TECH By: Rosli Ab Rahman September 1, 2018 @ 2:54pm

Cara Install TouchBar ala MacBook Pro di Semua Android

Apple sentiasa membuat inovasi terkini dalam setiap produk yang dibuat, sama ada telefon pintar, tablet untuk komputer riba. Salah satu ciri unik yang terdapat di MacBook Pro ialah TouchBar. Panel sentuh di atas skrin keyboard mempunyai segelintir pintasan yang dapat membantu pengguna.

Walaupun hanya terdapat pada produk komputer riba Apple, ternyata anda boleh mencuba MacBook Pro gaya TouchBar pada telefon pintar Android dengan bantuan aplikasi berikut. Bagaimana anda melakukannya Segera muat turun aplikasi TouchBar untuk Android dan pasang seperti biasa pada telefon pintar anda.

cara install touchbar macbook pro di android 1

Agar aplikasi berjalan secara optimum, beri kebenaran Overlay Screen, Write System Setting dan Do Not Disturb Access. Klik menu ketiga dan tukar ke kedudukan On. Jika ya, TouchBar secara automatik akan aktif dan terletak di bawah skrin.

cara install touchbar macbook pro di android 2

Dalam menu Configurations, anda boleh melihat menu Compact Modes. Terdapat tetapan untuk menjadikan TouchBar sentiasa aktif atau diaktifkan melalui slider di sebelah kiri atau kanan. Terdapat juga tetapan untuk Vibration, mengaktifkan TouchBar pada Lockscreen dan berjalan otomatis ketika smartphone restart.

Teruskan ke menu Customizations, di sini anda boleh menukar warna background dan butang TouchBar. Jika anda mengaktifkan Compact Modes, warna Slider juga boleh diubah seperti yang dikehendaki.

cara install touchbar macbook pro di android 3

Akhirnya terdapat menu Dock. Menu ini mengandungi tetapan untuk butang TouchBar. Sebagai contoh pada menu Dock Button, anda boleh menukar fungsi shortcut seperti yang diperlukan. Terdapat banyak akses pantas yang disediakan di sini. walaupun anda juga boleh memanggil aplikasi dalam menu Aplikasi Switcher.

Ia seperti cara mudah untuk memaparkan pintasan TouchBar dalam gaya MacBook Pro pada Android. Aplikasi ini sememangnya boleh dijalankan pada semua telefon pintar tanpa harus terlebih dahulu root.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 6 May 2019

成人内容回归Tumblr有望? Pornhub透露有意收购

近期Verizon计画出售社群平台Tumblr,Pornhub透过媒体表示有意收购。

TECH Fri, 13 Jul 2018

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition Dengan Harga Mampu Milik Akan Turut Diperkenalkan Kelak

Seperti yang pernah kami nyatakan sebelum ini, peranti Xiaomi Mi 8 Explorer Edition berkemungkinan besar akan mula dipasarkan pada bulan ini. Belum pun ia mula dijual, Xiaomi telah mengesahkan bahawa dua lagi variasi lebih mampu milik akan dilancarkan […]

TECH Fri, 25 Oct 2019

Set Dekoder Digital Percuma Bukan Untuk Semua

Hanya Diberikan Pada 2 Juta Isi Rumah Berpendapatan Paling Rendah

TECH Fri, 24 Nov 2017

Cara Hantar “Sticker” Melalui Aplikasi WhatsApp

Jika Facebook terkenal dengan fungsi “Sticker”-nya, mesti ada yang kurang berpuas hati kerana aplikasi Whatsapp tidak menyediakan fungsi “Sticker” sebagai nilai tambah pada penggunanya. Kerana boleh dikatakan hampir semua aplikasi berbual yang lain sudah menyediakan kemudahan […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri. Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

SOCAR Now Offers One-Way Trips and Monthly Contest to Go ANYWHERE

Don’t you want to win a mystery adventure to anywhere around the world? More details inside!

TECH Tue, 17 Jul 2018

为庆祝「世界表情符号日」苹果把管理层都做成了表情

为了庆祝「世界表情符号日」,苹果昨日更新了苹果管理团队网站,展示了为所有主要高管设计的Memoji卡通人物;另外他们宣布今年晚些时候,将有超过70个全新表情符号更新到iOS设备。

TECH Sun, 24 Mar 2019

Cara Untuk Dapatkan FPS Tertinggi Semasa Bermain PUBG Mobile

Main PUBG Mobile lag tapi bukan sebab internet…..

TECH Wed, 11 Jul 2018

晚上睡觉要关WIFI吗?真相惊人

基本上家家户户都有WiFi,且超过一半的家庭晚上睡觉时是不会关掉WiFi。而近日疯传长期不关闭WiFi对人体有害,这是真的吗?

TECH Fri, 2 Feb 2018

Tips Menggunakan Chrome Versi “Night Mode”

Ramai yang suka melayari internet di tempat yang kurang cahaya. Terdapat beberapa cara untuk menjadikan pelayar chrome anda versi gelap (Night Mode).

| Live TV