TECH By: Rosli Ab Rahman January 9, 2019 @ 1:19pm

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Beberapa minggu lalu Qualcomm mengumumkan kehadiran chipset terbarunya, Snapdragon 675. Disebutkan, chipset dihasilkan melalui fabrikasi 11 nanometer yang direka khusus untuk telefon pintar permainan.

Sekarang dua chipset baharu dari Qualcomm yang juga ditujukan kepada pasaran telefon pintar kelas pertengahan telah muncul. Dikatakan, chipset itu dinamakan SM6150 dan SM7150. Kedua-dua pemproses Octa-core yang mungkin mempunyai GPU, teras CPU dan kelajuan jam yang berbeza.

Seperti yang ditulis oleh Winfuture.de yang pertama kali melaporkan pada dua chipset yang telah dilihat di Github, SM7150 adalah chipset yang paling berkuasa berbanding dengan SM6150. Chipset ini mempunyai sokongan konfigurasi dwi-kamera di belakang 12 MP + 13 MP dan kamera depan 20 MP.

Dikatakan, SM 7150 juga menyokong peranti dengan skrin QHD +, yang bermaksud ia mempunyai nisbah aspek 18: 9 atau yang serupa. Ia agak menarik jika kemudian banyak telefon pintar pertengahan dan di atas menggunakan chipset ini dengan skrin QHD +. Malangnya, tidak ada info mengenai CPU dan GPU dari SM7150.

Kemudian, bagaimana pula dengan SM6150? Dikatakan, SM6150 mempunyai sokongan bagi tetapan kamera dua belakang sama seperti yang terdapat pada SM7150, tetapi kamera hadapan hanya menyokong sehingga resolusi 13 MP. Di samping itu, chipset ini juga hanya mempunyai keserasian dengan skrin FullHD +.

Winfuture juga mengatakan bahawa jika anda melihat profil LinkedIn daripada mereka yang bekerja menguji peranti dengan chipset SM6150 seperti Snapdragon 675. Ya! SDM675 dibuat oleh Samsung, jadi ada kemungkinan bahawa SM6150 juga akan ditangani oleh mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Ada applikasi rupanya buat anda pengguna Iphone. Ingat untuk aktifkan ya!

TECH Thu, 26 Jul 2018

Samsung Berjaya Cipta Skrin Paparan Tahan Lasak Yang Tidak Mudah Pecah

Samsung dilaporkan telah berjaya mencipta skrin paparan tahan lasak yang tidak mudah pecah. Sudah mendapat pensijilan daripada Underwriters Laboratories dan melepasi ujian OSHA(Occupational Safety and Health Administration),skrin tersebut adalah skrin paparan OLED fleksibel yang terkandung […]

TECH Wed, 17 Jan 2018

Cara Melepasi “Website” Yang Disekat Tanpa Perlu Sebarang Aplikasi

Ingin melayari Website yang di’Blocked’ tanda sebarang aplikasi? Cubalah tips ini.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Asus Zenfone 5Z Diperkenalkan Di India Dengan Harga Serendah RM 1,760

Pada minggu lepas, kami telah melaporkan bahawa peranti kelas perdana terbaru dari Asus, Zenfone 5Z akan mula berada di pasaran India pada 4 Julai ini. Sehubungan dengan itu, peranti tersebut telah pun mula disenaraikan di pasaran Flipkart dengan harga serendah 29999 INR(~RM […]

TECH Thu, 8 Feb 2018

SAMSUNG TAWAR HADIAH PERCUMA

Hadiah percuma ditebus pada hari pembelian! Dapatkan segera selagi stok masih ada kerana ia terhad kepada 100 orang sahaja. Jangan terlambat, nanti melepas…

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

TECH Sat, 9 Feb 2019

Cara Install Google Current Pada Android Smartphone

Aplikasi yang memudahkan lagi pembaca untuk mengikuti perkembangan terkini sesebuah laman web ataupun blog yang mereka minat!

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

TECH Wed, 27 Jun 2018

Instagram三大新功能上线!视讯通话让你边聊边滑App

Instagram一次推出多样新功能,包含视讯通话、新的探索功能介面,以及第三方品牌AR滤镜等。

TECH Tue, 24 Jul 2018

Cara Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Berikut kami kongsikan cara untuk merakam video secara tersembunyi menggunakan peranti Android.

| Live TV