Automobile By: SGMS Enal November 4, 2019 @ 1:49pm

SIC Terima E-Mel Kes Curi Di Litar Sepang

Insiden kecurian di Litar Sepang semasa perlumbaan Grand Prix (GP) Motosikal Malaysia pada Jumaat lepas, mendapat petunjuk baharu melalui e-mel yang dihantar kepada pusat khidmat pelanggan Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Tanpa mendedahkan petunjuk tersebut, ​​​​​​​Ketua Pegawai Eksekutif SIC Datuk Razlan Razali berkata maklumat itu sudah diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk siasatan lanjut.

“Kita baru dapat sekurang-kurangnya dua petunjuk, yang bagusnya ada individu menulis kepada pusat khidmat pelanggan SIC mengenai petunjuk itu. Kita sudah serah kepada pihak polis,” katanya ketika ditemui media di Litar Sepang, semalam.

Insiden kecurian melibatkan beberapa pasukan dipercayai berlaku pada awal pagi Jumaat, antara 1 hingga 5 pagi, dalam keadaan cuaca hujan lebat.

Antara paling terkesan dengan insiden tersebut ialah pasukan Angel Nieto Team, yang menyaksikan beberapa alat ganti seperti tayar depan, set lengkap penyerap hentak dan brek bagi jentera kelas Moto2 dan Moto3 dicuri.

Sebelum ini, sebuah akhbar tempatan ​​​​​​​melaporkan tiga pekerja syarikat keselamatan ditahan polis awal pagi Ahad bagi membantu siasatan berhubung kes kecurian peralatan bernilai lebih RM200,000 pada penganjuran GP Motosikal Malaysia, berakhir semalam.

Menurut laporan itu, Ketua Polis Daerah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), ACP Zulkifli Adamsah berkata kejadian curi itu dilaporkan berlaku pada awal pagi Jumaat lalu dan kawasan itu adalah di bawah tanggungjawab syarikat keselamatan yang dilantik pihak SIC.

Dalam perkembangan sama, Razlan berkata selain insiden kecurian dan pelumba Piala Bakat Asia Idemitsu (IATC), Afridza Munandar meninggal dunia dalam perlumbaan sokongan Malaysia GP, penganjuran kejuaraan kali ini berjalan lancar.

“Kehadiran pengunjung memang sangat baik, ada peningkatan dan semua berjalan lancar. Namun dalam setiap penganjuran kejohanan, pasti akan ada ruang untuk diperbaiki.

“Seperti biasa, SIC akan tunggu maklum balas daripada bancian yang dilakukan SIC untuk kita lihat apa boleh diperbaiki,” katanya.

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 26 Sep 2018

Facebook约会服务上线测试!4大机制做到保护隐私、精准配对

社群媒体Facebook于今年5月F8开发者大会上提到的约会服务Facebook Dating,正式在南美洲哥伦比亚测试上线,透过此次试验成果,将决定是否在更多地区上线此功能。

TECH Wed, 21 Aug 2019

Lihat Semula Kata Laluan WiFi Yang Disimpan Pada PC

Senang bila ada cara ini tidak perlu risau

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Fri, 13 Jul 2018

Blackmagic eGPU Tambah Sentuhan Magis Kepada MacBook Pro

Seiring dengan pelancaran MacBook Pro 2018 oleh Apple Inc., mereka juga menambah satu lagi perkakasan yang boleh membuatkan MacBook Pro sedia ada lebih berkuasa daripada biasa. Blackmagic eGPU, sebuah unit pemprosesan grafik yang boleh digunakan bersama-sama dengan […]

TECH Sat, 27 Oct 2018

Cara Mengatasi Masalah Simkad Tak Aktif Pada Modem

Bagaimana untuk mengatasi masalah Simkad tidak aktif pada Modem

TECH Wed, 10 Oct 2018

Google+将停止服务!承认泄露50万人帐户资讯

Google宣布将于2019年8月底停止「Google+」的服务!

TECH Mon, 23 Jul 2018

Institusi Kesihatan Singapura Diserang Dalam Sejarah Serangan Siber Paling Buruk Untuk Republik Tersebut

Singapura sebuah negara jiran di selatan Malaysia baru-baru ini telah mengalami serangan siber terbesar dalam sejarahnya. Mengikut laporan media tempatan, sebanyak 1.5 juta data pesakit mereka telah dicuri termasuk PerdanaMenteri mereka, Lee Hsien Loong. Serangan siber yang menyasarkan SingHealth, […]

TECH Sun, 20 May 2018

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Beli Tracker Watch Ni. Murah Je! atau Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

TECH Wed, 14 Mar 2018

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini?

TECH Tue, 23 Jul 2019

消除心理压力! IG推隐藏贴文按赞数

会影响心情! IG尝试「隐藏贴文赞数」,消除用户心理压力~

| Live TV