TECH By: Rosli Ab Rahman September 1, 2018 @ 2:54pm

Cara Install TouchBar ala MacBook Pro di Semua Android

Apple sentiasa membuat inovasi terkini dalam setiap produk yang dibuat, sama ada telefon pintar, tablet untuk komputer riba. Salah satu ciri unik yang terdapat di MacBook Pro ialah TouchBar. Panel sentuh di atas skrin keyboard mempunyai segelintir pintasan yang dapat membantu pengguna.

Walaupun hanya terdapat pada produk komputer riba Apple, ternyata anda boleh mencuba MacBook Pro gaya TouchBar pada telefon pintar Android dengan bantuan aplikasi berikut. Bagaimana anda melakukannya Segera muat turun aplikasi TouchBar untuk Android dan pasang seperti biasa pada telefon pintar anda.

cara install touchbar macbook pro di android 1

Agar aplikasi berjalan secara optimum, beri kebenaran Overlay Screen, Write System Setting dan Do Not Disturb Access. Klik menu ketiga dan tukar ke kedudukan On. Jika ya, TouchBar secara automatik akan aktif dan terletak di bawah skrin.

cara install touchbar macbook pro di android 2

Dalam menu Configurations, anda boleh melihat menu Compact Modes. Terdapat tetapan untuk menjadikan TouchBar sentiasa aktif atau diaktifkan melalui slider di sebelah kiri atau kanan. Terdapat juga tetapan untuk Vibration, mengaktifkan TouchBar pada Lockscreen dan berjalan otomatis ketika smartphone restart.

Teruskan ke menu Customizations, di sini anda boleh menukar warna background dan butang TouchBar. Jika anda mengaktifkan Compact Modes, warna Slider juga boleh diubah seperti yang dikehendaki.

cara install touchbar macbook pro di android 3

Akhirnya terdapat menu Dock. Menu ini mengandungi tetapan untuk butang TouchBar. Sebagai contoh pada menu Dock Button, anda boleh menukar fungsi shortcut seperti yang diperlukan. Terdapat banyak akses pantas yang disediakan di sini. walaupun anda juga boleh memanggil aplikasi dalam menu Aplikasi Switcher.

Ia seperti cara mudah untuk memaparkan pintasan TouchBar dalam gaya MacBook Pro pada Android. Aplikasi ini sememangnya boleh dijalankan pada semua telefon pintar tanpa harus terlebih dahulu root.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 14 Dec 2018
TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

TECH Mon, 27 Jan 2020

Cara Masukkan Kalendar Cuti Dalam Peranti iPhone

Tak nak cuba ke buat anda pengguna iphone

TECH Wed, 16 Oct 2019

Guna Aplikasi ‘Body Shaming’ Boleh Didenda Dan Dipenjara

Ramai yang menggunakan medium ini untuk melakukan perkara tidak sepatutnya.

TECH Thu, 29 Mar 2018

2 Cara Mudah Mengetahui Lokasi Seseorang Dari WhatsApp

Cara mudah untuk anda mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp cara panjang atau cara pendek..

TECH Fri, 29 Jun 2018

Kemas Kini Terbaharu Instagram: Tambahan Lagu Pada Perkongsian Instagram Stories

Instagram telah mengemas kini pelbagai ciri-ciri yang menarik dalam aplikasi mereka baru-baru ini. Seiring dengan peningkatan populariti Instagram Stories yang kini mencecah 400 juta, Instagram telah menawarkan ciri baharu iaitu sokongan muzik dalam Instagram Stories. Sama […]

TECH Tue, 26 Dec 2017

2017最受欢迎iOS App出炉!

2017年来到了尾声,苹果目前发布了本年度东南亚(不包括泰国)最热门App排行榜!到底有哪些App会挤进榜内?而你最常用的那个App又是否榜上有名呢?

Automobile Thu, 4 Jul 2019

老司机开车就很稳?有这五个习惯 新手也可以很稳!

很多人对于老司机和开车稳有一个错误的认知,老司机虽然说技术好,但是开车比一定的稳,不一定会让乘坐的人舒服。

TECH Thu, 19 Apr 2018

Apple Mungkin Keluarkan Peranti iPhone Lebih Besar dan Murah

Walaupun Kuo adalah sumber yang mempunyai rekod yang baik dalam menyampaikan khabar angin berkenaan produk Apple, ura-ura berkenaan peranti-peranti ini masih lagi menjadi tanda-tanya.

Fab Foodies! Sat, 18 May 2019

You Can Now Use Your Touch ‘n Go eWallet to Pay at KFC

TNG Digital Sdn Bhd announced a strategic partnership with the country’s biggest quick service restaurant chain, KFC Malaysia. Customers can now make QR-payments across all KFC restaurants nationwide using Touch ‘n Go eWallet. Syahrunizam Samsudin, […]

| Live TV