TECH By: Rosli Ab Rahman January 9, 2019 @ 1:19pm

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Beberapa minggu lalu Qualcomm mengumumkan kehadiran chipset terbarunya, Snapdragon 675. Disebutkan, chipset dihasilkan melalui fabrikasi 11 nanometer yang direka khusus untuk telefon pintar permainan.

Sekarang dua chipset baharu dari Qualcomm yang juga ditujukan kepada pasaran telefon pintar kelas pertengahan telah muncul. Dikatakan, chipset itu dinamakan SM6150 dan SM7150. Kedua-dua pemproses Octa-core yang mungkin mempunyai GPU, teras CPU dan kelajuan jam yang berbeza.

Seperti yang ditulis oleh Winfuture.de yang pertama kali melaporkan pada dua chipset yang telah dilihat di Github, SM7150 adalah chipset yang paling berkuasa berbanding dengan SM6150. Chipset ini mempunyai sokongan konfigurasi dwi-kamera di belakang 12 MP + 13 MP dan kamera depan 20 MP.

Dikatakan, SM 7150 juga menyokong peranti dengan skrin QHD +, yang bermaksud ia mempunyai nisbah aspek 18: 9 atau yang serupa. Ia agak menarik jika kemudian banyak telefon pintar pertengahan dan di atas menggunakan chipset ini dengan skrin QHD +. Malangnya, tidak ada info mengenai CPU dan GPU dari SM7150.

Kemudian, bagaimana pula dengan SM6150? Dikatakan, SM6150 mempunyai sokongan bagi tetapan kamera dua belakang sama seperti yang terdapat pada SM7150, tetapi kamera hadapan hanya menyokong sehingga resolusi 13 MP. Di samping itu, chipset ini juga hanya mempunyai keserasian dengan skrin FullHD +.

Winfuture juga mengatakan bahawa jika anda melihat profil LinkedIn daripada mereka yang bekerja menguji peranti dengan chipset SM6150 seperti Snapdragon 675. Ya! SDM675 dibuat oleh Samsung, jadi ada kemungkinan bahawa SM6150 juga akan ditangani oleh mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

TECH Wed, 11 Sep 2019
TECH Thu, 31 Oct 2019

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

TECH Tue, 30 Jul 2019

IPhone Tahun 2020 Bakal Dapat Sokongan 5G?

Pada tahun 2020 adalah satu sasaran utama untuk keluaran model iPhone dengan sokongan 5G.

TECH Fri, 13 Sep 2019

Saintis Temui Air Di Planet ”Super-Earth”

Saintis Temui Air Di Planet ”Super-Earth”, Percaya Berpontensi Tampung Kehidupan

TECH Sun, 30 Sep 2018

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Yeay! Anda boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share saja tau.

TECH Sun, 1 Apr 2018

大马首间汽车排放测试中心( NETC )正式开幕!

我国首间汽车排放测试中心(National Emission Test Centre)正式开幕!其中心拥有全面的排放测试设施,未来将开放予我国及东南亚国家的汽车制造商进行测试。

TECH Fri, 2 Mar 2018

Cara Menyekat Laman Sesawang Lucah Pada Peranti Pintar Anak Anda

Peranti pintar sekarang bukan sahaja digunakan oleh orang dewasa, malah kanak-kanak juga pandai menggunakannya. Walaubagaimanapun, kita haruslah mengawasi penggunaan mereka apatah lagi banyak laman sesawang lucah yang boleh memberikan kesan negatif kepada anak anda. Dilema […]

TECH Sat, 28 Jul 2018

PUBG Dan Fortnite Dilaporkan Bakal Terima Persaingan Baru

Sebut sahaja permainan video jenis battle royale, pastinya permainan PlayerUnknown’s Battlegrounds(PUBG) dan Fortnite yang akan terlintas di fikiran kita terlebih dahulu. Jika untuk platform mudah alih, mungkin Free Fire dan Rules of Survival termasuk dalam […]

| Live TV