TECH By: SGMS Enal December 4, 2018 @ 10:00am

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

Ada banyak mode foto yang boleh digunakan dalam sebuah telefon pintar, salah satunya adalah gambar 360 darjah. Kamera 360 membolehkan pengguna menangkap foto dalam 360 darjah, jadi ia bukan hanya kawasan depan yang diambil.

Walaupun ciri ini agak menarik, bukan semua telefon pintar mempunyai 360 ciri dalam aplikasi kamera lalai mereka. Untuk mengatasi masalah ini, kini terdapat aplikasi lain yang tersedia di Gedung Google Play yang boleh digunakan untuk mengambil foto 360 darjah.

Aplikasi bernama Panorama 360 ia mampu membuat 360 foto semua telefon pintar Android. Kaedah ini juga agak mudah, mula-mula memuat turun aplikasi dan memasangnya seperti biasa pada telefon pintar Android. Kemudian jangan lupa untuk memberikan kebenaran yang diminta supaya aplikasi dapat dijalankan secara maksimal.

Sebelum mengambil gambar, pastikan kedudukan telefon pintar itu potret, kemudian klik Start Capture untuk memulakan. Untuk memudahkan pengguna, terdapat arahan menembak yang secara automatik muncul jika imej sebelumnya telah diambil. Anda hanya perlu mengikuti arahan untuk selesai.

Sekiranya foto itu berjaya dimuatkan, ia akan disimpan secara automatik di galeri. Selain itu, foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah. Terdapat juga ciri HD untuk menghasilkan imej yang berkualiti tinggi, tetapi pengguna perlu membayar lebih banyak untuk dapat menggunakannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 20 Nov 2019

Kes Curi Aliff Ditangguhkan Kerana Tuduhan Ketiga

Jangan disia-siakan bakat yang ada ye dik?

Featured Mon, 15 May 2023

Salute! Netizen Puji Tindakan Sharnaaz Ahmad Titip Ucapan Penghargaan Buat Ibu & Bekas Isteri

Ni lah namanya teamwork! Sentgiasa menghargai antara satu sama lain😍

Hiburan Wed, 8 May 2019

Akim Turun 11 KG Demi ‘Marabahaya Underground’

Akim yang akan membawakan watak Fison Hamdi!

Featured Tue, 17 Jan 2023

Lucu! Ada Duda Meminati Syafiqa Melvin, Syatilla Melvin Teruja Nak Tolong Adjust

Umum mengetahui, keluarga The Melvins sering mencuit hati penonton dengan gelagat lucu mereka menerusi siaran langsung. Terbaharu, rakaman siaran langsung keluarga tersebut telah dimuat naik semula oleh seorang pengguna TikTok bernama @bonnorhidayah dan ia berjaya […]

Hiburan Tue, 6 Aug 2019

Farah Nabilah Tunang Senyap-Senyap?

Apapun, kami doakan yang terbaik buat Farah Nabilah okay!

Hiburan Thu, 13 Sep 2018

Kerjaya Makin Lancar Lepas Bertudung, Fouziah Gous Mohon Netizen Doakan Sesuatu?

Ibu kepada Muhammad Zeeshan dan Zaheen Yusof ini meminta agar para peminat mendoakan agar dia terus istiqamah.