Trending By: SGMS Enal January 29, 2020 @ 3:13pm

IKEA Tutup 30 Cawangan Di China Akibat Koronavirus

Pusat perabot IKEA di seluruh China akan ditutup buat sementara waktu hingga ada notis baru dikeluarkan. Penututpan itu dilakukan akibat daripada penularan wabak koronavirus yang melanda negara itu.

IKEA yang mempunyai 30 cawangan di seluruh China, termasuk di Wuhan. IKEA merupakan tempat popular yang sering menjadi kunjungan orang ramai. Perkara tersebut boleh mengundang kepada jangkitan mudah berlaku.

Wabak koronavirus telah membunuh 170 orang dan telah menyerang lebih 7,000 orang di China setakat ini, dengan banyak lagi kes yang disahkan di negara-negara seperti Kanada, Jepun dan Australia.

Selain pusat perabot IKEA, terdapat juga beberapa restoran ditutup susulan daripada wabak tersebut seperti McDonals’s (MCD), Starbuck (SBUX) dan KFC serta Pizza Hut milik Yum China (YUMC). Ribuan cawangan diseluruh negara itu telah ditutup.

Malah, pembuat kereta elektrik Tesla (TSLA) jenama baru Shanghai telah menghentikan pengeluaran kerana penutupan yang diperintahkan oleh kerajaan.

Taman Disney (DIS) di Shanghai dan Hong Kong turut ditutup serta Kota Terlarang yang sering menjadi kunjungan orang ramai juga masih ditutup.

Menurut Zhang Ming, ahli ekonomi di Akademi Sains Sosial China, wabak yang melanda negara China itu telah melumpuhkan ekonomi negara tersebut.

Sumber : CNN

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 3 Apr 2023
Trending Fri, 31 May 2019

宠物学校「小朋友午睡照」意外爆红!

宠物学校「小朋友午睡照」意外爆红!网友惊讶:没想到睡觉也是训练内容。

Trending Mon, 5 Nov 2018

Gadis Ini Tular Gara- Gara Wajah Seiras Siti Nurhaliza, Mira Filzah

Sekali pandang macam Datuk Seri Siti Nurhaliza, dua kali pandang macam Mira Filzah pula. Ish ish… cantik betul awak ni!

Hiburan Wed, 28 Feb 2024
Trending Thu, 25 Feb 2021
Featured Thu, 13 Oct 2022
Featured Tue, 11 Apr 2023

Belum Memiliki Lesen Memandu, Anna Jobling Beli Kereta Pertama Pada Usia 23 Tahun!

Congratulations! Kena cepat-cepat amik lesen baru boleh drive okay

Trending Mon, 14 May 2018

Gempar! Indonesia Kembali Berdarah

Pengeboman di tiga gereja itu adalah yang terburuk di Indonesia selama bertahun, ketika negara majoriti Islam di dunia itu bergelut menangani militan tempatan dan meningkatkan sikap tiada toleransi terhadap minoriti agama.