TECH By: SGMS Putri April 7, 2018 @ 8:37am

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

Kepada yang masih belum tahu, DNS ialah singkatan kepada Domain Name System yang berperanan mengubah IP address menjadi Domain address.

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan. Selain itu DNS 1.1.1.1 ini menjadi yang paling cepat di dunia, dengan response time hingga 14.8ms.

Berikut kami kongsikan cara untuk anda tetapkan DNS tersebut pada Windows dan Android.

Pada Windows

Langkah 1

Pertama kali anda perlu membuka menu Settings > Control Panel > Network and Internet pada komputer mahupun laptop terlebih dahulu.

Langkah 2

Pilih Network and Sharing Center, selanjutnya anda perlu memilih Change Settings Adapter. Maka sebuah jendela baru akan dimunculkan. Klik kanan pada jaringan yang tersedia dan pilih Properties

Langkah 3

Seterusnya pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/Ipv4) dan klik Properties.

 

Langkah 4

Ubah pengaturan Obtain DNS server address automatically menjadi Use the following DNS server addresses: Di sini anda boleh memasukan pengaturan berikut.

Preferred DNS server: 1.1.1.1

Alternate DNS server: 1.0.0.1

 

Langkah 5

Terakhir sekali, klik OK dan Close untuk menutup pengaturan. Lakukan restart aplikasi browser yang anda gunakan untuk menggunakan DNS 1.1.1.1 terbaru ini.

 

 

Pada Android

Langkah 1

Pertama kali pastikan anda sudah tersambung dengan jaringan WiFi tertentu. Selanjutnya buka menu Settings selanjutnya buka halaman pengaturan untuk jaringan Wi-Fi.

 

Selanjutnya anda boleh tap dan tahan jaringan WiFi yang terhubung hingga muncul pilihan lainnya. Tap pada pilihan Modify network untuk mulai mengubah DNS Android.

 

Langkah 2

Di sini anda boleh membuka menu Advanced options untuk mengubah tetapan tertentu. Ubah pengaturan IP Settings dari DCHP menjadi Static.

 

Langkah 3

Seterusnya, memasukkan IP address, Gateway, Network prefix length sama seperti pengaturan awalnya. Pada menu ini anda hanya perlu mengubah:

DNS 1: 1.1.1.1

DNS 2: 1.0.0.1

 

Langkah 4

Langkah yang terakhir,  tap tombol Save. Untuk pengguna sistem operasi iOS, MacOS dan Linux, anda boleh lihat tutorial selengkapnya di https://1.1.1.1/

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Jun 2018

Kemas Kini Terbaharu Instagram: Tambahan Lagu Pada Perkongsian Instagram Stories

Instagram telah mengemas kini pelbagai ciri-ciri yang menarik dalam aplikasi mereka baru-baru ini. Seiring dengan peningkatan populariti Instagram Stories yang kini mencecah 400 juta, Instagram telah menawarkan ciri baharu iaitu sokongan muzik dalam Instagram Stories. Sama […]

TECH Tue, 25 Dec 2018

Lelaki Tipu IPhone Dan Macbook Dicuri Untuk Tuntut Wang Insuran

Bongkar penipuan seorang lelaki yang menipu syarikat insuran untuk mendapatkan wang menerusi tuntutan palsu insuran.

TECH Sun, 23 Sep 2018

5 Tips Gmail yang Belum Diketahui Banyak Pengguna

Harus diakui, Gmail adalah salah satu aplikasi yang banyak digunakan pengguna smartphone berbasis Android. Dibuat oleh Google dan memudahkan kita untuk berkirim e-mail, aplikasi ini juga menawarkan banyak kenyamanan.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Samsung Mulakan Proses Pembuatan Cip 16Gb LPDDR4X Generasi Ke-2

Sasmsung Electronics telah memulakan proses penghasilan cip generasi ke-2 10nm 16Gb LPDDR4X DRAM yang dihusukan untuk peranti telefon pintar kelas perdana. Gergasi Korea Selatan itu mendakwa DRAM terbaru dari mereka mampu mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 10% dan pada […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

OnePlus 6 Warna Putih Sutera Menemui Peminat Tempatan

OnePlus Malaysia semalam telah mengumumkan penawaran satu lagi variasi warna menarik untuk bakal pembeli tempatan, warna putih sutera. Merupakan edisi terhad, OnePlus 6 putih sutera hanya boleh didapati secara eksklusif ditiga gedung dalam talian rasmi OnePlus Malaysia […]

TECH Fri, 21 Dec 2018

Cara Memaksa Isyarat pada Android menjadi 4G Sahaja

Seperti yang kita tahu, rangkaian 4G mula berkembang di Malaysia. Bagi anda yang ingin mengunci telefon pintar ke dalam rangkaian 4G, inilah caranya.

TECH Mon, 30 Apr 2018

手机没电了?来让皮卡丘“电”一下就好了

想象一下,当一只皮卡丘就这么趴在你的桌上,除了可以当装饰品之外,它还能给你的手机或者电子设备进行充电,是不是有种萌萌哒的感觉呢?

TECH Mon, 5 Nov 2018

孩童玩的App游戏都安全吗?密西根大学:超过9成都有偏差诱导内容!

孩童使用的App安全吗?根据美国密西根大学公布的一份报告,大部分App都含有不适当内容,可能误导学龄前孩子的价值观。

TECH Fri, 28 Sep 2018

Of Public Transportation, Car Sharing Application, and Fashion

And all these brands are local! #SupportLocal

TECH Fri, 14 Dec 2018

3 Aplikasi Edit Gambar Paling ‘Best’ Untuk Android

Zaman sekarang zaman maju dan masing2 nak cepat. Lagi mudah. Tapi apa ‘apps’ yang perlu digunakan?