TECH By: SGMS Fas February 13, 2018 @ 3:45pm

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Selain daripada kemudahan berkomunikasi memiliki sebuah telefon pintar sebenarnya amat bermanfaat. Ada 5 panduan penting yang barangkali tidak ramai tahu betapa alat peranti ini amat berguna pada waktu kecemasan.

Berikut panduan yang mungkin boleh membantu anda jika berada pada situasi yang memerlukan tindakan pantas.

  1. Perkhidmatan Kecemasan

Tahu kah anda nombor kecemasan seluruh dunia dalam semua telefon bimbit adalah 112. Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi  membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci. Kaedah ini berfungsi untuk semua telefon bimbit seluruh dunia malah  servisnya percuma.

  1. Tertinggal kunci  dalam kereta berkunci?

Perkara ini sering terjadi kadang-kadang kan? Bila dah tutup pintu baharu sedar kunci ‘remote’ tertinggal di dalam. Aduh! Macam mana nak buat kan?

Jangan bimbang. Ada penyelesaiannya!

Katakanlah kunci pendua tertinggal di rumah. Anda perlu telefon sesiapa di rumah melalui telefon bimbit mereka daripada telefon bimbit anda. Pegang telefon bimbit anda kira-kira satu kaki daripada pintu kereta kemudian suruh sesiapa  yang dalam talian itu menekan butang buka kunci dekat dengan telefon bimbitnya. Cara ini kunci kereta anda akan terbuka secara otomatik.  Tadaa! Pintu dah boleh dibuka. Masa pun jimat.

Sebenarnya, jarak jauh bukanlah satu halangan. Anda boleh berada beribu batu sekali pun ia berkesan. Cubalah!

Gambar hiasan: www.vikebladet.no

  1. Bateri telefon ‘flat’? Kong habis!

Untuk pengetahuan, semua telefon bimbit mempunyai kuasa bateri yang terselindung. Bagi mengaktifkannya, hanya perlu dail *3370#. Lakukan ini apabila telefon hampir nak mati dan percaya atau tidak, ia akan hidup seketika malah  memperlihatkan hayat bateri meningkat 50%. Kadar bateri rizab ini akan recaj apabila telefon bimbit itu dicaj kemudian.

Sebenarnya ‘rahsia’ ini ada tertulis di dalam kebanyakan manual telefon, cuma khalayak sahaja yang terlepas pandang membacanya.

  1. Melumpuhkan telefon bimbit yang dicuri!

Untuk memeriksa nombor siri telefon bimbit, anda cuma perlu tekan *#06# bagi mendapatkan akses kod 15 digit. Salinkan kod tersebut dan simpan di tempat selamat. Apabila telefon bimbit hilang atau dicuri, anda hanya perlu menelefon pusat perkhidmatan talian berkenaan untuk memberikan kod tersebut. Dengan kod itu mereka boleh blok telefon bimbit berkenaan. Ini bermakna jika kad sim ditukarkan sekali pun telefon bimbit itu masih tidak boleh berfungsi mengakibatkan si pencuri gagal menjualkannya sekali pun.

Jika semua pengguna  mempraktikkan kaedah ini  nescaya kes kecurian telefon bimbit akan berkurangan. Sebenarnya, panduan ini  ada tertulis di dalam manual dan sekali lagi umum terlepas pandang atau malas untuk membaca kandungannya.

Gambar hiasan: sidomi.com

  1. Elak rompakan di mesin ATM.

Ini paling terbaik untuk diingat! Sekiranya  dipaksa oleh perompak untuk mengeluarkan wang melalui mesin ATM, anda masih boleh berhubung dengan pihak polis tanpa mereka sedari. Bagaimana?

Anda cuma perlu menekan nombor pin cara terbalik. Contohnya, sekiranya nombor pin adalah 1234, anda harus menekan 4321. Dengan cara itu, sistem mesin ATM berkenaan akan mengesan  nombor terbalik tersebut daripada kad ATM yang dimasukkan ke dalam mesin. Walaupun, pengeluaran wang akan tetap berlaku tetapi tanpa diketahui perompak, pihak polis telah dimaklumkan untuk ke lokasi kejadian.

