TECH By: SGMS Enal December 4, 2018 @ 10:00am

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

Ada banyak mode foto yang boleh digunakan dalam sebuah telefon pintar, salah satunya adalah gambar 360 darjah. Kamera 360 membolehkan pengguna menangkap foto dalam 360 darjah, jadi ia bukan hanya kawasan depan yang diambil.

Walaupun ciri ini agak menarik, bukan semua telefon pintar mempunyai 360 ciri dalam aplikasi kamera lalai mereka. Untuk mengatasi masalah ini, kini terdapat aplikasi lain yang tersedia di Gedung Google Play yang boleh digunakan untuk mengambil foto 360 darjah.

Aplikasi bernama Panorama 360 ia mampu membuat 360 foto semua telefon pintar Android. Kaedah ini juga agak mudah, mula-mula memuat turun aplikasi dan memasangnya seperti biasa pada telefon pintar Android. Kemudian jangan lupa untuk memberikan kebenaran yang diminta supaya aplikasi dapat dijalankan secara maksimal.

Sebelum mengambil gambar, pastikan kedudukan telefon pintar itu potret, kemudian klik Start Capture untuk memulakan. Untuk memudahkan pengguna, terdapat arahan menembak yang secara automatik muncul jika imej sebelumnya telah diambil. Anda hanya perlu mengikuti arahan untuk selesai.

Sekiranya foto itu berjaya dimuatkan, ia akan disimpan secara automatik di galeri. Selain itu, foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah. Terdapat juga ciri HD untuk menghasilkan imej yang berkualiti tinggi, tetapi pengguna perlu membayar lebih banyak untuk dapat menggunakannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 9 Feb 2018

INI UJIAN ALLAH, KITA SEMUA INSAN LEMAH – SOFI JIKAN

Pelakon filem KL Gangster 2 ini ditahan reman selama tiga hari untuk membuat siasatan selepas didapati positif dadah jenis ganja. Walau bagaimanapun, tempoh reman tidak akan disambung terhadap pelakon berusia 48 ini.

Hiburan Tue, 19 Nov 2019

Berlepas Ke Tanah Suci Pagi Tadi, Zaquan Adha Mohon Doa Peminat

Semoga semuanya berjalan lancar, Aminn.

Events Thu, 10 Jan 2019

Singapore’s Iconic Comedian Kumar to Tour Malaysia!

The multi-talented queen will be visiting multiple cities and towns across Malaysia.

Featured Fri, 27 Aug 2021

“Suara Bagus Tapi Tak Ada Pakej Lengkap” – Hazama Cari Bakat Muda

Penyanyi rock Hazama mengakui ada pelapis baharu yang ingin mewarnai dunia nyanyian mempunyai vokal bagus tetapi tidak mempunyai pakej yang lengkap. Bakal tampil menjadi juri menerusi program pencarian bakat baharu atas talian, COF LOCKSTAR, Hazama […]

Hiburan Fri, 2 Mar 2018

Lazada To Sell G-Dragon Limited Edition Merchandise!

G-Dragon has started his mandatory military service this week but he has prepared a special present for all of his fans!

Hiburan Thu, 11 Jul 2019

Anak Lelaki Eizlan Yusof Kemalangan

Difahamkan, Zareef dalam perjalanan ke lokasi penggambaran Mak Cun di Kuala Selangor.

Hiburan Wed, 6 Nov 2019
Hiburan Thu, 26 Jul 2018

Mafarikha Beri Inspirasi Kongsi Wajah Dahulu Dan Sekarang

Walaupun zaman sekarang kelihatannya golongan remaja sangat menitikberatkan penampilan sehingga ada yang obses dengan penampilan artis Korea, namun bagi Mafa apa yang penting adalah sentiasa memanfaatkan usia muda mereka.
 

| Live TV