Trending By: SGMS Enal January 29, 2020 @ 3:13pm

IKEA Tutup 30 Cawangan Di China Akibat Koronavirus

Pusat perabot IKEA di seluruh China akan ditutup buat sementara waktu hingga ada notis baru dikeluarkan. Penututpan itu dilakukan akibat daripada penularan wabak koronavirus yang melanda negara itu.

IKEA yang mempunyai 30 cawangan di seluruh China, termasuk di Wuhan. IKEA merupakan tempat popular yang sering menjadi kunjungan orang ramai. Perkara tersebut boleh mengundang kepada jangkitan mudah berlaku.

Wabak koronavirus telah membunuh 170 orang dan telah menyerang lebih 7,000 orang di China setakat ini, dengan banyak lagi kes yang disahkan di negara-negara seperti Kanada, Jepun dan Australia.

Selain pusat perabot IKEA, terdapat juga beberapa restoran ditutup susulan daripada wabak tersebut seperti McDonals’s (MCD), Starbuck (SBUX) dan KFC serta Pizza Hut milik Yum China (YUMC). Ribuan cawangan diseluruh negara itu telah ditutup.

Malah, pembuat kereta elektrik Tesla (TSLA) jenama baru Shanghai telah menghentikan pengeluaran kerana penutupan yang diperintahkan oleh kerajaan.

Taman Disney (DIS) di Shanghai dan Hong Kong turut ditutup serta Kota Terlarang yang sering menjadi kunjungan orang ramai juga masih ditutup.

Menurut Zhang Ming, ahli ekonomi di Akademi Sains Sosial China, wabak yang melanda negara China itu telah melumpuhkan ekonomi negara tersebut.

Sumber : CNN

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 18 Jul 2019

Thousands of Fans Sent Hilarious Audition Tapes Right After Harry Styles Rumoured to Play Prince Eric in the Coming “The Little Mermaid”

Twitter immediately went wild with thousands upon thousands of hilarious audition tapes as soon as the rumour of Harry Styles to play as Prince Eric in the Disney’s upcoming live-action remake of “The Little Mermaid”

Featured Sat, 26 Mar 2022
Trending Tue, 23 Aug 2022

“Wow! Vokal Mereka Sebiji Macam Recording” – Persembahan Dolla Dapat Pujian Peminat

Bakat nyanyian yang dimiliki oleh kumpulan Dolla ternyata semakin mendapat perhatian peminat. Kumpulan yang dianggotai empat penyanyi wanita iaitu Sabronzo, Tabby, Syasya dan Angel itu telah banyak membuat persembahan yang dapat memukau penonton. Terbaharu, kumpulan

Featured Mon, 5 Sep 2022

Terpaling Juara: “Kau Siapa Nak Sound-Sound Aku?” – Ifa Raziah Bidas Komen Guru Vokal

Wooo!! Panas bethol komen balas Ifa Raziah! Guru vokal tak guru vokal! 🔥🔥

Featured Sat, 18 Jun 2022
Featured Sun, 2 Jan 2022

Wani Kayrie Hadiahkan Diri Sendiri Kereta Idaman Bernilai Lebih RM190,000

Penyanyi dan pelakon muda Wani Kayrie, 22, menghadiahkan dirinya sebuah kereta berjenama mewah hasil kerja keras yang dilakukannya sebagai anak seni. Wani menerusi hantaran Instagram miliknya memuat naik beberapa gambar bersama kereta barunya yang merupakan

Trending Mon, 1 Aug 2022

“Paru-Paru Ada Tar, Dah Rosak” – Alif Satar Dedah Pesakit COVID-19 Merokok Terima Rawatan Berbeza

Alif Satar mendedahkan pesakit COVID-19 yang merokok dirawat dengan cara berbeza.

Trending Thu, 26 Jul 2018

英国艺术家「用色铅笔」绘制宫崎骏动画人物

日本动画之神宫崎骏的作品风靡全球,亲切的画风、丰富的想像力让他的动画几乎每一部都堪称经典,全球的网友们也常常以他的动画人物为创作主题……

| Live TV