Trending By: SGMS Faida August 17, 2018 @ 6:10pm

‘Sekurang-Kurangnya Bagi Saya Peluang Bercakap’, Calon Temuduga Luah Rasa!

Hari temuduga mungkin menjadi hari yang paling gembira untuk kamu. Perasaan berdebar pasti menyapa. Bukan apa, keputusan sama ada kamu diterima bekerja di situ atau sebaliknya mungkin membuatkan kamu tak tidur malam dibuatnya.

Oh ya, keyakinan diri kamu juga mungkin mencapai paras lebih daripada 100%. Tetapi apa akan jadi sekiranya situasi begini berlaku pada diri kamu? 

Menerusi perkongsian lelaki ini, dia cukup teruja untuk hadir ke sebuah temuduga di sebuah organisasi terkenal. Namun apa yang terjadi adalah di sebalik jangkaannya. Siapa yang tak terkejut kan jika hal ini menimpa kamu?

“ Saya dipanggil menghadirkan diri untuk temuduga jawatan IT Developer di sebuah syarikat yang kononya ‘gah’ dan terkenal.

“ Namun apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah sikap pengurus dan pegawai sumber kemanusiaan di situ yang membuatkan saya kecewa. Mereka mempersendakan kelayakan yang dikatakan tidak mencapai piawaian.

“ Itu bukan isunya. Apa yang saya kesalkan, mereka langsung tidak beri saya peluang memperkenalkan diri dan bercerita mengenai pengalaman bekerja. Sekurang-kurangnya berilah saya peluang bercakap, sikit pun tak apa,” katanya kepada xtra.com.

Tambah pemilik akaun Yasher Shafiai, situasi ini sepatutnya tidak seharusnya berlaku.

“ Saya datang jauh dari rumah untuk mencuba nasib, begini pula cara mereka melayan saya.

“ Sepatutnya, sebagai sebuah organisasi yang gah, mereka seharusnya memiliki etika di mana hormat menghormati wajib dipraktikkan,” akhirinya.  

Menerusi ruangan komen lelaki ini juga, rata-rata netizen menyatakan pendapat yang sama iaitu calon temuduga tidak seharusnya dilayan sebegitu. 

Tak apalah, mungkin ada rezeki kamu di tempat lain? Kita cuba fikir secara positif okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 25 Jan 2023

Teruja Staff Syarikat Penerbangan Berhijab, Komen ‘Pedas’ Aliff Syukri Buat Ramai Terkejut

Usahawan terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri bersyukur melihat salah seorang staff AirAsia tampil mengenakan hijab. @aliffsyukriterlajaklarisYe ke awk??♬ bunyi asal – Dherbs Terlajak Laris Menerusi kemas kini terbaharu Aliff di TikTok, dia memuji kecantikan staff […]

Gaya Hidup Wed, 6 Apr 2022

Philips Steam Generator Jamin Tiada Kesan Bakar Pada Pakaian

Kerja menggosok pakaian bukanlah kegemaran semua. Lebih-lebih lagi ketika mengejar masa untuk ke tempat kerja, menggosok baju yang banyak kedutan memerlukan masa lebih lama. Membantu rakyat Malaysia menyelesaikan tugas menggosok baju penuh gaya, Philips memperkenalkan […]

Trending Thu, 21 Jun 2018

Harga RON 95, Diesel Kekal

Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan sebanyak RM3 bilion subsidi untuk RON95 dan diesel, bagi memastikan harga bahan api ini diapungkan di pasaran.

Featured Tue, 26 Apr 2022
Hiburan Fri, 29 Sep 2023
Featured Mon, 16 Jan 2023
Trending Mon, 11 Jan 2021

“Masing-Masing Ada Cara Sendiri” – Aina Abdul Komen Isu Dibandingkan Dengan Ernie Zakri

Siapa kat sini tak sabar nak tunggu performance Ernie dan Aina di AJL 35 nanti?