TECH By: SGMS Putri April 7, 2018 @ 8:37am

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

Kepada yang masih belum tahu, DNS ialah singkatan kepada Domain Name System yang berperanan mengubah IP address menjadi Domain address.

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan. Selain itu DNS 1.1.1.1 ini menjadi yang paling cepat di dunia, dengan response time hingga 14.8ms.

Berikut kami kongsikan cara untuk anda tetapkan DNS tersebut pada Windows dan Android.

Pada Windows

Langkah 1

Pertama kali anda perlu membuka menu Settings > Control Panel > Network and Internet pada komputer mahupun laptop terlebih dahulu.

Langkah 2

Pilih Network and Sharing Center, selanjutnya anda perlu memilih Change Settings Adapter. Maka sebuah jendela baru akan dimunculkan. Klik kanan pada jaringan yang tersedia dan pilih Properties

Langkah 3

Seterusnya pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/Ipv4) dan klik Properties.

 

Langkah 4

Ubah pengaturan Obtain DNS server address automatically menjadi Use the following DNS server addresses: Di sini anda boleh memasukan pengaturan berikut.

Preferred DNS server: 1.1.1.1

Alternate DNS server: 1.0.0.1

 

Langkah 5

Terakhir sekali, klik OK dan Close untuk menutup pengaturan. Lakukan restart aplikasi browser yang anda gunakan untuk menggunakan DNS 1.1.1.1 terbaru ini.

 

 

Pada Android

Langkah 1

Pertama kali pastikan anda sudah tersambung dengan jaringan WiFi tertentu. Selanjutnya buka menu Settings selanjutnya buka halaman pengaturan untuk jaringan Wi-Fi.

 

Selanjutnya anda boleh tap dan tahan jaringan WiFi yang terhubung hingga muncul pilihan lainnya. Tap pada pilihan Modify network untuk mulai mengubah DNS Android.

 

Langkah 2

Di sini anda boleh membuka menu Advanced options untuk mengubah tetapan tertentu. Ubah pengaturan IP Settings dari DCHP menjadi Static.

 

Langkah 3

Seterusnya, memasukkan IP address, Gateway, Network prefix length sama seperti pengaturan awalnya. Pada menu ini anda hanya perlu mengubah:

DNS 1: 1.1.1.1

DNS 2: 1.0.0.1

 

Langkah 4

Langkah yang terakhir,  tap tombol Save. Untuk pengguna sistem operasi iOS, MacOS dan Linux, anda boleh lihat tutorial selengkapnya di https://1.1.1.1/

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 24 Dec 2018

Cara Main PUBG Mobile di PC Tanpa Lag

Begini cara install Tencent emulator untuk bermain game PUBG Mobile langsung dari komputer ataupun laptop percuma tanpa lag.

Automobile Tue, 6 Feb 2018

KALAU ADA KERETA ELEKTRIK, MINYAK TURUN TAK?

Kalau ada kereta elektrik, harga minyak boleh turun tak?

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Fri, 8 Jun 2018

Sunting Gambar Berwarna Dengan Latar Belakang Hitam Putih

Artikel kali ini akan menunjukkan cara mudah membuat suntingan gambar berwarna dengan latar belakang hitam putih.

TECH Thu, 23 Jan 2020

3 Aplikasi Alternatif Kepada Whatsapp

Jangan bergantung pada yang satu ye

Automobile Thu, 15 Feb 2018

PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT!

Ada banyak kejadian pemandu  meninggal dunia akibat tertidur di dalam kereta yang dalam keadaan enjin dan penghawa dingin masih hidup. Keadaan itu amat berbahaya kerana  hawa di dalam kereta boleh  mengeluarkan racun gas monoksida.

TECH Sun, 25 Nov 2018

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang. […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Palam Kuasa Pengecasan iPhone Dengan Sambungan USB Type-C Tertiris

Sebelum ini telah tular beberapa ura-ura berkenaan penggunaan sambungan USB Type-C pada model iPhone keluaran tahun ini. Ura-ura berkenaan semakin hampir untuk menjadi kenyataan apabila beberapa imej palam kuasa bagi perantiiPhone dengan sambungan USB Type-C telah tertiris. Kredit : Slashleaks & […]

TECH Wed, 18 Dec 2019

Dengan Satu Hantaran Mesej Pada Aplikasi WhatsApp Menyebabkan Mesej Grup Dipadam

Berpunca daripada pepijat aplikasi tersebut yang boleh diekplotasi untuk dijadikan senjata oleh penyerang.

| Live TV