Trending By: SGMS Faida February 15, 2018 @ 7:10am

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

Sebelum: Ala, nak pergi kedai depan ni je pun. Takkan nak duduk dalam car seat, relax lah… 

Selepas: Kalaulah aku letak anak aku dalam car seat dulu, tentu dia masih ada dengan aku sekarang.

Para ibu-bapa sekalian, tak kisah lah dekat ataupun jauh destinasi kamu, sila utamakan keselamatan anak kecil anda! Jangan disebabkan kelalaian sedetik kamu, seumur hidup kamu dihantui sesalan. Beringat sebelum kena!

Menerusi laman Twitter @_CaptainFarrel_, wanita bernama Farah Zahri menceritakan kejadian yang menimpa anak saudaranya. Kanak-kanak lelaki itu mengalami pendarahan di muka akibat tidak duduk di car seat. Aduhai, kesian melihatnya.

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa bayi yang duduk dalam sesebuah kenderaan. Seriau mendengar kes melibatkan bayi tercampak keluar daripada kenderaan apabila terlibat dalam kemalangan. Beringatlah, penggunaan car seat mampu menyelamatkan nyawa anak anda!

Sekadar perkongsian, bayi mempunyai kepala yang besar dan leher yang agak lemah. Jadi ketika berlaku perlanggaran kepala bayi boleh terhentak ke depan secara tiba-tiba dan dengan kuat yang mana akan mengakibatkan kecederaan pada tulang belakang bayi.

Pastikan anak anda duduk menghadap belakang kenderaan seberapa lama yang boleh sambil menghadap belakang kenderaan sehingga berumur 2 tahun atau sehingga mencapai had maksimum ketinggian dan berat badan car seat tersebut. Tunggu apa lagi? Dapatkan car seat untuk si comel anda sebelum balik ke kampung halaman hari ini.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 30 Aug 2021

Lembah Klang Kini Sudah Boleh Beralih Fasa – PM

Tahniah buat frontliners dan penduduk Lembah Klang!

Trending Thu, 25 Jan 2018

Perangkap Lipas Tak sampai 10 Ringgit Pon, Tetapi …

Lipas, salah satu binatang yang menggelikan. Buat la bermacam cara sekalipun, pasti lipas akan muncul di sesetengah bahagian di rumah terutama di bahagian dapur, atau ruang tamu. Lebih merimaskan kalau kita jumpa lipas dalam kereta. […]

Trending Thu, 7 Mar 2019

Tips Cari Kerja! Gadis Ini Berkongsi Cara Menulis Resume Yang Betul

Korang boleh baca perkongsian gadis ini di Twitter mengenai cara membat resume yang betul. Perkongsian gadis yang bernama Anis Azuwa ini mendapat sebanyak 4.5 likes di Twitter

Trending Tue, 1 Jan 2019

Gunung Agung Bali Dalam Status Merbahaya, Amaran Lahar Api DiKeluarkan

Satu Lagi Gunung Berapi Indonesia Meletus, Gunung Agung Bali Dalam Status Merbahaya, Penduduk Sekitar Sungai Diberi Amaran Lahar Api

Trending Sun, 22 Apr 2018

Merajuk Dengan Keluarga, Kanak-Kanak Bawa Diri Ke Bali Seorang Diri!

Emma berasa terkejut dan tidak boleh menjelaskan bagaimana perasaannya selepas mengetahui anaknya itu ke luar negara seorang diri dan menginap di Hotel All Season yang bertaraf empat bintang…Memang berani lah awak dik!

Featured Fri, 19 Feb 2021

Pengasas Aplikasi Sugarbook Direman 7 Hari

Masih dalam siasatan pihak polis

Trending Fri, 8 Dec 2017

Caj Pindah Wang Segera Atas Talian Dimansuhkan Tahun Hadapan

Cas 50 sen untuk Pemindahan Segera akan diamansuhkan bagi pemindahan sehingga RM5,000 untuk setiap transaksi oleh individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Featured Tue, 21 Dec 2021

Finalis Lagu Cinta Kita 3 Bakal Bawa Kejutan Di Pentas Akhir

Pada Ahad yang lalu, kita sudah menyaksikan empat pasangan Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) berjaya mara ke pentas akhir yang akan berlangsung 26 Disember ini. Empat pasangan yang akan beraksi di pentas akhir nanti ialah […]

Trending Fri, 26 Oct 2018

“Jangan Klik Pautan Minta Kemaskini Info Bank” – Ketua Polis

Orang ramai supaya peka dan tidak sama sekali klik sebarang pautan melalui emel atau pesanan ringkas yang meminta pengguna untuk mengemaskini maklumat bank.

| Live TV