TECH By: Rosli Ab Rahman September 30, 2018 @ 2:56pm

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Pernah tak korang lihat watermark “Shot On” pada sebuah foto yang diambil menggunakan kamera smartphone? Watermark tersebut umumnya hadir untuk smartphone kelas menengah hingga flagship yang diproduksi sejak 2017.

Jika smartphone anda belum mempunyai watermark Shot On saat mengambil gambar, anda tidak perlu risau.  Sebabnya waktu ini sudah ada aplikasi Android yang memungkinkan anda untuk menambahkan sendiri watermark tersebut disetiap foto

Di sini, kami akan memberikan panduan untuk membahkan watermark Shot On di semua smartphone Android. Sebelum melakukannya, download dulu aplikasi ShotOn dan install seperti biasa di smartphone Android yang Anda gunakan.

Setelahnya segera buka aplikasinya, lalu pilih gambar atau foto yang ingin Anda tambahkan watermark. Anda juga boleh meng-crop gambar tersebut mengikut kesesuaian anda.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 1

Klik tombol Edit (icon pensil) untuk menambahkan tulisannya. Di bahagian Mobile Name untuk nama smartphone dan Clicked By di isi dengan nama Anda sendiri. Selain ikon standar, ada 23 ikon lain yang boleh dipilih untuk memaksimalkan tampilan watermark.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 2

Jika merasa watermark terlalu kecil, Anda boleh mengubah ukurannya di bahagian adjustment. Terdapat dua pengaturan yang boleh dicuba, antara lain Resize dan Axis.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 3

Untuk menyimpan gambar yang sudah ditambahkan watermark, klik tombol save yang ada di pojok kanan atas. Selain itu, Anda juga boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Jul 2018

Lazada Dan Asus Mahu Tebus Kesilapan, Lanjutkan Tawaran RM1

Tempoh hari telah berlangsungnya promosi RM 1 Frenzy yang mana pengguna boleh membeli 2 peranti terpilih pada hanya RM 1 sahaja. Namun promosi yang dijalankan oleh Asus Malaysia serta Lazada itu mendapat kritikan hebat daripada peminat kerana berlakunya kesilapan […]

TECH Fri, 2 Mar 2018

Cara Menyekat Laman Sesawang Lucah Pada Peranti Pintar Anak Anda

Peranti pintar sekarang bukan sahaja digunakan oleh orang dewasa, malah kanak-kanak juga pandai menggunakannya. Walaubagaimanapun, kita haruslah mengawasi penggunaan mereka apatah lagi banyak laman sesawang lucah yang boleh memberikan kesan negatif kepada anak anda. Dilema […]

TECH Sat, 31 Aug 2019

3 “External Hard Disk” Terbaik Mampu Milik Dipasaran

3 “External Hard disk” bersaiz sederhana yang boleh dipertimbangkan

TECH Tue, 5 Dec 2017

IMBASAN TAPAK TANGAN HADIAH DARI SAMSUNG

Kalau Apple memperkenalkan sistem thumbprint dan face ID untuk Iphone keluaran terbarunya, kali ini Samsung pula bakal menaik taraf telefon keluarannya dengan memperkenalkan sistem imbasan tapak tangan. Menarik bukan?

TECH Thu, 29 Nov 2018

Now You Can Purchase Houses Online?!

It’s as easy as ABC…

TECH Mon, 26 Feb 2018

Red Velvet Fans Can Now Talk to and Live With Wendy!

Who would have thought that our dreams of talking to our favourite idol everyday or even living with them would actually come true.

TECH Fri, 4 Oct 2019

Samsung Ambil Keputusan Tutup Kilang Di China

Disebabkan persaingan yang sengit daripada jenama yang lain, ianya sudah tidak lagi ekonomik untuk membuat peranti telefon di sana

Automobile Fri, 15 Mar 2019

亚洲规模最大GT盛事!China GT雪邦站时间表

China GT(中国超级跑车)锦标赛首冲出中国,3月15到17日在马来西亚雪邦赛道举行「亚洲GT赛车节」打响第一炮!

TECH Thu, 5 Jul 2018

Honor Note Bakal Buat Kemunculan Semula Selepas Dua Tahun

Selepas dua tahun sejak peranti Honor Note 8 diperkenalkan, siri berkenaan akan kembali semula tahun ini dengan peranti Honor Note 10. Ia telah disahkan sendiri oleh presiden Honor, Zhao Ming melalui akaun Weibo beliau semalam. Kredit : GSMArena Peranti ini […]

TECH Fri, 22 Nov 2019

Cara Mengubah Warna Latar Belakang Gambar Kepada Putih

Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.