Trending By: Salma Syahbuddin September 30, 2020 @ 11:00am

4 Lagi Kluster Baharu Kini Dikesan

Ketika Sidang media harian yang dilakukan di Putrajaya pada Isnin, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, memaklumkan terdapat dua kluster yang dikesan di Sabah iaitu Kluster Jalan Bomba dan Kluster Jalan Utara dan masing -masing satu di Selangor dan Johor.

Kes indeks iaitu kes ke-11,110 adalah lelaki warganegara Malaysia yang mempunyai sejarah perjalanan ke Semporna, Sabah pada 20 September lalu.

Sumber : Google

“Kes bergejala demam dan batuk dan didapati positif COVID-19 pada 28 September 2020. Kes dimasukkan ke Hospital Duch of Kent, Sandakan.

“Hasil saringan kontak rapat mendapati dua lagi kes positif COVID-19 pada 28 September 2020, Katanya.

Menurutnya, Kluster Jalan Utara dikenal pasti hasil saringan petugas kesihatan di sebuah institut latihan di Sandakan.

Petugas kesihatan dan anggota polis antara yang positif

Gambar : Google

Dua petugas kesihatan dikesan positif Covid-19 pada 28 September 2020 dan dipercayai berasal dari Kluster Jalan Utara. Manakala, saringan kontak rapat mendapati satu kes positif bagi kluster Benteng PK, membabitkan seorang anggota polis yang kini sedang mendapat rawatan di Hospital Sungai Buloh.

Justeru itu, langkah pencegahan jangkitan kini giat dijalankan termasuklah proses me-nyah kuman dan proses pembersihan terutamanya di kawasan berisiko.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

| Live TV