TECH By: SGMS Enal October 5, 2019 @ 5:54pm

Lebih Setahun Di Dalam Sungai,iPhone Di Temui Dalam Keadaan Baik

Seorang YouTuber bernama Michael Bennett telah menemui sebuah iPhone 6s ketika membuat selaman dan pencarian di dalam sungai Edisto yang terletak Carolina Selatan.

Dengan menggunakan alat pengesan besi, beliau menyelam dan secara tidak sengaja telah menemui iPhone tersebut. Selepas ditemui, beliau segera membuka iPhone tersebut yang didapati masih berada dalam keaadaan sempurna terselamat berada di dalam pelindung kalis air jenama Mpow.

Kredit foto: Erica Bennet

Selepas disambungkan pada pengecas kuasa, iPhone tersebut dapat dihidupkan dan berfungsi dengan baik. Susulan daripada penemuan itu, Bennett telah menghubungi pemiliknya.

Pemilik asal iPhone tersebut adalah seorang wanita bernama Erica Bennett (tiada kena mengena dengan Michael Bennett).   Wanita itu memberitahu, dia kehilangan iPhone 6s tersebut pada 19 Jun 2018 ketika bercuti bersama keluarganya di sungai tersebut.

Padanya, penemuan semula iPhona tersebut adalah sesuatu yang amat dihargainya kerana dia dapat membaca semula mesej-mesej yang dihantar oleh mendiang ayahnya sebelum meninggal dunia.

It was tough not having the most recent messages because we had talked about doing things because life is short. I cried a little. It’s just an awesome story to tell. I was able to see all the photos from that day, along with other photos and messages I had lost because I’m terrible at remembering to back up my phone.” kata Erica merujuk mesej-mesej yang dihantar oleh mendiang ayahnya sebelum ini yang tersimpan rapi di dalam iPhone tersebut.

Erica sememangnya tidak menyangka akan ditemui semula iPhone itu. Daripada pengalaman ini, Erica memberi nasihat kepada semua pengguna iPhone, “Back up your phone!”.

Sumber: People & Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 6 Jan 2020

Cara Menggunakan Google Maps Live View AR

 Google telah memperkenalkan ciri baru AR yang dikenali sebagai Google Maps Live View untuk pelbagai jenis peranti Android dan iPhone. Ciri yang mula diperkenalkan pada Google Pixel ini menunjukkan navigasi “real-time” dalam Google Maps melalui kamera […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

SOCAR Now Offers One-Way Trips and Monthly Contest to Go ANYWHERE

Don’t you want to win a mystery adventure to anywhere around the world? More details inside!

TECH Fri, 13 Jul 2018

Intel Tidak Menutup Jenama Ekstrim Mereka Untuk Kelas PC Premium

Terdapat khabar angin mengatakan yang Intel sudah bersedia untuk tidak lagi menggunakan jenama Extreme Editionyang disasarkan untuk PC kelas premium. Menurut tweet dari Francois Piednoel, seorang bekas arkitek cip Intel yang sudah bekerja selama 20 tahun […]

TECH Mon, 5 Aug 2019

FB Dan Insta Alami Masalah Teknikal Lagi

Asyik masalah saja dengan applikasi Facebook dan Instagram nie kan!

TECH Thu, 3 May 2018

Switch竟涉嫌抄袭!任天堂在美国受到起诉

去年八月,美国配件厂商Gamevice就起诉日本任天堂抄袭了他们Joy-Con手柄可拆卸设计,并要求任天堂不得在美国境内出售Switch主机;而这起诉讼日前也有了新的进展……

TECH Tue, 5 Nov 2019

Lazada「双11购物狂欢节」推16个独家品牌!Apink将现身狂欢夜晚会

今年「双11」购物狂欢节,有16个全球和本地知名品牌选择在Lazada马来西亚平台上独家销售,并将Lazada作为其首选的电子商务合作伙伴。

TECH Sat, 14 Sep 2019

Tahukah Youtube Boleh Dijadikan Pemain Lagu di iPhone

Selamat mencuba dan berseronok sambil mendengar lagu.

TECH Tue, 2 Jul 2019

人高烧不退长期烧下去!最终会「烧」死

如果发高烧,最好还是不要硬抗,因为后果是在太严重了。

TECH Fri, 4 Oct 2019

Samsung Ambil Keputusan Tutup Kilang Di China

Disebabkan persaingan yang sengit daripada jenama yang lain, ianya sudah tidak lagi ekonomik untuk membuat peranti telefon di sana

TECH Tue, 17 Jul 2018

Kedai Atas Talian Rasmi Huawei Malaysia Kini Dibuka

Baru-baru ini, Honor Malaysia telah memperkenalkan hihonor.my sebagai kedai atas talian rasmi mereka. Sehubungan dengan itu, hari ini Huawei Malaysia telah secara rasmi melancarkan kedai atas talian mereka bagi menggantikan laman Vmall.my yang digunapakai sebelum ini. Bagi mereka yang […]

| Live TV