TECH By: SGMS Putri April 30, 2018 @ 4:56am

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh penggiat industri teknologi seperti Google dan Samsung. Walaubagaimanapun, peranti VR ini boleh dikatakan masih lagi mahal dan tidak ramai yang mampu memilikinya.

Atas sebab tersebut, syarikat Samsung baru-baru ini telah mengambil inisiatif tersendiri bagi mempromosikan teknologi ini dengan mengumumkan sebuah set rancangan TV yang dihasilkan khas untuk ditonton menggunakan peranti VR. Set rancangan yang diberi nama Pilot Season itu akan mengandungi enam pilihan program buat peringkat permulaan ini.

Antara pilihan yang terdapat dalam set rancangan tersebut ialah &Design, Bro Bots dan The Interpretation of Dreams. Menurut sedikit maklumat yang disampaikan oleh Samsung melalui laman sesawang mereka, &Design merupakan sebuah rancangan dokumentari yang mengkaji kaitan antara reka bentuk dengan aspek kehidupan manusia. Dalam pada itu, Bro Bots pula adalah sebuah rancangan komedi animasi manakala The Interpretation of Dreams mengisahkan tentang kes berkaitan Sigmund Freud.

Samsung bukan sahaja menyiarkan serta mempromosikan set rancangan ini, malah mereka turut memberi dana untuk mana-mana penggiat seni yang menghasilkan program televisyen VR untuk Pilot Season ini. Selain itu, Samsung turut memberi kebenaran untuk mereka menggunakan teknologi kamera professional Samsung 360 Round mereka yang mampu merakam video pada 360 darjah.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 13 Apr 2019

Cara Mengubah Saiz & Format Video

Pernahkah anda rasa fail gambar anda terlalu besar? Anda perlu ketahui cara-cara mengecilkan saiznya.

TECH Tue, 10 Jul 2018

Cara Untuk Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Paparan notifikasi yang selalu “Pop – Up” dengan pelbagai permintaan sememangnya agak menjengkelkan kita. Berikut kami kongsikan cara – cara untuk anda matikan kemunculan notifikasi pada Chrome dan Mozilla.

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Mon, 16 Jul 2018

Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Dilengkapi Dengan Mekanisma Penyekatan Habuk

MacBook Pro 2018 telah dilancarkan oleh Apple Inc beberapa hari lalu dengan peningkatan spesifikasi seperti cip Intel generasi ke-8 dan juga kad grafik GPU yang baharu. Namun bukan itu pengguna MacBook Pro nantikan kerana versi

TECH Wed, 4 Jul 2018

Jurutera Sekuriti Google Kongsi 5 Tips Asas Gunakan Chrome

Justin Schuh Jurutera Sekuriti Google Berkongsi 5 Tips Asas Gunakan Chrome dengan lebih selamat.

TECH Sat, 4 May 2019

Cara hilangkan iklan “Pop-up” pada Chrome

Semoga bermanfaat perkongsian daripada kami.

TECH Mon, 23 Sep 2019
TECH Fri, 4 May 2018

Anda Pengguna Twitter? Pertimbangkan Ini…

Pihak Twitter meminta orang ramai lebih berhati-hati dan mempertimbangkan untuk mengubah kata laluan semua perkhidmatan yang menggunakan kata laluan sama.

TECH Fri, 20 Apr 2018

Ciri Samsung Galaxy S10 Tertiris Janjikan Pengesan Cap Jari Bawah Skrin

Samsung Galaxy S10 akan menggunakan pengesan cap jari di bawah skrin, menurut laporan akhbar Korea Selatan, The Bell. Pengesan cap jari seperti ini telah digunakan oleh peranti Vivo X20 Plus UD ini akan membenarkan pengguna untuk membuka peranti mereka dengan

TECH Sun, 8 Apr 2018

Apple Bakal Lancarkan iPhone 8 dan 8 Plus Versi Merah

Apple Inc dijangkan akan melancarkan satu lagi pilihan warna iaitu warna merah bagi peranti iPhone 8 dan 8 Plus seawal-awalnya hari ini. Menurut MacRumors, pelancaran warna baru ini adalah sebahagian daripada kerjasama pihak Apple Ince dengan sebuah organisasi

| Live TV