TECH By: Rosli Ab Rahman September 30, 2018 @ 2:56pm

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Pernah tak korang lihat watermark “Shot On” pada sebuah foto yang diambil menggunakan kamera smartphone? Watermark tersebut umumnya hadir untuk smartphone kelas menengah hingga flagship yang diproduksi sejak 2017.

Jika smartphone anda belum mempunyai watermark Shot On saat mengambil gambar, anda tidak perlu risau.  Sebabnya waktu ini sudah ada aplikasi Android yang memungkinkan anda untuk menambahkan sendiri watermark tersebut disetiap foto

Di sini, kami akan memberikan panduan untuk membahkan watermark Shot On di semua smartphone Android. Sebelum melakukannya, download dulu aplikasi ShotOn dan install seperti biasa di smartphone Android yang Anda gunakan.

Setelahnya segera buka aplikasinya, lalu pilih gambar atau foto yang ingin Anda tambahkan watermark. Anda juga boleh meng-crop gambar tersebut mengikut kesesuaian anda.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 1

Klik tombol Edit (icon pensil) untuk menambahkan tulisannya. Di bahagian Mobile Name untuk nama smartphone dan Clicked By di isi dengan nama Anda sendiri. Selain ikon standar, ada 23 ikon lain yang boleh dipilih untuk memaksimalkan tampilan watermark.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 2

Jika merasa watermark terlalu kecil, Anda boleh mengubah ukurannya di bahagian adjustment. Terdapat dua pengaturan yang boleh dicuba, antara lain Resize dan Axis.

cara menambahkan watermark shot on di semua smartphone 3

Untuk menyimpan gambar yang sudah ditambahkan watermark, klik tombol save yang ada di pojok kanan atas. Selain itu, Anda juga boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 29 Dec 2019

Microsoft Umum Tamatkan Sokongan Windows 7 Januari 2020

Microsoft tidak lagi akan memberi kemaskini berkaitan sekuriti terhadap Windows 7.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Apple Masih Jauh Ketinggalan Di Pasaran India

India merupakan pasaran ketiga terbesar bagi industri telekomunikasi dunia di belakang China dan Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia bukanlah pasaran yang terbaik bagi syarikat pengeluar peranti paling bernilai di dunia untuk tahun 2018, Apple Inc. Ini kerana menurut laporan Bloomberg, […]

TECH Mon, 28 Oct 2019
TECH Sat, 6 Oct 2018

Jadikan Kad MicroSD Sebagai “Internal Memory” Telefon Pintar

Adakah anda memerlukan ‘extra storage’ untuk telefon bimbit anda? Kami ada cara untuk menukarkan kad micro sd anda daripada ‘external storage’ kepada ‘internal storage’.

TECH Tue, 3 Jul 2018

iPhone 2018 Didakwa 10% Lebih Laju Serta Digandingkan Dengan RAM 4GB

Platform penanda aras untuk mengukur prestasi telefon pintar, Geekbench, mempunyai satu kejutan bagi peminat Apple yang memperlihatkan keupayaan sebuah peranti didakwa sebagai iPhone 2018. Menggunakan nama kod “iPhone 11,2” dilengkapi dengan papan induk D321AP, beberapa pihak berpendapat […]

TECH Sat, 13 Jul 2019

Cara Cepat Membuat Pelekat WhatsApp Menggunakan Imej Sendiri

Dengan cara ini, anda boleh membuat pelekat WhatsApp menggunakan imej anda sendiri dengan masa penciptaan yang lebih pantas.

TECH Mon, 25 Dec 2017

Spesifikasi Snapdragon 670, 640, Dan 460 Tertiris

Pada acara teknologi awal Disember yang lepas, Qualcomm telah mengumumkan cip pemprosesan flagship mereka iaitu Snapdragon 845 dan berdasarkan laporan terbaru, ia akan disusuli dengan tiga lagi versi untuk telefon pintar kelas pertengahan dan kelas mampu milik. […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat […]

TECH Mon, 16 Sep 2019
TECH Tue, 26 Mar 2019

Vivo Partners with Tencent Games and PUBG Corporation for PUBG MOBILE Club Open 2019

Being the official smartphone partner, Vivo showcases its commitment to connect with gamers around the world

| Live TV