TECH By: Rosli Ab Rahman January 27, 2019 @ 8:23pm

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps (Maps) ternyata adalah satu perkhidmatan yang  memiliki seribu satu kemudahan. Bermula dengan hanya perkhidmatan pemetaan yang dibeli masuk ke Google 2004 dan dilancarkan pada 2005, Maps pada hari ini bukan sekadar digunakan untuk navigasi, malahan untuk tujuan yang lain juga. Apakah 5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps?

 

 

1. Navigasi, Periksa Kesesakan Jalan, Dan Lokasi

Maps semakin mendominasi arena pemetaan dan navigasi selepas mereka mengambil alih Waze. Menggunakan data daripada Waze, maklumat keadaan trafik semasa boleh dilampirkan bersama peta. Lebih menarik, terdapat juga maklumat tentang keadaan pasar raya terkenal. Anda boleh mengetahui sama ada tempat itu sesak dengan pengunjung atau tak.

Jika dulu Maps tak mendapat sambutan kerana keperluannya untuk terus berhubung dengan Internet untuk memaparkan peta, kini ia boleh beroperasi walau tiada sambungan Internet. Pengguna hanya perlu memuat turun peta kawasan yang mereka bercadang ingin kunjungi dan mereka tak perlu risau terputus hubungan semasa navigasi.

2. Berkongsi Senarai Tempat Menarik

Makan mana? Satu soalan yang amat sukar dijawab sejak azali. Maps datang membantu dengan fungsi menghasilkan senarai tempat menarik. bila anda melog masuk ke laman MyMaps, anda boleh mewujudkan peta dengan penanda anda sendiri yang boleh dikongsikan dengan orang lain.

Ia amat berguna dalam perancangan percutian lebih-lebih lagi yang melibatkan perjalanan ke luar negara ke tempat yang kita sendiri tak biasa. Maka, jika anda sedang menyediakan tentatif ke Pulau Pinang, cuma import peta ini masuk ke akaun Google anda dan ia akan muncul di Maps.

3. Panggil Grab & Uber

Perkhidmatan ride sharing meletus-letus masa ini bukan sahaja kerana kemudahan yang ditawarkan, bahkan penjimatannya juga kadang-kadang lebih tinggi berbanding menggunakan khidmat kereta sewa tradisional. Penduduk di bandar-bandar besar memang biasa dengan Grab & Uber, tetapi tahukah mereka yang kereta boleh ditempah terus melalui apps Google Maps?

Bukan saja boleh menempah, bahkan maklumat seperti anggaran tambang, tempoh menunggu, dan juga kupon diskaun juga dipaparkan jika ada. Tak seperti Uber, Grap masih tak berintegrasi sepenuhnya ke dalam apps. Jika anda pengguna Grab, ia masih akan melancarkan apps natif Grab.

4. Periksa Maklumat Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam tak kurang pentingnya buat warga kota yang tak mahu tersangkuat dalam kesesakan. Malahan Grab & Uber sendiri tidak dapat lari daripada masalah ini. Jika anda memilih untuk menaiki pengangkutan awam, Google Maps sedia membantu. Mereka juga memiliki maklumat berkaitan seperti waktu pelepasan, ketibaan, dan akan mecadangkan beberapa pilihan laluan yang boleh anda pilih.

Tetapi, di Malaysia, fungsi ini dilihat agak longgar bukan disebabkan apps, tetapi sistem pengangkutan awam kita yang tidak berapa cekap. Penyedia perlu proaktif dan berkongsi dengan Google maklumat operasi mereka agar Maps boleh berkhidmat dengan lancar untuk pengguna di Malaysia. Di luar negara, Perth misalnya, ketepatan maklumat yang dipaparkan Maps amat menakjubkan. Anda boleh merancang perjalanan anda sehalus minit!

