TECH By: Rosli Ab Rahman January 27, 2019 @ 8:23pm

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps (Maps) ternyata adalah satu perkhidmatan yang  memiliki seribu satu kemudahan. Bermula dengan hanya perkhidmatan pemetaan yang dibeli masuk ke Google 2004 dan dilancarkan pada 2005, Maps pada hari ini bukan sekadar digunakan untuk navigasi, malahan untuk tujuan yang lain juga. Apakah 5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps?

 

 

1. Navigasi, Periksa Kesesakan Jalan, Dan Lokasi

Maps semakin mendominasi arena pemetaan dan navigasi selepas mereka mengambil alih Waze. Menggunakan data daripada Waze, maklumat keadaan trafik semasa boleh dilampirkan bersama peta. Lebih menarik, terdapat juga maklumat tentang keadaan pasar raya terkenal. Anda boleh mengetahui sama ada tempat itu sesak dengan pengunjung atau tak.

Jika dulu Maps tak mendapat sambutan kerana keperluannya untuk terus berhubung dengan Internet untuk memaparkan peta, kini ia boleh beroperasi walau tiada sambungan Internet. Pengguna hanya perlu memuat turun peta kawasan yang mereka bercadang ingin kunjungi dan mereka tak perlu risau terputus hubungan semasa navigasi.

2. Berkongsi Senarai Tempat Menarik

Makan mana? Satu soalan yang amat sukar dijawab sejak azali. Maps datang membantu dengan fungsi menghasilkan senarai tempat menarik. bila anda melog masuk ke laman MyMaps, anda boleh mewujudkan peta dengan penanda anda sendiri yang boleh dikongsikan dengan orang lain.

Ia amat berguna dalam perancangan percutian lebih-lebih lagi yang melibatkan perjalanan ke luar negara ke tempat yang kita sendiri tak biasa. Maka, jika anda sedang menyediakan tentatif ke Pulau Pinang, cuma import peta ini masuk ke akaun Google anda dan ia akan muncul di Maps.

3. Panggil Grab & Uber

Perkhidmatan ride sharing meletus-letus masa ini bukan sahaja kerana kemudahan yang ditawarkan, bahkan penjimatannya juga kadang-kadang lebih tinggi berbanding menggunakan khidmat kereta sewa tradisional. Penduduk di bandar-bandar besar memang biasa dengan Grab & Uber, tetapi tahukah mereka yang kereta boleh ditempah terus melalui apps Google Maps?

Bukan saja boleh menempah, bahkan maklumat seperti anggaran tambang, tempoh menunggu, dan juga kupon diskaun juga dipaparkan jika ada. Tak seperti Uber, Grap masih tak berintegrasi sepenuhnya ke dalam apps. Jika anda pengguna Grab, ia masih akan melancarkan apps natif Grab.

4. Periksa Maklumat Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam tak kurang pentingnya buat warga kota yang tak mahu tersangkuat dalam kesesakan. Malahan Grab & Uber sendiri tidak dapat lari daripada masalah ini. Jika anda memilih untuk menaiki pengangkutan awam, Google Maps sedia membantu. Mereka juga memiliki maklumat berkaitan seperti waktu pelepasan, ketibaan, dan akan mecadangkan beberapa pilihan laluan yang boleh anda pilih.

Tetapi, di Malaysia, fungsi ini dilihat agak longgar bukan disebabkan apps, tetapi sistem pengangkutan awam kita yang tidak berapa cekap. Penyedia perlu proaktif dan berkongsi dengan Google maklumat operasi mereka agar Maps boleh berkhidmat dengan lancar untuk pengguna di Malaysia. Di luar negara, Perth misalnya, ketepatan maklumat yang dipaparkan Maps amat menakjubkan. Anda boleh merancang perjalanan anda sehalus minit!

5. Menyumbang Untuk Tambah Baik Google Maps

ika anda mendapati Maps sangat berguna, ia bukanlah satu usaha semalaman. Sebaliknya, ia adalah hasil perkongsian semua pengguna tanpa ada sedari. Mungkin ada dalam kalangan anda yang suka berkongsi tips &  komen tentang sesuatu kedai makan yang pernah mereka singgah. Dan semua gambar-gambar yang ada dalam Maps adalah hasil kerja sukarela yang dilakukan pengguna-penggnua Maps sendiri.

Anda juga boleh menyumbang tahu? Pada Maps, anda boleh memilih untuk memasukkan pendapat tentang sesuatu lokasi, memperbetul maklumat seperti nombor telefon, dan juga memuat naik gambar lokasi untuk memudahkan orang lain mencari tempat itu. Tiada ganjaran khusus diberikan Google, tetapi sistem points ada disediakan untuk menghargai usaha anda.

 

Sumber : TheSkop.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 4 Aug 2018

Sembunyikan Status Online Pada Instagram

Berikut kami kongsikan cara untuk anda Menyembunyikan Status Online Pada Instagram.

TECH Fri, 13 Apr 2018

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

如何避免酒后乱性?佛系智能手环可解决问题

一般来讲,智能手环更多的是为了检测身体健康状况而开发的产品,而New Deal Design最近却开发除了一套全新功用的智能手环,竟然能避免酒后乱性?

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Wed, 24 Jan 2018

Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa perlu Berpindah Aplikasi

Cara – cara untuk anda optimum kan penggunaan Google Translate, yang mana setiap perkataan atau ayat dalam bahasa asing boleh terus diterjemahkan pada Sebarang aplikasi yang kita gunakan seperti Whatsapp, Telegram dan lain -lain lagi.

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Tue, 2 Jan 2018

11 Perkara Menarik Tentang Google Earth Sepanjang 2017

Selamat ulang tahun pertama Google Earth!

TECH Sat, 2 Jun 2018

8 Panduan Memotret Mode Manual di Smartphone

kita boleh menyesuaikan atau memberi kesan yang super kreatif pada setiap foto yang menghasilkan kamera

TECH Thu, 19 Jul 2018

Lazada Dan Asus Mahu Tebus Kesilapan, Lanjutkan Tawaran RM1

Tempoh hari telah berlangsungnya promosi RM 1 Frenzy yang mana pengguna boleh membeli 2 peranti terpilih pada hanya RM 1 sahaja. Namun promosi yang dijalankan oleh Asus Malaysia serta Lazada itu mendapat kritikan hebat daripada peminat kerana berlakunya kesilapan […]

Automobile Mon, 26 Feb 2018

Teksi Terbang Uber Menjelang 2020!

Perkhidmatan teksi terbang ni dijangka beroperasi pada tahun 2020.

| Live TV