TECH By: SGMS Putri April 7, 2018 @ 8:37am

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

Kepada yang masih belum tahu, DNS ialah singkatan kepada Domain Name System yang berperanan mengubah IP address menjadi Domain address.

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan. Selain itu DNS 1.1.1.1 ini menjadi yang paling cepat di dunia, dengan response time hingga 14.8ms.

Berikut kami kongsikan cara untuk anda tetapkan DNS tersebut pada Windows dan Android.

Pada Windows

Langkah 1

Pertama kali anda perlu membuka menu Settings > Control Panel > Network and Internet pada komputer mahupun laptop terlebih dahulu.

Langkah 2

Pilih Network and Sharing Center, selanjutnya anda perlu memilih Change Settings Adapter. Maka sebuah jendela baru akan dimunculkan. Klik kanan pada jaringan yang tersedia dan pilih Properties

Langkah 3

Seterusnya pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/Ipv4) dan klik Properties.

 

Langkah 4

Ubah pengaturan Obtain DNS server address automatically menjadi Use the following DNS server addresses: Di sini anda boleh memasukan pengaturan berikut.

Preferred DNS server: 1.1.1.1

Alternate DNS server: 1.0.0.1

 

Langkah 5

Terakhir sekali, klik OK dan Close untuk menutup pengaturan. Lakukan restart aplikasi browser yang anda gunakan untuk menggunakan DNS 1.1.1.1 terbaru ini.

 

 

Pada Android

Langkah 1

Pertama kali pastikan anda sudah tersambung dengan jaringan WiFi tertentu. Selanjutnya buka menu Settings selanjutnya buka halaman pengaturan untuk jaringan Wi-Fi.

 

Selanjutnya anda boleh tap dan tahan jaringan WiFi yang terhubung hingga muncul pilihan lainnya. Tap pada pilihan Modify network untuk mulai mengubah DNS Android.

 

Langkah 2

Di sini anda boleh membuka menu Advanced options untuk mengubah tetapan tertentu. Ubah pengaturan IP Settings dari DCHP menjadi Static.

 

Langkah 3

Seterusnya, memasukkan IP address, Gateway, Network prefix length sama seperti pengaturan awalnya. Pada menu ini anda hanya perlu mengubah:

DNS 1: 1.1.1.1

DNS 2: 1.0.0.1

 

Langkah 4

Langkah yang terakhir,  tap tombol Save. Untuk pengguna sistem operasi iOS, MacOS dan Linux, anda boleh lihat tutorial selengkapnya di https://1.1.1.1/

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

TECH Wed, 18 Jul 2018

Akibat Menggunakan Cheat Untuk Bermain PUBG, 141 Pemain Ditangkap Pihak Berkuasa

PlayerUnknown’s Battlegrounds atau lebih senang dipanggil PUBG, merupakan permainan multiplayer kegemaran ramai ketika ini. Permainan popular ini tidak terlepas dari penggunaan cheat dan sejak Januari lalu, sejumlah 141 orang sudahpun ditangkap kerana mengguna serta menjual cheat. Kesemua […]

Automobile Tue, 25 Sep 2018

人肉霸停车位有错吗?大马皇家警察说:可被罚款或监禁

人肉霸停车位究竟违法吗?大马皇家警察说:触犯者可被罚款或监禁。

TECH Tue, 2 Apr 2019

SilverPush Launches in Hong Kong, Expands APAC Operations

SilverPush is introducing the latest way of advertising; AI based marketing-technology.

TECH Tue, 27 Nov 2018

Cara Menambah Baik Kualiti Video HDR pada Windows 10

Kepada anda yang gemar menonton filem yang berformat HDR, berikut kami kongsikan cara untuk meningkatkan kualiti video tersebut pada Windows 10.

Events Fri, 1 Jun 2018

MOBE Wujud Platform Promosikan Produk Dan Perkhidmatan

MOBE juga membawa platform dalam talian ke tapak di mana pemilik perniagaan atau usahawan dapat mempamerkan dan menjual produk mereka di luar talian selain, dapat menggalakkan  individu-individu lain yang ingin menubuhkan perniagaan dengan cara yang betul

TECH Fri, 13 Jul 2018

Honor Rasmikan Portal E-Dagang Di Malaysia, Hadir Dengan Promosi ‘7uly Madness Offers’

Honor akhirnya telah merasmikan satu portal e-dagang mereka di negara ini yang juga akan digunakan sebagai hab informasi kepada pengguna mereka pada 12 Julai yang lepas. Sehubungan dengan pelancaran tersebut, Honor telah mengumumkan bahawa mereka […]

TECH Thu, 19 Jul 2018

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Thu, 2 Nov 2017

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

embaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini.

| Live TV