Trending By: SGMS Enal December 2, 2018 @ 12:36pm

Bantuan Sekolah 50,000 Ringankan Beban Penduduk Lembah Pantai

Kementerian Wilayah menyampaikan bantuan keperluan persekolahan kepada 300 murid dari sekolah rendah kebangsaan terpilih di kawasan Lembah Pantai dengan jumlah keseluruhan sumbangan RM50,000.

Menterinya Khalid Abdul Samad yang menyampaikan bantuan tersebut berkata sumbangan itu dapat memberikan kelegaan dan meringankan beban kepada sebilangan penduduk di sekitar kawasan berkenaan.

“Sesungguh memang menjadi dilema bagi ramai warga bandar dan desa bila tiba musim persekolahan. Ianya dapat mengurangkan beban ibu bapa untuk membuat persediaan persekolah kepada anak-anak,” katanya di program Karnival Kembali Ke Sekolah , di sini hari ini.

Dalam ucapannya, Khalid yang juga anggota Parlimen Shah Alam berkata menjadi berita gembira buat Malaysia kerana diumumkan berada di kedudukan teratas senarai negara yang sedang meningkat naik   selepas enam bulan Pakatan Harapan mentadbir negara.

Beliau berkata laporan kajian yang dikeluarkan Bloomberg, Malaysia menunjukkan kadar pertumbuhan tinggi mendahului Rusia, China, Thailand, Filipina dan Korea Selatan.

“Dalam tempoh enam bulan mentadbir negara, kita dapat mengatasi banyak isu penting seperti penyelewengan dan salah guna kuasa. Dunia mengiktiraf kita sebagai negara yang paling ‘top’,” katanya.

Dalam perkembangan lain, mengulas mengenai isu larangan membuka pusat hiburan di ibu kota selepas pukul 1 pagi mulai tahun depan, Khalid menjelaskan ia bergantung kepada lesen atau permit yang diberikan kepada premis terbabit dan perlu mengikut had operasi yang dibenarkan sama ada sehingga 1 pagi, 3 pagi atau 5 pagi.

— BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 Jun 2021

Tiada Lagi Total Lockdown Buat Perlis, Kelantan & Terengganu, Dijangka Masuk Fasa 2 Minggu Hadapan

Negeri Perlis, Kelantan dan Terengganu antara beberapa negeri yang dijangka beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) minggu depan. Memetik laporan Awani, keputusan untuk menamatkan ‘total lockdown’ di beberapa negeri dibuat oleh pentadbiran Putrajaya […]

Trending Mon, 5 Mar 2018

Jangan Salah Bebel Anak, Silap-Silap Langsung Tak Dengar Kata!

Ibu bapa kuat membebel kerana anak degil dan tak mendengar kata? Baca kenapa salah membebel boleh menjadikan anak degil dan tak mendengar kata…

Trending Mon, 8 Apr 2019
Trending Mon, 8 Jul 2019

Kes Pelajar UPNM Didera, Diseterika Dan Dibunuh Bakal Diketahui 31 Julai Ini

Keadilan buat Zulfarhan Osman bakal diketahui 31 Julai ini

Trending Thu, 22 Oct 2020
Trending Mon, 15 Jul 2019

Lelaki Gila Seks Cabul Kanak-Kanak Di Kedai Runcit, Suspek Kini Diburu Polis

Buat para ibu bapa yang ada anak perempuan kecil, hati hati!

Trending Mon, 29 Oct 2018

Pesawat Lion Air JT170 Ditemui Terhempas Di Laut

Pesawat jenis JT-610 itu berlepas dari lapangan terbang Jakarta pada 6.20 pagi dan terputus hubungan pada jam 6.33 pagi waktu tempatan.

Trending Mon, 11 Jan 2021

| Live TV