Trending By: SGMS Faida February 15, 2018 @ 7:10am

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

Sebelum: Ala, nak pergi kedai depan ni je pun. Takkan nak duduk dalam car seat, relax lah… 

Selepas: Kalaulah aku letak anak aku dalam car seat dulu, tentu dia masih ada dengan aku sekarang.

Para ibu-bapa sekalian, tak kisah lah dekat ataupun jauh destinasi kamu, sila utamakan keselamatan anak kecil anda! Jangan disebabkan kelalaian sedetik kamu, seumur hidup kamu dihantui sesalan. Beringat sebelum kena!

Menerusi laman Twitter @_CaptainFarrel_, wanita bernama Farah Zahri menceritakan kejadian yang menimpa anak saudaranya. Kanak-kanak lelaki itu mengalami pendarahan di muka akibat tidak duduk di car seat. Aduhai, kesian melihatnya.

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa bayi yang duduk dalam sesebuah kenderaan. Seriau mendengar kes melibatkan bayi tercampak keluar daripada kenderaan apabila terlibat dalam kemalangan. Beringatlah, penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa anak anda!

Sekadar perkongsian, bayi mempunyai kepala yang besar dan leher yang agak lemah. Jadi ketika berlaku perlanggaran kepala bayi boleh terhentak ke depan secara tiba-tiba dan dengan kuat yang mana akan mengakibatkan kecederaan pada tulang belakang bayi.

Pastikan anak anda duduk menghadap belakang kenderaan seberapa lama yang boleh sambil menghadap belakang kenderaan sehingga berumur 2 tahun atau sehingga mencapai had maksimum ketinggian dan berat badan car seat tersebut. Tunggu apa lagi? Dapatkan car seat untuk si comel anda sebelum balik ke kampung halaman hari ini.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 24 Sep 2018

Mulai Januari 2019, Penyedut Minuman Plastik Diharamkan Di Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Labuan

Negara Taiwan dan Britain pun haramkan penggunaan penyedut minuman plastik.

Trending Wed, 18 Apr 2018

Kenapa Sharifah Sakinah Tak Puas Hati Dengan Neelofa?

Persoalannya, apakah motif Sharifah Sakinah berbuat demikian? Adakah dia tidak puas hati kerana tidak memenangi anugerah tersebut? Atau dia memang berniat untuk bergurau?

Trending Wed, 10 Jan 2018

Wanita Maut Dibaham Harimau Sewaktu Berkerja

Dibaham oleh seekor harimau ketika sedang mengumpul data tentang serangga di sebuah ladang kelapa sawit

Trending Fri, 20 Apr 2018

Fesyen Tudung Bawal Pocong Kini Menjadi Pilihan Hijabista. Laku Habis!

Agaknya anda berani tak cuba gaya tudung bawal pocong di pagi Syawal?

Trending Thu, 26 Nov 2020
Trending Fri, 20 Apr 2018

Shila Amzah Sah Bergelar Isteri. Hati Peminat Lelaki Patah Seribu Tak?

Shila Amzah sah bergelar isteri Haris Idraki Elias dengan sekali lafaz.

Trending Wed, 25 Jul 2018

怕新郎太紧张 新娘竟变成「老婆的哥哥」

结婚是一对新人生命当中最重要的事,因此大家都会尽量严肃对待,就是不希望出现任何的差错。可是当这位紧张万分的新郎转头准备迎接自己的美娇娘时,发现来的竟然是自己的大舅,这到底是怎么回事?

| Live TV