TECH By: SGMS Putri July 3, 2018 @ 5:23pm

Penganalisa- Apple Tidak Akan Guna Kamera Hadapan Yang Boleh Digerakkan

Bagi membolehkan paparan yang lebih luas pada skrin telefon pintar, syarikat pengeluar terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk meningkatkan nisbah skrin-ke-badan.

Hal ini boleh dilihat dengan kehadiran rekaan takuk pada bahagian skrin yang menempatkan lensa kamera hadapan. Rekaan tersebut mula menjadi topik perbualan ketika iPhone X diperkenalkan, dimana rata-rata pengguna telefon pintar berasa sedikit ternganggu.

Tidak mahu kelihatan terbawa-bawa dengan rekaan takuk, dua model iaitu Vivo NEX dan OPPO Find X tampil dengan teknologi kamera hadapan yang boleh digerakkan keluar dan kedalam. Menerusinya, layar paparan tanpa takuk lebih luas dapat diberikan kepada pengguna.

Mungkin ada yang beranggapan Apple akan mengikut jejak langkah dua jenama terbabit, tetapi berdasarkan pendapat oleh penganalisa, Horace Dediu, iPhone patut mengekalkan rekaan biasa tanpa teknologi terbabit.

“Tidak, saya tidak rasa iPhone akan menggunakan komponen yang boleh digerakkan.”

Menurut Dediu, walaupun kewujudan teknologi kamera hadapan bergerak boleh meningkatkan keluasan skrin paparan, ia dilihat boleh menimbulkan masalah dikemudian hari. Bahagian kamera yang bergerak itu sudah semestinya mempunyai jangka hayat yang tertentu. Disamping itu ia turut terdedah dengan beberapa masalah lain seperti masalah dimasuki air atau habuk dan sudah pasti ia bakal merumitkan keadaan.

Beliau turut menambah bahawa walaupun nisbah skrin-ke-badan dapat ditingkatkan apabila menggunakan kamera bergerak, ia mendatangkan lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.

Pendapat yang diberikan Dediu bertentangan dengan promosi Vivo NEX dan juga OPPO Find X dimana kamera hadapan yang boleh bergerak itu mampu bertahan dari habuk dan air. Selain itu, OPPO turut meyakinkan pengguna bahawa teknologi kamera bergerak itu sudahpun menjalani ujian lebih daripada 30,000 kali, kira-kira 150 kali penggunaan seharian.

Andai kata iPhone menggunapakai mekanisma kamera hadapan yang sama dipraktikkan oleh Vivo dan OPPO, adakah anda berminat untuk memilikinya? Apa pendapat anda?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 12 Jul 2019

Cara Sekat “Si Pencuri” WiFi

Pertama sekali masuk ke menu tetapan modem seperti berikut, kemudian masuk ke menu Setting. Menu tetapan ini kebiasaan boleh diakses dengan kod alamat 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 dan sebagainya seperti yang tertera pada bahagian info modem. Seterusnya pada bahagian Security, pilih menu Device […]

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

TECH Thu, 28 Jun 2018

McAfee Bukan Sekadar Antivirus, Mahu Fokus Terhadap Perlindungan Data Peribadi

Umum mengetahui McAfee merupakan salah satu perisian antivirus yang popular dan sehingga kini, lebih daripada 375 juta pengguna menggunakannya. Bagi mengembangkan lagi penawaran sedia ada yang berkisar kepada perlindungan daripada perisian hasad, pada acara CES2018, McAfee […]

Automobile Wed, 23 May 2018

Push Start 能致死?原因竟然是因为这样!

究竟什么原因Push Start无钥匙进入竟然会导致一氧化碳中毒?

TECH Tue, 14 Aug 2018

“Setting” Untuk Prestasi Terbaik Pada Windows 10

Cara memastikan laptop atau komputer anda dalam keadaan baik.Ternyata mudah dan senang.

TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

TECH Fri, 8 Nov 2019

Cara Alternatif Untuk Menyekat Iklan Pada Chrome

Pelbagai cara yang boleh digunakan untuk menyekat paparan iklan yang bertalu – talu ketika melayari laman sesawang menggunakan Chrome. Berikut kami kongsikan salah satu kaedahnya. Pertama sekali buat carian AdBlock Plus pada carian Google dan buka pautan […]

TECH Sun, 25 Aug 2019

Cara Menghapus Data Aplikasi di Smartphone Android

Selain guna Clear Cache boleh juga guna cara ini

TECH Sun, 9 Dec 2018

5 Aplikasi Terbaik untuk Mencantikkan Instagram Stories

Mencantikkan pandangan Instagram Stories kini lebih mudah dengan 5 aplikasi di bawah ini.

TECH Wed, 22 Aug 2018

Cara Untuk Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Notifikasi di chrome asyik keluar dan menjengkelkan anda?Cubalah cara ini.

| Live TV