Trending By: SGMS Faida August 17, 2018 @ 6:10pm

‘Sekurang-Kurangnya Bagi Saya Peluang Bercakap’, Calon Temuduga Luah Rasa!

Hari temuduga mungkin menjadi hari yang paling gembira untuk kamu. Perasaan berdebar pasti menyapa. Bukan apa, keputusan sama ada kamu diterima bekerja di situ atau sebaliknya mungkin membuatkan kamu tak tidur malam dibuatnya.

Oh ya, keyakinan diri kamu juga mungkin mencapai paras lebih daripada 100%. Tetapi apa akan jadi sekiranya situasi begini berlaku pada diri kamu? 

Menerusi perkongsian lelaki ini, dia cukup teruja untuk hadir ke sebuah temuduga di sebuah organisasi terkenal. Namun apa yang terjadi adalah di sebalik jangkaannya. Siapa yang tak terkejut kan jika hal ini menimpa kamu?

“ Saya dipanggil menghadirkan diri untuk temuduga jawatan IT Developer di sebuah syarikat yang kononya ‘gah’ dan terkenal.

“ Namun apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah sikap pengurus dan pegawai sumber kemanusiaan di situ yang membuatkan saya kecewa. Mereka mempersendakan kelayakan yang dikatakan tidak mencapai piawaian.

“ Itu bukan isunya. Apa yang saya kesalkan, mereka langsung tidak beri saya peluang memperkenalkan diri dan bercerita mengenai pengalaman bekerja. Sekurang-kurangnya berilah saya peluang bercakap, sikit pun tak apa,” katanya kepada xtra.com.

Tambah pemilik akaun Yasher Shafiai, situasi ini sepatutnya tidak seharusnya berlaku.

“ Saya datang jauh dari rumah untuk mencuba nasib, begini pula cara mereka melayan saya.

“ Sepatutnya, sebagai sebuah organisasi yang gah, mereka seharusnya memiliki etika di mana hormat menghormati wajib dipraktikkan,” akhirinya.  

Menerusi ruangan komen lelaki ini juga, rata-rata netizen menyatakan pendapat yang sama iaitu calon temuduga tidak seharusnya dilayan sebegitu. 

Tak apalah, mungkin ada rezeki kamu di tempat lain? Kita cuba fikir secara positif okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 30 Dec 2022
Featured Tue, 20 Apr 2021

Ismail Sabri Nafi KKM Manipulasi Data Covid-19, Amaran Buat Penyebar Berita Palsu

Semakin ketat syarat rentas negeri yang dikenakan kerajaan, semakin banyak timbul khabar angin yang tidak sahih berkaitan data Covid-19. Isu ini kemudian telah mendapat respon Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang tegas

Featured Thu, 13 Jan 2022

“Buat Baik Dibalas Baik” – Abang Viva Dapat Hadiah Superbike

Pada masa ini, orang ramai mesti sudah mengenali nama Azwan Omar, atau dikenali sebagai ‘Abang Viva’ yang telah banyak membantu mereka yang menghadapi kesusahan ketika banjir melanda sebelum ini. Sebelum ini, kita mendengar cerita tentang

Featured Tue, 10 May 2022

Duet Shuib & Siti Nordiana Tular Di TikTok, Peminat Doakan Mereka ‘Berjodoh’

Ngam suara duet Siti Nordiana dengan Shuib, boleh buat lagu bersama nii

Featured Fri, 2 Apr 2021

Lebih 10 Tahun Penantian, Pelakon Irwansyah dan Isteri Timang Cahaya Mata

Setelah lebih 10 tahun menantikan kehadiran zuriat, pelakon Irwansyah dan isterinya, Zaskia Sungkar mengumumkan kelahiran seorang cahaya mata lelaki. Menerusi akaun Instagram, Irwansyah menzahirkan rasa syukur di atas kehadiran anak lelaki sulungnya itu. “Assalamualaikum, anak

Trending Wed, 25 Nov 2020

| Live TV