Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: Rosli Ab Rahman September 1, 2018 @ 2:54pm

Cara Install TouchBar ala MacBook Pro di Semua Android

Apple sentiasa membuat inovasi terkini dalam setiap produk yang dibuat, sama ada telefon pintar, tablet untuk komputer riba. Salah satu ciri unik yang terdapat di MacBook Pro ialah TouchBar. Panel sentuh di atas skrin keyboard mempunyai segelintir pintasan yang dapat membantu pengguna.

Walaupun hanya terdapat pada produk komputer riba Apple, ternyata anda boleh mencuba MacBook Pro gaya TouchBar pada telefon pintar Android dengan bantuan aplikasi berikut. Bagaimana anda melakukannya Segera muat turun aplikasi TouchBar untuk Android dan pasang seperti biasa pada telefon pintar anda.

cara install touchbar macbook pro di android 1

Agar aplikasi berjalan secara optimum, beri kebenaran Overlay Screen, Write System Setting dan Do Not Disturb Access. Klik menu ketiga dan tukar ke kedudukan On. Jika ya, TouchBar secara automatik akan aktif dan terletak di bawah skrin.

cara install touchbar macbook pro di android 2

Dalam menu Configurations, anda boleh melihat menu Compact Modes. Terdapat tetapan untuk menjadikan TouchBar sentiasa aktif atau diaktifkan melalui slider di sebelah kiri atau kanan. Terdapat juga tetapan untuk Vibration, mengaktifkan TouchBar pada Lockscreen dan berjalan otomatis ketika smartphone restart.

Teruskan ke menu Customizations, di sini anda boleh menukar warna background dan butang TouchBar. Jika anda mengaktifkan Compact Modes, warna Slider juga boleh diubah seperti yang dikehendaki.

cara install touchbar macbook pro di android 3

Akhirnya terdapat menu Dock. Menu ini mengandungi tetapan untuk butang TouchBar. Sebagai contoh pada menu Dock Button, anda boleh menukar fungsi shortcut seperti yang diperlukan. Terdapat banyak akses pantas yang disediakan di sini. walaupun anda juga boleh memanggil aplikasi dalam menu Aplikasi Switcher.

Ia seperti cara mudah untuk memaparkan pintasan TouchBar dalam gaya MacBook Pro pada Android. Aplikasi ini sememangnya boleh dijalankan pada semua telefon pintar tanpa harus terlebih dahulu root.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 11 Apr 2018

Google Hentikan Penjualan Google Pixel Edisi Pertama

Ini dapat dilihat apabila Google telah memindah keluar sebarang iklan atau maklumat berkenaan Google Pixel dan Pixel XL dari kedai atas talian mereka, Google Store.

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

TECH Mon, 20 Nov 2017

Cara Untuk Menukar “Background” Gambar Menggunakan Android

Sebelum ini kami pernah berkongsi kaedah ini menggunakan perisian Adobe Photoshop. Berikut salah satu kaedah yang boleh digunakan dengan menggunakan Android. Caranya sangat mudah, boleh sahaja ikuti langkah-langkah berikut. Langkah 1 Pasang aplikasi Auto Photo […]

OMG Thu, 12 Jul 2018

Wow! Mak Cun Adventure Curi Perhatian Peminat, Catat 250,000 Muat Turun Dalam Masa Singkat

Mak Cun’s Adventure mula mencipta sejarah tersendiri apabila mendapat 100,000 muat turun dalam hanya tempoh 10 hari sahaja. Wow!

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. […]

TECH Sun, 4 Nov 2018

Cara Untuk Uji Kelajuan Internet Yang Lebih Tepat

Anda mempunyai masalah internet atau telco yang belum selesai walaupun sudah dilapor?

TECH Sun, 22 Jul 2018

CEO OnePlus Akui Model OnePlus X Merupakan Produk Yang Gagal

OnePlus terkenal dengan jolokan flagship killer dimana hadir dengan peranti berspesifikasi tinggi tetapi dijual pada harga yang berpatutan. Cubaan melebarkan sayap dalam pasaran pertengahan pada 2015 melalui OnePlus X, dilihat tidak seperti apa yang dirancang kerana gagal […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Vivo NEX Akan Dilancarkan Untuk Pasaran Malaysia Pada 23 Julai

Seminggu lalu Vivo Malaysia ada memberi bayangan tentang kehadiran Vivo NEX untuk pasaran tempatan akan diadakan tidak lama lagi. Lanjutan dari itu, Vivo mula memberikan jemputan majlis pelancaran kepada pihak media dan ia akan berlangsung pada 23 […]

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

| Live TV