TECH By: SGMS Fas February 13, 2018 @ 3:45pm

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Selain daripada kemudahan berkomunikasi memiliki sebuah telefon pintar sebenarnya amat bermanfaat. Ada 5 panduan penting yang barangkali tidak ramai tahu betapa alat peranti ini amat berguna pada waktu kecemasan.

Berikut panduan yang mungkin boleh membantu anda jika berada pada situasi yang memerlukan tindakan pantas.

  1. Perkhidmatan Kecemasan

Tahu kah anda nombor kecemasan seluruh dunia dalam semua telefon bimbit adalah 112. Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi  membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci. Kaedah ini berfungsi untuk semua telefon bimbit seluruh dunia malah  servisnya percuma.

  1. Tertinggal kunci  dalam kereta berkunci?

Perkara ini sering terjadi kadang-kadang kan? Bila dah tutup pintu baharu sedar kunci ‘remote’ tertinggal di dalam. Aduh! Macam mana nak buat kan?

Jangan bimbang. Ada penyelesaiannya!

Katakanlah kunci pendua tertinggal di rumah. Anda perlu telefon sesiapa di rumah melalui telefon bimbit mereka daripada telefon bimbit anda. Pegang telefon bimbit anda kira-kira satu kaki daripada pintu kereta kemudian suruh sesiapa  yang dalam talian itu menekan butang buka kunci dekat dengan telefon bimbitnya. Cara ini kunci kereta anda akan terbuka secara otomatik.  Tadaa! Pintu dah boleh dibuka. Masa pun jimat.

Sebenarnya, jarak jauh bukanlah satu halangan. Anda boleh berada beribu batu sekali pun ia berkesan. Cubalah!

Gambar hiasan: www.vikebladet.no

  1. Bateri telefon ‘flat’? Kong habis!

Untuk pengetahuan, semua telefon bimbit mempunyai kuasa bateri yang terselindung. Bagi mengaktifkannya, hanya perlu dail *3370#. Lakukan ini apabila telefon hampir nak mati dan percaya atau tidak, ia akan hidup seketika malah  memperlihatkan hayat bateri meningkat 50%. Kadar bateri rizab ini akan recaj apabila telefon bimbit itu dicaj kemudian.

Sebenarnya ‘rahsia’ ini ada tertulis di dalam kebanyakan manual telefon, cuma khalayak sahaja yang terlepas pandang membacanya.

  1. Melumpuhkan telefon bimbit yang dicuri!

Untuk memeriksa nombor siri telefon bimbit, anda cuma perlu tekan *#06# bagi mendapatkan akses kod 15 digit. Salinkan kod tersebut dan simpan di tempat selamat. Apabila telefon bimbit hilang atau dicuri, anda hanya perlu menelefon pusat perkhidmatan talian berkenaan untuk memberikan kod tersebut. Dengan kod itu mereka boleh blok telefon bimbit berkenaan. Ini bermakna jika kad sim ditukarkan sekali pun telefon bimbit itu masih tidak boleh berfungsi mengakibatkan si pencuri gagal menjualkannya sekali pun.

Jika semua pengguna  mempraktikkan kaedah ini  nescaya kes kecurian telefon bimbit akan berkurangan. Sebenarnya, panduan ini  ada tertulis di dalam manual dan sekali lagi umum terlepas pandang atau malas untuk membaca kandungannya.

Gambar hiasan: sidomi.com

  1. Elak rompakan di mesin ATM.

Ini paling terbaik untuk diingat! Sekiranya  dipaksa oleh perompak untuk mengeluarkan wang melalui mesin ATM, anda masih boleh berhubung dengan pihak polis tanpa mereka sedari. Bagaimana?

Anda cuma perlu menekan nombor pin cara terbalik. Contohnya, sekiranya nombor pin adalah 1234, anda harus menekan 4321. Dengan cara itu, sistem mesin ATM berkenaan akan mengesan  nombor terbalik tersebut daripada kad ATM yang dimasukkan ke dalam mesin. Walaupun, pengeluaran wang akan tetap berlaku tetapi tanpa diketahui perompak, pihak polis telah dimaklumkan untuk ke lokasi kejadian.

Semua mesin ATM sebenarnya dilengkapi sistem kecemasan begini mengikut undang-undang. Cuma silapnya kita yang tidak!

Pendekata, kesemua lima panduan di atas pernah diterbitkan oleh Crime Stoppers  namun tidak ramai yang mengendah atau sedar mengenainya.

Berguna tak you all rasa? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 4 Aug 2019

Cara Untuk “Reset” Google Chrome

Kepada anda yang mengalami masalah Google Chrome yang sangat perlahan kerana pelbagai Extension tambahan ataupun telah dijangkiti Malware, berikut kami kongsikan  cara untuk kembalikan prestasi Chrome seperti asal. Pertama sekali klik pada menu berikut dan pilih Setting. Seterusnya skrol kebawah dan […]

TECH Thu, 11 Jul 2019

Bagaimana untuk menyambungkan hotspot WiFi tanpa kata laluan

Cara mudah akses wifi tanpa kata laluan

TECH Wed, 15 Aug 2018

5 Surprising Jobs Which Uses a LOT of WD-40

Who would have known these people needed the handy lubricant too?

TECH Wed, 14 Feb 2018

‘WHATSAPP BUSINESS’ BANTU PENIAGA, PEMBELI

‘Wats App Business’ dicipta    bertujuan membantu peniaga dan pembeli berinteraksi antara satu sama lain dan buat permulaannya ia  disasarkan kepada dua kelompok perniagaan iaitu syarikat kecil dan syarikat besar seperti antaranya perbankan, penerbangan dan seumpamanya.

Featured Sat, 27 Nov 2021

“1 Kilogram Tahi Lembu Boleh Menghasilkan 3.75 kwj Tenaga Elektrik” Sisa Lembu Berjaya Jadi Sumber Tenaga

Sekumpulan petani di Britain telah berjaya menukarkan tahi lembu kepada sumber tenaga berbentuk bateri saiz AA yang dipanggil ‘patteries’. Memetik laporan The Sun, bateri yang boleh dicas semula ini boleh menjadi sebahagian daripada tenaga boleh […]

TECH Mon, 10 Sep 2018

Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Teknik mengelakkan ‘Stalker’ melihat gambar anda.

TECH Fri, 1 Mar 2019

好懒想要快速登入?脸书帐号直接连应用程序「恐有这3大危机」

许多网站和应用程式常会设置与脸书(Facebook)的帐号连结的功能,让使用者能快速登入;资安业者认为,这种登入方式可能带来3大风险,包括个资被第三方应用程式取得,个资用途不明,遭骇客入侵。

TECH Sat, 2 Nov 2019

Cara Menghadkan Akses Kandungan Youtube Kepada Anak – Anak

Pelbagai video menarik pada aplikasi YouTube sememangnya sangat menghiburkan dek kerana ianya menepati citarasa pelbagai peringkat umur. Malangnya kandungan yang pelbagai itu tidak disekat secara default oleh YouTube, ianya perlu dilakukan secara manual. Berikut kami kongsikan cara untuk […]

TECH Tue, 4 Dec 2018

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah

TECH Thu, 17 Oct 2019

Anda Yang B40 Bakal Terima Dekoder Percuma Dari Kerajaan

pemantauan dari semasa ke semasa akan dibuat untuk penjualan dekoder tanpa lesen