TECH By: SGMS Putri April 30, 2018 @ 4:56am

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh penggiat industri teknologi seperti Google dan Samsung. Walaubagaimanapun, peranti VR ini boleh dikatakan masih lagi mahal dan tidak ramai yang mampu memilikinya.

Atas sebab tersebut, syarikat Samsung baru-baru ini telah mengambil inisiatif tersendiri bagi mempromosikan teknologi ini dengan mengumumkan sebuah set rancangan TV yang dihasilkan khas untuk ditonton menggunakan peranti VR. Set rancangan yang diberi nama Pilot Season itu akan mengandungi enam pilihan program buat peringkat permulaan ini.

Antara pilihan yang terdapat dalam set rancangan tersebut ialah &Design, Bro Bots dan The Interpretation of Dreams. Menurut sedikit maklumat yang disampaikan oleh Samsung melalui laman sesawang mereka, &Design merupakan sebuah rancangan dokumentari yang mengkaji kaitan antara reka bentuk dengan aspek kehidupan manusia. Dalam pada itu, Bro Bots pula adalah sebuah rancangan komedi animasi manakala The Interpretation of Dreams mengisahkan tentang kes berkaitan Sigmund Freud.

Samsung bukan sahaja menyiarkan serta mempromosikan set rancangan ini, malah mereka turut memberi dana untuk mana-mana penggiat seni yang menghasilkan program televisyen VR untuk Pilot Season ini. Selain itu, Samsung turut memberi kebenaran untuk mereka menggunakan teknologi kamera professional Samsung 360 Round mereka yang mampu merakam video pada 360 darjah.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Dec 2019

Apple Dilapor Rancang Keluar 6 Model Baru Tahun Depan

wah, 6 model bakal dikeluarkan , tak sabar menunggu 2020

Automobile Mon, 14 May 2018

Fast Lane开太慢原来是会收到传票的!

爱在 Fast Lane 慢慢思考人生的朋友们,这篇文章是专为你们而写的!

TECH Wed, 10 Oct 2018

Google+将停止服务!承认泄露50万人帐户资讯

Google宣布将于2019年8月底停止「Google+」的服务!

TECH Wed, 7 Aug 2019

Matikan Story dan Post Instagram Orang Lain Tanpa Unfollow

Resah dengan akaun yang membuat banyak Story dan Post di Instagram? Sembunyikan sahaja akaun tersebut tanpa unfollow dengan cara ini.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Xiaomi Dijangka Hadir Dengan Mi A2 Lite, Mungkin Dengan Harga Yang Lebih Rendah

Salah satu model kelas pertengahan yang mendapat sambutan hangat pada tahun lalu adalah Mi A1, telefon pintar pertama dari Xiaomi dilengkapi dengan Android Asli. Terkenal dengan harga mampu milik serta tetapan dwi kamera, ia menjadikan […]

TECH Sun, 5 Jan 2020

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

  Permainan video telah mengalami landskap perubahan yang ketara dalam teknologi, model perniagaan dan pasarannya, yang kini termasuk lebih banyak pemain wanita dan penonton yang puratanya lebih berusia. Mungkin anda tertanya, apakah 10 permainan video paling […]

TECH Thu, 14 Mar 2019

Get the vivo V15 Pro Through TuneTalk and Enjoy FREE 120GB Plan

It’s a chance you shouldn’t miss out.

TECH Tue, 12 Dec 2017

Tips Mudah Memotong Fail Muzik Jenis MP3

Ramai diantara kita yang mempunyai fail MP3 tetapi tidak tahu cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Tue, 10 Jul 2018

Cara Untuk Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Paparan notifikasi yang selalu “Pop – Up” dengan pelbagai permintaan sememangnya agak menjengkelkan kita. Berikut kami kongsikan cara – cara untuk anda matikan kemunculan notifikasi pada Chrome dan Mozilla.

Automobile Wed, 23 May 2018

Push Start 能致死?原因竟然是因为这样!

究竟什么原因Push Start无钥匙进入竟然会导致一氧化碳中毒?

| Live TV