Trending By: Khairil Khusyairi August 29, 2022 @ 1:27pm

“Kalau Jumpa Saya Waktu Siang, Nampak Elok Kerana…” – Ustaz Kazim Bakal Berubat Di Arab

Pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim akan menjalani rawatan penyakit kulit yang dihidapinya sejak tahun lalu di negara Arab.

Minggu lalu, Ustaz Kazim memberitahu penyakit itu merebak ke bahagian muka hingga beliau terpaksa mengenakan topi atau memakai bedak asas ketika menyampaikan ceramah.

Tambah Ustaz Kazim, dia akan berangkat ke negara berkenaan bulan hadapan bagi menjalani rawatan selama lima hari.

“Kalau dahulu bahagian kaki sahaja kini sudah satu badan hingga naik ke muka. Keluar rumah saya akan pakai lima lapisan bedak asas tebal untuk melindungi muka daripada cahaya matahari dan sebagainya.

“Kalau jumpa saya waktu siang, nampak elok kerana bedak. Saya masih dalam proses rawatan dan dalam masa terdekat akan ke luar negara di Arab. Setakat ini pergi lima hari namun bergantung kepada rawatan,” katanya.

Tambahnya lagi, beliau menerima hampir 800 tawaran daripada pusat rawatan tradisional dan individu yang mahu membantu merawat penyakit itu.

“Saya terima tawaran dari India, Turki dan negara Arab. Saya pilih Arab.

“Ramai pakar perubatan bantu saya setakat ini dan nampak banyak perubahan. Bahagian kaki dan badan sudah cantik serta kering lukanya,” katanya.

Ujar beliau, turut mengamalkan makanan sunah seiring dengan kaedah perubatan moden.

“Kalau ada yang mengatakan saya menolak perubatan moden itu tidak benar. Saya menerima rawatan jantung dan diabetes di hospital termasuk rawatan ketika ini.

“Saya cuma katakan jangan ketepikan rawatan sunah. Saya tidak pernah tinggal habbatus sauda, madu lebah dan lain-lain sebagai salah satu usaha rawatan,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan Mohd Kazim mengenakan pakaian bertopi dan menutup hampir seluruh wajahnya ketika sesi ceramah siaran langsung di Facebook sejak Isnin.

Ustaz Kazim berkata, sedang menjalani rawatan dan dinasihatkan pihak doktor supaya tidak mendedahkan secara terus anggota tubuhnya kepada cahaya matahari.

Penceramah popular itu berkongsi secara terbuka penderitaan penyakit misteri dialaminya menyebabkan luka di seluruh badan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja menyebabkan rasa sakit, gatal dan pedih, malah membuatkan beliau gelisah hingga tidak boleh tidur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Beliau mendedahkan terpaksa memakai solekan tebal untuk menutup masalah kulit wajahnya yang lebam dan akan berdarah secara tiba-tiba.

ARTIKEL BERKAITAN: [VIDEO] Kulit Sensitif Pada Cahaya, Ustaz Kazim Elias Akui Terpaksa Beri Ceramah Tutup Sebahagian Muka Dengan Topi

Sumber: Sinar Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 28 Aug 2022
Trending Fri, 12 Apr 2019

#SetulusIkhlas: Kisah Pemandu Grab Sanggup Redah Hujan Buat Hati Pengacara Ini Tersentuh

Semoga kita semua dikurniakan rezeki yang melimpah dengan membantu sesama manusia. Yang penting, ikhlas. Tak gitu? 

Featured Wed, 22 Sep 2021
Hiburan Tue, 5 Jul 2022
Featured Fri, 18 Mar 2022
Trending Tue, 12 Jun 2018

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

| Live TV