Trending By: SGMS Faida July 26, 2018 @ 4:45am

Semua Lembaga Pengarah Khazanah Tawar Letak Jawatan

Khazanah Nasional Bhd mengesahkan semua ahli Lembaga Pengarah termasuk Pengarah Urusan, Tan Sri Azman Mokhtar, menawarkan diri untuk meletak jawatan daripada menduduki kerusi lembaga pengarah syarikat.

Khazanah Nasional, dalam satu kenyataan, memaklumkan tawaran itu dibuat bagi membantu memudahkan peralihan yang teratur di bawah kerajaan baharu di bawah Pakatan Rakyat.

” Lembaga pengarah semasa berasa bertuah untuk berkhidmat, dan berasakan ia sesuai untuk menawarkan kerajaan baharu kebijaksanaan dan mengesahkan semula prerogatif untuk menubuhkan lembaga pengarah baharu.

“Kami akan keluarkan kenyataan sejurus perincian lanjut diperoleh,” menurut kenyataan itu.

Berikut ialah profil semua ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd termasuk Pengarah Urusan, Tan Sri Azman Mokhtar, yang menawarkan diri untuk meletak jawatan daripada menduduki kerusi lembaga pengarah syarikat pelaburan kerajaan itu hari ini:

  1. Tan Sri Azman Mokhtar (Pengarah Urusan)

Tan Sri Azman Mokhtar ialah Pengarah Urusan Khazanah dan mempengerusikan serta menganggotai lembaga pengarah beberapa syarikat penerima pelaburan utama Khazanah. Beliau juga ialah pengasas bersama dan bekas Pengarah Urusan BinaFikir Sdn Bhd, mantan Pengarah dan Ketua Penyelidikan di Salomon Smith Barney dan Union Bank of Switzerland di Malaysia.

2) Tan Sri Md Nor Md Yusof (Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Tan Sri Md Nor ialah Pengerusi Malaysian Airlines Bhd, dan menduduki beberapa Lembaga Pengarah, termasuk Pelaburan Hartanah Bhd selain beberapa syarikat pelaburan utama. Beliau menganggotai Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Khazanah dan sebelum ini merupakan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Sekuriti dan Penasihat kepada Menteri Kewangan.

3) Tan Sri Mohamed Azman Yahya (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Tan Sri Mohamed Azman ialah pengasas dan Ketua Eksekutif Kumpulan Symphony House Sdn Bhd dan Pengerusi Eksekutif Symphony Life Bhd. Beliau juga ialah ahli Lembaga Pengarah Ekuiti Nasional Bhd serta beberapa syarikat penerima pelaburan Khazanah. Sebelum ini beliau ialah Ketua Eksekutif Danaharta dan Pengerusi Jawatankuasa Penstrukturan Semula Hutang Korporat (CDRC).

4) Datuk Mohammed Azlan Hashim (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Datuk Mohammed Azlan ialah Pengerusi dan ahli Lembaga Pengarah beberapa syarikat awam dan organisasi berkaitan kerajaan. Beliau ialah mantan Ketua Eksekutif Bumiputra Merchant Bankers Bhd, Pengarah Urusan Kumpulan Amanah Capital Malaysia Bhd dan Pengerusi Eksekutif Bursa Malaysia Bhd.

5) Raja Tan Sri Arshad Raja Tun Uda (Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Raja Tan Sri Arshad ialah Pengerusi Maxis Bhd, Ekuiti Nasional Bhd dan Yayasan Raja Muda Selangor. Beliau sebelum ini ialah Pengerusi Eksekutif dan Rakan Kongsi Kanan PricewaterhouseCoopers Malaysia selama 18 tahun.

6) Tan Sri Andrew Sheng Len Tao (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Tan Sri Andrew ialah Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Khazanah Research Institute dan Ketua Penasihat kepada Suruhanjaya Kawal Selia Perbankan China. Jawatan kanan beliau sebelum ini termasuk Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong, Timbalan Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong dan Ketua Pakar Ekonomi dan Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia.

7) Datuk Seri Nazir Razak (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Datuk Seri Nazir ialah Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd (CIMB Group) dan pemegang amanah Yayasan Rahah. Beliau ialah Pengarah Urusan Kumpulan / Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group antara November 2006 hingga Ogos 2014 selepas menyertai kumpulan perbankan itu pada tahun 1989.

8) Datuk Dr Nirmala Menon (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Datuk Dr Nirmala ialah Naib Presiden Eksekutif, Ketua di bahagian pasaran khusus dan kesihatan Asia, MetLife Asia Pacific Ltd., yang mana beliau bertanggungjawab bagi operasi di Hong Kong, Australia, Malaysia, Vietnam, Bangladesh, Nepal dan Myanmar. Sebelum menyertai Metlife, beliau berkhidmat sebagai Ketua Asia Selatan di ING Asia Pacific Ltd. dan sebelum itu, beliau dilantik sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif di ING Malaysia Bhd, sekali gus menjadi CEO wanita pertama dalam industri insurans hayat di Malaysia.

9) Yeo Kar Peng (Pengarah dan Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Yeo Kar Peng ialah Pengerusi/ Rakan Kongsi Urusan Kendall Court Capital Partners dan adalah salah seorang pengasasnya. Beliau juga ahli Lembaga Pengarah Cenviro Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Khazanah. Sebelum memulakan Kendall Court, beliau ialah Pengarah Urusan Citigroup Global Markets. Beliau juga pernah memegang jawatan Ketua Penyelidikan di UBS dan WI Carr.

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jul 2019

Shocking origin of the name Boba

You’ll never see Boba the same way again, but that doesn’t stop you from drinking it though.

Trending Thu, 14 May 2020

Berita Tular Tentang Tarikh Pembukaan Semula Sekolah Adalah Palsu – KPM

Jadilah pengguna internet yang bertanggungjawab ye.

Trending Thu, 11 Jan 2018

‘Bandar Rahsia’ Paling Cantik di Thailand

Khao Yai adalah salah satu daripada daerah yang paling cantik di Thailand, hanya 3 jam memandu dari Bangkok.  Khao Yai juga dikatakan sebagai mini Europe dengan taman bunga yang luas, replika rumah hobbit dan struktur […]

Trending Thu, 19 Dec 2019

Tudung Pakai Buang Pertama Di Hospital UK

Bimbang Jangkitan Kuman, Doktor Malaysia Perkenalkan Tudung Ini. Tahniah!

Trending Tue, 17 Sep 2019

201 Sekolah Di Selangor Ditutup Hari Ini

Makin serius pula jerebu, naik mendadak hingga terpaksa tutup sekolah.

Trending Wed, 9 Sep 2020
Trending Tue, 12 Mar 2019

赛亚人穿水手服?网惊:童年崩坏了

七龙珠与美少女战士互换战袍,你接受到吗?

| Live TV