TECH By: SGMS Putri July 3, 2018 @ 5:23pm

Penganalisa- Apple Tidak Akan Guna Kamera Hadapan Yang Boleh Digerakkan

Bagi membolehkan paparan yang lebih luas pada skrin telefon pintar, syarikat pengeluar terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk meningkatkan nisbah skrin-ke-badan.

Hal ini boleh dilihat dengan kehadiran rekaan takuk pada bahagian skrin yang menempatkan lensa kamera hadapan. Rekaan tersebut mula menjadi topik perbualan ketika iPhone X diperkenalkan, dimana rata-rata pengguna telefon pintar berasa sedikit ternganggu.

Tidak mahu kelihatan terbawa-bawa dengan rekaan takuk, dua model iaitu Vivo NEX dan OPPO Find X tampil dengan teknologi kamera hadapan yang boleh digerakkan keluar dan kedalam. Menerusinya, layar paparan tanpa takuk lebih luas dapat diberikan kepada pengguna.

Mungkin ada yang beranggapan Apple akan mengikut jejak langkah dua jenama terbabit, tetapi berdasarkan pendapat oleh penganalisa, Horace Dediu, iPhone patut mengekalkan rekaan biasa tanpa teknologi terbabit.

“Tidak, saya tidak rasa iPhone akan menggunakan komponen yang boleh digerakkan.”

Menurut Dediu, walaupun kewujudan teknologi kamera hadapan bergerak boleh meningkatkan keluasan skrin paparan, ia dilihat boleh menimbulkan masalah dikemudian hari. Bahagian kamera yang bergerak itu sudah semestinya mempunyai jangka hayat yang tertentu. Disamping itu ia turut terdedah dengan beberapa masalah lain seperti masalah dimasuki air atau habuk dan sudah pasti ia bakal merumitkan keadaan.

Beliau turut menambah bahawa walaupun nisbah skrin-ke-badan dapat ditingkatkan apabila menggunakan kamera bergerak, ia mendatangkan lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.

Pendapat yang diberikan Dediu bertentangan dengan promosi Vivo NEX dan juga OPPO Find X dimana kamera hadapan yang boleh bergerak itu mampu bertahan dari habuk dan air. Selain itu, OPPO turut meyakinkan pengguna bahawa teknologi kamera bergerak itu sudahpun menjalani ujian lebih daripada 30,000 kali, kira-kira 150 kali penggunaan seharian.

Andai kata iPhone menggunapakai mekanisma kamera hadapan yang sama dipraktikkan oleh Vivo dan OPPO, adakah anda berminat untuk memilikinya? Apa pendapat anda?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 20 Sep 2018

Cara Sembunyikan Foto Dan Video Pada Kiriman Whatsapp

Kami kongsikan cara mudah untuk menyembunyikan gambar dan video daripada aplikasi Whatsapp.

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Mon, 16 Jul 2018

Asus ZenFone 5Z Sudah Kelihatan Di Lazada, Harga Bawah RM 2000

Telefon pintar Asus ZenFone 5Z dilihat sudah mula disenaraikan dalam gedung dalam talian rasmi Asus Malaysia. Perkhabaran mengenai model flagship Asus itu memasuki pasaran dalam negara sudah bertiup lebih sebulan yang lalu dimana ia telah terlihat pada […]

TECH Wed, 8 Jan 2020

5 Cara Jimat Kos Baiki Komputer Lembap

Bila laptop menjadi lembap atau kerap hang pastinya melambatkan kerja. kebetulan kos tidak mencukupi apa kata cuba cara ini dahulu

Automobile Sun, 29 Apr 2018

4 Aplikasi Edit Gambar Yang Selalu Digunakan Artis Kpop!

Ini lah rahsia di sebalik gambar yang cantik macam artis kpop korang!

TECH Sun, 13 Jan 2019

Muat Turun Poco Launcher – Ringan Dan Banyak Perkara Menarik

Launcher ini digunakan pada Pocophone F1 boleh dikatakan agak menarik dengan beberapa fungsi terbina dan ringan untuk digunakan pada smartphone lain.

TECH Tue, 27 Feb 2018

Cipta Emoji Sendiri Melalui Telefon Pintar

Keistimewaanya, peranti kali ini dilengkapi dengan emoji AR yang lebih realistik  sehingga pengguna boleh mencipta emoji dengan wajah sendiri.

TECH Fri, 10 Jan 2020
TECH Mon, 9 Jul 2018

“Subtitle” Filem Terus Daripada VLC Media Player

Perlukan ‘subtitle’ untuk menonton filem anda dalam ‘VLC’?Anda boleh cuba cara ini.

| Live TV