TECH By: Rosli Ab Rahman December 20, 2018 @ 10:10am

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Tubuh, rupa dan penampilan sangat penting untuk telefon pintar. Itulah sebabnya, pengeluar telefon pintar tidak bermain permainan dalam produk pembungkusan yang akan dipasarkan. Malah kini mereka melengkapi produk yang mereka buat dengan “perisai” yang kuat dan mewah.

Hanya itu, reka bentuk yang kuat dan mewah biasanya terdapat di telefon pintar kelas menengah atas, termasuk garis utama. Jadi, anda tidak boleh mengharapkan lebih banyak jika anda menggunakan telefon pintar kelas pertengahan yang lebih rendah, apalagi tahap kemasukan.

Bagi pengguna telefon pintar peringkat pertengahan atau rendah yang ingin merasakan kesan yang mewah dan kuat, anda boleh mengalahkannya dengan menggunakan sarung. Bagi pengguna telefon pintar perdana, tentu penggunaan selongsong boleh meningkatkan lagi telefon pintar di tangan.

Tetapi tunggu, sebelum anda membeli selongsong untuk telefon pintar kegemaran anda, sangat baik untuk membaca 4 petua di bawah. Dengan cara itu, anda tidak tersilap membeli selongsong dan sudah tentu selongsong yang dibeli benar-benar tidak hanya mencantikkan, tetapi juga menguatkan telefon pintar anda jika ia bertembung.

Tentukan jenis casing

Terdapat dua jenis casing yang terdapat di pasaran, hardcase dan softcase. Walau bagaimanapun, akhir-akhir ini kita juga dapat mencari casings yang menggabungkan kedua-dua jenis dan tidak beberapa orang menyebutnya hybridcase.

Hardcase adalah jenis kes keras, dan biasanya dibuat menggunakan polikarbonat, logam atau kayu. Sebagai bahan yang digunakan, jenis sarung ini mengutamakan keupayaan perlindungan, aka melindungi telefon pintar dari kesan atau geseran.

Manakala softcase adalah sarung lembut yang diperbuat daripada bahan getah berkualiti tinggi, kulit dan bahan elastik yang lain. Selimut lembut memberikan lebih banyak keselesaan apabila dipegang dan juga melindungi telefon pintar dari habuk atau kotoran lain.

Fungsi pertama, reka bentuk baru

Antara jenis casing yang disebutkan di atas, yang mana sesuai dengan keperluan anda? Tidak sedikit orang yang tersilap apabila memilih selongsong. Selagi anda mempunyai reka bentuk yang baik, beli segera. Ingat! casing dengan reka bentuk grafiti yang menarik atau mempunyai gaya sejuk tidak semestinya kuat atau mempunyai kualiti yang baik.

Terdapat faktor lain yang lebih penting daripada itu, iaitu keperluan dan keperibadian anda. Adakah anda jenis orang yang menjatuhkan benda sering? Sekiranya tabiat terus menghantui anda, baiklah selongsong yang dipilih adalah selongsong keras keras.

Sebaliknya, jika anda ingin mengelakkan habuk atau kotoran lain, sarung lembut boleh menjadi pilihan yang tepat. Jika anda telah memilih mengikut fungsinya, langkah seterusnya adalah mencari reka bentuk yang dapat meningkatkan lagi telefon pintar anda.

Perhatikan kualitas casing

Seperti yang telah disinggung di atas, casing dibuat daripada beberapa material yang berbeza-beza. Untuk hardcase, material yang digunakan boleh metal, kayu, dan juga plastik polikarbonat. Sedangkan softcase dibuat menggunakan material ruber, kulit dan bahan elastik lain.

Oleh sebab itu, luangkan masa kalian saat membeli untuk memeriksa lebih teliti bahan selongsong yang digunakan. Walaupun bahan yang digunakan baik, namun jika proses finishing atau pengeluarannya buruk, tentu kalian sangat kecewa dan tidak baik pula untuk berpasangan dengan telefon pintar kalian.

Jadi, pilihlan casing yang benar-benar solid, tak mudah rosak, dan mempunyai kualiti jempolan. Jika kalian salah memilih, akhirnya tak sedikit wang yang perlu dikeluarkan. Tentu saja, hal-hal seperti ini harus benar-benar kalian perhatikan.

Mempunyai peredaran udara yang baik

Sebagai aksesori yang boleh mencantikkan telefon pintar anda dan juga sebagai pelindung, sarung itu mungkin tidak “bersifat”. Dengan kata lain, selongsong yang anda beli bukan sahaja boleh membuat telefon pintar cantik dan kuat, tetapi juga mesti mempunyai ciri-ciri lain.

Satu ciri yang mesti dimiliki, jangan membuat telefon pintar anda mudah panas kerana ketiadaan peredaran udara. Untuk itu, pastikan anda mempunyai sarung, kedua-dua keras dan lembut yang menyediakan beberapa lubang untuk peredaran udara supaya suhu telefon pintar dikekalkan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 28 Oct 2018

Ini Senarai Pemenang Anugerah Skrin 2018 Kategori Bukan Drama & Teknikal

Tahniah kepada semua pemenang, jumpa pada 2 November nanti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Hiburan Fri, 22 Dec 2017

WARIS DIFITNAH HINA MUZIK UNDERGROUND

Peminat muzik underground melabel Waris sebagai seorang yang lupa diri

Hiburan Fri, 2 Feb 2018

MARVEL’S ICON STAN LEE RUSHED TO HOSPITAL!

The amazing man who brought a world of superheroes to us was rushed to the hospital after falling ill.

Hiburan Tue, 8 Jan 2019

Asalkan Sihat, Izreen Azminda Idam Anak Perempuan

Tahniah Izreen dan Ude…semoga hajat miliki zuriat perempuan dimakbulkan segera!

Hiburan Thu, 6 Dec 2018

Awie Janggal Pertama Kali Berimej Botak

Alhamdulillah… seronok dengar pengalaman idola kesayangan ramai ni.

Hiburan Tue, 16 Apr 2019

Doa Hari Jadi Ke 35, Zizan Serius Cari Bakal Isteri

Selamat Hari Jadi Zizan! Dah boleh dah tu…

Events Wed, 20 Mar 2019

Zouk Genting: Visuals and Sound System to Get Your Heart Pumping

It’s THE ultimate night out you can’t forget.

Hiburan Thu, 23 May 2019

Here are the Top 10 Artists Malaysians are Discovering for the First Time

And Malaysians are loving these artists too…

Hiburan Thu, 2 Jan 2020

Selepas Tiga Tahun, Justin Bieber Akhirnya…

Bieber yang bakatnya dicungkil menerusi platform Youtube pada tahun 2007 mencetuskan fenomena luar biasa di seluruh dunia.

| Live TV