Semua mesin ATM sebenarnya dilengkapi sistem kecemasan begini mengikut undang-undang. Cuma silapnya kita yang tidak!

Pendekata, kesemua lima panduan di atas pernah diterbitkan oleh Crime Stoppers  namun tidak ramai yang mengendah atau sedar mengenainya.

Berguna tak you all rasa? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 3 Jan 2019

低头族有救了! 4招让你有效预防肩颈酸痛

低头族看过来!趋势而言,全球人们生活上一定会越来越依赖智慧型手机,眼睛承受压力只会越来越重。

TECH Fri, 20 Jul 2018

Shopee Tawarkan Promosi Barangan Elektronik Bermula 23 Julai Ini

Laman beli-belah atas talian terkenal, Shopee bakal melancarkan promosi istimewa, Ekspo Elektronik Shopee yang menawarkan pelbagai jenama elektronik terkemuka seperti honor, Philips, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Promosi berkenaan akan berlangsung bermula 23 hingga 26 […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Cara Mudah & Pantas Untuk Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Kepada anda yang kerap mengubah saiz gambar khususnya untuk disimpan ataupun muat naik ke media sosial, berikut kami kongsikan salah satu cara yang sangat mudah dan pantas untuk melakukannya.

TECH Fri, 22 Jun 2018

Matikan Peranti Sekiranya Tombol “Power” Rosak

Jika butang ‘Power’ telefon pintar anda rosak,anda boleh cuba teknik ini.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Dilengkapi Dengan Mekanisma Penyekatan Habuk

MacBook Pro 2018 telah dilancarkan oleh Apple Inc beberapa hari lalu dengan peningkatan spesifikasi seperti cip Intel generasi ke-8 dan juga kad grafik GPU yang baharu. Namun bukan itu pengguna MacBook Pro nantikan kerana versi […]

TECH Tue, 29 May 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Perlukan Tandatangan Di Setiap Emel Penting Sebenarnya!:

  Tandatangan dalam setiap emel yang anda hantar sebenarnya penting, buat sesiapa yang belum tahu. Mesti ramai fikir ni perkara remeh je kan? Sebenarnya tidak… Ia penting untuk menaikkan kredibiliti sendiri lebih-lebih lagi jika anda […]

TECH Sun, 17 Mar 2019

Earbuds Tanpa Wayar Berkualiti Mampu Milik

Kepada anda yang pernah mencuba Earpod daripada Apple sememangnya akan terpesona dengan kualiti bunyi yang dihasilkan,oleh kerana harganya agak mahal maka tidak ramai pengguna yang mampu memilikinya. Berikut kami kongsikan 2 peranti Earbuds tanpa wayar dengan harga mampu milik.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Kiriman Tweet PlayStation Russia Cetus Tanda Tanya Kepada Peminat

Ura-ura berkenaan konsol PlayStation 5 telah beberapa kali kedengaran sepanjang tahun ini. Bagaimanapun, ura-ura berkenaan seperti tidak mahu dilayan oleh pihak Sony apabila mereka jarang sekali mengeluarkan kenyataan berkenaan PS5. Malah, mereka tidak menyebut langsung […]

TECH Sun, 22 Jul 2018

MacBook Pro 15 inci Dengan Cip i9 (2018) Dilaporkan Cepat Panas

MacBook Pro 15 inci dijana dengan cip pemprosesan 6-teras Core i9- 8950HK adalah komputer riba berharga premium keluaran Apple untuk tahun ini. Melalui cip terbabit, ia menjanjikan kelajuan pemprosesan sehingga 2.9GHz yang mana lebih laju berbanding keluaran terdahulu tetapi […]

TECH Fri, 3 Jan 2020

Cara Bersihkan Charging Port & Speaker

Guna dulu cara nie kalau tak boleh juga baru hantar kedai.. Jimat weii

| Live TV