Trending By: Attiqah Mohd April 23, 2021 @ 4:01pm

‘Dalam 12 Jam Itu Ada 1 Waktu Yang Doanya Pasti Dimakbulkan’- Ini Waktu Mustajab Berdoa Hari Jumaat

Hari Jumaat merupakan hari yang istimewa buat seluruh umat islam. Turut dikenali dengan nama ‘Sayyidul Ayyam’ iaitu penghulu segala hari, Hari Jumaat merupakan hari yang mulia di sisi Allah S.W.T dan dikatakan kemuliannya melebihi Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.

Peristiwa bersejarah dalam Islam pada Hari Jumaat

Terdapat beberapa peristiwa penting dan bersejarah buat umat Islam antaranya adalah hari bersejarah di mana Allah S.W.T menciptakan khalifah pertama di muka bumi iaitu Nabi Adam AS. Malah, hari Jumaat turut menjadi detik penting di mana Allah S.W.T memerintahkan Nabi Adam untuk keluar dari syurga kerana mengingkari laranganNya memakan buah khuldi. Hari Jumaat turut menjadi hari di mana akan berlakunya pengakhiran segala kehidupan iaitu hari kiamat.

Kredit foto: Pinterest

Waktu mustajab untuk berdoa pada Hari Jumaat

Doa merupakan senjata utama buat umat Islam dan menjadi kekuatan utama dan penghubung antara hamba dan pencipta-Nya. Doa yang dibisik di bumi dapat didengari di langit, begitulah kekuasaan doa.

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

فِي يَوْمِ الجُمُعَةِ سَاعَةٌ، لاَ يُوَافِقُهَا مُسْلِمٌ، وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ خَيْرًا إِلَّا أَعْطَاهُ

Maksudnya: “Pada hari Jumaat ini ada satu masa yang sekiranya ditepati oleh seorang muslim dalam keadaan dia bersolat meminta sesuatu daripada Allah SWT, pasti Allah SWT akan memperkenankan permintaanya itu”. [Riwayat al-Bukhari (6400)]

Justeru, setiap muslim digalakkan memperbanyakkan doa pada hari Jumaat, ada pun Ulama berbeza pendapat mengenai waktu mustajab berkenaan. Waktu pertamanya adalah ketika khatib duduk di atas mimbar sehingga selesai solat. Pendapat ini disokong dengan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Musa al-Asy’ari. Waktu keduanya adalah selepas asar sehingga terbenamnya matahari. Ketiganya adalah waktu ketika solat didirkan sehingga selesai dan keempatnya adalah waktu apabila imam keluar sehingga selesai solat.

Kredit foto: Pinterest

Namun, yang paling kuat adalah pendapat mengatakan waktu sesudah solat Asar hingga Maghrib sebagaimana ditegaskan Rasulullah:

  • Daripada Jabir bin Abdillah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

يَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً، لَا يُوجَدُ فِيهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللَّهَ شَيْئًا إِلَّا آتَاهُ إِيَّاهُ، فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ

Maksudnya: “Hari Jumaat mempunyai 12 jam, padanya terdapat satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba yang meminta sesuatu kepada Allah SWT melainkan Allah SWT akan memberikan apa yang dimintanya itu kepadanya. Maka carilah waktu tersebut pada akhir waktu selepas asar ”. [Riwayat al-Nasa’ie, (1389)] [Hadith ini dinilai sahih oleh al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani di dalam Nataij al-Afkar, 2/436]

Kredit Foto: pinterest

Banyakkanlah berdoa, muhasabah diri dan melakukan amalan dan  sunnah Rasulullah S.A.W. Semoga kita semua mendapat syafaat darinya kelak.

Sumber: Laman Web Rasmi Mufti Negara

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 24 Mar 2019

Budak Perempuan Dirogol Kekasih Nenek Lahirkan Anak

Minta Izin Mahu Main Anak Patung Sebelum Jalani Pembedahan Czer, Budak Perempuan Dirogol Kekasih Nenek Lahirkan Anak

Featured Tue, 26 Apr 2022
Featured Mon, 16 Jan 2023

[VIDEO] “Mana Menghilang, Lama Tak Nampak di TikTok” – Ikut Trend, Gelagat Zizan Razak Buat Warganet Terhibur

Hahaha mmg kelakar lah Zizan ni, netizen pun semua jenis mudah terhibur ye

Featured Thu, 2 Feb 2023
Drama Wed, 24 Aug 2022
Trending Fri, 25 May 2018

Penuntut Kolej Vokasional Port Dickson (KVPD) Di Temui Maut

Pelajar kolej ditemui mati, dipercayai dibunuh malam dengan kesan jerut pada leher mangsa.