TECH By: Rosli Ab Rahman January 27, 2019 @ 8:23pm

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps (Maps) ternyata adalah satu perkhidmatan yang  memiliki seribu satu kemudahan. Bermula dengan hanya perkhidmatan pemetaan yang dibeli masuk ke Google 2004 dan dilancarkan pada 2005, Maps pada hari ini bukan sekadar digunakan untuk navigasi, malahan untuk tujuan yang lain juga. Apakah 5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps?

 

 

1. Navigasi, Periksa Kesesakan Jalan, Dan Lokasi

Maps semakin mendominasi arena pemetaan dan navigasi selepas mereka mengambil alih Waze. Menggunakan data daripada Waze, maklumat keadaan trafik semasa boleh dilampirkan bersama peta. Lebih menarik, terdapat juga maklumat tentang keadaan pasar raya terkenal. Anda boleh mengetahui sama ada tempat itu sesak dengan pengunjung atau tak.

Jika dulu Maps tak mendapat sambutan kerana keperluannya untuk terus berhubung dengan Internet untuk memaparkan peta, kini ia boleh beroperasi walau tiada sambungan Internet. Pengguna hanya perlu memuat turun peta kawasan yang mereka bercadang ingin kunjungi dan mereka tak perlu risau terputus hubungan semasa navigasi.

2. Berkongsi Senarai Tempat Menarik

Makan mana? Satu soalan yang amat sukar dijawab sejak azali. Maps datang membantu dengan fungsi menghasilkan senarai tempat menarik. bila anda melog masuk ke laman MyMaps, anda boleh mewujudkan peta dengan penanda anda sendiri yang boleh dikongsikan dengan orang lain.

Ia amat berguna dalam perancangan percutian lebih-lebih lagi yang melibatkan perjalanan ke luar negara ke tempat yang kita sendiri tak biasa. Maka, jika anda sedang menyediakan tentatif ke Pulau Pinang, cuma import peta ini masuk ke akaun Google anda dan ia akan muncul di Maps.

3. Panggil Grab & Uber

Perkhidmatan ride sharing meletus-letus masa ini bukan sahaja kerana kemudahan yang ditawarkan, bahkan penjimatannya juga kadang-kadang lebih tinggi berbanding menggunakan khidmat kereta sewa tradisional. Penduduk di bandar-bandar besar memang biasa dengan Grab & Uber, tetapi tahukah mereka yang kereta boleh ditempah terus melalui apps Google Maps?

Bukan saja boleh menempah, bahkan maklumat seperti anggaran tambang, tempoh menunggu, dan juga kupon diskaun juga dipaparkan jika ada. Tak seperti Uber, Grap masih tak berintegrasi sepenuhnya ke dalam apps. Jika anda pengguna Grab, ia masih akan melancarkan apps natif Grab.

4. Periksa Maklumat Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam tak kurang pentingnya buat warga kota yang tak mahu tersangkuat dalam kesesakan. Malahan Grab & Uber sendiri tidak dapat lari daripada masalah ini. Jika anda memilih untuk menaiki pengangkutan awam, Google Maps sedia membantu. Mereka juga memiliki maklumat berkaitan seperti waktu pelepasan, ketibaan, dan akan mecadangkan beberapa pilihan laluan yang boleh anda pilih.

Tetapi, di Malaysia, fungsi ini dilihat agak longgar bukan disebabkan apps, tetapi sistem pengangkutan awam kita yang tidak berapa cekap. Penyedia perlu proaktif dan berkongsi dengan Google maklumat operasi mereka agar Maps boleh berkhidmat dengan lancar untuk pengguna di Malaysia. Di luar negara, Perth misalnya, ketepatan maklumat yang dipaparkan Maps amat menakjubkan. Anda boleh merancang perjalanan anda sehalus minit!

5. Menyumbang Untuk Tambah Baik Google Maps

ika anda mendapati Maps sangat berguna, ia bukanlah satu usaha semalaman. Sebaliknya, ia adalah hasil perkongsian semua pengguna tanpa ada sedari. Mungkin ada dalam kalangan anda yang suka berkongsi tips &  komen tentang sesuatu kedai makan yang pernah mereka singgah. Dan semua gambar-gambar yang ada dalam Maps adalah hasil kerja sukarela yang dilakukan pengguna-penggnua Maps sendiri.

Anda juga boleh menyumbang tahu? Pada Maps, anda boleh memilih untuk memasukkan pendapat tentang sesuatu lokasi, memperbetul maklumat seperti nombor telefon, dan juga memuat naik gambar lokasi untuk memudahkan orang lain mencari tempat itu. Tiada ganjaran khusus diberikan Google, tetapi sistem points ada disediakan untuk menghargai usaha anda.

 

Sumber : TheSkop.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 9 May 2018

这款移动电源居然永不断电?简直是户外神器

世界上最痛苦的事情不是没有手机,而是明明手机在手里却没电,所以移动电源成了很多人手机的标配,但是如果移动电源也没电了呢?

TECH Mon, 27 Nov 2017

Kelebihan Aplikasi GBWhatsApp Yang Perlu Anda Ketahui

Jika ebelum ini kami telah kongsikan salah satu fungsi GBWhatsapp iaitu untuk menyembunyikan pesanan yang ada dalam aplikasi Whatsapp. Untuk makluman anda, aplikasi GBWhatsapp adalah modifikasi daripada alikasi Whatsapp yang asal. kepada yang sudah menggunakan […]

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

Automobile Sun, 29 Apr 2018

Jack Ma Mengesahkan Alibaba Sedang Melihat Ke Dalam Teknologi Kereta Panduan Sendiri

Pernah terfikir untuk melihat kereta dipandu sendiri? Tidak mustahil perkara ini boleh terjadi. Teknologi kereta panduan sendiri menarik pelaburan berbilion-bilion US$ dari syarikat gergasi teknologi dan pemain automotif walaupun teknologi tersebut mengakibatkan seorang wanita mati […]

Automobile Sun, 3 Jun 2018

如何申请国家驾照?

其实申请国际驾照(International Driving License)比想象中简单得多!

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

TECH Sat, 8 Jun 2019

食物掉地5秒内还能吃?和细菌比手速?

有时候东西掉在地上,老一辈的人会说吹一吹没事的,只要不超过五秒钟就好了,事实真的是这样的吗?

Automobile Mon, 21 May 2018

Datuk Dahlan Zainuddin Terkejut Terima Cek Bernilai RM100,000

Jumlah ini adalah hasil sumbangan peribadi individu bernama Aryan Farhan, orang perseorangan dan sebuah syarikat sebagai tanda penghargaan buat Dahlan yang mengabdikan diri dalam bidang seni sejak 1975.

TECH Tue, 18 Sep 2018

Cara Mengunci Fail Microsoft Office Dengan Kata Laluan

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengunci fail jenis Word, Power Point dan lain – lain, berikut kami kongskan cara untuk anda “encrypt” fail tersebut menggunakan kata laluan.

| Live TV