Trending By: Yanie Baharom November 1, 2018 @ 11:00am

Hilang Pelanggan Dan Rakan Jurusolek Gara-Gara Bulu Mata Palsu!

Gara-gara pendirian untuk berhenti menawarkan khidmat pemakaian bulu mata palsu, sanggul tinggi serta mekap tebal, wanita ini kehilangan ramai pelanggan.

Namun perkara itu tidak sedikitpun membuat Nina Syazana, 25, berganjak daripada keputusannya kerana enggan melakukan sesuatu yang bertentangan dengan agama Islam.

Kenyataan yang dibuat Nina itu menarik perhatian ramai sehingga ia dikongsi hampir 2,500 pelayar Facebook.

Menerusi posting itu, Nina memaklumkan dia berhenti menawarkan khidmat pemakaian bulu mata palsu, sanggul tinggi serta mekap tebal kerana sedar ia sesuatu yang bertentangan dengan agama.

Nina menjelaskan kesedaran itu baru sahaja menjentik diri dan bimbang pendapatan yang diperolehi tidak berkat jika berterusan melakukannya.

“Sebelum ini saya memang pakaikan bulu mata palsu, buat mekap tebal dan pakaikan sanggul untuk pengantin perempuan. Saya juga tolong siapkan pengantin lelaki seperti pakaikan sampin dan tanjak.

“Kadang-kadang saya sendiri yang paksa pelanggan pakai sanggul palsu untuk bagi nampak lebih cantik. Tapi akhirnya saya sedar ia perbuatan yang salah.

“Tapi ini tak bermakna saya berhenti jadi jurumekap, cuma lepas ni saya akan elakkan apa yang ditegah dalam agama, mekap yang saya akan hasilkan pula lebih kepada gaya natural dan soft sahaja,” katanya.

Foto: Nina Syazana Facebook

Katanya lagi, beberapa rakan jurusolek turut mendiamkan diri sejak dia membuat posting berkenaan, berkemungkinan tidak bersetuju dengan kenyataannya itu.

“Tempahan mekap saya sudah ada sehingga Ogos 2019. Namun ada lima atau enam orang yang sudah batalkan. Mungkin sebab mereka masih nak pakai bulu mata palsu. Jadi sekarang saya dalam proses untuk kembalikan wang deposit mereka.

“Tapi Alhamdulillah, ajaibnya kuasa Allah, dia gantikan dengan pelanggan baharu. Ramai juga yang mesej, cakap yang mereka suka dengan pendirian saya.

“Malah ada seorang penjual bulu mata palsu pun turut mesej saya. Dia pun dah lama rasa seperti apa saya rasa, selepas baca posting itu dia juga nekad untuk berhenti sebab rasa duit tak berkat.

“Paling terkilan bila kawan-kawan jurumekap yang rapat langsung tak bagi apa-apa respon. Saya faham mereka nak jaga periuk nasi masing-masing,” katanya lagi.

Sementara itu, posting Nina di laman Facebook turut dihujani komen netizen yang rata-ratanya menyambut baik pendirian tersebut.

Foto: Nina Syazana Facebook

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 6 Jul 2018

Yahoo! Chatime Selamatkan Pekerja Tealive

Chatime Malaysia telah menawarkan untuk menggaji semula pekerja yang ditamatkan serta-merta dimana Chatime teringat akan kesannya terhadap kehidupan perkerjaan dan pemilik kedai.

Trending Mon, 5 Nov 2018

5个时尚悲剧「别人VS自己」

不知道各位少女们有没有这样的感觉,明明都是同样的单品,对方穿起来很好看,但穿在自己身上就很悲剧……

Trending Wed, 15 Jan 2020
Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Thu, 29 Apr 2021

Menyingkap Peristiwa Nuzul Al-Quran, Penurunan Al-Quran Dari Langit Ke Nabi Terakhir

Daripada segi bahasa, perkataan ‘Nuzul’ bererti menetap di satu tempat atau turun dari tempat yang tinggi. Kata perbuatannya ‘nazala’ (نزل) membawa maksud ‘dia telah turun’ atau ‘dia menjadi tetamu’. Sebenarnya penggunaan istilah Nuzul al-Quran ini […]

Trending Wed, 20 Mar 2019

重温经典美国影集《六人行》 LEGO提案完美还原中央公园咖啡店场景!

经典美国影集六人行虽然下档许久,但至今仍有各种方式无限回味,就像是法国设计师用了乐高积木。

Trending Mon, 6 Jan 2020

Take A Look Inside Mangala Resort And Spa, Malaysia’s First Ever Ecological Luxurious Resort And Spa

Nestled in a beautiful lush view, Mangala Resort & Spa is truly Malaysia’s best kept secrets

Trending Sat, 25 Aug 2018

Pasangan Ini Sering Lakukan Hubungan Seks Namun Belum Dikurniakan Anak, Pendedahan Si Isteri Pasti Buatkan Anda Terkejut!

Empat tahun berkahwin tapi suami atau isteri tidak tahu bagaimana untuk hamil. Pasangan yang kurang pengetahuan tentang pengetahuan umum ini sangat jarang berlaku.

| Live TV