telah tertiris. Kredit : Slashleaks & […]

| Live TV