TECH By: Rosli Ab Rahman September 30, 2018 @ 2:56pm

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Pernah tak korang lihat watermark “Shot On” pada sebuah foto yang diambil menggunakan kamera smartphone? Watermark tersebut umumnya hadir untuk smartphone kelas menengah hingga flagship yang diproduksi sejak 2017.

Jika smartphone anda belum mempunyai watermark Shot On saat mengambil gambar, anda tidak perlu risau.  Sebabnya waktu ini sudah ada aplikasi Android yang memungkinkan anda untuk menambahkan sendiri watermark tersebut disetiap foto

Di sini, kami akan memberikan panduan untuk membahkan watermark Shot On di semua smartphone Android. Sebelum melakukannya, download dulu aplikasi ShotOn dan install seperti biasa di smartphone Android yang Anda gunakan.

Setelahnya segera buka aplikasinya, lalu pilih gambar atau foto yang ingin Anda tambahkan watermark. Anda juga boleh meng-crop gambar tersebut mengikut kesesuaian anda.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 1

Klik tombol Edit (icon pensil) untuk menambahkan tulisannya. Di bahagian Mobile Name untuk nama smartphone dan Clicked By di isi dengan nama Anda sendiri. Selain ikon standar, ada 23 ikon lain yang boleh dipilih untuk memaksimalkan tampilan watermark.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 2

Jika merasa watermark terlalu kecil, Anda boleh mengubah ukurannya di bahagian adjustment. Terdapat dua pengaturan yang boleh dicuba, antara lain Resize dan Axis.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 3

Untuk menyimpan gambar yang sudah ditambahkan watermark, klik tombol save yang ada di pojok kanan atas. Selain itu, Anda juga boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Sun, 15 Apr 2018

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

Automobile Mon, 6 Aug 2018

驾驶小知识:如何正确手握方向盘?

如果说轮胎是汽车与地面接触的唯一媒介体,那方向盘(Steering Wheel)可算是唯一和掌控汽车的驾驶者接触的媒介体了。

TECH Mon, 1 Jan 2018

Tips Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Tips kali ini kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menghubung peranti Android terus ke PC secara “Wireless”.

TECH Thu, 14 Dec 2017

HUAWEI P11 VS IPHONE X

Huawei bakal perkenal P11 yang lebih efektif dan 10 kali ganda lebih baik Face ID nya

TECH Tue, 3 Jul 2018

Samsung Galaxy Tab S4 Bakal Dilancarkan September Ini

Tweet   Internationale Funkausstellung atau IFA 2018 akan berlansung bermula dari 31 Ogos hingga 5 September ini. Ia merupakan satu ekspo bagi barangan elektronik dan peralatan rumah utama dunia di mana syarikat pengeluar utama akan berhimpun […]

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Tue, 10 Jul 2018

Tepi Sikit iPad, Surface Go Kini Sudah Boleh Di Pra-Tempah

Setelah bertiup angin mengatakan iPad akan mempunyai pencabar terbaru dari segi harga, Surface Go telah dilancarkan oleh Microsoft yang akan mula dijual secara pra-tempah selepas tarikh 2 Ogos untuk pasaran Malaysia. Berapa perkara yang diketengahkan […]

TECH Mon, 1 Jul 2019

Modem LTE Untuk Simkad Unifi

Kepada anda yang bercadang untuk membeli modem bagi kegunaan simkad, berikut kami kongsikan 3 modem yang terdapat dipasaran yang menyokong fungsi band 5.

TECH Sun, 8 Dec 2019

10 Tips iOS 13 Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda tahu, Apple memperkenalkan iOS 13 di WWDC 2019 dan terdapat banyak ciri baharu yang telah diperkenalkan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa tips dan ciri baharu yang mungkin anda belum tahu mengenai […]

| Live TV