TECH By: SGMS Putri September 27, 2018 @ 11:01am

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Menghilangkan iklan di browser Google Chrome Android kini boleh dilakukan dengan mudah menggunakan aplikasi seperti yang berikut. Di sini kami akan memberitahu cara mudah untuk menghilangkan iklan pada browser Chrome Android tanpa Root.

Menghilangkan Iklan di Google Chrome

Google Chrome adalah salah satu ‘browser’ terbaik di Android. Dengan menggunakan Chrome, banyak pengguna dapat dengan mudah melakukan ‘synchronize’ bookmark, password, history, autofill dari Chrome PC ke Chrome Android.

 
 
 

Akan tetapi, akan ada ‘pop-up’ yang keluar di dalam Google Chrome di Android yang mengganggu pengguna. Setiap pengguna Google Chrome Android tidak boleh membuang iklan yang mengganggu mereka.

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android

Dalam artikel kali ini, kami akan memberitahu bagaimana cara menghilangkan iklan di Google Chrome Android. Perlu anda ketahui, cara menghilangkan iklan di Google Chrome Android ini boleh digunakan di Android yang belum di-root.

 • Download aplikasi NoChromo di Android anda.

   
 • ‘Install’ NoChromo di Android.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-1
 • Buka NoChromo dan klik Accept & Continue.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-2
 • Cuba anda uji Chrome anda dengan membuka laman web yang memiliki banyak iklan, secara automatik iklan tersebut akan hilang. Berikut adalah perbandingan saat kami melayari CNET.com pada Chrome biasa dengan NoChromo.

  menghilangkan-iklan-google-chrome-android-3

NoChromo

NoChromo adalah sebuah browser Android berbasi Chromium yang sudah dimodifikasi dengan menggabungkan beberapa plugin milik ‘AdBlock Plus’ sehingga memiliki ciri-ciri ‘block’ iklan dan malware di laman web yang dikunjungi.

Sampai disini sahajalah perkongsian kami pada kali ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 6 Jun 2018

Cara Untuk Menukar Audio Kepada Teks

Tips berikut sangat sesuai untuk para pelajar ataupun kepada yang ingin menterjemah rakaman suara audio terus kepada salinan teks.

TECH Sat, 25 Aug 2018

Cara Mendapatkan Centang Biru Verified di Akaun Instagram

Tahukah pengguna yang ingin mendapatkan verified dari Instagram. Bagaimana caranya?

TECH Sun, 2 Dec 2018

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Mari kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya.

TECH Thu, 28 Jun 2018

Permainan The Walking Dead: Our World Akan Akhiri Penantian Peminat

Penantian setahun peminat The Walking Dead akan berakhir pada 12 Julai ini kerana aplikasi permainan telefon pintar The Walking Dead: Our World akhirnya akan dikeluarkan. AMC dan Next Game telah bergabung untuk menghasilkan permainan gaya Pokemon Go […]

TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

TECH Thu, 30 Jan 2020

Cara Mengubah Graf Pada Excel Kepada Lengkung

Kepada anda yang menggunakan perisian Microsoft excel untuk melakukan tugasan kerja dan sebagainya, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah bentuk graf garis yang tajam kepada jenis lengkung. Berikut contoh data yang ingin diwakilkan sebagai graf. […]

TECH Thu, 2 Nov 2017

IMEI : Apa Maksud IMEI?

Mempunyai satu set nombor yang dikenali sebagai IMEI. Nombor tersebut merupakan identiti unik bagi setiap peranti pintar.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Ikuti Langkah Berikut Dan Rebut Peluang Untuk Dapatkan Asus ZenFone 5 Pada Harga RM1

Bagi anda yang terlepas menyaksikan penstriman secara langsung di Facebook Lazada tempoh hari, platform jualan beli-belah dalam talian itu ada mengadakan tawaran menarik, “RM1 Frenzy” bersama Asus. Anda mahu rebut peluang memiliki peranti ZenPower Slim atau ZenFone Max Pro atau Zenfone […]

TECH Thu, 20 Dec 2018

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Selain berfungsi untuk melindungi, casing juga boleh mencantikkan telefon pintar kesayangan. Namun, jangan salah langkah untuk memilih aksesori ini yang kini mula kembali disukai banyak penyuka alat.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Google Dedahkan Mereka Tewas Kepada Microsoft Dalam Usaha Mengambil-Alih GitHub

Awal bulan lalu, syarikat Microsoft telah mengumumkan mereka telah berjaya mengambil-alih syarikat GitHub dengan bayaran sekitar $ 7.5 billion(~RM 30.3 billion) ketika itu. Github merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan berasaskan web kepada pembangun perisian dan pengaturcara. […]

| Live TV