Trending By: SGMS Faida August 17, 2018 @ 6:10pm

‘Sekurang-Kurangnya Bagi Saya Peluang Bercakap’, Calon Temuduga Luah Rasa!

Hari temuduga mungkin menjadi hari yang paling gembira untuk kamu. Perasaan berdebar pasti menyapa. Bukan apa, keputusan sama ada kamu diterima bekerja di situ atau sebaliknya mungkin membuatkan kamu tak tidur malam dibuatnya.

Oh ya, keyakinan diri kamu juga mungkin mencapai paras lebih daripada 100%. Tetapi apa akan jadi sekiranya situasi begini berlaku pada diri kamu? 

Menerusi perkongsian lelaki ini, dia cukup teruja untuk hadir ke sebuah temuduga di sebuah organisasi terkenal. Namun apa yang terjadi adalah di sebalik jangkaannya. Siapa yang tak terkejut kan jika hal ini menimpa kamu?

“ Saya dipanggil menghadirkan diri untuk temuduga jawatan IT Developer di sebuah syarikat yang kononya ‘gah’ dan terkenal.

“ Namun apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah sikap pengurus dan pegawai sumber kemanusiaan di situ yang membuatkan saya kecewa. Mereka mempersendakan kelayakan yang dikatakan tidak mencapai piawaian.

“ Itu bukan isunya. Apa yang saya kesalkan, mereka langsung tidak beri saya peluang memperkenalkan diri dan bercerita mengenai pengalaman bekerja. Sekurang-kurangnya berilah saya peluang bercakap, sikit pun tak apa,” katanya kepada xtra.com.

Tambah pemilik akaun Yasher Shafiai, situasi ini sepatutnya tidak seharusnya berlaku.

“ Saya datang jauh dari rumah untuk mencuba nasib, begini pula cara mereka melayan saya.

“ Sepatutnya, sebagai sebuah organisasi yang gah, mereka seharusnya memiliki etika di mana hormat menghormati wajib dipraktikkan,” akhirinya.  

Menerusi ruangan komen lelaki ini juga, rata-rata netizen menyatakan pendapat yang sama iaitu calon temuduga tidak seharusnya dilayan sebegitu. 

Tak apalah, mungkin ada rezeki kamu di tempat lain? Kita cuba fikir secara positif okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 13 Aug 2020

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Semoga perkara ini dijadikan iktibar buat semua

Trending Tue, 7 Apr 2020

Lebih 4 Juta Pekerja Dapat Manfaat Dalam Pakej Prihatin Tambahan PKS!

Alhamdulillah, sama-sama kita manfaatkan dengan sebaiknya.

Trending Sun, 11 Apr 2021

“Kadang-Kadang Orang Lupa… Saya Ni Penyanyi” – Syafinaz Selamat

Figura terkenal dalam bidang vokal, Datuk Syafinaz Selamat mengakui tidak kecewa apabila ada yang sudah lupa dirinya sebagai penyanyi. Memulakan kerjaya pada tahun 1989, Syafinaz mendedahkan ramai generasi muda yang mengenalinya sebagai guru vokal serta […]

Trending Tue, 27 Oct 2020

Harga Terbaharu Pelitup Muka Berkuatkuasa Ahad Ini

Tidak ada lagi alasan selepas ini…

Trending Tue, 31 Jul 2018
Featured Wed, 17 Feb 2021
Trending Fri, 11 Dec 2020
Trending Mon, 20 Aug 2018

Atlet Taekwondo Yap Khim Wen Sumbang Pingat Pertama Buat Malaysia. Tahniah!

Kejayaan Khim Wen menamatkan kemarau pingat selama 16 tahun kem taekwondo negara di pentas Sukan Asia sejak gandingan Lee Pei Fen dan Lee Wan Yuen merangkul gangsa dalam acara kyorugi wanita pada edisi 2002 di Busan, Korea Selatan.

Trending Sun, 11 Apr 2021

Selepas 16 Tahun, Mirwana Kembali Bersama Faizal Tahir

Selepas 16 tahun, Mirwana kembali ‘bersatu’ bersama penyanyi dan komposer popular, Faizal Tahir menerusi lagu Aku Tanpa CintaMu 2021. Setelah sekian lama, rata-rata netizen berasa amat teruja dan meniggalkan komen yang baik setelah melihat posting […]

| Live TV