TECH By: Rosli Ab Rahman December 20, 2018 @ 10:10am

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Tubuh, rupa dan penampilan sangat penting untuk telefon pintar. Itulah sebabnya, pengeluar telefon pintar tidak bermain permainan dalam produk pembungkusan yang akan dipasarkan. Malah kini mereka melengkapi produk yang mereka buat dengan “perisai” yang kuat dan mewah.

Hanya itu, reka bentuk yang kuat dan mewah biasanya terdapat di telefon pintar kelas menengah atas, termasuk garis utama. Jadi, anda tidak boleh mengharapkan lebih banyak jika anda menggunakan telefon pintar kelas pertengahan yang lebih rendah, apalagi tahap kemasukan.

Bagi pengguna telefon pintar peringkat pertengahan atau rendah yang ingin merasakan kesan yang mewah dan kuat, anda boleh mengalahkannya dengan menggunakan sarung. Bagi pengguna telefon pintar perdana, tentu penggunaan selongsong boleh meningkatkan lagi telefon pintar di tangan.

Tetapi tunggu, sebelum anda membeli selongsong untuk telefon pintar kegemaran anda, sangat baik untuk membaca 4 petua di bawah. Dengan cara itu, anda tidak tersilap membeli selongsong dan sudah tentu selongsong yang dibeli benar-benar tidak hanya mencantikkan, tetapi juga menguatkan telefon pintar anda jika ia bertembung.

Tentukan jenis casing

Terdapat dua jenis casing yang terdapat di pasaran, hardcase dan softcase. Walau bagaimanapun, akhir-akhir ini kita juga dapat mencari casings yang menggabungkan kedua-dua jenis dan tidak beberapa orang menyebutnya hybridcase.

Hardcase adalah jenis kes keras, dan biasanya dibuat menggunakan polikarbonat, logam atau kayu. Sebagai bahan yang digunakan, jenis sarung ini mengutamakan keupayaan perlindungan, aka melindungi telefon pintar dari kesan atau geseran.

Manakala softcase adalah sarung lembut yang diperbuat daripada bahan getah berkualiti tinggi, kulit dan bahan elastik yang lain. Selimut lembut memberikan lebih banyak keselesaan apabila dipegang dan juga melindungi telefon pintar dari habuk atau kotoran lain.

Fungsi pertama, reka bentuk baru

Antara jenis casing yang disebutkan di atas, yang mana sesuai dengan keperluan anda? Tidak sedikit orang yang tersilap apabila memilih selongsong. Selagi anda mempunyai reka bentuk yang baik, beli segera. Ingat! casing dengan reka bentuk grafiti yang menarik atau mempunyai gaya sejuk tidak semestinya kuat atau mempunyai kualiti yang baik.

Terdapat faktor lain yang lebih penting daripada itu, iaitu keperluan dan keperibadian anda. Adakah anda jenis orang yang menjatuhkan benda sering? Sekiranya tabiat terus menghantui anda, baiklah selongsong yang dipilih adalah selongsong keras keras.

Sebaliknya, jika anda ingin mengelakkan habuk atau kotoran lain, sarung lembut boleh menjadi pilihan yang tepat. Jika anda telah memilih mengikut fungsinya, langkah seterusnya adalah mencari reka bentuk yang dapat meningkatkan lagi telefon pintar anda.

Perhatikan kualitas casing

Seperti yang telah disinggung di atas, casing dibuat daripada beberapa material yang berbeza-beza. Untuk hardcase, material yang digunakan boleh metal, kayu, dan juga plastik polikarbonat. Sedangkan softcase dibuat menggunakan material ruber, kulit dan bahan elastik lain.

Oleh sebab itu, luangkan masa kalian saat membeli untuk memeriksa lebih teliti bahan selongsong yang digunakan. Walaupun bahan yang digunakan baik, namun jika proses finishing atau pengeluarannya buruk, tentu kalian sangat kecewa dan tidak baik pula untuk berpasangan dengan telefon pintar kalian.

Jadi, pilihlan casing yang benar-benar solid, tak mudah rosak, dan mempunyai kualiti jempolan. Jika kalian salah memilih, akhirnya tak sedikit wang yang perlu dikeluarkan. Tentu saja, hal-hal seperti ini harus benar-benar kalian perhatikan.

Mempunyai peredaran udara yang baik

Sebagai aksesori yang boleh mencantikkan telefon pintar anda dan juga sebagai pelindung, sarung itu mungkin tidak “bersifat”. Dengan kata lain, selongsong yang anda beli bukan sahaja boleh membuat telefon pintar cantik dan kuat, tetapi juga mesti mempunyai ciri-ciri lain.

Satu ciri yang mesti dimiliki, jangan membuat telefon pintar anda mudah panas kerana ketiadaan peredaran udara. Untuk itu, pastikan anda mempunyai sarung, kedua-dua keras dan lembut yang menyediakan beberapa lubang untuk peredaran udara supaya suhu telefon pintar dikekalkan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 8 Apr 2019

Sebar Energi Positif Ke 150 Juta Pengikut, Usaha Ariana Grande Dipuji!

Ariana mengingatkan pengikutnya bahawa hidup lebih indah jika anda mengizinkan dan menggunakan energimu dengan tepat,

Hiburan Sat, 7 Sep 2019

Hanis Zalikha Jual Minyak?

Minyak masak macam Alif Satar ke?

Hiburan Sat, 23 Jun 2018

Jo Jung Suk and Gummy are Getting Married this Year

Congratulations to the engaged couple.

Hiburan Mon, 23 Dec 2019
TECH Tue, 1 May 2018

Asal Usul Nama Burung Twitter

Nama burung Twitter di logo itu adalah Larry. Dia diberi nama sempena seorang permain bola keranjang iaitu Larry Bird yang bermain untuk pasukan kegemaran Biz Stone’s ,Bolton Celtics.       Logo burung itu bukan […]

Featured Thu, 25 Nov 2021

Bakal Terbang Ke US, Nur Sajat Dakwa Akan Muncul Dalam The Ellen Show Januari Depan

Usahawan kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat mendakwa dirinya bakal muncul dalam program bual bicara terkemuka Hollywood, The Ellen Show pada Januari depan. @sajat.issa Bulan 2 Sajat terbang ke singapore ♬ original sound […]

Hiburan Mon, 30 Dec 2019
Hiburan Tue, 23 Apr 2019

Sibuk Dengan Karier, Zizi Kirana Akui Bakal Kahwin Lambat Lagi?

Tak kisahlah kawin lambat pun, yang penting berpanjangan ye dak?

Hiburan Fri, 31 Aug 2018

Jadual Makin Padat, Khai Bahar Kongsi Rahsia Tak Cepat Letih!

Dalam kesibukan jadualnya yang padat, Khai sentiasa terlihat bertenaga setiap masa. Ehem…apa rahsianya?

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

| Live TV