TECH By: SGMS Fas February 13, 2018 @ 3:45pm

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Selain daripada kemudahan berkomunikasi memiliki sebuah telefon pintar sebenarnya amat bermanfaat. Ada 5 panduan penting yang barangkali tidak ramai tahu betapa alat peranti ini amat berguna pada waktu kecemasan.

Berikut panduan yang mungkin boleh membantu anda jika berada pada situasi yang memerlukan tindakan pantas.

  1. Perkhidmatan Kecemasan

Tahu kah anda nombor kecemasan seluruh dunia dalam semua telefon bimbit adalah 112. Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi  membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci. Kaedah ini berfungsi untuk semua telefon bimbit seluruh dunia malah  servisnya percuma.

  1. Tertinggal kunci  dalam kereta berkunci?

Perkara ini sering terjadi kadang-kadang kan? Bila dah tutup pintu baharu sedar kunci ‘remote’ tertinggal di dalam. Aduh! Macam mana nak buat kan?

Jangan bimbang. Ada penyelesaiannya!

Katakanlah kunci pendua tertinggal di rumah. Anda perlu telefon sesiapa di rumah melalui telefon bimbit mereka daripada telefon bimbit anda. Pegang telefon bimbit anda kira-kira satu kaki daripada pintu kereta kemudian suruh sesiapa  yang dalam talian itu menekan butang buka kunci dekat dengan telefon bimbitnya. Cara ini kunci kereta anda akan terbuka secara otomatik.  Tadaa! Pintu dah boleh dibuka. Masa pun jimat.

Sebenarnya, jarak jauh bukanlah satu halangan. Anda boleh berada beribu batu sekali pun ia berkesan. Cubalah!

Gambar hiasan: www.vikebladet.no

  1. Bateri telefon ‘flat’? Kong habis!

Untuk pengetahuan, semua telefon bimbit mempunyai kuasa bateri yang terselindung. Bagi mengaktifkannya, hanya perlu dail *3370#. Lakukan ini apabila telefon hampir nak mati dan percaya atau tidak, ia akan hidup seketika malah  memperlihatkan hayat bateri meningkat 50%. Kadar bateri rizab ini akan recaj apabila telefon bimbit itu dicaj kemudian.

Sebenarnya ‘rahsia’ ini ada tertulis di dalam kebanyakan manual telefon, cuma khalayak sahaja yang terlepas pandang membacanya.

  1. Melumpuhkan telefon bimbit yang dicuri!

Untuk memeriksa nombor siri telefon bimbit, anda cuma perlu tekan *#06# bagi mendapatkan akses kod 15 digit. Salinkan kod tersebut dan simpan di tempat selamat. Apabila telefon bimbit hilang atau dicuri, anda hanya perlu menelefon pusat perkhidmatan talian berkenaan untuk memberikan kod tersebut. Dengan kod itu mereka boleh blok telefon bimbit berkenaan. Ini bermakna jika kad sim ditukarkan sekali pun telefon bimbit itu masih tidak boleh berfungsi mengakibatkan si pencuri gagal menjualkannya sekali pun.

Jika semua pengguna  mempraktikkan kaedah ini  nescaya kes kecurian telefon bimbit akan berkurangan. Sebenarnya, panduan ini  ada tertulis di dalam manual dan sekali lagi umum terlepas pandang atau malas untuk membaca kandungannya.

Gambar hiasan: sidomi.com

  1. Elak rompakan di mesin ATM.

Ini paling terbaik untuk diingat! Sekiranya  dipaksa oleh perompak untuk mengeluarkan wang melalui mesin ATM, anda masih boleh berhubung dengan pihak polis tanpa mereka sedari. Bagaimana?

Anda cuma perlu menekan nombor pin cara terbalik. Contohnya, sekiranya nombor pin adalah 1234, anda harus menekan 4321. Dengan cara itu, sistem mesin ATM berkenaan akan mengesan  nombor terbalik tersebut daripada kad ATM yang dimasukkan ke dalam mesin. Walaupun, pengeluaran wang akan tetap berlaku tetapi tanpa diketahui perompak, pihak polis telah dimaklumkan untuk ke lokasi kejadian.

Semua mesin ATM sebenarnya dilengkapi sistem kecemasan begini mengikut undang-undang. Cuma silapnya kita yang tidak!

Pendekata, kesemua lima panduan di atas pernah diterbitkan oleh Crime Stoppers  namun tidak ramai yang mengendah atau sedar mengenainya.

Berguna tak you all rasa? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

TECH Fri, 29 Jun 2018

“unlock” Dengan Cap Jari Untuk Peranti Yang Tiada Fungsi Tersebut

Maklumlah bukan semua mampu memiliki peranti Android dengan fungsi pengimbas cap jari. Apa pun jangan bersedih, berikut kami kongsikan cara untuk mengimbas cap jari dengan menggunakan kamera utama.. Pertama sekali pasang aplikasi  ‘Fingerprint AppLock’ daripada Playstore. Setelah […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

Akibat Menggunakan Cheat Untuk Bermain PUBG, 141 Pemain Ditangkap Pihak Berkuasa

PlayerUnknown’s Battlegrounds atau lebih senang dipanggil PUBG, merupakan permainan multiplayer kegemaran ramai ketika ini. Permainan popular ini tidak terlepas dari penggunaan cheat dan sejak Januari lalu, sejumlah 141 orang sudahpun ditangkap kerana mengguna serta menjual cheat. Kesemua […]

TECH Sat, 28 Sep 2019

“Smart City” Bakal Siap Tahun 2020

Sidang Media Zhejiang Victory Bench Hyperledger telah diadakan bertempat di Hotel Palace Of Golden Horses, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

TECH Fri, 26 Oct 2018

Guna Telegram, Ini Cara Mudah Muat Turun Video Youtube Pada iPhone

Cara mudah untuk muat turun video daripada Youtube pada iPhone menggunakan aplikasi Telegram.

Automobile Fri, 27 Jul 2018

Love Cars and Bikes? Then You HAVE to Go to Art of Speed 2018

It’s all about hot engines and sexy builds.

TECH Thu, 4 Jan 2018

Tips Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

Mematikan proses “Auto Download” berkemungkinan akan menyebabkan anda terlepas informasi terkini daripada ahli – ahli yang lain pada kumpulan Whatsapp.

TECH Mon, 13 Aug 2018

Sekat Iklan Dan “Pop -Up” Pada Pelayar Chrome Android

Jika anda rasa Iklan atau ‘Pop-Up’ yang asyik keluar ketika anda sedang melayari Internet,anda boleh cuba tips ini.

Automobile Thu, 28 Dec 2017

THIS WOMAN IS CRAZY ABOUT SPORTS CARS AND MODIFICATIONS!

People always say cars are meant for men only but this Malaysian woman is out to prove the stereotype wrong.

| Live TV