TECH By: SGMS Putri July 10, 2018 @ 3:22pm

Twitter Rugi RM 12.45 Billion Selepas Padam 70 Juta Akaun Palsu

Seperti Facebook, Twitter juga tidak terlepas daripada dibanjiri oleh akaun-akaun palsu. Akaun-akaun ini didaftarkan atas pelbagai sebab tersendiri antaranya untuk menyerang pengguna lain, membuat kiriman-kiriman tidak sepatutnya dan banyak lagi. Twitter telah mengenalpasti bahawa majoriti daripada akaun palsu ini tergolong dalam golongan yang dikenali sebagai Russian Bots.

Mereka merupakan ‘tentera digital’ yang mempunyai kaitan dengan kerajaan Russia. Bagi memerangi golongan ini, Twitter telah mengambil keputusan untuk memadam lebih dari 70 juta akaun palsu ini daripada laman media sosial terkemuka itu.

Walaubagaimapun, tindakan mereka itu akan mengurangkan jumlah pengguna mereka secara mendadak. Ini menyebabkan pelabur mereka mula hilang keyakinan terhadap laman media sosial dari Amerika tersebut. Selain pengguna yang berkurangan, langkah ini juga akan melibatkan kos kewangan yang agak tinggi.

Pada Isnin, nilai dagangan syarikat Twitter dilaporkan menurun sehingga 9% dengan melibatkan jumlah kerugian yang sangat besar iaitu $ 3.1 billion(~RM 12.45 billion). Bagaimanapun, CEO Twitter, Jack Dorsey menegaskan ia perlu dilakukan untuk kebaikan jangka masa panjang mereka.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 11 Nov 2019

China Dah Mula Teroka 6G Sedangkan Yang Lain Baru 5G

Lajunya China dimana sekarang dah 6G sedangkan yang lain baru 5G

TECH Mon, 16 Sep 2019
TECH Fri, 7 Dec 2018

Tips Untuk Menjaga Kamera DSLR Supaya Kekal Lama

Mesti ada yang tertanya, macam mana nak menjaga Kamera DSLR kekal lama?

TECH Fri, 7 Sep 2018

Cara Nak Pilih Monitor

Apakah yang perlu anda tahu bila ingin memilih screen monitor.

TECH Mon, 8 Jul 2019

Cara Menukar Tanda “Bluetick” Kepada simbol Lain Pada Whatsapp

kepada anda yang berasa bosan dengan penampilan yang sedia ada pada Whatsapp, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah tanda Bluetick kepada ikon yang lebih menarik.

TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

TECH Sun, 30 Dec 2018

Bagaimana Untuk Membaiki Isu Whatsapp Skrin Putih Di iPhone X

Jika anda mencari penyelesaian untuk masalah skrin putih pada whatsapp iphone X, ikuti langkah ini mungkin dapat selesaikannya

TECH Thu, 16 May 2019

如同哈利波特的魔法世界!会飞的台灯

如同哈利波特的魔法世界!会飞的台灯Flying Drone Lamp跟随、照亮主人的每一步~

TECH Wed, 26 Sep 2018

Facebook约会服务上线测试!4大机制做到保护隐私、精准配对

社群媒体Facebook于今年5月F8开发者大会上提到的约会服务Facebook Dating,正式在南美洲哥伦比亚测试上线,透过此次试验成果,将决定是否在更多地区上线此功能。

TECH Wed, 31 Jul 2019

Ketahui Cara Menggunakan Internet Di Luar Negara

Kami ingin berkongsi beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menggunakan internet di luar negara. Ada cara yang mudah, ada cara yang murah.

| Live TV