TECH By: SGMS Putri July 22, 2018 @ 9:23am

CEO OnePlus Akui Model OnePlus X Merupakan Produk Yang Gagal

OnePlus terkenal dengan jolokan flagship killer dimana hadir dengan peranti berspesifikasi tinggi tetapi dijual pada harga yang berpatutan.

Cubaan melebarkan sayap dalam pasaran pertengahan pada 2015 melalui OnePlus X, dilihat tidak seperti apa yang dirancang kerana gagal menambat hati pembeli.

Pete Lau, Ketua Pegawai Eksekutif OnePlus ketika menjawab soalan daripada peminat pada sebuah wawancara menyedari model OnePlus X sebuah produk yang gagal.

OnePlus X. Kami merancang untuk mencipta sebuah produk terbaik dalam kelas pertengahan, dan walaupun komuniti menyukai rekabentuk dan menggangap ia sangat cantik, tapi kebanyakkan peminat masih memilih peranti flagship. ujar Lau.

Jelas beliau lagi, kegagalan OnePlus X umpama memberi petunjuk supaya syarikat itu hanya mengeluarkan perantiflagship sahaja.

 

OnePlus X tampil membawakan spesifikasi seperti skrin paparan 5 inci HD penuh, RAM 3GB bersama storan dalaman 16GB serta dipacu dengan cip Snadragon 801. Penghasilan peranti ini dihentikan kurang dari tempoh setahun ia dilancarkan kerana sambutan dingin daripada peminat.

Lau juga menyatakan syarikatnya tidak bercadang untuk mengeluarkan model pengganti OnePlus X atau model kelas pertengahan yang lain dalam masa 3 tiga tahun kehadapan.

Selain itu, Lau turut menyatakan OnePlus dalam usaha membangunkan teknologi pengecasan pantas tanpa wayar dan ujian berterusan akan dilakukan sehingga ia mampu dilengkapkan pada model OnePlus masa hadapan.

Sumber: Forum OnePlus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Dec 2019
TECH Wed, 4 Jul 2018

“Download Bomb” Kembali Menyerang Google Chrome

Awal tahun ini, Google Chrome terdedah kepada pepijat yang mendedahkah pelayar internet itu kepada serangan “download bomb”. Apabila pelayar internet terkesan dengannya, aktiviti muat turun akan berlaku secara tiba-tiba dan berterusan serta boleh menyebabkan pelayar terus terhenti. Teknik ini kerap digunakan pihak tidak […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Apple Mahu Wujudkan Kerjasama Strategik Dengan Hewlett Packard Enterprise

Apple dilaporkan sedang berusaha untuk mewujudkan satu kerjasama strategik business-to-business(B2B) dengan syarikat Hewlett Packard Enterprise(HPE). Ianya tersebar secara meluas apabila Apple memuatnaik satu iklan jawatan kosong di laman LinkedIn dan perkara itu disedari oleh pihak The Register. […]

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Sun, 14 Jul 2019

研究证实:这些「坏习惯」其实很健康!

每个人在生活中都有一两项看似不利健康的「坏习惯」,像是经常不吃早餐、爱滑社群媒体、爱喝咖啡等,其实这些一般人认为的坏习惯,现在都有科学研究反驳……

TECH Wed, 22 Jan 2020

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku. Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan […]

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Tue, 2 Apr 2019

SilverPush Launches in Hong Kong, Expands APAC Operations

SilverPush is introducing the latest way of advertising; AI based marketing-technology.

TECH Fri, 25 Oct 2019

Set Dekoder Digital Percuma Bukan Untuk Semua

Hanya Diberikan Pada 2 Juta Isi Rumah Berpendapatan Paling Rendah

TECH Tue, 17 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dikatakan Lebih Pantas Berbanding iPhone X

Peranti yang pantas dan berkuasa sering menjadi idaman semua pemilik telefon pintar hari ini. Akan tetapi, tahap prestasi yang tinggi biasanya akan hadir dengan harga yang tinggi. Seperti yang didakwa oleh TheUnlockr, iPhone X adalah merupakan salah […]

| Live TV