TECH By: Rosli Ab Rahman January 27, 2019 @ 8:23pm

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps (Maps) ternyata adalah satu perkhidmatan yang  memiliki seribu satu kemudahan. Bermula dengan hanya perkhidmatan pemetaan yang dibeli masuk ke Google 2004 dan dilancarkan pada 2005, Maps pada hari ini bukan sekadar digunakan untuk navigasi, malahan untuk tujuan yang lain juga. Apakah 5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps?

 

 

1. Navigasi, Periksa Kesesakan Jalan, Dan Lokasi

Maps semakin mendominasi arena pemetaan dan navigasi selepas mereka mengambil alih Waze. Menggunakan data daripada Waze, maklumat keadaan trafik semasa boleh dilampirkan bersama peta. Lebih menarik, terdapat juga maklumat tentang keadaan pasar raya terkenal. Anda boleh mengetahui sama ada tempat itu sesak dengan pengunjung atau tak.

Jika dulu Maps tak mendapat sambutan kerana keperluannya untuk terus berhubung dengan Internet untuk memaparkan peta, kini ia boleh beroperasi walau tiada sambungan Internet. Pengguna hanya perlu memuat turun peta kawasan yang mereka bercadang ingin kunjungi dan mereka tak perlu risau terputus hubungan semasa navigasi.

2. Berkongsi Senarai Tempat Menarik

Makan mana? Satu soalan yang amat sukar dijawab sejak azali. Maps datang membantu dengan fungsi menghasilkan senarai tempat menarik. bila anda melog masuk ke laman MyMaps, anda boleh mewujudkan peta dengan penanda anda sendiri yang boleh dikongsikan dengan orang lain.

Ia amat berguna dalam perancangan percutian lebih-lebih lagi yang melibatkan perjalanan ke luar negara ke tempat yang kita sendiri tak biasa. Maka, jika anda sedang menyediakan tentatif ke Pulau Pinang, cuma import peta ini masuk ke akaun Google anda dan ia akan muncul di Maps.

3. Panggil Grab & Uber

Perkhidmatan ride sharing meletus-letus masa ini bukan sahaja kerana kemudahan yang ditawarkan, bahkan penjimatannya juga kadang-kadang lebih tinggi berbanding menggunakan khidmat kereta sewa tradisional. Penduduk di bandar-bandar besar memang biasa dengan Grab & Uber, tetapi tahukah mereka yang kereta boleh ditempah terus melalui apps Google Maps?

Bukan saja boleh menempah, bahkan maklumat seperti anggaran tambang, tempoh menunggu, dan juga kupon diskaun juga dipaparkan jika ada. Tak seperti Uber, Grap masih tak berintegrasi sepenuhnya ke dalam apps. Jika anda pengguna Grab, ia masih akan melancarkan apps natif Grab.

4. Periksa Maklumat Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam tak kurang pentingnya buat warga kota yang tak mahu tersangkuat dalam kesesakan. Malahan Grab & Uber sendiri tidak dapat lari daripada masalah ini. Jika anda memilih untuk menaiki pengangkutan awam, Google Maps sedia membantu. Mereka juga memiliki maklumat berkaitan seperti waktu pelepasan, ketibaan, dan akan mecadangkan beberapa pilihan laluan yang boleh anda pilih.

Tetapi, di Malaysia, fungsi ini dilihat agak longgar bukan disebabkan apps, tetapi sistem pengangkutan awam kita yang tidak berapa cekap. Penyedia perlu proaktif dan berkongsi dengan Google maklumat operasi mereka agar Maps boleh berkhidmat dengan lancar untuk pengguna di Malaysia. Di luar negara, Perth misalnya, ketepatan maklumat yang dipaparkan Maps amat menakjubkan. Anda boleh merancang perjalanan anda sehalus minit!

5. Menyumbang Untuk Tambah Baik Google Maps

ika anda mendapati Maps sangat berguna, ia bukanlah satu usaha semalaman. Sebaliknya, ia adalah hasil perkongsian semua pengguna tanpa ada sedari. Mungkin ada dalam kalangan anda yang suka berkongsi tips &  komen tentang sesuatu kedai makan yang pernah mereka singgah. Dan semua gambar-gambar yang ada dalam Maps adalah hasil kerja sukarela yang dilakukan pengguna-penggnua Maps sendiri.

Anda juga boleh menyumbang tahu? Pada Maps, anda boleh memilih untuk memasukkan pendapat tentang sesuatu lokasi, memperbetul maklumat seperti nombor telefon, dan juga memuat naik gambar lokasi untuk memudahkan orang lain mencari tempat itu. Tiada ganjaran khusus diberikan Google, tetapi sistem points ada disediakan untuk menghargai usaha anda.

 

Sumber : TheSkop.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 21 May 2018
Automobile Wed, 1 Aug 2018

Airbag启动会烫伤手?你必须知道它是如何启动的!

只要知道气囊(Air-bag)的原理,那么你就不会有那么多疑问了!

TECH Sun, 14 Apr 2019

Cara Mengembalikan Video Yang Telah Dipadam Pada Android

Kepada anda masih tercari aplikasi untuk mengembalikan video ataupun gambar yang telah dipadam pada Android, berikut kami kongsikan aplikasi yang boleh anda cuba.

TECH Sun, 30 Sep 2018

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Yeay! Anda boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share saja tau.

Automobile Thu, 15 Feb 2018

PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT!

Ada banyak kejadian pemandu  meninggal dunia akibat tertidur di dalam kereta yang dalam keadaan enjin dan penghawa dingin masih hidup. Keadaan itu amat berbahaya kerana  hawa di dalam kereta boleh  mengeluarkan racun gas monoksida.

TECH Fri, 23 Aug 2019

3 Aplikasi Muat Turun Video Terbaik Untuk Android

Suka muat turun video dari Facebook, Instagram dan Youtube, apa kata muat turun aplikasi ini

TECH Tue, 27 Mar 2018

Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Pernahkah anda terfikir untuk merakam gambar secara sembunyi mengunakan telefon bimbit anda? Bunyinya persis “James Bond” tetapi hakikatnya, memang boleh! Pada kebiasaannya apabila merakam video memerlukan paparan rakaman pada layar peranti, ini akan menyebabkan agak sukar untuk […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

TECH Sun, 6 Jan 2019

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Pada mulanya Google akan menutup Google+ pada Ogos 2019. Walau bagaimanapun, keputusan baru diambil bahawa perkhidmatan rangkaian sosial akan ditutup dengan lebih cepat, iaitu April 2019. Kenapa itu?

error: Content is protected !!