Trending By: SGMS Enal April 6, 2019 @ 12:55pm

‘Durian Tourism’ Menjelang Tahun Melawat Malaysia 2020

Timbalan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Sim Tze Tzin berkata bahawa pelancong yang akan menjadi sasaran mereka ketika inisiatif ni dilancarkan ialah China, Hong Kong, Australia, Singapura dan Amerika Syarikat. Sim Tze Tzin juga berpendapat bahawa startegi ini akan mendatangkan keuntungan kepada rakyat.

“Inisiatif ini juga akan meningkatkan sumber kekayaan yang baru demi semua rakyat Malaysia seperti pemandu Grab atau teksi, pengusaha rumah inap dan sebagainya. Jadi ‘Durian Tourism’ ini lebih menguntungkan rakyat Malaysia” tambah beliau lagi.

Inisiatif ini juga turut dibantu oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya untuk mengadakan beberapa pakej pelancongan yang melibatkan ‘Durian Tourism’ menjelang tahun 2020 sempena Tahun Melawat Malaysia. Pihaknya juga akan menggalakan lagi agropelancongan bermula sekarang untuk terima kedatangan pelancong tahun hadapan.

Beliau berkata demikian apabila Lim Lip Eng (DAP-Kepong) yang bertanya mengenai status terkini kebenaran mengenai eksport buah durian sejuk beku dalam bentuk biji ke negara China. Bagi pengekspotan tersebut, Malaysia sudah menandatangani protokol pada 20 Ogos 2018 di Beijing, China.

“Sungguhpun begitu, pengeksportan hanya boleh bermula setelah kemudahan dan ladang yang mematuhi syarat protokol diluluskan oleh General Administration of Customs of The People’s Republic of China (GACC),” kata Tze Tzin.

Beliau mengujar lagi, melalui rundingan terkini pihak Kementerian pada Februari 2019, pihak GACC bersetuju untuk mula menjalankan pemeriksaan kemudahan dan ladang di Malaysia.

Pemeriksaan oleh GACC bagi kumpulan pertama permohonan bakal dijalankan pada Mei ini.

Sumber: Berita MediaCorp

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 7 Aug 2021

Masih Belum Sedarkan Diri, Shuib Kongsi Perkembangan Terkini Siti Sarah – “Malam Tadi Oksigen Turun, Sebentar Tadi Ada Peningkatan”

Penyanyi dan usahawan Siti Sarah Raissuddin masih belum sedarkan diri selepas ditidurkan semenjak semalam kerana tahap oksigen menurun. Suami Sarah, pelawak Shuib Sepahtu menerusi kemas kini terbaru di ruangan Instagram Story berkongsi mengenai perkembangan isterinya […]

Trending Thu, 4 Nov 2021

Tuju Tutup Kalendar Seni 2021 Dengan Khayalan

Sebagai penutup kalendar seni pada tahun 2021, anggota kumpulan K-Clique, Tuju atau nama sebenarnya, Azree Zamree melancarkan single solo terbaharunya yang berjudul Khayalan. Khayalan merupakan ciptaan bersama Tuju dengan penerbit muzik dan pencipta lagu yang […]

Trending Fri, 5 Oct 2018

Opsss… Ini Mall ATAU Bangunan Tak Siap?

Menerusi perkongsian saudara Kai Chuan, bangunan itu mungkin dilihat sebagai unik pada sesetengah orang namun rata-rata netizen berpendapat ia seolah gambaran sebuah bangunan tak siap. Korang rasa macam mana?

Trending Mon, 21 May 2018

Malaysian Team Takes Home Gold Medal in Asian Pastry Cup

The group will be moving on to the Olympics of pastry soon!

Trending Thu, 18 Jul 2019

Hidup Jangan Sombong, Ambil Iktibar Dari Kisah Pekerja Kilang Ini!

Nah…pengajaran dia, sentiasa jadi orang yang merendah diri, penyayang dan hormat kepada sesiapa tanpa mengira pangkat atau darjat.

Trending Sun, 30 May 2021

Didakwa Pertikai Sistem Raja Berpelembagaan, Ibu Neelofa Buat Laporan Polis

Ibu kepada selebriti dan usahawan popular Neelofa, Datin Noor Kartini Noor Mohamed menjelaskan bahawa hantaran Instagram Story miliknya yang tersebar berkenaan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia berlaku kerana kecuaian salah seorang pekerjanya. Menurut Kartini, pekerja […]

Featured Fri, 24 Sep 2021

| Live TV