TECH By: SGMS Putri April 30, 2018 @ 4:56am

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh penggiat industri teknologi seperti Google dan Samsung. Walaubagaimanapun, peranti VR ini boleh dikatakan masih lagi mahal dan tidak ramai yang mampu memilikinya.

Atas sebab tersebut, syarikat Samsung baru-baru ini telah mengambil inisiatif tersendiri bagi mempromosikan teknologi ini dengan mengumumkan sebuah set rancangan TV yang dihasilkan khas untuk ditonton menggunakan peranti VR. Set rancangan yang diberi nama Pilot Season itu akan mengandungi enam pilihan program buat peringkat permulaan ini.

Antara pilihan yang terdapat dalam set rancangan tersebut ialah &Design, Bro Bots dan The Interpretation of Dreams. Menurut sedikit maklumat yang disampaikan oleh Samsung melalui laman sesawang mereka, &Design merupakan sebuah rancangan dokumentari yang mengkaji kaitan antara reka bentuk dengan aspek kehidupan manusia. Dalam pada itu, Bro Bots pula adalah sebuah rancangan komedi animasi manakala The Interpretation of Dreams mengisahkan tentang kes berkaitan Sigmund Freud.

Samsung bukan sahaja menyiarkan serta mempromosikan set rancangan ini, malah mereka turut memberi dana untuk mana-mana penggiat seni yang menghasilkan program televisyen VR untuk Pilot Season ini. Selain itu, Samsung turut memberi kebenaran untuk mereka menggunakan teknologi kamera professional Samsung 360 Round mereka yang mampu merakam video pada 360 darjah.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 29 Oct 2019

Touch‘n Go eWallet再创先锋!与Lazada Malaysia联手打造无缝网络购物体验

Touch‘n Go eWallet宣布与Lazada Malaysia合作,扩大其商家接受度以便超过500万名用户可在网络购物时使用电子钱包付款。

TECH Tue, 1 Oct 2019

Aplikasi YouTube Music Kini Tersedia Pasang Pada Semua Peranti Android 10

Langganan bagi Music Premium adalah berharga USD9.99/bulan.

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Thu, 23 Jan 2020

Cara Mencipta & Menghantar Gmail Secara Berkumpulan

Senangnya hantar email sebegini!

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

TECH Tue, 12 Jun 2018

Henti Operasi, Selamat Tinggal Yahoo Messenger…

Bukan sekadar mencari kenalan baru, ada yang berjumpa jodoh di zaman kegemilangan Yahoo Messenger. Syok tau time tu, nostalgia sangat!

TECH Sat, 19 Jan 2019

10 Sebab Anda Perlu Jauhi Facebook Messenger

Jom lihat apa yang Facebook mahukan sebelum anda memuat turun aplikasi Messenger

TECH Wed, 11 Jul 2018

Potongan Harga Sebanyak RM400 Untuk Huawei Mate 10 Pro

Hampir 8 bulan berada di pasaran Malaysia, harga jualan Huawei Mate 10 Pro dikemaskini dengan penurunan sebanyak RM400. Mula didagangkan pada tanda harga RM3099, peranti dengan skrin paparan 6 inci itu kini boleh dimiliki hanya pada nilai […]

TECH Mon, 19 Feb 2018

KONTRAKTOR MENANG RUMAH MAIN PERADUAN CELCOM

Big Win adalah sebuah portal anjuran Celcom Axiata  di mana pelbagai peraduan menarik disediakan seperti trivia Fit and Rich, Do-U-Know-Christiano, Duit4Free, pencarian harta karun, permainan papan dan banyak lagi.

TECH Tue, 20 Mar 2018

Paten MicroLED Meningkat Hampir Dua Kali Ganda Di Korea Selatan

Permohonan paten untuk MicroLED telah meningkat hampir dua kali ganda di negara Korea Selatan. MicroLED merupakan teknologi paparan generasi terbaru yang dianggap mempunyai potensi besar di dalam dunia peranti harian manusia. Statistik oleh Pejabat Harta Intelek Korea […]