Trending By: SGMS Faida July 26, 2018 @ 4:45am

Semua Lembaga Pengarah Khazanah Tawar Letak Jawatan

Khazanah Nasional Bhd mengesahkan semua ahli Lembaga Pengarah termasuk Pengarah Urusan, Tan Sri Azman Mokhtar, menawarkan diri untuk meletak jawatan daripada menduduki kerusi lembaga pengarah syarikat.

Khazanah Nasional, dalam satu kenyataan, memaklumkan tawaran itu dibuat bagi membantu memudahkan peralihan yang teratur di bawah kerajaan baharu di bawah Pakatan Rakyat.

” Lembaga pengarah semasa berasa bertuah untuk berkhidmat, dan berasakan ia sesuai untuk menawarkan kerajaan baharu kebijaksanaan dan mengesahkan semula prerogatif untuk menubuhkan lembaga pengarah baharu.

“Kami akan keluarkan kenyataan sejurus perincian lanjut diperoleh,” menurut kenyataan itu.

Berikut ialah profil semua ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd termasuk Pengarah Urusan, Tan Sri Azman Mokhtar, yang menawarkan diri untuk meletak jawatan daripada menduduki kerusi lembaga pengarah syarikat pelaburan kerajaan itu hari ini:

  1. Tan Sri Azman Mokhtar (Pengarah Urusan)

Tan Sri Azman Mokhtar ialah Pengarah Urusan Khazanah dan mempengerusikan serta menganggotai lembaga pengarah beberapa syarikat penerima pelaburan utama Khazanah. Beliau juga ialah pengasas bersama dan bekas Pengarah Urusan BinaFikir Sdn Bhd, mantan Pengarah dan Ketua Penyelidikan di Salomon Smith Barney dan Union Bank of Switzerland di Malaysia.

2) Tan Sri Md Nor Md Yusof (Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Tan Sri Md Nor ialah Pengerusi Malaysian Airlines Bhd, dan menduduki beberapa Lembaga Pengarah, termasuk Pelaburan Hartanah Bhd selain beberapa syarikat pelaburan utama. Beliau menganggotai Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Khazanah dan sebelum ini merupakan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Sekuriti dan Penasihat kepada Menteri Kewangan.

3) Tan Sri Mohamed Azman Yahya (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Tan Sri Mohamed Azman ialah pengasas dan Ketua Eksekutif Kumpulan Symphony House Sdn Bhd dan Pengerusi Eksekutif Symphony Life Bhd. Beliau juga ialah ahli Lembaga Pengarah Ekuiti Nasional Bhd serta beberapa syarikat penerima pelaburan Khazanah. Sebelum ini beliau ialah Ketua Eksekutif Danaharta dan Pengerusi Jawatankuasa Penstrukturan Semula Hutang Korporat (CDRC).

4) Datuk Mohammed Azlan Hashim (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Datuk Mohammed Azlan ialah Pengerusi dan ahli Lembaga Pengarah beberapa syarikat awam dan organisasi berkaitan kerajaan. Beliau ialah mantan Ketua Eksekutif Bumiputra Merchant Bankers Bhd, Pengarah Urusan Kumpulan Amanah Capital Malaysia Bhd dan Pengerusi Eksekutif Bursa Malaysia Bhd.

5) Raja Tan Sri Arshad Raja Tun Uda (Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Raja Tan Sri Arshad ialah Pengerusi Maxis Bhd, Ekuiti Nasional Bhd dan Yayasan Raja Muda Selangor. Beliau sebelum ini ialah Pengerusi Eksekutif dan Rakan Kongsi Kanan PricewaterhouseCoopers Malaysia selama 18 tahun.

6) Tan Sri Andrew Sheng Len Tao (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Tan Sri Andrew ialah Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Khazanah Research Institute dan Ketua Penasihat kepada Suruhanjaya Kawal Selia Perbankan China. Jawatan kanan beliau sebelum ini termasuk Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong, Timbalan Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong dan Ketua Pakar Ekonomi dan Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia.

