Trending By: SGMS Faida July 18, 2018 @ 9:59am

Gempar! Lepas 39 Pelajar, Guru Pula Histeria…

Seramai 39 pelajar dan lima guru diserang histeria ketika perhimpunan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ketereh, Kota Bharu, hari ini.

Pengetuanya Norriha Abd Rahman ketika ditemui berkata, kejadian berlaku di dewan terbuka ketika pelajar sedang berhimpun bagi sesi perhimpunan sekolah 7.30 pagi.

Katanya, mereka baru sahaja selesai membaca al-Quran sebelum seorang pelajar perempuan Tingkatan Dua menjerit dan ‘merebak’ kepada pelajar lain.

“Kejadian histeria bermula semalam lagi apabila pelajar yang sama diserang histeria ketika perhimpunan, namun hanya membabitkan empat pelajar.

“Hari ini pelajar yang sama diserang histeria sekali lagi dan berjangkit kepada pelajar perempuan lain membabitkan semua pelajar Tingkatan Satu hingga Tingkatan Enam,” katanya.

Norriha berkata, kejadian histeria itu berlaku kira-kira 40 minit sebelum pelajar dirawat oleh pusat rawatan Darul Syifa seperti yang diarahkan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

Katanya, pelajar yang dirawat itu kemudian dibenarkan pulang.

“Atas faktor keselamatan dan arahan JPN, sesi persekolahan juga ditamatkan lebih awal iaitu pada 11 pagi dengan semua pelajar dibenarkan pulang,” katanya.

Selepas tamat sesi persekolahan, beberapa guru pula diserang histeria di sekolah terbabit, kira-kira 1 tengah hari.

Guru terbabit tiba-tiba menjerit dan menangis sebelum dirawat dengan bacaan al-Quran oleh Pengarah Darul Syifa Negeri Kelantan, Ustaz Zaki Ya.

Sementara itu, Zaki berkata, beliau ke sekolah itu selepas dihubungi pihak JPN dan mendapati keadaan agak kecoh apabila pelajar yang terkena histeria sedang menjerit dan berkelakuan agresif.

“Saya dibantu empat ustaz daripada Darul Syifa dan kami berikan rawatan kepada pelajar sebelum membenarkan mereka pulang.

“Kebiasaannya histeria berkumpulan ini disebabkan gangguan makhluk halus,” katanya.
Difahamkan pihak sekolah akan mengadakan solat hajat dan bacaan Yasin malam ini bagi menjaga keselamatan sekolah.- Harian Metro.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 29 Nov 2017

Jana pendapatan melalui Vending Machine ‘Boss Vend’

Ingin berniaga tetapi masih belum dapat mencari produk atau lokasi yang sesuai? Terbaru dilancarkan Vending Machine ‘Boss Vend’. Jom baca apa yang menarik

Featured Fri, 30 Sep 2022
Hiburan Sun, 4 Jun 2023
Trending Mon, 8 Feb 2021

Majlis Akad Nikah Dibenarkan Bermula Esok Dengan Syarat…

Follow SOP, walau tengah bahagia okay!