Trending By: Attiqah Mohd January 20, 2020 @ 5:30pm

Seramnya! Filem Ini Papar Kisah Benar Perkahwinan Mistik Antara Manusia Dan Hantu

Korang pernah tak dengar kisah perkahwinan antara manusia dan makhluk halus? Bunyinya agak menyeramkan, namun perkahwinan mistik antara manusia biasa dan makhluk halus ini bukanlah sekadar mitos semata-mata, perkahwinan ini memang benar-benar berlaku pada zaman dahulu, malah ia menjadi suatu tradisi dan upacara yang pernah diamalkan oleh masyarakat Cina. 

Yangszee Choo mula percaya mengenai perkahwinan mistik apabila bapa saudara kepada sahabatnya sendiri pernah mempunyai pengalaman benar berkahwin dengan makhluk halus

Upacara perkahwinan antara manusia dan makhluk halus ini sebenarnya sudah lama dijalankan dalam masyarakat Cina suatu ketika dahulu. Perkara ini disahkan sendiri oleh penulis novel The Ghost Bride iaitu Yangsze Choo.

Menurut Yangsze, kisah  ini mula mendapat perhatiannya apabila beliau membaca sebuah artikel yang disiarkan di akhbar. Beliau yang hairan dengan “perkahwinan” itu berasa tertarik dengan perbezaan kehidupan alam manusia dan alam mistik, malah beliau juga tertarik dengan ritual perkahwinan itu dijalankan.

Malah, Yangszee semakin mempercayai kebenaran perkahwinan mistik ini apabila salah seorang sahabatnnya pernah menceritakan mengenai bapa saudaranya yang berkahwin dengan mayat yang telah mati. Upacara perkahwinan itu  dijalankan mengikut ritual sebenar dan melibatkan makanan, kostum dan hiasan pengantin. Bermula dari kisah ini, Yangszee mula menulis mengenai novel The Ghost Bride. 

Sejarah upacara perkahwinan mistik antara manusia dan makhluk halus menurut budaya dan bangsa berbeza

Budaya perkahwinan mistik antara manusia dan makhluk halus ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh pelbagai kaum dan budaya yang berbeza. Di negara Perancis, perkahwinan antara manusia dan makhluk halus bermula seawal tahun 1959, malah di Utara Sudan sendiri mempunyai upacara perkahwinan mistik  mereka yang tersendiri.

Terdapat juga ura-ura yang mengatakan perkahwinan ini dijalankan di daerah Shanxi, Utara Cina hal ini berikutan kejadian penggalian kubur si mati pada tahun 2016. 

The Ghost Bride, Filem terbaru yang bakal ditayangkan di Netflix memaparkan perkahwinan antara manusia dan makhluk halus dalam masyarakat Cina

Filem terbaru keluaran Netflix iaitu The Ghost Bride bakal menemui penonton bermula 23 Januari 2020. Filem ini mengisahkan mengenai kisah Li Lan dan Tiang Chan yang telah meninggal dunia. Tiang Chan yang jatuh cinta pandang pertama dengan Li Lan mula menghantui mimpi gadis itu setelah kematiannya dan mendesak untuk berkahwin dengan Li Lan dalam mimpinya. 

Kalau korang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kisah ini dan bagaimana upacara perkahwinan ini dijalankan korang boleh tonton siri ini di Netflix. 

Sumber Imej: Google

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 Jul 2020
Trending Thu, 5 Jul 2018

Pengebumian Adam Rayqal Mengundang Tangisan Ramai Orang

Lebih kurang 1000 orang yang hadir termasuk ahli keluarga yang terkesan dengan kejadian yang menimpa bayi lima bulan itu. Pengebumian jenazah Adam dibuat di Tanah Perkuburan Islam Kg. Ladang Tok Pelam bersebelahan Masjid Al-Muktafi Billah Shah, Kuala Terengganu

Trending Thu, 12 Nov 2020
Trending Wed, 31 Mar 2021
Featured Thu, 15 Apr 2021

Syabas! Ejen Ali The Movie Terpilih Mewakili Malaysia Ke Brazil

Filem animasi tempatan, Ejen Ali The Movie berjaya mencipta sejarah skali lagi apabila terpilih mewakili Malaysia dalam Pertandingan Filem Animasi di Festival Fantaspoa 2021, di Brazil. Pengarahnya, Usamah Zaid Yasin berkata, pencalonan itu semestinya cukup […]

Featured Tue, 2 Feb 2021

“Saya Minta Maaf…” – Ustaz Ebit Lew Tak Dapat Teruskan Misi Bantuan Di Semporna

Sama sama kita doakan ustaz Ebit Lew terus diberi kekuatan. Hanya Allah yang mampu membalas kebaikannya❤️

Trending Mon, 13 Jan 2020

43 Tahun Tidak Meletus, Gunung Taal Mengeluarkan Debu!

Satu daripada gunung berapi paling aktif yang terletak 65 kilometer di Selatan Manila dilaporkan telah mengeluarkan debu pada petang Ahad. Situasi ini mengakibatkan penduduk dan pelancong di sekitarnya diarahkan berpindah untuk menyelamatkan diri. Menurut Ketua […]

Trending Fri, 14 Feb 2020

[TERKINI] London Underground Jadi Sarang Penyebaran Covid-19

Diharap covid-19 dapat dibanteras secepat yang mungkin

Trending Fri, 10 Aug 2018

Tular Video Datuk Seri Aliff Syukri Menghukum Anaknya

Dato Aliff kongsikan video menunjukkan beliau menghukum anaknya kerana tegas mendidik untuk kebaikan mereka.

| Live TV