7) Datuk Seri Nazir Razak (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Datuk Seri Nazir ialah Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd (CIMB Group) dan pemegang amanah Yayasan Rahah. Beliau ialah Pengarah Urusan Kumpulan / Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group antara November 2006 hingga Ogos 2014 selepas menyertai kumpulan perbankan itu pada tahun 1989.

8) Datuk Dr Nirmala Menon (Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (EXCO)

Datuk Dr Nirmala ialah Naib Presiden Eksekutif, Ketua di bahagian pasaran khusus dan kesihatan Asia, MetLife Asia Pacific Ltd., yang mana beliau bertanggungjawab bagi operasi di Hong Kong, Australia, Malaysia, Vietnam, Bangladesh, Nepal dan Myanmar. Sebelum menyertai Metlife, beliau berkhidmat sebagai Ketua Asia Selatan di ING Asia Pacific Ltd. dan sebelum itu, beliau dilantik sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif di ING Malaysia Bhd, sekali gus menjadi CEO wanita pertama dalam industri insurans hayat di Malaysia.

9) Yeo Kar Peng (Pengarah dan Jawatankuasa Audit dan Risiko (ARC)

Yeo Kar Peng ialah Pengerusi/ Rakan Kongsi Urusan Kendall Court Capital Partners dan adalah salah seorang pengasasnya. Beliau juga ahli Lembaga Pengarah Cenviro Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Khazanah. Sebelum memulakan Kendall Court, beliau ialah Pengarah Urusan Citigroup Global Markets. Beliau juga pernah memegang jawatan Ketua Penyelidikan di UBS dan WI Carr.

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 26 Apr 2018

网路疯传「电锅安全帽」网友笑:骑着骑着就饿了

有网友在脸书分享一张「电锅」的照片,从背面看起来与一般人家里厨房会出现的电锅大同小异,上面还插着饭匙,没想到照片角度一转,原来这是电锅造型的「安全帽」,拟真程度让网友大赞设计者太有才!

Trending Fri, 15 Feb 2019

Dicabar Bumi Sebenarnya Sfera, Dr Sheikh Muszaphar Tampil Dengan Penjelasan Padu!

Bentuknya bukan seperti bola, lebih seperti telur. Setiap orang harus ke angkasa lepas jika diberi peluang…

Trending Mon, 18 Dec 2017

无端端拥有RM5797,该怎么花?这存钱法真的有效!

如果你发现在2018年12月31日,你拥有了RM5797,你会怎么用呢?爱旅行的年轻设计师Jas为了让自己更有趣的存钱,就实行了『信封存钱』计划!

Trending Tue, 3 Jul 2018

‘ Ya, saya sudah tewas dan saya akur keputusan rakyat,’ – Najib Razak

Saya ingin memohon ampun dan maaf kepada rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia berhak mendapat pimpinan yang terbaik.

Trending Fri, 16 Mar 2018

泰国女富商「做功德」骑大象沿街洒钱

泰国孔敬府竹园县一名女富商,上周六(10日)骑大象趴趴走,同时沿途对路人洒钱,引来当地民众疯抢。据了解,这名女富商是在进行私人的做功德仪式,替泰王瓦集拉隆功诵经祈福;当天她送出了大约20万泰铢(约2.5令吉)。

Featured Sun, 11 Apr 2021

65 Bazar Ramadan Akan Beroperasi Di KL

Tinggal 2 hari sahaja lagi untuk umat Islam menyambut bulan Ramadan yang penuh barakah. Ramadan tahun ini pasti berbeza dengan tahun lalu, kali ini kemeriahan Bazaar Ramadan kembali dapat dirasai oleh semua umat Islam. Dewan […]

Trending Mon, 21 May 2018

Rosmah: “A Person is Innocent Until Proven Guilty”

It seems the ex-Prime Minister’s wife wishes to be treated like a normal person.

Trending Sat, 21 Dec 2019
Trending Fri, 5 Jun 2020

| Live TV