Trending By: SGMS Faida August 17, 2018 @ 6:10pm

‘Sekurang-Kurangnya Bagi Saya Peluang Bercakap’, Calon Temuduga Luah Rasa!

Hari temuduga mungkin menjadi hari yang paling gembira untuk kamu. Perasaan berdebar pasti menyapa. Bukan apa, keputusan sama ada kamu diterima bekerja di situ atau sebaliknya mungkin membuatkan kamu tak tidur malam dibuatnya.

Oh ya, keyakinan diri kamu juga mungkin mencapai paras lebih daripada 100%. Tetapi apa akan jadi sekiranya situasi begini berlaku pada diri kamu? 

Menerusi perkongsian lelaki ini, dia cukup teruja untuk hadir ke sebuah temuduga di sebuah organisasi terkenal. Namun apa yang terjadi adalah di sebalik jangkaannya. Siapa yang tak terkejut kan jika hal ini menimpa kamu?

“ Saya dipanggil menghadirkan diri untuk temuduga jawatan IT Developer di sebuah syarikat yang kononya ‘gah’ dan terkenal.

“ Namun apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah sikap pengurus dan pegawai sumber kemanusiaan di situ yang membuatkan saya kecewa. Mereka mempersendakan kelayakan yang dikatakan tidak mencapai piawaian.

“ Itu bukan isunya. Apa yang saya kesalkan, mereka langsung tidak beri saya peluang memperkenalkan diri dan bercerita mengenai pengalaman bekerja. Sekurang-kurangnya berilah saya peluang bercakap, sikit pun tak apa,” katanya kepada xtra.com.

Tambah pemilik akaun Yasher Shafiai, situasi ini sepatutnya tidak seharusnya berlaku.

“ Saya datang jauh dari rumah untuk mencuba nasib, begini pula cara mereka melayan saya.

“ Sepatutnya, sebagai sebuah organisasi yang gah, mereka seharusnya memiliki etika di mana hormat menghormati wajib dipraktikkan,” akhirinya.  

Menerusi ruangan komen lelaki ini juga, rata-rata netizen menyatakan pendapat yang sama iaitu calon temuduga tidak seharusnya dilayan sebegitu. 

Tak apalah, mungkin ada rezeki kamu di tempat lain? Kita cuba fikir secara positif okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 22 Aug 2018

Jangan Risau, Susu Tercemar Tidak Dijual Di Sini!

Produk susu rumusan bayi yang terlibat mempunyai berat bersih 850g setiap tin, nombor batch 09117R1 dan tarikh luput pada 11 Sept 2019.

Trending Thu, 19 Mar 2020

“Kelakar Betul La!,”-Netizen Terhibur Lee Chong Wei Beri Pesanan Cara Hadapi Kawalan Pergerakan

BEKAS jaguh badminton Malaysia, Dato’ Lee Chong Wei bertindak menasihati rakyat Malaysia tentang cara menghadapi kawalan pergerakan bagi mencegah penularan wabak covid-19. Perkara ini disampaikan oleh Lee Chong Wei menerusi sebuah posting yang dimuatnaik di […]

Featured Sat, 11 Sep 2021

Tan Sri Zaman Khan Meninggal Dunia

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan menghembuskan nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) pada pagi Sabtu. Difahamkan, Zaman Khan,78, meninggal dunia pada jam 10.15 pagi dan jenazah akan […]

Trending Thu, 30 Jul 2020

Murid Sekolah Rendah Dikenalpasti Positif Covid-19

Sila pantau kesihatan anak-anak anda! #KitaJagaKita

Trending Thu, 5 Dec 2019

After Reading This, You Might Want To Consider Cleaning Your Brushes!

Just because they don’t look dirty, it doesn’t mean they are clean either!

Trending Thu, 25 Jul 2019

Bahaya Penyakit Sinus, Muka Bengkak 3X Ganda

membengkak tiga hingga empat kali ganda saiz dari biasanya

Trending Mon, 6 May 2019

Mimpi Gaung Api Dan Hari Kiamat, Youtuber Ini Kongsi Kisah Penghijrahan Ramadhan

wanita ini mengakui pernah bermimpi kejadian aneh seperti peristiwa hari kiamat dan bermimpi seakan dirinya jatuh ke dalam gaung api

Trending Fri, 24 Jul 2020

Lelaki Pakai Gelang Kuarantin Dikompaun RM1,000

Seorang lelaki berusia 51 tahun dikompaun RM1,000 kerana ingkar arahan kuarantin di rumah selepas didapati makan di sebuah restoran di  Ayer Tawar di sini semalam. Ketua Polis Daerah Manjung ACP Nor Omar Sappi berkata lelaki […]

| Live TV