TECH By: SGMS Putri July 27, 2018 @ 2:59pm

Facebook Rugi Lebih RM400 Billion Dalam Masa Satu Hari

Walaupun mempunyai berbillion pengguna, Facebook dengan rasminya telah mengumumkan bahawa mereka telah mengalami kerugian sebanyak lebih dari RM400 billion dalam masa satu hari!

Biarpun dihimpit dengan pelbagai skandal dan permasalahan, Facebook dan pengasasnya Mark Zuckerberg kekal optimis bahawa masa depan platform atas talian popular itu masih lagi baik. Namun, pendirian mereka itu mungkin akan berubah selepas Facebook dilaporkan telah mengalami kerugian sejumlah $119 billion(~RM 483.74 billion) dalam masa sehari, semalam(26 Julai).

Ia merupakan rekod baru di mana sebelum ini tiada syarikat yang pernah rugi lebih dari $100 billion dalam tempoh satu hari di pasaran Amerika. Intel yang memegang rekod kerugian tertinggi sebelum ini, telah kehilangan $90.7 billion pada 22 September 2000.

Kerugian itu berpunca daripada pengumuman Facebook sendiri. Dua hari lepas, mereka telah melaporkan bahawa mereka gagal mencapai jumlah pendapatan yang diharapkan pada suku kedua tahun ini serta jumlah pengguna aktif harian yang semakin berkurangan.

Perkara ini telah membuatkan nilai syarikat berkenaan telah menurun sebanyak 19 peratus. Facebook yang sebelum ini bernilai pada $630 billion(~RM 2.56 trillion) kini dianggarkan mempunyai nilai pasaran pada $510 billion (~RM 2.07 trillion).

Sumber 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 11 Jul 2018

Khabar Angin OnePlus 6T Mungkin Dilengkapi Dengan 3 Kamera Utama Serta Kamera Pop-Up

Tetapan tiga kamera mula mendapat perhatian selepas Huawei memperkenalkan model P20 Pro yang dilengkapi 3 lensa dari Leica. Ramai beranggapan ia perubahan yang besar untuk tahun ini tetapi beberapa bulan selepas itu, Vivo serta OPPO […]

TECH Fri, 10 Aug 2018

Cara Block Akses Internet Aplikasi dan Game di Android

Memblock akses internet suatu aplikasi atau game yang terinstall di smartphone Android

TECH Wed, 25 Jul 2018

Mi A2 Lite – Model “Adik” Kepada Mi A2 Dilancarkan

Disamping pelancaran Mi A2, Xiaomi turut melancarkan model kelas permulaan iaitu Mi A2 Lite dengan penawaran yang rendah sedikit berbanding model utama. Berbeza dari abangnya, Mi A2 Lite mempunyai rekaan takuk pada bahagian atas skrin yang berukuran […]

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Sat, 8 Dec 2018

3 Kesan buruk Penggunaan “Headphone”

Tahukah anda penggunaan earphone atau headphone mampu memudaratkan telinga anda? Ketahui kesan-kesannya disini.

TECH Mon, 1 Jul 2019

Modem LTE Untuk Simkad Unifi

Kepada anda yang bercadang untuk membeli modem bagi kegunaan simkad, berikut kami kongsikan 3 modem yang terdapat dipasaran yang menyokong fungsi band 5.

TECH Sat, 26 May 2018

Tips Dari Google Mengenai Tingkah Laku Pelayar Internet Dari Malaysia Dan Indonesia Pada Bulan Ramadhan

Di waktu bulan Ramadhan, tingkah laku umat Islam  akan sedikit berlainan berbanding pada hari yang lain. Dan ini turut melibatkan tingkah laku pengguna di dunia maya. Perkara ini telah didedahkan oleh Google dalam beberapa infografi […]

TECH Sat, 8 Sep 2018

Lazada Launches LazMall and 9.9 Online Sale is Soon Approaching!

It’s gonna be a crazy shopping weekend!

TECH Mon, 21 May 2018
TECH Tue, 23 Apr 2019

| Live TV