TECH By: SGMS Enal October 5, 2019 @ 5:54pm

Lebih Setahun Di Dalam Sungai,iPhone Di Temui Dalam Keadaan Baik

Seorang YouTuber bernama Michael Bennett telah menemui sebuah iPhone 6s ketika membuat selaman dan pencarian di dalam sungai Edisto yang terletak Carolina Selatan.

Dengan menggunakan alat pengesan besi, beliau menyelam dan secara tidak sengaja telah menemui iPhone tersebut. Selepas ditemui, beliau segera membuka iPhone tersebut yang didapati masih berada dalam keaadaan sempurna terselamat berada di dalam pelindung kalis air jenama Mpow.

Kredit foto: Erica Bennet

Selepas disambungkan pada pengecas kuasa, iPhone tersebut dapat dihidupkan dan berfungsi dengan baik. Susulan daripada penemuan itu, Bennett telah menghubungi pemiliknya.

Pemilik asal iPhone tersebut adalah seorang wanita bernama Erica Bennett (tiada kena mengena dengan Michael Bennett).   Wanita itu memberitahu, dia kehilangan iPhone 6s tersebut pada 19 Jun 2018 ketika bercuti bersama keluarganya di sungai tersebut.

Padanya, penemuan semula iPhona tersebut adalah sesuatu yang amat dihargainya kerana dia dapat membaca semula mesej-mesej yang dihantar oleh mendiang ayahnya sebelum meninggal dunia.

It was tough not having the most recent messages because we had talked about doing things because life is short. I cried a little. It’s just an awesome story to tell. I was able to see all the photos from that day, along with other photos and messages I had lost because I’m terrible at remembering to back up my phone.” kata Erica merujuk mesej-mesej yang dihantar oleh mendiang ayahnya sebelum ini yang tersimpan rapi di dalam iPhone tersebut.

Erica sememangnya tidak menyangka akan ditemui semula iPhone itu. Daripada pengalaman ini, Erica memberi nasihat kepada semua pengguna iPhone, “Back up your phone!”.

Sumber: People & Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Jun 2018

Instagram Lite Untuk Pasaran Peranti Membangun

Facebook Inc. memperkenalkan aplikasi Instagram yang lebih kecil yang dipanggil Instagram Lite. Aplikasi yang ditujukan untuk peranti yang berprestasi rendah itu mengambil ruang simpanan aplikasi hanya 573 Kilobytes berbanding 30 Megabytes, saiz aplikasi Instagram normal. Instagram Lite menyokong kebanyakkan […]

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Tips Ketahui Cara Untuk Muat Turun Tanpa Had Melalui Rangkaian Selular Buat Peranti iOS

Terbaru, melalui kemaskini iOS 11, pihak Apple telah mempertingkatkan had saiz muat turun kepada 150 MB berbanding 100 MB pada versi yang terdahulu.

TECH Mon, 29 Oct 2018

6 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Telefon Android Lama

Tidak tahu apa yang hendak dibuat dengan telefon lama anda?Bacalah tips ini.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Valve Ban 100,000 Pengguna Yang Terlibat Dengan Penipuan Dalam Permainan

Tiada siapa yang suka berhadapan dengan cheater di dalam permainan kesukaan mereka. Mereka ini dengan sengaja memperoleh kelebihan yang tidak adil buat pemain lain. Steam sebagai sebuah platform permainan terkenal di seluruh dunia telah membuang hampir 100,000 […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

晚上睡觉要关WIFI吗?真相惊人

基本上家家户户都有WiFi,且超过一半的家庭晚上睡觉时是不会关掉WiFi。而近日疯传长期不关闭WiFi对人体有害,这是真的吗?

TECH Wed, 25 Jul 2018

Khabar Angin Mengenai Cip Intel Core-i9 Yang Tertiris

Beberapa minggu lepas, Intel telah mengeluarkan beberapa dokumen di laman sesawang mereka yang merujuk kepada beberapa cip pemprosesan generasi ke-9 mereka. Antara yang disebut adalah cip 4 teras/ 4 bebenang Core i3-9000 dan 6 teras/ 6 bebenang Core i5-9600K. Yang menarik perhatian pula […]

TECH Tue, 15 Jan 2019

Senarai Kata Laluan Terburuk di Dunia Talian

Perkara yang penting di dunia dalam talian, salah satu darinya adalah kata laluan, kunci kepada pelbagai servis yang disediakan di internet

Automobile Thu, 29 Mar 2018

养车小知识:火星塞( Spark Plug )多久换一次?

火星塞(Spark Plug)一般多久需要更换一次?

TECH Wed, 18 Jul 2018

Rusia Miliki Kapal Angkasa Terpantas Di Dunia

Progress 70, sebuah kapal angkasa kargo buatan Rusia dilapor sebagai kapal angkasa paling laju didunia ketika ini. Hanya mengambil masa kurang dari empat jam untuk tiba ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), Progress 70 berlepas dari […]

TECH Fri, 1 Jun 2018

Tak Lama Lagi Korang Boleh Buat Avatar Watak Sendiri Di Facebook

Ciri yang dipanggil sebagai Avatar, membolehkan pengguna menghasilkan sticker yang boleh digunakan pada Messenger dan ruangan komen di Facebook.

| Live TV