Trending By: Padin February 5, 2022 @ 5:02pm

Istikharah Hasil Kolaborasi Kumpulan Nasyid Mestica Dengan Datuk Hattan

Kumpulan nasyid Mestica kini muncul dengan single baharu berjudul Istikharah, kolaborasi dengan penyanyi terkenal Datuk Hattan.

Selepas kali terakhir muncul dengan album Projek Palestin – Satu Misi Kemenangan bersama beberapa penyanyi nasyid lain pada 2013, kumpulan nasyid Mestica yang dianggotai Muhamad Razin Che Mud (Razin), Mohd Khairulnizam Zainol (Khairul) dan Khalil Khusairi Tarmizi (Khalil) mencuba sesuatu yang baharu.

Menurut Razin juga pencipta lagu Istikharah, ini adalah satu penghormatan buat mereka apabila Hattan bersetuju untuk berkolaborasi bersama Mestica dalam lagu itu.

Istikharah merupakan kerjasama pertama Bepositive Music dan juga Masyhur yang diedarkan oleh Universal Music Malaysia.

“Untuk lagu ini tentunya kita meletakkan harapan yang tinggi apatah lagi ini kali pertama Mestica berduet dalam satu single dengan Hattan yang cukup besar namanya dalam industri muzik kita.

“Saya difahamkan Hattan sendiri tidak pernah terbabit produksi atau single bergenre nasyid. Ini satu penghormatan juga disebabkan Hattan memilih kami sebagai artis nasyid pertama yang beliau berkolaborasi untuk menghasilkan satu single.

“Tentunya satu penghormatan juga apabila Hattan bukan sahaja sudi berkolaborasi malah sudi menyanyikan lagu yang dihasilkan oleh Mestica sendiri. Kita mengharapkan lagu ini mendapat sambutan yang baik,” katanya.

Mestica yang ditubuhkan pada 2003 ini antara kumpulan nasyid yang menjadi kegilaan pelajar universiti dan peminat irama itu dengan deretan lagu popular mereka.

Berkongsi lanjut mengenai lagu Istikharah, Razin berkata lirik lagu itu ditulis oleh isterinya, Mass Mohamad yang mana lagu itu adalah satu ‘subject matter’ yang jarang diangkat dalam nasyid ataupun lagu lain.

“Lagu Istikharah ini sebuah lagu yang cukup istimewa bagi Mestica yang mana ia adalah lagu yang memang dicipta khusus untuk Mestica dan dicipta oleh saya dan liriknya oleh Mass Mohammad iaitu isteri saya. Lagu ini adalah satu ‘subject matter’ yang jarang diangkat dalam nasyid ataupun lagu lain.

“Kadang-kadang mungkin ramai yang tidak tahu apa Istikharah itu. Tapi, apabila ia dijadikan inti ataupun isi kepada sebuah lagu maka lebih mudah untuk diterjemahkan yang mana Istikharah ini merujuk kepada solat yang dilaksanakan oleh seorang Muslim ketika berada dalam persimpangan untuk membuat keputusan.

“Ia sinonim dalam masyarakat kita bila nak mencari atau bertemu jodoh sama ada pilihannya betul atau tidak. Alhamdulillah, isi dan lagu ini saya kira sangat dekat dengan hati orang dan semua akan melalui proses ini sama ada dalam jodoh, kerjaya atau apa jua situasi,” katanya.

Sementara itu, Hattan menyifatkan lagu Istikharah adalah lagu yang memberi semangat dan sesuatu yang memberi perjuangan.

“Saya ‘salute’ apa yang Mestica cuba buat ini dan saya menyokong penuh single terbaharu ini. Proses penulisan lagu ini, saya tidak ada dalam penciptaan lagu ini. Saya hanya dijemput sebagai penyanyi. Jadi, saya rasa bahagian penulisan dan mengenai penceritaan lagu ini semua saya serahkan kepada Mestica.

“Dari segi proses rakaman lagu berjalan dengan begitu baik dengan bantuan daripada pakar nasyid kita iaitu Daqmie. Ia memberikan satu semangat dan memudahkan disebabkan tunjuk ajar beliau kerana saya tidak pernah buat rakaman nasyid sebelum ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 21 Jan 2019

走路速度越快「越不快乐」从小地方看你的人生愉悦指数

现代城市步调紧凑,步伐似乎也因为压力与时间压缩而变得急促!其实走路与个性有相当大的关联,从走路的方式,多少也能反映出一个人的特质……

Trending Fri, 7 Sep 2018

FB、IG爱PO健身照?研究:代表你心理有问题

运动风气盛行,去健身房锻炼身材,已经成为现代人日常生活一部分,但你有发现吗?有些人就很爱常常上传自己的健身照,从FB、IG等各种社群媒体都不放过,一项研究指出:这样的行为,代表心理有问题!

Trending Sat, 13 Jun 2020

Kursus PraPerkahwinan Dalam Talian Bermula 1 Julai – Pengarah JAWI

Info penting buat bakal pengantin di luar sana..

Trending Thu, 15 Feb 2018

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Cahaya Mata Tue, 22 Mar 2022

“Susahnya Nak Dapat Awak Ni..” – Elizad Shariffudin Jalani Rawatan IVF Kali Kedua

Semoga segala urusan dipermudahkan olehNya serta buat wanita yang turut mencuba untuk hamil didoakan agar terus kuat semangat!❤️🌹😘

Trending Wed, 24 Jan 2018

阿伯鼻插氧气管硬要抽烟「一秒变包公」

来自中国武汉市58岁的陈大伯是一名烟不离手的“老烟枪”,1月初突然感到呼吸困难,被送到武汉市肺科医院进行住院治疗。日前这位大伯还是改不掉这个习惯,趁病房无人偷吸烟,结果引燃氧气管,烧伤了面部。

Trending Mon, 24 Feb 2020

Korea Selatan Umum Amaran Tertinggi COVID-19 Catat Kenaikan Mendadak

Semoga yang baik-baik sahaja buat seluruh rakyat Korea Selatan

| Live TV