TECH By: SGMS Putri September 27, 2018 @ 11:01am

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Menghilangkan iklan di browser Google Chrome Android kini boleh dilakukan dengan mudah menggunakan aplikasi seperti yang berikut. Di sini kami akan memberitahu cara mudah untuk menghilangkan iklan pada browser Chrome Android tanpa Root.

Menghilangkan Iklan di Google Chrome

Google Chrome adalah salah satu ‘browser’ terbaik di Android. Dengan menggunakan Chrome, banyak pengguna dapat dengan mudah melakukan ‘synchronize’ bookmark, password, history, autofill dari Chrome PC ke Chrome Android.

 
 
 

Akan tetapi, akan ada ‘pop-up’ yang keluar di dalam Google Chrome di Android yang mengganggu pengguna. Setiap pengguna Google Chrome Android tidak boleh membuang iklan yang mengganggu mereka.

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android

Dalam artikel kali ini, kami akan memberitahu bagaimana cara menghilangkan iklan di Google Chrome Android. Perlu anda ketahui, cara menghilangkan iklan di Google Chrome Android ini boleh digunakan di Android yang belum di-root.

 • Download aplikasi NoChromo di Android anda.

   
 • ‘Install’ NoChromo di Android.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-1
 • Buka NoChromo dan klik Accept & Continue.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-2
 • Cuba anda uji Chrome anda dengan membuka laman web yang memiliki banyak iklan, secara automatik iklan tersebut akan hilang. Berikut adalah perbandingan saat kami melayari CNET.com pada Chrome biasa dengan NoChromo.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-3

NoChromo

NoChromo adalah sebuah browser Android berbasi Chromium yang sudah dimodifikasi dengan menggabungkan beberapa plugin milik ‘AdBlock Plus’ sehingga memiliki ciri-ciri ‘block’ iklan dan malware di laman web yang dikunjungi.

Sampai disini sahajalah perkongsian kami pada kali ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 15 Nov 2019

Cara Kuatkan Bunyi Ketika Menonton Video Pada Chrome

Kepada anda yang gemar menonton video menggunakan Chrome khususnya kepada pengguna Laptop, sememangnya agak jengkel dengan kualiti bunyi yang agak perlahan. Berikut kami kongsikan salahs atu alternative untuk menggandakan kekuatan bunyi pada pelayar Chrome ketika menonton […]

TECH Wed, 4 Dec 2019
Automobile Thu, 26 Apr 2018

水温(Water Temperature)过高究竟有多伤引擎?

相信许多人都听过引擎的水温过高,也就是俗称的“水滚”会伤引擎,不过你知道过高的水温究竟对引擎的危害有多大吗?

TECH Mon, 10 Sep 2018

Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Teknik mengelakkan ‘Stalker’ melihat gambar anda.

TECH Sat, 1 Dec 2018

Mahukan Fungsi Ubahsuai Bokeh Seperti iPhone XS Max

Jika anda mempunyai Iphone 7,8 dan X, anda boleh mencuba cara ini.

TECH Mon, 5 Feb 2018

GENDANG NAGA HIDUPKAN SAMSUNG!

Sape yang ‘gila’ gadget di sini mesti nak baca cerita ini… khususnya pengguna telefon pintar jenama Samsung. Samsung Malaysia Electronics sudah pun membuka kedai baharu terletak  di pusat membeli-belah ternama yang terletak di zon segitiga […]

TECH Mon, 9 Jul 2018

Vivo NEX Bakal Menemui Pembeli Tempatan Tidak Lama Lagi

Kelainan demi kelainan ditampilkan oleh syarikat pembuat telefon pintar. Tren kamera keluar masuk atau pop-up camera sudah mula menyinari pasaran dengan beberapa model sudah dilancarkan. Hadir dengan rekaan skrin hampir memenuhi bahagian hadapan peranti, Vivo NEX […]

TECH Sat, 26 Jan 2019

5 Aplikasi Whatsapp “Terlarang” Dengan Fungsi Tambahan Yang “Mantap”

Berikut kami kongsikan info aplikasi-aplikasi tambahan Whatsapp yang tidak dapat dipasang pada Playstore kerana statusnya “terlarang”.

TECH Sun, 2 Jun 2019

Kenalpasti Ketulenan Telefon Anda Dengan 4 Langkah Mudah Ini

Berikut kami kongsikan langkah – langkah untuk mengenalpasti ketulenan telefon anda.

TECH Tue, 3 Jul 2018

iPhone 2018 Didakwa 10% Lebih Laju Serta Digandingkan Dengan RAM 4GB

Platform penanda aras untuk mengukur prestasi telefon pintar, Geekbench, mempunyai satu kejutan bagi peminat Apple yang memperlihatkan keupayaan sebuah peranti didakwa sebagai iPhone 2018. Menggunakan nama kod “iPhone 11,2” dilengkapi dengan papan induk D321AP, beberapa pihak berpendapat […]

| Live TV