TECH By: SGMS Enal December 4, 2018 @ 10:00am

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

Ada banyak mode foto yang boleh digunakan dalam sebuah telefon pintar, salah satunya adalah gambar 360 darjah. Kamera 360 membolehkan pengguna menangkap foto dalam 360 darjah, jadi ia bukan hanya kawasan depan yang diambil.

Walaupun ciri ini agak menarik, bukan semua telefon pintar mempunyai 360 ciri dalam aplikasi kamera lalai mereka. Untuk mengatasi masalah ini, kini terdapat aplikasi lain yang tersedia di Gedung Google Play yang boleh digunakan untuk mengambil foto 360 darjah.

Aplikasi bernama Panorama 360 ia mampu membuat 360 foto semua telefon pintar Android. Kaedah ini juga agak mudah, mula-mula memuat turun aplikasi dan memasangnya seperti biasa pada telefon pintar Android. Kemudian jangan lupa untuk memberikan kebenaran yang diminta supaya aplikasi dapat dijalankan secara maksimal.

Sebelum mengambil gambar, pastikan kedudukan telefon pintar itu potret, kemudian klik Start Capture untuk memulakan. Untuk memudahkan pengguna, terdapat arahan menembak yang secara automatik muncul jika imej sebelumnya telah diambil. Anda hanya perlu mengikuti arahan untuk selesai.

Sekiranya foto itu berjaya dimuatkan, ia akan disimpan secara automatik di galeri. Selain itu, foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah. Terdapat juga ciri HD untuk menghasilkan imej yang berkualiti tinggi, tetapi pengguna perlu membayar lebih banyak untuk dapat menggunakannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 3 Jul 2018

Siti Nordiana Terpaksa Berkorban Masa Rehatnya Demi…

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Begitulah hidup sebagai seorang anak seni. Selagi masih ada tawaran maka mereka akan sedaya upaya merebut peluang untuk memenuhi kehendak pengarah ataupun penerbit

Hiburan Wed, 30 Jan 2019

Hampir Alami Kemurungan, Nourul Wahab Bongkar Kisah 10 Tahun Lepas

“I was down. Almost depressed. Fikir masa depan, fikir sorang-sorang, fikir @ayu_ace, dan macam-macam lagi,” tulis penyanyi Nourul Wahab yang berkongsi kisah perit dilaluinya sepuluh tahun lalu. Menerusi laman Instagramnya, Nourul atau nama sebenarnya Noorul […]

Hiburan Thu, 26 Dec 2019

Naim Daniel Accused Of Chasing Clout Using BLACKPINK Rosé’s Picture

Maybe he was just being a fanboy trying to show his support for his idol, but maybe BLINKS took it too far?

Events Fri, 10 May 2019

Resorts World Genting Celebrates Batman’s 80th Anniversary

If you’re a huge fan of the DC superhero, then you HAVE to make a trip up to Genting ASAP.

Hiburan Fri, 2 Nov 2018

#ASK2018 : Jika Menang Malam Ini, Ia Bonus Buat Saya

Memegang watak sebagai pesakit kanser dalam drama Tulus Cinta, pelakon jelita ini memaklumkan dia tidak meletakkan harapan terlalu tinggi untuk menang besar malam ini. Kalau ada rezeki, Insya Allah…

Hiburan Wed, 27 Mar 2019

Malaysia Tiada Dalam Senarai Siri Jelajah Konsert Backstreet Boys?

Macam-macam artis antarabangsa yang datang buat konsert kat Malaysia, tapi kenapa tidak BSB?

Automobile Sun, 17 Mar 2019

Jom Sertai Bazaar Selebriti Festival GT Asia Di Sepang F1

Festival perlumbaan ini turut menyaksikan 30 buah jentera lumba GT dari serata dunia dengan ganjaran hadiah wang tunai bernilai RM5.45 juta (RMB 9,000,000)!

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

Break Fast with a Wide Variety of Malaysia’s Best Dishes at Makan Kitchen, Melaka

You can find almost all of local favourites in one place.

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.

Hiburan Tue, 7 Aug 2018

Tahniah! Fizi Ali Bakal Jadi Papa

Doakan yang baik-baik. Masih awal untuk bercerita tentang hal ini, doakan ya…

| Live TV