Automobile By: Rosli Ab Rahman July 20, 2018 @ 3:50pm

5 Rekomendasi Aplikasi Pencari Kerja Terbaik di Android

Adakah anda sedang mencari pekerjaan atau ingin bergerak dari tempat kerja anda sekarang? Anda boleh mencari pelbagai peluang pekerjaan berdasarkan kepakaran dengan bantuan salah satu aplikasi carian pekerjaan berikut.

Kekosongan jawatan diberikan bukan sahaja untuk pekerja sepenuh masa. Terdapat beberapa pekerjaan yang boleh dilakukan secara sambilan, sudah tentu ini sangat sesuai untuk pelajar yang ingin mendapatkan wang tambahan.

Permohonan Carian Kerja

1. JobsDB.com

aplikasi pencari kerja 1

JobsDB.com adalah salah satu portal carian pekerjaan terbesar di Asia yang mencapai Hong Kong, Indonesia, Singapura dan Thailand. Anda boleh mencari beratus-ratus ribu pekerjaan berdasarkan gaji, yuran dan industri. Untuk memudahkan pemohon, JobDB menyediakan ciri untuk membuat CV atau resume yang boleh dihantar secara langsung ketika mencari pekerjaan yang sesuai.

2. LinkedIn Job Search

aplikasi pencari kerja 2

LinkedIn adalah media sosial yang khusus untuk profesional. Di halaman profil, anda boleh menulis tentang sejarah kerja yang telah dilakukan. Selain itu, LinkedIn akan memberikan cadangan pekerjaan mengikut minat anda. LinkedIn mempunyai rangkaian kerja yang luas di rumah dan di luar negara.

3. JobStreet

aplikasi pencari kerja 3

Seterusnya ialah JobStreet. Portal pencarian pekerjaan ini juga merupakan yang terbesar di Asia. Terdapat lebih daripada 230,000 kekosongan di Singapura, Malaysia, Filipina, Indonesia dan Vietnam yang boleh anda gunakan dengan mudah. Hampir seperti aplikasi yang dibincangkan sebelum ini, anda boleh mencari kerja mengikut minat dan terdapat ciri pemberitahuan jika terdapat kekosongan dalam bidang

4. Jora Job Search

aplikasi pencari kerja 4

Selanjutnya adalah Jora Job Search. Permohonan ini merangkumi pelbagai kekosongan jawatan berdasarkan bidang, gaji, dan kategori. Jora akan ingat jenis kerja yang anda cari sebelum ini, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mencari pembukaan kerja yang serupa. Kerana ia hadir di pelbagai negara, pastikan anda menukar ke Malaysia apabila anda mula-mula membuka aplikasi itu.

5. Freelancer

aplikasi pencari kerja 5

Terakhir ada Freelacer. Selaras dengan nama aplikasi, anda boleh menentukan jenis pekerjaan ganjil yang anda mahu lakukan. Untuk memudahkan majikan mencarinya, anda boleh menubuhkan halaman yang baik dan menentukan harga perkhidmatan bagi setiap pekerjaan yang anda lakukan, tempoh sejam atau setiap projek.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

TECH Wed, 3 Oct 2018

Aplikasi Down Tiba-Tiba, 75,000 Carian ‘Instagram’ Di Twitter Hanya Dalam Sejam

Menurut lamam Independent.co.uk, aplikasi ini tiba- tiba terhenti di mana pengguna tidak dapat melihat gambar atau profil pengikut. Kenapa agaknya ya?

TECH Sun, 28 Jul 2019

Ingin Akses WhatsApp Lain pada Android, Cuba Ini!

kalau rasa nak mencuba boleh ikot tips ini

Replicated Draft Fri, 31 Mar 2023

Ikatan Kekeluargaan Lebih Erat Terjalin Bersama PICO

Setelah sebulan menjalani ibadah berpuasa sepanjang Ramadan, umat Islam bakal meraikan Aidilfitri dengan kegembiraan dan kesyukuran sebagai tanda kemenangan.  Lebaran juga adalah kesempatan terbaik untuk seisi keluarga meluangkan masa bersama bagi mengeratkan hubungan silaturahim.  Dengan […]

TECH Thu, 3 May 2018

Instagram Bakal Perkenal Sokongan Panggilan Video & Reka Bentuk Semula Laman Explore

Apakah Instagram bakal realisasikan panggilan video seperti yang dirancang . Jika ye pastinya menjadi applikasi kegemaran anak muda

Automobile Fri, 25 Jan 2019
TECH Sun, 27 Oct 2019

Kamera Terkecil Di Dunia Ini Sehalus Sebutir Pasir

Kamera tersebut hanya berukuran 0.65 x 0.65 x 1.158mm.

TECH Wed, 12 Jun 2019

研究显示:女性夜间开灯睡觉容易变胖

除了吃得多运动少以外,夜里开灯睡觉可能会让人变得肥胖!

TECH Tue, 11 Sep 2018

Daftar Akaun Baru Whatsapp Tanpa memerlukan Simkad

Sangat ringkas dan mudah.Cubalah!

TECH Mon, 12 Mar 2018

Tips Periksa “Kesihatan” RAM Pada PC

Tips kali ini adalah ditujukan kepada anda yang menghadapi masalah PC yang semakin berkurangan tahap prestasinya. Kami kongsikan satu kaedah yang boleh anda cuba untuk mengetahui keadaan semasa RAM pada komputer.

error: Content is protected !!