TECH By: Rosli Ab Rahman December 20, 2018 @ 10:10am

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Tubuh, rupa dan penampilan sangat penting untuk telefon pintar. Itulah sebabnya, pengeluar telefon pintar tidak bermain permainan dalam produk pembungkusan yang akan dipasarkan. Malah kini mereka melengkapi produk yang mereka buat dengan “perisai” yang kuat dan mewah.

Hanya itu, reka bentuk yang kuat dan mewah biasanya terdapat di telefon pintar kelas menengah atas, termasuk garis utama. Jadi, anda tidak boleh mengharapkan lebih banyak jika anda menggunakan telefon pintar kelas pertengahan yang lebih rendah, apalagi tahap kemasukan.

Bagi pengguna telefon pintar peringkat pertengahan atau rendah yang ingin merasakan kesan yang mewah dan kuat, anda boleh mengalahkannya dengan menggunakan sarung. Bagi pengguna telefon pintar perdana, tentu penggunaan selongsong boleh meningkatkan lagi telefon pintar di tangan.

Tetapi tunggu, sebelum anda membeli selongsong untuk telefon pintar kegemaran anda, sangat baik untuk membaca 4 petua di bawah. Dengan cara itu, anda tidak tersilap membeli selongsong dan sudah tentu selongsong yang dibeli benar-benar tidak hanya mencantikkan, tetapi juga menguatkan telefon pintar anda jika ia bertembung.

Tentukan jenis casing

Terdapat dua jenis casing yang terdapat di pasaran, hardcase dan softcase. Walau bagaimanapun, akhir-akhir ini kita juga dapat mencari casings yang menggabungkan kedua-dua jenis dan tidak beberapa orang menyebutnya hybridcase.

Hardcase adalah jenis kes keras, dan biasanya dibuat menggunakan polikarbonat, logam atau kayu. Sebagai bahan yang digunakan, jenis sarung ini mengutamakan keupayaan perlindungan, aka melindungi telefon pintar dari kesan atau geseran.

Manakala softcase adalah sarung lembut yang diperbuat daripada bahan getah berkualiti tinggi, kulit dan bahan elastik yang lain. Selimut lembut memberikan lebih banyak keselesaan apabila dipegang dan juga melindungi telefon pintar dari habuk atau kotoran lain.

Fungsi pertama, reka bentuk baru

Antara jenis casing yang disebutkan di atas, yang mana sesuai dengan keperluan anda? Tidak sedikit orang yang tersilap apabila memilih selongsong. Selagi anda mempunyai reka bentuk yang baik, beli segera. Ingat! casing dengan reka bentuk grafiti yang menarik atau mempunyai gaya sejuk tidak semestinya kuat atau mempunyai kualiti yang baik.

Terdapat faktor lain yang lebih penting daripada itu, iaitu keperluan dan keperibadian anda. Adakah anda jenis orang yang menjatuhkan benda sering? Sekiranya tabiat terus menghantui anda, baiklah selongsong yang dipilih adalah selongsong keras keras.

Sebaliknya, jika anda ingin mengelakkan habuk atau kotoran lain, sarung lembut boleh menjadi pilihan yang tepat. Jika anda telah memilih mengikut fungsinya, langkah seterusnya adalah mencari reka bentuk yang dapat meningkatkan lagi telefon pintar anda.

Perhatikan kualitas casing

Seperti yang telah disinggung di atas, casing dibuat daripada beberapa material yang berbeza-beza. Untuk hardcase, material yang digunakan boleh metal, kayu, dan juga plastik polikarbonat. Sedangkan softcase dibuat menggunakan material ruber, kulit dan bahan elastik lain.

Oleh sebab itu, luangkan masa kalian saat membeli untuk memeriksa lebih teliti bahan selongsong yang digunakan. Walaupun bahan yang digunakan baik, namun jika proses finishing atau pengeluarannya buruk, tentu kalian sangat kecewa dan tidak baik pula untuk berpasangan dengan telefon pintar kalian.

Jadi, pilihlan casing yang benar-benar solid, tak mudah rosak, dan mempunyai kualiti jempolan. Jika kalian salah memilih, akhirnya tak sedikit wang yang perlu dikeluarkan. Tentu saja, hal-hal seperti ini harus benar-benar kalian perhatikan.

Mempunyai peredaran udara yang baik

Sebagai aksesori yang boleh mencantikkan telefon pintar anda dan juga sebagai pelindung, sarung itu mungkin tidak “bersifat”. Dengan kata lain, selongsong yang anda beli bukan sahaja boleh membuat telefon pintar cantik dan kuat, tetapi juga mesti mempunyai ciri-ciri lain.

Satu ciri yang mesti dimiliki, jangan membuat telefon pintar anda mudah panas kerana ketiadaan peredaran udara. Untuk itu, pastikan anda mempunyai sarung, kedua-dua keras dan lembut yang menyediakan beberapa lubang untuk peredaran udara supaya suhu telefon pintar dikekalkan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 8 Jan 2018

BRAD PITT IS WILLING TO PAY RM500K TO GO ON A MOVIE DATE WITH EMILIA CLARKE

Apparently, Brad Pitt is a huge fan of Daenerys Targaryen and would love to watch the premier of Game of Thrones with her!

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Isu Ditampar, Ogy Nak Jumpa Aiman Tino!

Apabila dia menjelaskan situasi sebenar saya jadi marah dan ingin berjumpa dengan Aiman dan pihak pengurusannya yang dikatakan tidak berpuas hati dengan kejadian itu. Semoga semua berakhir dengan baik ya!

Trending Thu, 23 Apr 2020

Pelajar IPT Diberi Kelonggaran Pulang Ke Rumah – Perdana Menteri

Semoga mereka dapat pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat..

TECH Fri, 29 Jun 2018

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) […]

Hiburan Fri, 10 Jan 2020

Peminat Lagu Bollywood, Nantikan Konsert Terunggul Shreya Ghoshal Di Malaysia 2020

Peminat filem dan lagu Bollywood tidak seharusnya melepaskan peluang ini!

Hiburan Fri, 25 May 2018

Jangan Suka-Suka Guna Istilah Bufet Ramadan

Istilah atau perkataan lain yang turut dilarang digunakan ialah bufet berbuka puasa, makanan berbuka puasa, makanan bersahur, iftar dan seumpama yang membawa maksud sama.

Hiburan Sat, 11 Aug 2018

Ehem…Ayda Jebat Tengah Cari Tarikh Sesuai?

Kalau kita lihat, ramai penyanyi baru yang keluar dengan lagu-lagu popular. Saya tak mahu overshadow. Beri ruang dan peluang kepada lagu lain dulu.

Hiburan Wed, 7 Feb 2018

CHINESE LADIES TOP THE ’55 MOST BEAUTIFUL WOMEN IN ASIA’ LIST

Many people tend to insinuate that only Western people’s features can be considered beautiful, but these 55 women prove that Asians are downright gorgeous too.

Hiburan Wed, 10 Jan 2018

FAZURA SUDAH BAGI HINT, TAHNIAH!

Beberapa hari yang lalu telah viral satu video yang menunjukkan Faz seakan-akan memberikan hint bahawa dirinya itu telah hamil

Fab Foodies! Sat, 11 May 2019

An All-in-1 Mummy’s Day Stop at Banyan Tree Kuala Lumpur

Start with a delicious high tea session, move on to a lovely day at the spa and then end it all with a hearty delicious meal.

| Live TV