Trending By: SGMS Faida February 15, 2018 @ 7:10am

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

Sebelum: Ala, nak pergi kedai depan ni je pun. Takkan nak duduk dalam car seat, relax lah… 

Selepas: Kalaulah aku letak anak aku dalam car seat dulu, tentu dia masih ada dengan aku sekarang.

Para ibu-bapa sekalian, tak kisah lah dekat ataupun jauh destinasi kamu, sila utamakan keselamatan anak kecil anda! Jangan disebabkan kelalaian sedetik kamu, seumur hidup kamu dihantui sesalan. Beringat sebelum kena!

Menerusi laman Twitter @_CaptainFarrel_, wanita bernama Farah Zahri menceritakan kejadian yang menimpa anak saudaranya. Kanak-kanak lelaki itu mengalami pendarahan di muka akibat tidak duduk di car seat. Aduhai, kesian melihatnya.

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa bayi yang duduk dalam sesebuah kenderaan. Seriau mendengar kes melibatkan bayi tercampak keluar daripada kenderaan apabila terlibat dalam kemalangan. Beringatlah, penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa anak anda!

Sekadar perkongsian, bayi mempunyai kepala yang besar dan leher yang agak lemah. Jadi ketika berlaku perlanggaran kepala bayi boleh terhentak ke depan secara tiba-tiba dan dengan kuat yang mana akan mengakibatkan kecederaan pada tulang belakang bayi.

Pastikan anak anda duduk menghadap belakang kenderaan seberapa lama yang boleh sambil menghadap belakang kenderaan sehingga berumur 2 tahun atau sehingga mencapai had maksimum ketinggian dan berat badan car seat tersebut. Tunggu apa lagi? Dapatkan car seat untuk si comel anda sebelum balik ke kampung halaman hari ini.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 10 May 2021

Gurindam Lebaran Poova Dalam ‘Bersama Di Hari Raya’

Penyanyi Poova, kembali memeriahkan bulan Ramadan pada tahun ini dengan menyanyikan semula lagu ‘Bersama Di Hari Raya’ yang pernah dipopularkan oleh kumpulan adik-beradik terkenal 80-an, Cenderawasih. Menurut Poova, ini merupakan pengalaman pertamanya menyanyikan lagu Raya. […]

Trending Wed, 6 Nov 2019
Trending Sat, 24 Oct 2020
Trending Mon, 13 Apr 2020

Ramadan Tahun Ini Sepi Tanpa Bazar Ramadan

Kebenaran ini pahit untuk diterima..

Trending Wed, 26 Sep 2018

Anak Gaduh Bapa Campur Tangan, Rakan Sekelas Mati Ditikam Tanpa Belas Kasihan! Kejamnya!

Budak lelaki dijumpai terbaring dan berlumuran darah di atas lantai bilik air.

Trending Thu, 9 Jul 2020
Trending Wed, 9 Dec 2020

| Live TV