Trending By: SGMS Faida February 15, 2018 @ 7:10am

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

Sebelum: Ala, nak pergi kedai depan ni je pun. Takkan nak duduk dalam car seat, relax lah… 

Selepas: Kalaulah aku letak anak aku dalam car seat dulu, tentu dia masih ada dengan aku sekarang.

Para ibu-bapa sekalian, tak kisah lah dekat ataupun jauh destinasi kamu, sila utamakan keselamatan anak kecil anda! Jangan disebabkan kelalaian sedetik kamu, seumur hidup kamu dihantui sesalan. Beringat sebelum kena!

Menerusi laman Twitter @_CaptainFarrel_, wanita bernama Farah Zahri menceritakan kejadian yang menimpa anak saudaranya. Kanak-kanak lelaki itu mengalami pendarahan di muka akibat tidak duduk di car seat. Aduhai, kesian melihatnya.

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa bayi yang duduk dalam sesebuah kenderaan. Seriau mendengar kes melibatkan bayi tercampak keluar daripada kenderaan apabila terlibat dalam kemalangan. Beringatlah, penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa anak anda!

Sekadar perkongsian, bayi mempunyai kepala yang besar dan leher yang agak lemah. Jadi ketika berlaku perlanggaran kepala bayi boleh terhentak ke depan secara tiba-tiba dan dengan kuat yang mana akan mengakibatkan kecederaan pada tulang belakang bayi.

Pastikan anak anda duduk menghadap belakang kenderaan seberapa lama yang boleh sambil menghadap belakang kenderaan sehingga berumur 2 tahun atau sehingga mencapai had maksimum ketinggian dan berat badan car seat tersebut. Tunggu apa lagi? Dapatkan car seat untuk si comel anda sebelum balik ke kampung halaman hari ini.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 18 Mar 2020

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan […]

Trending Sat, 4 May 2019

#SetulusIkhlas: 5 Kisah Menyentuh Hati Ini Pasti Buat Air Mata Korang Bergenang

Lebih sayu, lelaki tua yang dikenali dengan nama Pak Cik Zainal ini  hanya bertongkat namun semangat kental dan kegigihannya mencari rezeki menjual minyak attar dengan harga RM 1.50.

Trending Mon, 2 Mar 2020

“Semoga Dengan Lagu Ini Kita Bisa Menghargai Waktu Bersama Pasangan”- BCL Luah Perasaan Sayu Di Konsert Ronan Keating

Bunga Citra Lestari kembali beraksi di pentas buat kali kedua selepas hampir seminggu kehilangan sang suami. Terbaru, penyanyi itu tampil menjadi artis jemputan istimewa di Konsert Ronan Keating, BCL sempat mendedangkan beberapa lagu hitsnya seperti […]

Trending Tue, 7 Jan 2020
Trending Thu, 7 Dec 2017

Ibu Bawah Umur Sorok Bayi Dalam Kabinet

Seorang remaja lelaki berusia 15 tahun ditahan selepas teman wanitanya yang bawah umur didapati melahirkan seorang bayi lelaki dan menyembunyikannya di dalam laci sebuah rumah di Kampung Bahagian Jaya. Menurut Supritendan Martin Koo yang merupakan […]

Trending Fri, 9 Feb 2018

10张错觉照片挑战你的视觉神经

「视觉错觉」是指视觉欺骗我们的大脑,感知到的物体的尺寸和颜色不同于真实的物体的情况。在网路中,有许许多多这样的例子,现在我们列出一些图片,你会看到不同的东西,一起来挑战你的大脑,去发现被欺骗的那些现象吧!

Trending Mon, 4 May 2020
Trending Wed, 9 Oct 2019
Trending Wed, 30 May 2018

Elak Masalah Gangguan Seksual, Arab Saudi Perkenal Undang-Undang Baharu

Antaranya adalah hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda sebanyak 300,000 riyal (RM318,126), kepada pesalah jika sabit kesalahan.

| Live TV