5. Menyumbang Untuk Tambah Baik Google Maps

ika anda mendapati Maps sangat berguna, ia bukanlah satu usaha semalaman. Sebaliknya, ia adalah hasil perkongsian semua pengguna tanpa ada sedari. Mungkin ada dalam kalangan anda yang suka berkongsi tips &  komen tentang sesuatu kedai makan yang pernah mereka singgah. Dan semua gambar-gambar yang ada dalam Maps adalah hasil kerja sukarela yang dilakukan pengguna-penggnua Maps sendiri.

Anda juga boleh menyumbang tahu? Pada Maps, anda boleh memilih untuk memasukkan pendapat tentang sesuatu lokasi, memperbetul maklumat seperti nombor telefon, dan juga memuat naik gambar lokasi untuk memudahkan orang lain mencari tempat itu. Tiada ganjaran khusus diberikan Google, tetapi sistem points ada disediakan untuk menghargai usaha anda.

 

Sumber : TheSkop.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 8 Mar 2018

他用「地表最强手机」17年了还在用

若说到「地表最坚固的手机」,你会想到哪一台呢?应该都会想起那支曾经陪伴你多年时光,怎么摔都不会坏的 Nokia 3310 吧!但想不到的是,即使已经是智慧型手机的时代,竟然还有人在用它呢!

Automobile Thu, 15 Nov 2018

下车甩门最易惹怒司机!常关「太大力」渗水、异音通通来

有些乘客总是喜欢在下车时,以「超浮夸」姿势甩门下车!只是用力关车门次数一多,不仅会减少组件使用寿命,同时也容易造成……

TECH Thu, 11 Jan 2018

Tips Merakam video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android

Cara-cara pengambilan video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Blackmagic eGPU Tambah Sentuhan Magis Kepada MacBook Pro

Seiring dengan pelancaran MacBook Pro 2018 oleh Apple Inc., mereka juga menambah satu lagi perkakasan yang boleh membuatkan MacBook Pro sedia ada lebih berkuasa daripada biasa. Blackmagic eGPU, sebuah unit pemprosesan grafik yang boleh digunakan bersama-sama dengan […]

TECH Fri, 29 Jun 2018

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Facebook Diserang Pepijat, Tarik Balik Sekatan Keatas Akaun Yang Disekat

Fungsi sekatan atau blocking yang terdapat pada tetapan Facebook sememangnya sangat berguna jika anda mahu mengelak daripada seseorang di platform berkenaan. Individu yang sudah disekat tidak boleh melihat apa-apa status anda di garis masa, tidak boleh menghantar […]

Automobile Thu, 5 Apr 2018

马来西亚Galaxy Note 8用户可以吃上Oreo啦!

随着Samsung Galaxy S8 与 S8+ 都抢先收到了 Android 8 的更新,许多人也开始期待自己手上的 Galaxy 手机也能得到这个最新的 Android 系统更新。

TECH Tue, 28 Nov 2017

Cara Memadam Folder Kosong Pada Android

Ramai yang tidak sedar bahawa peranti pintar mereka dipenuhi ‘sampah’ yang tidak dikehendaki. Tahukah anda bahawa setiap kali aplikasi di padam akan meninggalkan folder kosong dan beberapa file “sampah” yang akan menjejaskan prestasi peranti? Berikut kami […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

Samsung Mempersembahkan DRAM LPDDR5 8GB Pertama Di Dunia

Samsung Electronics telah mengumumkan kejayaan mereka dalam membangunkan cip memori DRAM LPDDR5 8GB yang pertama di dunia. Cip yang ditujukan khas bagi memberi sokongan kepada aplikasi-aplikasi sambungan 5G dan juga A.I  yang akan menemui peranti telefon pintar generasi […]

TECH Sat, 2 Nov 2019

Cara Menghadkan Akses Kandungan Youtube Kepada Anak – Anak

Pelbagai video menarik pada aplikasi YouTube sememangnya sangat menghiburkan dek kerana ianya menepati citarasa pelbagai peringkat umur. Malangnya kandungan yang pelbagai itu tidak disekat secara default oleh YouTube, ianya perlu dilakukan secara manual. Berikut kami kongsikan cara untuk […]

| Live TV