TECH By: SGMS Fas February 13, 2018 @ 3:45pm

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Selain daripada kemudahan berkomunikasi memiliki sebuah telefon pintar sebenarnya amat bermanfaat. Ada 5 panduan penting yang barangkali tidak ramai tahu betapa alat peranti ini amat berguna pada waktu kecemasan.

Berikut panduan yang mungkin boleh membantu anda jika berada pada situasi yang memerlukan tindakan pantas.

  1. Perkhidmatan Kecemasan

Tahu kah anda nombor kecemasan seluruh dunia dalam semua telefon bimbit adalah 112. Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi  membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci. Kaedah ini berfungsi untuk semua telefon bimbit seluruh dunia malah  servisnya percuma.

  1. Tertinggal kunci  dalam kereta berkunci?

Perkara ini sering terjadi kadang-kadang kan? Bila dah tutup pintu baharu sedar kunci ‘remote’ tertinggal di dalam. Aduh! Macam mana nak buat kan?

Jangan bimbang. Ada penyelesaiannya!

Katakanlah kunci pendua tertinggal di rumah. Anda perlu telefon sesiapa di rumah melalui telefon bimbit mereka daripada telefon bimbit anda. Pegang telefon bimbit anda kira-kira satu kaki daripada pintu kereta kemudian suruh sesiapa  yang dalam talian itu menekan butang buka kunci dekat dengan telefon bimbitnya. Cara ini kunci kereta anda akan terbuka secara otomatik.  Tadaa! Pintu dah boleh dibuka. Masa pun jimat.

Sebenarnya, jarak jauh bukanlah satu halangan. Anda boleh berada beribu batu sekali pun ia berkesan. Cubalah!

Gambar hiasan: www.vikebladet.no

  1. Bateri telefon ‘flat’? Kong habis!

Untuk pengetahuan, semua telefon bimbit mempunyai kuasa bateri yang terselindung. Bagi mengaktifkannya, hanya perlu dail *3370#. Lakukan ini apabila telefon hampir nak mati dan percaya atau tidak, ia akan hidup seketika malah  memperlihatkan hayat bateri meningkat 50%. Kadar bateri rizab ini akan recaj apabila telefon bimbit itu dicaj kemudian.

Sebenarnya ‘rahsia’ ini ada tertulis di dalam kebanyakan manual telefon, cuma khalayak sahaja yang terlepas pandang membacanya.

  1. Melumpuhkan telefon bimbit yang dicuri!

Untuk memeriksa nombor siri telefon bimbit, anda cuma perlu tekan *#06# bagi mendapatkan akses kod 15 digit. Salinkan kod tersebut dan simpan di tempat selamat. Apabila telefon bimbit hilang atau dicuri, anda hanya perlu menelefon pusat perkhidmatan talian berkenaan untuk memberikan kod tersebut. Dengan kod itu mereka boleh blok telefon bimbit berkenaan. Ini bermakna jika kad sim ditukarkan sekali pun telefon bimbit itu masih tidak boleh berfungsi mengakibatkan si pencuri gagal menjualkannya sekali pun.

Jika semua pengguna  mempraktikkan kaedah ini  nescaya kes kecurian telefon bimbit akan berkurangan. Sebenarnya, panduan ini  ada tertulis di dalam manual dan sekali lagi umum terlepas pandang atau malas untuk membaca kandungannya.

Gambar hiasan: sidomi.com

  1. Elak rompakan di mesin ATM.

Ini paling terbaik untuk diingat! Sekiranya  dipaksa oleh perompak untuk mengeluarkan wang melalui mesin ATM, anda masih boleh berhubung dengan pihak polis tanpa mereka sedari. Bagaimana?

Anda cuma perlu menekan nombor pin cara terbalik. Contohnya, sekiranya nombor pin adalah 1234, anda harus menekan 4321. Dengan cara itu, sistem mesin ATM berkenaan akan mengesan  nombor terbalik tersebut daripada kad ATM yang dimasukkan ke dalam mesin. Walaupun, pengeluaran wang akan tetap berlaku tetapi tanpa diketahui perompak, pihak polis telah dimaklumkan untuk ke lokasi kejadian.

Semua mesin ATM sebenarnya dilengkapi sistem kecemasan begini mengikut undang-undang. Cuma silapnya kita yang tidak!

Pendekata, kesemua lima panduan di atas pernah diterbitkan oleh Crime Stoppers  namun tidak ramai yang mengendah atau sedar mengenainya.

Berguna tak you all rasa? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Fungsi Nombor IMEI dan Cara Untuk Mendapatkannya

Apakah itu IMEI?Apakah kegunaannya?Bacalah artikel ini.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Huawei Sasar Untuk Lancarkan Telefon Pintar Boleh Lipat Lebih Awal Berbanding Samsung

Kami pernah melaporkan berkenaan perancangan Samsung untuk menghasilkan sebuah peranti Android boleh lipat, Samsung Galaxy X pada tahun hadapan. Huawei nampaknya tidak mahu ketinggalan dalam mengeluarkan perantidengan teknologi yang sama, menurut laporan Nikkei Asia. Malah, menurut laporan berkenaan, Huawei mensasarkan untuk

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Tips Ketahui Cara Untuk Muat Turun Tanpa Had Melalui Rangkaian Selular Buat Peranti iOS

Terbaru, melalui kemaskini iOS 11, pihak Apple telah mempertingkatkan had saiz muat turun kepada 150 MB berbanding 100 MB pada versi yang terdahulu.

TECH Mon, 17 Dec 2018

「年度最弱密码」这里边有你的吗?

「123456」和「password」连续第5年成为最差密码!到底还有哪些“成功”登榜呢?

TECH Tue, 30 Oct 2018

Instagram荣登美国青少年最喜爱使用的社群平台

调查显示,全美国有高达85%的青少年平均每月至少使用一次Instagram!

TECH Tue, 25 Dec 2018

Lelaki Tipu IPhone Dan Macbook Dicuri Untuk Tuntut Wang Insuran

Bongkar penipuan seorang lelaki yang menipu syarikat insuran untuk mendapatkan wang menerusi tuntutan palsu insuran.

TECH Wed, 4 Jul 2018

Honor 10 GT Kini Sudah Rasmi

Honor 10 merupakan model flagship yang dilancarkan secara rasmi pada penghujung April lalu dan pada bulan yang berikutnya ia mula menjengah ke pasaran tempatan. Seakan-akan tidak puas, Honor kini menampilkan lagi sebuah versi dalam siri

TECH Tue, 10 Sep 2019

Rakyat Malaysia Lebih Suka Google Maps Dari Waze

mana satu pilihan anda waze atau google maps?

TECH Fri, 17 May 2019

Tune Protect Partners with Flexiroam to 1GB FREE Bring Data Roaming for Policy Holders

Travellers protected with Tune Protect Travel insurance get internet access for use across over 150 countries.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Pra-Tempah OPPO Find X Bermula Hari Ini

Sepertimana yang dijadualkan, OPPO Find X bakal dilancarkan secara rasmi untuk peminat tempatan pada 17 Julai ini. Namun begitu, bagi anda yang tidak sabar-sabar untuk memiliki peranti berkenaan boleh membelinya secara pra-tempah pada laman Lazada. Pra-tempah berkenaan

| Live TV