Trending By: SGMS Enal April 6, 2019 @ 12:55pm

‘Durian Tourism’ Menjelang Tahun Melawat Malaysia 2020

Timbalan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Sim Tze Tzin berkata bahawa pelancong yang akan menjadi sasaran mereka ketika inisiatif ni dilancarkan ialah China, Hong Kong, Australia, Singapura dan Amerika Syarikat. Sim Tze Tzin juga berpendapat bahawa startegi ini akan mendatangkan keuntungan kepada rakyat.

“Inisiatif ini juga akan meningkatkan sumber kekayaan yang baru demi semua rakyat Malaysia seperti pemandu Grab atau teksi, pengusaha rumah inap dan sebagainya. Jadi ‘Durian Tourism’ ini lebih menguntungkan rakyat Malaysia” tambah beliau lagi.

Inisiatif ini juga turut dibantu oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya untuk mengadakan beberapa pakej pelancongan yang melibatkan ‘Durian Tourism’ menjelang tahun 2020 sempena Tahun Melawat Malaysia. Pihaknya juga akan menggalakan lagi agropelancongan bermula sekarang untuk terima kedatangan pelancong tahun hadapan.

Beliau berkata demikian apabila Lim Lip Eng (DAP-Kepong) yang bertanya mengenai status terkini kebenaran mengenai eksport buah durian sejuk beku dalam bentuk biji ke negara China. Bagi pengekspotan tersebut, Malaysia sudah menandatangani protokol pada 20 Ogos 2018 di Beijing, China.

“Sungguhpun begitu, pengeksportan hanya boleh bermula setelah kemudahan dan ladang yang mematuhi syarat protokol diluluskan oleh General Administration of Customs of The People’s Republic of China (GACC),” kata Tze Tzin.

Beliau mengujar lagi, melalui rundingan terkini pihak Kementerian pada Februari 2019, pihak GACC bersetuju untuk mula menjalankan pemeriksaan kemudahan dan ladang di Malaysia.

Pemeriksaan oleh GACC bagi kumpulan pertama permohonan bakal dijalankan pada Mei ini.

Sumber: Berita MediaCorp

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 9 Jul 2018

Authorities Can Track You Down Just for Watching Porn

They might be watching us while we fap :O

Trending Sun, 14 Nov 2021

Harith Zazman Umum Isteri Hamil Dalam Muzik Video Shut Up

Jika dua lagu sebelum ini iaitu Cute (Stop Lah So Being Cute) dan Tak Tahu menampilkan penyanyi Harith Zazman berkolaborasi bersama bintang lain, kini bakat baharu itu muncul dengan single solo berjudul Shut Up. Lagu

Trending Fri, 30 Oct 2020

“Ramai Mesej Saya Minta Bantuan” – Ebit Lew Hantar Bantuan Ke Sabah

Buat baik ramai sayang. Semoga Ustaz Ebit terus dilimpahkan rezeki..

Trending Tue, 16 Mar 2021
Featured Fri, 11 Nov 2022

[VIDEO] Buat Trend Video Di TikTok, Yonnyboii & Isteri Dikritik Netizen

Sudah lama tidak mendengar khabar mengenai penyanyi rap, Yonnyboii dan isterinya, Nik Nazira di laman sosial. Terbaharu, tular sebuah perkongsian mereka dimuat naik sendiri oleh Nazira di laman TikTok yang berjaya meraih perhatian ramai. Menerusi

Trending Tue, 9 Oct 2018

Kali Ini Ammar Alfian Pula Bikin Aksi Lucah

Korang confirm ke itu Ammar Alfian?

| Live TV

error: Content is protected !!