TECH By: Rosli Ab Rahman September 1, 2018 @ 2:54pm

Cara Install TouchBar ala MacBook Pro di Semua Android

Apple sentiasa membuat inovasi terkini dalam setiap produk yang dibuat, sama ada telefon pintar, tablet untuk komputer riba. Salah satu ciri unik yang terdapat di MacBook Pro ialah TouchBar. Panel sentuh di atas skrin keyboard mempunyai segelintir pintasan yang dapat membantu pengguna.

Walaupun hanya terdapat pada produk komputer riba Apple, ternyata anda boleh mencuba MacBook Pro gaya TouchBar pada telefon pintar Android dengan bantuan aplikasi berikut. Bagaimana anda melakukannya Segera muat turun aplikasi TouchBar untuk Android dan pasang seperti biasa pada telefon pintar anda.

cara install touchbar macbook pro di android 1

Agar aplikasi berjalan secara optimum, beri kebenaran Overlay Screen, Write System Setting dan Do Not Disturb Access. Klik menu ketiga dan tukar ke kedudukan On. Jika ya, TouchBar secara automatik akan aktif dan terletak di bawah skrin.

cara install touchbar macbook pro di android 2

Dalam menu Configurations, anda boleh melihat menu Compact Modes. Terdapat tetapan untuk menjadikan TouchBar sentiasa aktif atau diaktifkan melalui slider di sebelah kiri atau kanan. Terdapat juga tetapan untuk Vibration, mengaktifkan TouchBar pada Lockscreen dan berjalan otomatis ketika smartphone restart.

Teruskan ke menu Customizations, di sini anda boleh menukar warna background dan butang TouchBar. Jika anda mengaktifkan Compact Modes, warna Slider juga boleh diubah seperti yang dikehendaki.

cara install touchbar macbook pro di android 3

Akhirnya terdapat menu Dock. Menu ini mengandungi tetapan untuk butang TouchBar. Sebagai contoh pada menu Dock Button, anda boleh menukar fungsi shortcut seperti yang diperlukan. Terdapat banyak akses pantas yang disediakan di sini. walaupun anda juga boleh memanggil aplikasi dalam menu Aplikasi Switcher.

Ia seperti cara mudah untuk memaparkan pintasan TouchBar dalam gaya MacBook Pro pada Android. Aplikasi ini sememangnya boleh dijalankan pada semua telefon pintar tanpa harus terlebih dahulu root.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 23 Jul 2018

Sony Bakal Keluarkan PlayStation 4 Edisi Spider Man

Sony dikhabarkan bakal menampilkan konsol edisi istimewa sempena dengan pelancaran permainan video Spider Man yang dijangka berlangsung pada September hadapan. Model PlayStation 4 Pro berwarna merah itu diperkemaskan lagi dengan logo Spider Man pada bahagian […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

Hiburan Wed, 18 Jul 2018

Huawei Nova 3 Dan Nova 3i Diumumkan Secara Rasmi, Hadir Bersama Rekaan Premium Dengan 4 Kamera

Huawei baru sahaja melancarkan dua peranti baru dalam siri Huawei Nova untuk pasaran China. Huawei Nova 3 dan Nova 3i, kedua-duanya adalah merupakan peranti kelas pertengahan yang hadir dengan reka bentuk moden dan premium. Huawei Nova 3 adalah model […]

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

TECH Sun, 8 Apr 2018

Apple Bakal Lancarkan iPhone 8 dan 8 Plus Versi Merah

Apple Inc dijangkan akan melancarkan satu lagi pilihan warna iaitu warna merah bagi peranti iPhone 8 dan 8 Plus seawal-awalnya hari ini. Menurut MacRumors, pelancaran warna baru ini adalah sebahagian daripada kerjasama pihak Apple Ince dengan sebuah organisasi […]

TECH Thu, 18 Jul 2019

Langkah Alternatif Pengganti Tombol Bunyi Pada Android

Kepada anda yang memiliki peranti Android yang rosak tombol bunyi, berikut kami kongsikan alternatif kepada masalah tersebut.

TECH Tue, 17 Sep 2019

Cipta Peranti Anti Dera, Anti Strok Haba Hasil Kerja Pelajar Tingkatan 2

Tahniah buat pelajar -pelajar ini dimana rupanya banyak pencapaian cemerlang yang telah diperolehi sebelum ini

TECH Fri, 4 Jan 2019

Cara Mengaktifkan Dark Mode YouTube di Android

ingin Youtube anda menjadi ‘Dark Mode’ ikuti tips ini

TECH Mon, 20 Aug 2018

Tip Selamatkan Data Pada CD Rosak/Tergores

Adakah anda masih menggunakan CD untuk menyimpan data anda?Berikut merupakan tips untuk mengelakkan CD anda rosak atau tergores.

TECH Fri, 23 Nov 2018