Automobile By: SGMS Enal November 4, 2019 @ 1:49pm

SIC Terima E-Mel Kes Curi Di Litar Sepang

Insiden kecurian di Litar Sepang semasa perlumbaan Grand Prix (GP) Motosikal Malaysia pada Jumaat lepas, mendapat petunjuk baharu melalui e-mel yang dihantar kepada pusat khidmat pelanggan Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Tanpa mendedahkan petunjuk tersebut, ​​​​​​​Ketua Pegawai Eksekutif SIC Datuk Razlan Razali berkata maklumat itu sudah diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk siasatan lanjut.

“Kita baru dapat sekurang-kurangnya dua petunjuk, yang bagusnya ada individu menulis kepada pusat khidmat pelanggan SIC mengenai petunjuk itu. Kita sudah serah kepada pihak polis,” katanya ketika ditemui media di Litar Sepang, semalam.

Insiden kecurian melibatkan beberapa pasukan dipercayai berlaku pada awal pagi Jumaat, antara 1 hingga 5 pagi, dalam keadaan cuaca hujan lebat.

Antara paling terkesan dengan insiden tersebut ialah pasukan Angel Nieto Team, yang menyaksikan beberapa alat ganti seperti tayar depan, set lengkap penyerap hentak dan brek bagi jentera kelas Moto2 dan Moto3 dicuri.

Sebelum ini, sebuah akhbar tempatan ​​​​​​​melaporkan tiga pekerja syarikat keselamatan ditahan polis awal pagi Ahad bagi membantu siasatan berhubung kes kecurian peralatan bernilai lebih RM200,000 pada penganjuran GP Motosikal Malaysia, berakhir semalam.

Menurut laporan itu, Ketua Polis Daerah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), ACP Zulkifli Adamsah berkata kejadian curi itu dilaporkan berlaku pada awal pagi Jumaat lalu dan kawasan itu adalah di bawah tanggungjawab syarikat keselamatan yang dilantik pihak SIC.

Dalam perkembangan sama, Razlan berkata selain insiden kecurian dan pelumba Piala Bakat Asia Idemitsu (IATC), Afridza Munandar meninggal dunia dalam perlumbaan sokongan Malaysia GP, penganjuran kejuaraan kali ini berjalan lancar.

“Kehadiran pengunjung memang sangat baik, ada peningkatan dan semua berjalan lancar. Namun dalam setiap penganjuran kejohanan, pasti akan ada ruang untuk diperbaiki.

“Seperti biasa, SIC akan tunggu maklum balas daripada bancian yang dilakukan SIC untuk kita lihat apa boleh diperbaiki,” katanya.

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 10 Mar 2019

10 Aplikasi Permainan Menarik Yang Boleh Anda Mainkan Tanpa WiFi

Mungkin anda selalu berada dikawasan luar rangkaian WiFi dan internet, berikut merupakan 15 aplikasi permainan yang boleh anda muat turun.

TECH Sat, 5 Jan 2019

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri, Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya!

LIFESTYLE Thu, 29 Aug 2019
Automobile Thu, 9 May 2019

你们知道怎么使用电子手刹车吗?

在现代汽车当中,因为要节省位置,越来越多车厂舍弃了手动转向电子手刹车……

Automobile Sun, 9 Feb 2020

每月从最低68令吉起电讯配套*就能快人一步体验华为Mate 30 Pro 5G

配合全马首款获得SIRIM认证的5G手机「华为Mate 30 Pro 5G」诞生,本地多家电讯公司推出优惠配套,让大众抢先体验5G手机的高科技!

TECH Mon, 11 Nov 2019

China Dah Mula Teroka 6G Sedangkan Yang Lain Baru 5G

Lajunya China dimana sekarang dah 6G sedangkan yang lain baru 5G

TECH Fri, 24 Nov 2017

Cara Hantar “Sticker” Melalui Aplikasi WhatsApp

Jika Facebook terkenal dengan fungsi “Sticker”-nya, mesti ada yang kurang berpuas hati kerana aplikasi Whatsapp tidak menyediakan fungsi “Sticker” sebagai nilai tambah pada penggunanya. Kerana boleh dikatakan hampir semua aplikasi berbual yang lain sudah menyediakan kemudahan […]

TECH Sat, 12 Jan 2019

ASUS’ Ultra-Compact, Ultra-Light Zenbook is Paper Thin!

No one wants to lug around a massive laptop anymore. Light and thin is the way to go.

TECH Mon, 19 Mar 2018

Gambar Blur? Jom Baca Bagaimana Cara Memulihkan Gambar Blur

Pasti anda susah hati kalau gambar yang diambil dengan secara tak sengaja menjadi blur.

LIFESTYLE Sun, 5 Jan 2020

Sisi Positif Seorang “Gamers” Dalam Permainan Video

nternet kini menjadi saluran maklumat dan komunikasi yang digunakan secara meluas di merata tempat. Perkembangan ini memudahkan manusia berhubung tanpa sempadan sama ada menerusi sosial media mahupun permainan video. Jadi pastinya kemudahan dan perkembangan ini […]

| Live TV